Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Kösd rá egy PC -re, és próbálj egy szöveget elküldeni. Terminál emulátorban nézd hogy sikeres-e a küldés. Ha ez működik akkor tovább lehet lépni.
Próbáld meg az adott lábat direkt I/O-ként írni, mondjuk billegtetni és azt nézd szkóppal. Ha úgy működik a láb, akkor nincs hardveres gond. A C-s USART-os hívásokhoz nem sokat tudok hozzászólni, mert nem ismerem őket, hogy van-e valami trükkje a használatuknak.
Szia lidi
Szkóppal nézem hogy jön-e ki adat a lábon és semmi adatmozgás nincs. Ebből következik hogy a terminál se mutatna semmit. szilva Ahogy ajánlottad megnézem kimenetként is hátha történik vmi. Az is segítség lenne ha küldenétek egy c-s kódot ami kiküld vmilyen adatot a soros porton és tutira működik. Ez a teszt csak akkor lehet sikeres ha minimálisan kell átírni ahhoz hogy menjen, tehát jó lenne ha a kód nem tartalmazna egyéb kódot. Továbbra is köszi a segítséget.
PIC32-nél ha 80MHz-es, akkor milyen sebességgel megy egy portról beolvasás, és másik portra kiküldés?
Uúgy kell számolni, mint a 8biteseket?
Hát nálam a cnc-nek a kordinátái fognak jönni a pc felől, és én ezért is válastottam a c-t mert abban vannak konverziós függvények, de az atoi most így hasból nem ascii to integer? Mert ha az akkor az ide nem jó.
Én láttam olyan hőlégfújó hegyet amin négyszögben voltak rések, és így csak a forrasztási pontokat melegítette nem az ic-t. Ha nem a célnak megfelelő szerszámot használod, akkor annak csak gányolás a vége. Én is tudom, mert nekem sem volt ilyen cuccom, túl sok az ára egy egy darb miatt nem éri meg venni, de 25.000ft-os kár esetén talán megérheti.
(Csináljunk egy kölcsönzőt ahol ilyen speckó cuccokat lehet kölcsönözni, és azok kölcsönözhetik kedvezményesen vagy valami minimum pénzél (a teljes összeg letétbehelyezése után) akik adtak be pénzt a beszerzésbe, a többiek meg hát nem annyira kedvezményesen, és így mindenki eldöntheti van e ilyesmire szüksége. Én pl. egy ilyen kiforrasztóba adnék be pénzt)
Az nem járható, hogy csak ezt a konverzióz megcsinálja valaki c-ben, ás az asm forrást bevágja a kódjába?
Itt egy doksi, ebben van C18 -ra példa usart használatára. Bővebben: Link
De itt is vannak példaprogramok: Bővebben: Link
Érdekes a c30-as fordítóban van példa de ott nem USART-nak hívja hanem UART-nak, Van a kettő között különbség? Ahogy elnéztem nincs, a pic24-hez meg kifejezetten chm van, aminek nagyon örülök. A c18 nincs most fent ezen a gépen de ott nincs a docs könyvtárban ilyen?
Megnéztem a másik gépen azon fent van a c18 is, az MCC18\doc könyvtárban a MPLAB-C18-Libraries_51297f.pdf-ben nagyon részletes USART leírás van.
Szia!
Nézd meg az adatlapot, az (E)USART adásnál leírják hogy az Rx, Tx lábakat bemenetnek vagy kimenetnek kell beállítani. 18F2620: Rx bemenet, Tx bemenet , 18F252: Rx bemenet, Tx kimenet. Nem írtad meg a kontroller típusát, de a TRISC = 0b10000111; csak a Rx -e állítja bemenetre. Szia.
Sziasztok!
Csatoltam egy állítólagos assembly-t. Nekem egy kicsit idegen benne néhány dolog. Meg tudnátok mondani, hogy ez miféle assembly és hol találok hozzá súgót?! Köszi! goo
A fejlécben írja hogy: Controller ST7036
Tehát ez nem pic re készült asm. Hogy assemblert hol találsz hozzá az jó kérdés, azt sajnos nem tudom.
Ez egy kódrészlet az EA DOGM kijelző kezelésére ST3076 kontroller segítségével. (Ha jól értelmezem)
Biztos, hogy ezzel szeretnéd kínozni magad?
Hát, a kijelző már megvan. Próbálnám elindítani a napokban, és ezt az egy példát hozzák a honlapon. Gondoltam ebből majd elindulok.
Végülis SPI-n kommunikál, menni fog szerintem, csak próbáltam előbb megfejteni, hogy ezzel mit akarnak, vagy legalább azt, hogy Ők, hogy csinálják. Szerencsére a datasheet-ben leírják, hogy milyen sorrendben és mit kellene megmondani a DOG-nak, de jó lett volna összehasonlítani ezzel is. Talán megérteném a lényegét. Miért mondjátok, hogy önkínzás? Köszi!
Biztos, hogy 8051 Köszi! Már nézem az utasításkészletet.
Csak én mondtam, szubjektív volt, múltkorokban még PIC -el akartad megvalósítani ezt az LCD kezelést, ezért csodálkoztam csak.
Az lesz, PIC-el lesz megvalósítva. Csak ez a példa 8051-re szól, ebből fejteném át PIC-re. Most ezen vagyok.
Most egy hülye kérdés jön: Ugye nem az van, hogy magába az LCD vezérlőbe is nekem kell megírnom a programot és azt valamilyen módon beletölteni? Mert akkor még ahhoz is külön eszköz kellene, én meg kikapnék a partneremtől... Pl. itt van ez a rész: DISPINIT: CLR DRES ; Display Reset NOP SETB DRES A kódban meg előtte semmi nyoma a DRES-nek?! Nem értem egyelőre. Idézet: „Érdekes a c30-as fordítóban van példa de ott nem USART-nak hívja hanem UART-nak, Van a kettő között különbség?” UART-ban nincs, USART-ban van synchron serial mod is...
Ez is jó módszer lehet, de itt is bináris bemeneti adatra van szükség!
Steve
Hali
Idézet: „A kódban meg előtte semmi nyoma a DRES-nek” Ott van az :
A P3.5 kimenet Szerintem nem egy nagy wasistdas atirni PIC-re ezt a programot. A fv-eket siman at lehet irni, legfeljebb a fo programot kell egy kicsit atalakitani. Amugy azt irja az adatlapban hogy nagyon hasonlo a kezelese a HD44780 LCD vezerlohoz. Udv Vili
Most néztem nagyokat, hogy ezt honnan szedted elő, mert amit én csatoltam, abban ez nem található meg. De felmentem az Electronic Assembly oldalára és ott megvan ez a kódrészlet is, bár az karakteres kijelzőkre vonatkozik.
Köszönöm, mindenképpen átbogarászom! Egyébként az oldaluk és a dokumentációik nagyon silányak...
Ha már számolni kell valamit, én mindenképpen binárisan tenném. Főleg, ha egészekkel megoldható.
Bocs. En a Te altalad csatolt ASM-bol szedtem ki.
Amugy az adatlapja szerintem jo. Tetszik ez a display. Sokoldalubb mint az eredeti hitachi proci. Udv Vili
Idézet: „Egyébként meg hőfokszabályzós hőlégfúvót használok, csak annyira állítom be amennyire épp szükséges a kiforrasztáshoz.” Akkor biztosan nem a hőlégfúvótól volt. Most elégedett vagy a válasszal?
Ezt írom le az oldalamon egy excel táblában... Ez már egy komplett osztás, ettől egyszerűbb amit a többiek javasoltak.
Ez még csak egy szorzás, az osztás bonyolultabb. Viszont konstansokkal történő osztás visszavezethető a reciprokkal való szorzásra, ami pedig azért viszonylag egyszerűen megírható, még assemblyben is. Ráadásul olyan esetekben, ahol a konstans ilyen, mint itt is, a módszer tovább egyszerűsíthető, itt pl. a ciklusban kétszer shiftelés feleslegessé teszi az osztó reciprokának eltárolását és a bitjeinek a nézegetését.
Az jó még az ilyen bittologatós szorzásos dolgokban, hogy jól behatárolható a maximális futásidő. A ciklus ugyanis mindig annyiszor kell, hogy végrehajtódjon, ahány bites a szorzó. Megnéztem az exceleket, szép munka!
Tényleg csak szorzás, első ránézésre nem láttam! Valóban ez is jó lehet a feladatra, és a fix osztó tényleg egyszerűsiti a feladatot.
Köszi az iróniát, fölfogtam, majd legközelebb jobban vigyázok.
Meg csinálok egy spéci fúvókét, de ez már tényleg nem ebbe a topicba tartozik. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |