Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rádió adó építése
Igen, kivettem a C20-at, akkor is melegszik. Lehet hogy hiányzik egy tekercs a rajzról ami a bázis és a test között lenne? mint a TR7 tranzisztornál.
Kizárt dolog, mert nem tudom Ám kipróbálhatod egy pillanat alatt, ha jók az ellenállás értékek, akkor a T6 előfeszítése korrektnek tűnik. Lehet az is, hogy gerjedés miatt melegszik. Egy nagyfrekis jelnyomozóval (frekimérővel) rá kellene mérned a kollektorra. Én bizom ebben a kapcsolásban, elég jól kommentált "hires" konstrukció
A rajzból amit felraktál nem tűnik ki TR6 bázisán milyen R-s osztó van,+ az sem Tr7 végtranzisztor bázisán milyen fojtó tekercs van.Az biztos hogy a végtranyónak egyenáramú szempontból zárva kell lennie,mert ha nyitva van teljesen nagyon melegedni fog.C osztályban megy.
Igen, én is bizok ebben a kapcsolásban, azért építettem meg, de lehet akkor valamit elrontottam, átnézem újra, köszi a segítséget.
Hy! A hangkárytyámon van olyan output, hogy Realtek Digital Output. Feketével van jelölve, és RCA-csatlakozó. A hardver menüben az áll, hogy támogatott formátumok. Ez az egyik menü neve. 44,1 KHz 48,0 KHz 88.2 KHz 96.0 KHz és 192.0KHz-t ír támogatott formátumnak. És még kódolni is lehet az adást DTS Audio, Dolby Digital és Microsoft WMA Pro Audio formátumokban. De ez nem lényeg. Kérdésem az lenne, hogy Lehetne ezzel a hangkártyával egyből sugározni a fent leírt frekvenciák valameikén? úgy 50-80m-re sugározzon. Az se baj ha kevesebb egy kicsit. Válaszokat előre is kössz.
Kezdofiu :worship:
Helló!
Az egy digitális hang kimenet (S/PDIF), sugározni nem lehet vele. "44,1 KHz 48,0 KHz 88.2 KHz 96.0 KHz és 192.0KHz-t ír támogatott formátumnak." Ez a mintavételezésnek a frekije. egy két hasznos link: s/pdif digitális audio mintavételezés neked egy adó szükséges... üdv
sziasztok szeretném azt kérdezni hogy egy 0.5 w os erősítővel meddig lehet sugározni?
Valaki tudna nekem küldeni nyáklaprajzot és kapcsolási rajzot? nagyon kellene szeretnék magam is rádiózni egy kicsit most lettem kossutos és műszerésznek mennék kipróbálnám a tudásomat. szeretnék egy erősítőt ami tudja sugározni a rádiójelet. segítetzek? sziasztok
Alapvetően, mindig az antenna magassága határozza meg a hatótávolságot!!! - Na meg az antenna típusa is meghatározó,mind ehhez az érőssítő teljesítménye is hozzá tartozik.Pontosabban -az antenna magassága,az erősítő teljesítménye és az antenna nyeresége adja meg a ható távolságot ,-alapvetően. - 0.5w akár 1 km ig is el lehet adni,pontosabban hallani.
Ahogy mondani szokták, a 0.5 W -os adóval 50, 60, vagy sokkal több km is áthidalható, amiből látszik, hogy egy adónak nincs hatótávolsága.
Az adó teljesítménye, antennájának magassága, csak egy rész összetevője az összeköttetés távolságának. A műsorszóró műholdak adóteljesítménye (igaz jó magasan vannak) csak pár 10 W, mégis megfelelő vevővel fogni lehet, pedig az összeköttetés 36 000 km. Az antennát azért kell a lehető legmagasabbra tenni, mert így minimalizálható a környezet csillapító hatása, ami a leglényegesebb összetevő egy összeköttetésben. A vevő érzékenysége is elég befolyásoló tényező, nem mindegy, hogy egy detektoros vevőt használunk, egy antennának nevezett drótdarabbal, vagy szintén magasan elhelyezett nyereséges antennával egy nagyérzékenységű vevőt. A kérdés sokkal bonyolultabb annál, hogy ilyen egyszerűen jellemezhetnénk egy adót, vagy méginkább egy antennát.
Ahogy írod!Én csak alapvetően írtam le az erre vonatkozó dolgokat.pl.-a moduláció mélységről még nem is beszéltem.Nyilván ahogy te is írod ,ennél több összetevőkből tevődik össze a hatótávolság.
A www.lomex.hu -ban van 38 khz es kristály 50 Ft.
Sziasztok!
Megszeretném építeni ezt a rádióadót http://www.bsselektronika.hu/index.php?id=181# és nemnagyon értem hogy lehet hangolni a tekercsek segítségével miután készvan? Mozgatom a tekercset vagy hogy?
Szia! A menetek közötti távolságot változtatod. Vagyis a tekercs hosszát. Ha ezt kevésnek találod, akkor egy menettel módosíthatod a menetszámot.
Rendben kösz az infót de van még pár dolog amit nem értek. A kapcsolás jobb alsó sarkában van egy 10µF-os kondi de nem polarizált. 10 µF csak elkó vagy tantal van ami polarizált, továbbá szerepel 2db 4µF-os kondi de ilyen meg végképp nincs. 2db 1µF-os és 1db 2,2µF-os kondival összelehet hozni 4,2µF-ot ez így jó lenne?
Az a 10 µF szerintem 10 nF akar lenni. A tranzisztor emitterében bőven elég a 10 nF hidegíteni, csak kerámia tárcsakondi legyen. A csatoló 4 µF os kondik (értéke nem kritikus, 1 - 10 µF között) lehetnek elektrolit, vagy tantálkondik is, csak a polaritásukra vigyázz. a bemeneti kondi + vége a bázisra, a két tranyó közti kondi + vége a kollektorra csatlakozzon.
Oké de a jobb alsó kondi az 100% hogy µF mert az alja van lemaradva és két vonal van vagyis csak u lehet. Az egyik vége a GND-re megy úgyhogy szerintem az lesz a - lába. Nagyon egyszerű kis kapcsolás kíváncsi vagyok hogy fog muzsikálni
10 nF 100 MHz-en 159 mΩ. Már ennyi is gyakorlatilag rövidzár.
Hát jó akkor azt rakok ha már ennyien azt mondjátok Ma próbáltam szerezni 0,5 mm-es rézhuzalt kerestem de nem találtam megfelelő boltot Talán apukám tud szerezni a volántól ha nem akkor meg nem lesz rádióadó
Hali
Hasznalhatsz sima rez kotodrotot muanyag szigetelessel. Udv Vili
Ahogy vilmosd mondja, az átmérő nem nagyon kritikus, (jobb lenne az eredeti) de jó a 0.5, 0.6, 0.8 mm átmérő, lényeges hogy egyerű tömör legyen az öntartás miatt, nem lényeges a szigetelés, csak vigyázni kell, hogy ne legyen menetzárlat. Egy kissé hézagosan tekerd, A hangolásnál úgyis játszani kell vele.
Hát jó akkor majd holnap próbálok szerezni valami huzalt. Egyébként mi a véleményetek erről a kis rádióadóról? Ha valaki kifogásol benne valamit vagy netán tud ugyanilyen egyszerű de jobb kapcsolást az ne fogja vissza magát!
A poloskás topikban is egy ennek egyszerűbb változatával szenvednek, ha nem megy elsőre, ne keseredj el
Nem megy elsőre? Micsoda? Én olyat nem ismerek
ui: 15K poti nincs csak 10K vagy 25K melyik legyen szerinted?
Üdv ismét mindenkinek!
Megépítettem az említett kapcsolást de nem működik. Nem 100%-osan egyeznek meg az alkatrészek ez nemtudom hogy gond lehet-e. 14K helyett 15K van, 30pF helyett 33pF, és a jobb alsó 10µF elko helyett mondtátok hogy 10nF-ost vegyek, vettem is de csak multilayer kivitelben volt nem a hagyományos tárcsa kerámia kivitelben. Beraktam, nem működik. Tettem helyette 2db 4,7µF-os elko-t mert csak ez volt itthon ez így 9,4µF vagyis majdnem 10 de ez sem segített. A két 4µF elko helyett írta Pucuka hogy 1-10-ig mehet bármi na ennek a közepét megcéloztam 4,7µF elko került oda úgy ahogy leírta, bemenő kondinál + a bázisra, második kondinak az ellenállásra a + láb. Az antennát a kollektorral összekapcsoló kondi is kék multilayer, a többi tárcsa. Bemenetet egy mp3 lejátszóra kötöttem és próbáltam minden hangerőn. Kisrádióval próbáltam fogni a jelet de nem sikerült. 88 - 108 MHz-ig tud fogni a rádió, az adó 86,3 - 104,2 MHz-ig képes adni úgyhogy szerintem nem itt a probléma. Azt tapasztaltam hogyha rádió és az adó antennáját közel teszem egymáshoz akkor kb. 90 - 105 MHz-ig egy éles sípolás hallható. Labortápegységemről kapta a kerek 9 Voltot ahogy elő van írva. A két 10nF-os multilayer kondi cseréje megoldaná a gondot? Remélem tud valaki segíteni mert ez túl egyszerű ahoz hogy nem működjön.
Az antennát meghajtó tranzisztor emitterébe ne rakj elkót! Legjobb lenne a tárcsakerámia, gyakorlatilag pár nF-tól felfelé bármi megteszi. Azt nem tudom, ezeknek a multilayer kerámiáknak milyenek a nagyfrekis tulajdonsága, meg kellene nézni az adatlapjukban. Szerintem amúgy nem ott rezeg az oszcillátor, ahol kellene neki.
Nem tudom, milyen tekercseket készítettél, de az az 1mH, ami a rajzon van, az egy nagy marhaság, a valóságban 100nH körüli induktivitás kellene oda, hogy az FM műsorsávban működjön. Ilyen tekercset úgy lehet csinálni, hogy 3-4mm átmérőre (pl. fúrószár) felteker az ember kb. 3-5 menetet merev, lehetőleg vastag rézhuzalból. Ahhoz, hogy meg is találd, hogy az adó hol működik, célszerű a középső tranzisztor kollektorkörében lévő 10pF helyére egy 5-35pF kerámiatrimmert tenni. A vevővel a műsorsáv különböző, adótól mentes pontjaira hangolva és a trimmert körbeforgatva kellene megtalálni az adódat. Végső kivitelezésben én az antennát meghajtó tranzisztor kollektorában lévő, 15pF-es kondi helyére is kerámiatrimmert tennék, ezzel a beállított frekvencián kellene maximális kimenetet beállítani. Ez úgy lehetséges, hogy a vevőn lévő térerőjelzőn próbálsz maximumot állítani a trimmer forgatásával. |
Bejelentkezés
Hirdetés |