Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó építése

Témaindító: Bibi, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   8 / 14
(#) Panhard válasza Medve hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Igen, kivettem a C20-at, akkor is melegszik. Lehet hogy hiányzik egy tekercs a rajzról ami a bázis és a test között lenne? mint a TR7 tranzisztornál.
(#) Medve válasza Panhard hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Kizárt dolog, mert nem tudom Ám kipróbálhatod egy pillanat alatt, ha jók az ellenállás értékek, akkor a T6 előfeszítése korrektnek tűnik. Lehet az is, hogy gerjedés miatt melegszik. Egy nagyfrekis jelnyomozóval (frekimérővel) rá kellene mérned a kollektorra. Én bizom ebben a kapcsolásban, elég jól kommentált "hires" konstrukció
(#) ferzoo válasza Panhard hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

A rajzból amit felraktál nem tűnik ki TR6 bázisán milyen R-s osztó van,+ az sem Tr7 végtranzisztor bázisán milyen fojtó tekercs van.Az biztos hogy a végtranyónak egyenáramú szempontból zárva kell lennie,mert ha nyitva van teljesen nagyon melegedni fog.C osztályban megy.
(#) Panhard hozzászólása Júl 10, 2009 /

Igen, én is bizok ebben a kapcsolásban, azért építettem meg, de lehet akkor valamit elrontottam, átnézem újra, köszi a segítséget.
(#) kezdofiu hozzászólása Júl 18, 2009 /

Hy! A hangkárytyámon van olyan output, hogy Realtek Digital Output. Feketével van jelölve, és RCA-csatlakozó. A hardver menüben az áll, hogy támogatott formátumok. Ez az egyik menü neve. 44,1 KHz 48,0 KHz 88.2 KHz 96.0 KHz és 192.0KHz-t ír támogatott formátumnak. És még kódolni is lehet az adást DTS Audio, Dolby Digital és Microsoft WMA Pro Audio formátumokban. De ez nem lényeg. Kérdésem az lenne, hogy Lehetne ezzel a hangkártyával egyből sugározni a fent leírt frekvenciák valameikén? úgy 50-80m-re sugározzon. Az se baj ha kevesebb egy kicsit. Válaszokat előre is kössz.

Kezdofiu :worship:
(#) inci88 válasza kezdofiu hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Helló!

Az egy digitális hang kimenet (S/PDIF), sugározni nem lehet vele.
"44,1 KHz 48,0 KHz 88.2 KHz 96.0 KHz és 192.0KHz-t ír támogatott formátumnak."
Ez a mintavételezésnek a frekije.

egy két hasznos link:
s/pdif
digitális audio
mintavételezés

neked egy adó szükséges...

üdv
(#) kezdofiu válasza inci88 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

köszi a gyors választ.
(#) 007 hozzászólása Aug 28, 2009 /

sziasztok szeretném azt kérdezni hogy egy 0.5 w os erősítővel meddig lehet sugározni?
Valaki tudna nekem küldeni nyáklaprajzot és kapcsolási rajzot? nagyon kellene szeretnék magam is rádiózni egy kicsit most lettem kossutos és műszerésznek mennék kipróbálnám a tudásomat.
szeretnék egy erősítőt ami tudja sugározni a rádiójelet.
segítetzek?
sziasztok
(#) Class-A-. válasza 007 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Alapvetően, mindig az antenna magassága határozza meg a hatótávolságot!!! - Na meg az antenna típusa is meghatározó,mind ehhez az érőssítő teljesítménye is hozzá tartozik.Pontosabban -az antenna magassága,az erősítő teljesítménye és az antenna nyeresége adja meg a ható távolságot ,-alapvetően. - 0.5w akár 1 km ig is el lehet adni,pontosabban hallani.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Ahogy mondani szokták, a 0.5 W -os adóval 50, 60, vagy sokkal több km is áthidalható, amiből látszik, hogy egy adónak nincs hatótávolsága.
Az adó teljesítménye, antennájának magassága, csak egy rész összetevője az összeköttetés távolságának.
A műsorszóró műholdak adóteljesítménye (igaz jó magasan vannak) csak pár 10 W, mégis megfelelő vevővel fogni lehet, pedig az összeköttetés 36 000 km.
Az antennát azért kell a lehető legmagasabbra tenni, mert így minimalizálható a környezet csillapító hatása, ami a leglényegesebb összetevő egy összeköttetésben. A vevő érzékenysége is elég befolyásoló tényező, nem mindegy, hogy egy detektoros vevőt használunk, egy antennának nevezett drótdarabbal, vagy szintén magasan elhelyezett nyereséges antennával egy nagyérzékenységű vevőt.
A kérdés sokkal bonyolultabb annál, hogy ilyen egyszerűen jellemezhetnénk egy adót, vagy méginkább egy antennát.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Ahogy írod!Én csak alapvetően írtam le az erre vonatkozó dolgokat.pl.-a moduláció mélységről még nem is beszéltem.Nyilván ahogy te is írod ,ennél több összetevőkből tevődik össze a hatótávolság.
(#) Reuter válasza huhuu hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

A www.lomex.hu -ban van 38 khz es kristály 50 Ft.
(#) Rikfic hozzászólása Jún 28, 2010 /

Üdv,

egy rádió ******************** a tartalom törölve..
(#) Leadtek hozzászólása Jún 30, 2010 /

Sziasztok!

Megszeretném építeni ezt a rádióadót http://www.bsselektronika.hu/index.php?id=181# és nemnagyon értem hogy lehet hangolni a tekercsek segítségével miután készvan? Mozgatom a tekercset vagy hogy?
(#) Medve válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Szia! A menetek közötti távolságot változtatod. Vagyis a tekercs hosszát. Ha ezt kevésnek találod, akkor egy menettel módosíthatod a menetszámot.
(#) Leadtek válasza Medve hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Rendben kösz az infót de van még pár dolog amit nem értek. A kapcsolás jobb alsó sarkában van egy 10µF-os kondi de nem polarizált. 10 µF csak elkó vagy tantal van ami polarizált, továbbá szerepel 2db 4µF-os kondi de ilyen meg végképp nincs. 2db 1µF-os és 1db 2,2µF-os kondival összelehet hozni 4,2µF-ot ez így jó lenne?
(#) pucuka válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Az a 10 µF szerintem 10 nF akar lenni. A tranzisztor emitterében bőven elég a 10 nF hidegíteni, csak kerámia tárcsakondi legyen. A csatoló 4 µF os kondik (értéke nem kritikus, 1 - 10 µF között) lehetnek elektrolit, vagy tantálkondik is, csak a polaritásukra vigyázz. a bemeneti kondi + vége a bázisra, a két tranyó közti kondi + vége a kollektorra csatlakozzon.
(#) Leadtek válasza pucuka hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Oké de a jobb alsó kondi az 100% hogy µF mert az alja van lemaradva és két vonal van vagyis csak u lehet. Az egyik vége a GND-re megy úgyhogy szerintem az lesz a - lába. Nagyon egyszerű kis kapcsolás kíváncsi vagyok hogy fog muzsikálni
(#) gg630504 válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

10 nF 100 MHz-en 159 mΩ. Már ennyi is gyakorlatilag rövidzár.
(#) Leadtek válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Hát jó akkor azt rakok ha már ennyien azt mondjátok Ma próbáltam szerezni 0,5 mm-es rézhuzalt kerestem de nem találtam megfelelő boltot Talán apukám tud szerezni a volántól ha nem akkor meg nem lesz rádióadó
(#) vilmosd válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Hali
Hasznalhatsz sima rez kotodrotot muanyag szigetelessel.
Udv Vili

Ahogy vilmosd mondja, az átmérő nem nagyon kritikus, (jobb lenne az eredeti) de jó a 0.5, 0.6, 0.8 mm átmérő, lényeges hogy egyerű tömör legyen az öntartás miatt, nem lényeges a szigetelés, csak vigyázni kell, hogy ne legyen menetzárlat. Egy kissé hézagosan tekerd, A hangolásnál úgyis játszani kell vele.

Hát jó akkor majd holnap próbálok szerezni valami huzalt. Egyébként mi a véleményetek erről a kis rádióadóról? Ha valaki kifogásol benne valamit vagy netán tud ugyanilyen egyszerű de jobb kapcsolást az ne fogja vissza magát!

A poloskás topikban is egy ennek egyszerűbb változatával szenvednek, ha nem megy elsőre, ne keseredj el

Nem megy elsőre? Micsoda? Én olyat nem ismerek

ui: 15K poti nincs csak 10K vagy 25K melyik legyen szerinted?

Bátorság. A 25 kohm jó lesz
(#) Leadtek hozzászólása Júl 7, 2010 /

Üdv ismét mindenkinek!

Megépítettem az említett kapcsolást de nem működik. Nem 100%-osan egyeznek meg az alkatrészek ez nemtudom hogy gond lehet-e. 14K helyett 15K van, 30pF helyett 33pF, és a jobb alsó 10µF elko helyett mondtátok hogy 10nF-ost vegyek, vettem is de csak multilayer kivitelben volt nem a hagyományos tárcsa kerámia kivitelben. Beraktam, nem működik. Tettem helyette 2db 4,7µF-os elko-t mert csak ez volt itthon ez így 9,4µF vagyis majdnem 10 de ez sem segített. A két 4µF elko helyett írta Pucuka hogy 1-10-ig mehet bármi na ennek a közepét megcéloztam 4,7µF elko került oda úgy ahogy leírta, bemenő kondinál + a bázisra, második kondinak az ellenállásra a + láb. Az antennát a kollektorral összekapcsoló kondi is kék multilayer, a többi tárcsa. Bemenetet egy mp3 lejátszóra kötöttem és próbáltam minden hangerőn. Kisrádióval próbáltam fogni a jelet de nem sikerült. 88 - 108 MHz-ig tud fogni a rádió, az adó 86,3 - 104,2 MHz-ig képes adni úgyhogy szerintem nem itt a probléma. Azt tapasztaltam hogyha rádió és az adó antennáját közel teszem egymáshoz akkor kb. 90 - 105 MHz-ig egy éles sípolás hallható. Labortápegységemről kapta a kerek 9 Voltot ahogy elő van írva. A két 10nF-os multilayer kondi cseréje megoldaná a gondot? Remélem tud valaki segíteni mert ez túl egyszerű ahoz hogy nem működjön.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Júl 7, 2010 /

na EZT már lehet FM adónak hívni
(#) szilva válasza Leadtek hozzászólására (») Júl 7, 2010 / 1

Az antennát meghajtó tranzisztor emitterébe ne rakj elkót! Legjobb lenne a tárcsakerámia, gyakorlatilag pár nF-tól felfelé bármi megteszi. Azt nem tudom, ezeknek a multilayer kerámiáknak milyenek a nagyfrekis tulajdonsága, meg kellene nézni az adatlapjukban. Szerintem amúgy nem ott rezeg az oszcillátor, ahol kellene neki.

Nem tudom, milyen tekercseket készítettél, de az az 1mH, ami a rajzon van, az egy nagy marhaság, a valóságban 100nH körüli induktivitás kellene oda, hogy az FM műsorsávban működjön. Ilyen tekercset úgy lehet csinálni, hogy 3-4mm átmérőre (pl. fúrószár) felteker az ember kb. 3-5 menetet merev, lehetőleg vastag rézhuzalból.

Ahhoz, hogy meg is találd, hogy az adó hol működik, célszerű a középső tranzisztor kollektorkörében lévő 10pF helyére egy 5-35pF kerámiatrimmert tenni. A vevővel a műsorsáv különböző, adótól mentes pontjaira hangolva és a trimmert körbeforgatva kellene megtalálni az adódat. Végső kivitelezésben én az antennát meghajtó tranzisztor kollektorában lévő, 15pF-es kondi helyére is kerámiatrimmert tennék, ezzel a beállított frekvencián kellene maximális kimenetet beállítani. Ez úgy lehetséges, hogy a vevőn lévő térerőjelzőn próbálsz maximumot állítani a trimmer forgatásával.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Még egy észrevétel: a tápfeszültségen nem látok a rajzban hidegítést. Érdemes lenne a tápfeszültségre, közvetlenül az áramkörnél tenni minimum pártíz nF kerámiakondit.
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem