Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!A következő lenne a problémám: szeretnék vezérelni egy TIC106 tipusu tirisztort egy MOC3020-as optodiakkal...Nézelődtem a neten de amit találtam az triakos megoldás volt...Ettől eltekintve a triakos kapcsolás szerintem ugyanaz mint a tirisztoros vagyis a tirisztort is belehet épiteni a diak hejére... Mellékelek egy rajzot amin megmutatom mire gondoltam!Kérlek vessetek rá egy pillantást és mondjátok meg hogy jolgondolom e!Köszi!
![]()
Szia a rajzod és az elgondolásod is jó annyi kiegészítéssel hogy a tirisztor csak az egyik félszínuszt engedi át (egy oldalasan egyenirányít)ezért kb.fél fényerővel fog világítani az égőd.
A teljesítménynek kb. csak a negyede jut rá. ![]()
Az egészet berakod egy graetz átlójába és az izzót sorosan a váltóba... így 100 Hz-es félhullámok lesznek és a tirisztor mindig tud dolgozni. A graetz árama = tirisztor árama.
Csak a pontosság kedvéért!
Idézet: „A teljesítménynek kb. csak a negyede jut rá.” Ez sajnos nem igaz, mert a jel teljesítméye, a görbe, terület alatti integrálja. Az pedig pont a fel. üdv! proli007
Triakkal egyszerűbb szerintem.
![]() (#158858) Sly. Egy próbát mindenesetre megérne. A MOC3041 adatlapja is tartalmaz tirisztoros kapcsolást ( Igaz kettőt ellenkapcsolt vezérléssel. ) és ha úgy megy akkor az egytirisztorosnak is mennie kell. Csak le kell hámozni a fölösleget! S a szülséges értékek is ott vannak... ![]() Általában a teljes színuszhullámot ki szoktuk használni. :yes: Neked miért elég szak a fele?
A következő lenne a problémám: szeretnék vezérelni egy TIC106 tipusu tirisztort ...
Szerintem ez volt a kérés.... (Triakkal egyszerűbb szerintem.)-re...
A kis vigyorit is idézhetted volna... "
![]()
Üdvözletem!
Megcsináltam a fenti kapcsolást szintén TIC106-tal, de nekem nemhogy félhullámmal, de sehogy sem működik. 390 Ohmos helyett 330-at raktam bele, mert nem volt másmilyen, de gondolom nem gond. Az optocsatoló működik szerintem. olyan 1,2 V van rajta vezérléskor, a kimenetét mértem, ott 1200 Ohm körüli kapcsoláskor. Egyébként szakadás. Sehol nem találtam meg a TIC106 lábkiosztását. Szemből nézve gondolom Anód, Katód, Gate. Lehet, hogy ezért nem megy, mert nem így van? Ez a félhullámú nekem pont jó lenne, mert keltetőbe hőfokszabályozóba lenne és az izzókkal amúgyis sorba volt kötve egy dióda, hogy ne menjenek olyan gyorsan tönkre az izzók a villogástól. Üdvözlettel: Bfg10k
Rajzoltam egy képet is, hogy miképpen kötöttem be a tirisztort
> Sehol nem találtam meg a TIC106 lábkiosztását.
Nem tudom hogy kerested, nekem egybol megvolt azzal a kulcsszoval hogy tic106 pdf ![]() http://www.electrokit.se/download/tic106.pdf Akkor ezek alapjan pont a K-G koze tetted, tehat a sejtesed szerintem beigazolodott...
Üdvözlöm! Köszönöm a gyors választ. Most átkötöttem, de az ellenállás azonnal lefüstölt. Viszont a fűtés ment.
![]() Üdvözlettel: Bfg10k
Üdvözletem!
Na feláldoztam még egy ellenállást. Szóval most volt időm megfigyelni. Alapból az áramkör vezérlés nélkül azt csinálja, hogy a fűtés megy. Ellenállás nem melegszik, tirisztor nem melegszik. A fűtést ráadta a szabályozó és ekkor halványabban kezdett izzani a fűtésnek használt izzó és az ellenállás elkezdett füstölni. Tehát valamit már csinál az áramkör. Nem lehet, hogy az ellenállást kell változtatnom? Talán növelni. Valaki járt már így? Üdv: Bfg10k
Most kb. 2 másodpercig működött. Szépen szabályozott, csak az ellenállás füstölt el. Szinte biztos vagyok benne, hogy nagyobb ellenállást kell bele tenni, mert valamiért nagy az áram a 0,25W-os szénréteg ellenállásnak. Lehet, hogy teljesítményre elég lenne, csak nagyobb kellene bele értékre, de nem merem kipróbálni, nehogy a tirisztor elszálljon. Habár jól bírja a kiképzést a TIC 106M, mert fordítva is kötöttem be meg már két ellenállást is megfőzött.
![]()
Gate - katod koze is illene egy ellenallast tenni (bar ennek hianya
nem okozhatja a leirt jelenseget). Aaaa, megvan! Tegyel az ellenallassal sorba egy diodat (pl. 1N4007). Igy most a masik felperiodusban is megprobalja az opto begyujtani a tirisztort, de az nem sikerul. Viszont igy a teljes halozati feszultseg felhullam az ellenallasra jut, nem csoda hogy pillanatok alatt leeg. Csoda hogy az ellenallason kivul mas nem ment tonkre... Kerdes persze hogy az opto (nullatmenet erzekeloje) hogyan reagal a a felhullamu taplalasra. De remelhetoleg menni fog (bar nem erre terveztek).
Köszönöm! Kipróbálom. Nagyobb ellenállást ne rakjak bele?
Nagyon melegednie nem szabadna, mert ha nincs bekapcsolva akkor nem folyik aram -> 0 a disszipacio.
Bekapcsolt allapotban pedig a tirisztoron csak minimalis (mondjuk 1V nagysagrendu) feszultseg van...
Diódával nekem nem működött valamiért egyik polaritással sem. Mondjuk kimérhettem volna, hogy jó-e a dióda. Viszont 1,8 kOhmos ellenállással próbáltam és nem vezérelt. Párhuzamosan 2 db 1,8kOhmos már vezérelt, de meg is sült. Most még esetleg a tirisztor mehetett tönkre.
Köszönöm a rajzot!
Nem terveztem, hogy veszek másik alkatrészt, mert a TIC106-ból bespájzoltam 4-et, de, ha nem fog ezzel összejönni, attól tartok, hogy vennem kell. Most olyat láttam az előbb, hogy én sem hittem el. Kicseréltem a 390Ohmos ellenállást 330-asra, sorba egy diódával, ahogy Gafly javasolta, és kicseréltem a tirisztort is. Illetve a tirisztor bekötését még a délután megváltoztattam, szintén Gaflynak hála a helyes bekötésért. Ezen a képen a felcserélt lábakkal van. Szóval kipróbálom, halványan villog félhullámban. Amikor bekapcsol az optocsatoló, akkor erősebben villog. Erre megfordítottam a dióda polaritását. Eredmény ugyanaz. Kivettem az ellenállást és sorba raktam vele még egy 330 Ohmosat. Eredmény ugyanaz. Kivettem az ellenállást és a diódát, tehát nem kapott vezérlést a tirisztor, illetve a 4. lábon össze van kötve az optocsatolóval, de az kevés a vezérléshez. Kipróbáltam ellenállás nélkül tehát. Az eredmény: Ugyanaz! halványan villognak a fűtőizzók. Bekapcsolt a hőfokszabályozó, bekapcsolt az optocsatoló és anélkül, hogy rá lenne rendesen kötve a tirisztor, erősebben kezdtek világítani az izzók. Na mára letettem a pákát. Holnap hazautazom, leghamarabb vasárnap este, hétfőn reggel tudok valamit alakítani rajta. Ha valaki látott már ilyet, megköszönöm, ha elárulja a titkot! (Esetleg gerjedhet? Vagy kellene egy lehúzóellenállás bele a gate meg a nulla közé?)
Ezt tirisztorral is megcsinálhatom? Mármint a rajzot, mert kitudja, hogy mikor jutok el alkatrészboltba. A félhullám nekem tökéletes lenne, eddig is félhullámmal ment, hogy növeljem az izzók élettartamát. Sajnos relés volt és az nem bírta a folyamatos kapcsolgatást és 4 nap próba és 5 nap éles bevetés után megfőzte a tojásokat. Gondoltam a tirisztor eredményesebb keltetést tesz lehetővé számomra.
Na megcsináltam. Az eredmény: Azonnali füst a G és A1 közötti ellenálláson. Nem tudod véletlenül, hogy a TIC106-ot hogy kössem be? Eredetileg így kötöttem, ahogy a rajzodon van, de az adatlapján elvileg fordítva van. Az A1 és A2 fel van cserélve. A1=katód A2 =anód? Na mára ennyi köszönöm a segítséget! Jó éjt!
Kobzoli: Direkt akarja tirisztorral:
> Ez a félhullámú nekem pont jó lenne, mert keltetőbe hőfokszabályozóba > lenne és az izzókkal amúgyis sorba volt kötve egy dióda, hogy ne > menjenek olyan gyorsan tönkre az izzók a villogástól. Vajon a triakos kapcsolas mit fog csinalni ha van az izzoval sorban egy dioda? bfg10k: > Vagy kellene egy lehúzóellenállás bele a gate meg a nulla közé?) Az mindenkeppen javasolt. > Nem tudod véletlenül, hogy a TIC106-ot hogy kössem be? Eredetileg így > kötöttem, ahogy a rajzodon van, de az adatlapján elvileg fordítva van. Most mirol beszelunk? Kezd mar nekem teljesen kovethetetlen lenni. Akkor megis elmentel es vettel egy triakot ahogy kobzoli javasolta es az altala feltett kapcsolast epitetted meg? Az teljesen jo, es a az altalam ismert adatlap szerint a triak bekotese is tokeletes kobzoli rajzan: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/20139/POINN/TIC226D.html De azt azert szogezzuk le hogy a TIC106 tirisztor, a TIC226 triak (mostmar mindkettonek itt van az adatlapja)... > Azonnali füst a G és A1 közötti ellenálláson. Gondolom akkor valahogyan megsem a G es A1 koze kerult ![]() Javaslom hogy szisztematikusan, lepesrol-lepesre, megfontoltan haladj. Probalom osszefoglalni: Ha triak helyett tirisztort teszel be, akkor az tortenik, hogy a negativ felperiodusban a MOC ugyanugy bekapcsol, de a tirisztor nem tud. A tirisztor G eletrodajan (ami igy zaroiranyban van igenybeveve es valamilyen elore nem tervezett es egyaltalan nem egeszseges modon "letorik") a MOC-on keresztol a halozati feszultseg az ellenallasra jut, ami pillanatok alatt leeg (ezt mar tapasztaltad). Valoszinuleg a kialakulo kb. egy Amperes aramlokesek a tirisztort is es az optot is megviselik... Triak hasznalata eseten errol nincs szo, ott mind a ketto felperiodusban be tud kapcsolni a triak. Az optoval sorbakotott dioda (anodja a tirisztor anodja fele legyen, mert maskent ertelme nincs) azt akadalyozza meg, hogy a negativ felperiodusban az opto megprobalja begyujtani a tirisztort. Sajnalatos modon az szamomra megjosolhatatlan (es az adatlapbol sem derul ki) hogy az ilyen asszimetrikus taplalasra hogyan reagal a MOC nullatmenet detektora es igy maga a MOC. Megjegyzem pontosan ugyanigy szamomra megjosolhatatlan annak az eredmenye is, ha a triakos valtozatot epited meg es az izzoval sorbakotsz egy diodat... Ennyit az elmeletrol, most johet a gyakorlat, javaslat. Apro lepesek ![]() Alternativa 1: Mivel ugyis tobb izzorol beszelsz, epitsd meg a triakos valtozatot ahogyan kobzoli javasolta, a sorbakotott dioda helyett ket-ket izzot koss sorba. Igy ugyanugy nagyjabol "felfenyt" kapsz. Alternativa 2: Fogod a tirisztort, K - G koze teszel egy ellenallast (par szaz Ohm). Anoddal sorban az izzo. Igy az izzoknak nem szabad semmit csinalni, semmi nem melegszik es fustol. Utana fogsz egy masik ellenallast (hasonlokeppen par szaz Ohm), vele sorban egy dioda (1N4007 peldaul). Ezt bekotod A - G koze ugy hogy a dioda anodja a tirisztor anodja fele legyen. Akkor az izzoknak "felfennyel" vilagitani kell. Ha ez idaig rendben van, akkor bekotheted sorba az optot a dioda ellenallas komlexummal. Ekkor ki fog derulni hogy a MOC hogyan reagal a "feloldalas" taplalasra. Ha mukodik: orules ![]() Ne kapkodj, es meg ne razzon az aram!
En "politikusan" ugy fogalmaznek: "Triakhoz biztosan jo"
![]()
Kozben eszembe jutott meg valami, HA megis a MOC nem
szeretne az egyoldalas taplalast. K - G koze egy diodat betenni forditott polaritassal, (tehat a dioda anodja megy a tirisztor katodjara). A masik diodaval (amelyik ugye egy ellenallassal sorban a tirisztor anodja es a G kozott van) pedig parhuzamosan lehetne tenni jo nagy ellenallast (nagy azt jelenti hogy ellenallasu, mondjuk 100K es terhelhetosegu, mondjuk 1W csak hogy biztosan ne egjen le). Szerintem igy at lehetne "verni" a MOC-ot HA tenyleg ez a gond...
Köszönöm a rajzot, vettem tirisztort, elsőre tökéletesen működött. 3 db izzóval mindkét félperiódusban. Előnye, hogy hamarabb, könnyebben felfűt, hátránya, hogy valószínűleg lesz izzócsere, mert a villogást nem tudom, hogy mennyit bírják.
Szeretnék én is egy tirisztoros vezérlőt, de viszont 2 tirisztor kéne moc ic vezéreljen nekem van egy ötletem le is rajzoltam nézetek meg működő képes lehet a rajz?
Jó lenne válaszoljatok, hogy mükődő képes-e vagy nem a kapcsolási rajz, elnézését a tolakodásért, de elég sürgős lenne nekem
![]() ![]()
Helló !
Csatoltam a MOC adatlapból a bekötést. ![]()
Szia! Szeretném kérdezni mekkora legyen az korlátozó ellenállás? Még egy kérdésem volna, a rajzon ha egy diódát így be kötnék akkor meg volna félhullám is?
Ja és a triaknak mekkora hűtőborda kellene? Egy 5x10cm megfelelne? Előre is köszi a választ.( Nagyon amatőr vagyok még)
A ledet kihagytam a rajzról, ha jól sejtem az is kell az ellenállás után.
A MOC3020-at lehet helyettesíteni a következők valamelyikével? MOC3051, TLP3062, TLP3063 A triaknak pedig ezek megfelelőek? BT137, TIC226M Ezek vannak itthon, és ha nem muszáj. ne költsek feleslegesen. Max. 3db 100w izzót kapcsolna. Köszi, a választ előre is!
Szia! Sajnos akadt egy kis problémám. Mégpedig az hogy a Moc3051-es nincs. TLP3062, TLP3063 ezek vannak. Nos, megépítettem a kapcsolást és valami bibi van. Felrakom az adatlapját a TLP3062-nek, és a nyákrajzot is, ami alapján meg csináltam. BT137 a triak. Légyszives nézd meg mi a probléma.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |