Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TFT-ben lévő pici hosszú "neoncső"
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mandix hozzászólása Dec 6, 2007 /

Sziasztok! Van egy betört TFT monitorom, és kiváncsiságból szétszedtem elemeire még mielőtt kuka lett volna. Van benne egy vastagabb átlátszó plexi lap, annak az alján és tetején valami neoncső féle. Azt akarnám, hogy a plexi lapra ragasztanék fényképet, ezt a TFT talpára ráerősíteném. és a neoncsővel pedig megvilágítanám."Tiszta desing" Az a baj hogy a nem tudom a neont világításra bírni. Próbáltam a csatlakozó lábai összezárni mintha jelet kapna de akkor sem. Ha a monitort bekapcsolon egyet villan és kész. Mi annak a neonnak a funkciója? Milyen feszültséggel megy? Próbáltam 5V-tal de meg sem moccan.
(#) Norberto válasza mandix hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Azt úgy nevezik, hogy CCFL világítás, azaz hidegkatódos fluoreszkáló fényforrás.

Meghajtásához AC (váltakozó) feszültségre van szükség. Kb. 500-600V-ról szokták ezeket járatni, ez persze nagyon csekély áramok mellett érvényes. De azért így is veszélyes lehet!

A pontos feszültség-adatok a lámpa adatlapjából nyerhetőek...
(#) sirály12 válasza mandix hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

A cső invertere valszeg jó (villan egyet), azt be tudod üzemelni és kész is. Már egy pár alkalommal én is üzemeltem be így ilyen csövet. Az inverterek legtöbbször 5-12 V ról mennek(ha tudod mérd ki mennyit kap), és általában van egy vagy két engedékyező kimenetük, amit vagy 5 vagy gnd-re kell kötni és akkor működik a világítás.
(#) Medve válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Csatlakozom, néztem már néhányat, általában a 12V körül működnek, célszerű a tápfeszt folyamatosan növelni rajtuk, ahol már nem nől tovább a fényrő, vagy elégnek találod , ott jó.

Inverter.JPG

(#) aflmor válasza mandix hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Az a neon az lcd-n levő képet hátulrol világítja meg, ugyanis az átereszti a fényt, de "itt-ott" megszínezi, így láthatod a megjelenő képet Ez hagyományos papírra nyomtatott fotónál kizárt. Átkellene nézned, hogyan is működik egy ilyen monitor... (...ja, és csak akkor kapcsol be, ha jel is van a vga-n)
(#) mandix hozzászólása Dec 7, 2007 /

Köszi a gyors válaszokat! De lenne még valami: hogyan tudnám elérni azt hogy a monitor bemenete úgy érzékelje hogy jelet kap, vagy pl. csak pirosat vagy zöldet stb.
(#) aflmor válasza mandix hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Dugd rá PC-re
De szinkrongenerátorral, vagy kapcs.rajzból "kitalálni" hol-és mit aktivál
(#) Medve válasza mandix hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Amiket én bontottam, azoknál külön két vezetéken kapta a tápot a háttérfény.
(#) aflmor válasza Medve hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Idézet:
„Amiket én bontottam, azoknál külön két vezetéken kapta a tápot a háttérfény.”
Honnan? Az inverterről? Az inverter, meg az alaplapról. Ami csak jel esetében éled. Mert ha nem, akkor a gép kikapcsolt álapotában is világítana a cső, így akár a végkimerüléséig is...
(#) aflmor hozzászólása Dec 7, 2007 / 4

Mandix. Ha olyan, (vagy hasonló) az invertere mint amit Medve belinkelt, rakd össze a csatlakozásokat eredeti álapotba, dugd össze géppel, mérd meg az inv.-re menő feszt. Na, pont annyi kell neki.
(#) sirály12 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Ezért van a panel bementén az-az engedélyező bement, amiről írtam.

Megy az monitor nélkül is. :yes:
(#) Medve válasza aflmor hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Na akkor részletesebben: Az inverter a képernyő mögé volt építve, nyilván az inverter kapta a tápot a gépről, hogy az hogyan, mikor kapcsolta, mittudomén, nem is érdekelt, (szerintem most a topiknyitót sem), ráraktam a 12v-ot és világított a két cső! Ha van az inverteren enable, akkor rátérünk arra is.
(#) skynetpro hozzászólása Aug 12, 2008 /

Üdv!

Hasonló problémánk van: van egy tft monitor és bár szépen beindul a háttérvilágítás amikor bekapcsol a monitor, de a logo eltűnésekor kialszik. kép van utána is, csak hát sötét.
Nem tudom hogy melyik kábelen kapja a kapcsoló jelet az inverter, mert kb. 10 szál megy az inverter panelra és mindegyik szép színes... :no: smd alkatrészek... hogy lehetne rájönni, hogy melyik az? nincs szkópom sajna.

át kellene kötni, hogy ha táp van, akkor világítson és kész. mert valószínűleg szar a vezérlése.

esetleg világító fóliával helyettesíteni a gyári világítást?
(#) Thomas10100 hozzászólása Szept 20, 2008 /

Sziasztok!

Van egy LG 17"-os TFT-m, ami egy idő után letiltja a világítást. Full fényerőn kb 10sec után, 0 fényerőnél bírta már 10 percig is.

Kivettem a neonokat, és a végüknél be vannak feketedve.

Ez az öregedés jele? Tehát neon csere?
Gondolom azért tilt le mert így nagyobb az áramfelvétel, főleg ha bemelegszik.

Köszönöm!
(#) elektrósanyi hozzászólása Szept 6, 2009 /

Hellósztok, segítségetekért esedezek.
Volt egy nemműködő hiányos régi laptopom és annak a monitorából szereltem ki kettő ?neoncső? szerűséget. Hiába kötök rá 12V-ot nem sikerült világításra bírnom.
Ahogy észrevettem szikra hatására felvillan(pl.: ha az egyik drótjához egy öngyújtóból kiszedett ?kattintgatóval? szikrát küldök rá, akkor felvillan) és kedveli a statikus áramot.
Az lenne a kérésem, hogy hogyan tudnám világításra bírni az ilyen fajta "fényforrást". Akár egy egyszerű ?szikragenerátor? vagy egy sima áramot statikussá átalakító egyszerű kapcsolási rajz is jól jönne.

Előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza elektrósanyi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Ketfele valtofesz kell neki, kb 40kHz-en.
A begyujtashoz hossztol fuggoen olyan 1000-1500V, utana ez lecsokken olyan 600-800V-ra. Aramra szabalyoznak a tapjaik. kb 5-9mA-t engednek at rajtuk.
A legegyszerubb, ha a regi hianyos rossz laptopod kepernyojet jobban megnezed, akkor a kepernyo mellett kellett lennie jobbra vagy alul egy kis hosszukas elektronikanak, na az a hattervilagitas.

Oda kell altalaban 12V, fold, engedelyezo szal (kb 5V) es a fenyero, ami kb 2.5V, de ez valtozhat.
(#) webinas válasza elektrósanyi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

HQvideoban lehet kapni ilyen invertert. Azzal egyszerre két csövet tudsz meghajtani.
Ha jól emlékszem, olyan 1100.- körül van az ára.
(#) elektrósanyi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Igen. Azzal a szerkezettel sikerült is megvilágítani, de az öcsém lefoglalta magának. Így nekem csak egy sima csövem maradt, amit nem tudok megvilágítani anélkül.
(#) Daemon09 hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sziasztok!

Van egy notim, amiben meghalt a CCFL fénycső. Szereztem bele másikat, de más a csatija. Hogyan tudom megállíptani, hogy melyik a pozitív és a negatív?
(#) kokanyk hozzászólása Ápr 11, 2012 /

Sziasztok! Nekem van egy SIEMENS 19" os tft monitorom! és nagyon úgy néz ki hogy meg halt a cső. Tudna valaki adni egy tippet hogy hol lehetne beszerezni új csöveket?

Előre is köszi.
(#) kadarist válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Szia!
Egy beszerzési forrás: Bővebben: Link. A hosszát le kell mérni és ez alapján választani. De egy monitorban nem egy cső van, hanem akár négy is lehet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem