Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   137 / 1274
(#) pénteken hozzászólása Szept 8, 2009 /

Hali!

Adott egy samsung projektoros tv amin világosabb képnél vízszintes fekete sávok szaladgálnak. Sötétebb jelenetnél nem tapasztalható a hibajelenség de ha világos kép következik a fekete csíkok is megjelenek rendszertelenül itt ott. Tudja esetleg valaki ezt mi okozhatja?Előre is köszi.
(#) patexati válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Ja a tetején lévő egyenirányító rúddal (diódával) eggyütt tedd át mert a régiben a tekercsbe van öntve ez a másik meg külsős szerintem Videoton de a szekundernél ez mindegy.
(#) zoly15 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Amit nem tudsz beazonosítani, az valami Videoton TV be volt, nekem is van jó pár malomkerekem

Üdv!
(#) küzmös Gergely hozzászólása Szept 8, 2009 /

Sziasztok! Át tettem,de sajna semmi... valószínűleg az is szar... vagy nemtudom.. Multiméterrel próbáltam méregetni... mérgemben mind a kettőt végigméregettem és ugyanazok jöttek eredményül... nagyon kicsi ellenállásértékek... 200ohmos méréshatárban 0,02-3ohm a képcsőcsatlakozónál mérve is (a rossznál is) meg a másiknál is... tanácstalan vagyok...
(#) zoly15 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Nem lehet hogy a primer szórakozik veled?

Szenvedek én még egy csöves jószággal is... szakadt volt egy nagyteljesítményű Remix,hogy kipróbáljam rövidre zártam és bekapcs... felfűtött beindult.. kép hang tökéletes.. minden oké és kikapcsoltam,majd szereztem bele egy ugyanolyan értékű és teljesítményűt.. beforrasztottam. Bekapcs erősen izzik a PL504 és PY88-is,majd második próbálkozásra PL504,PY88,DY86 nem fűt... a fűtés látszólag a PCL85-tel kezdődik,majd a képcső nyaka is felfűt,viszont 2 cső az EF80 és PCF200 nem izzik,vagy csak olyan kevés fűtőfeszt kap hogy nem is látszik,fél perc és egy cementtel borított 100ohmos Remix felfortyan,tűzforró lesz,és egy a képen látható 33kohmos ellenállás vörösizzásban leold.... megnéztem a DY86-nak is lerohadtak a forraszai,azthittem hogy az okozta a galibát,aztis visszaforrasztottam (,remélem hogy jól ,de semmi.. ugyan az.Létezik hogy a az egész sorkimenő szarrá ment úgy primer mint szekuner oldalon? Vagy teljesen más lehet? Esetleg ha a DY nincs bekötve vagy rosszul van bekötve csinálhat ilyet,bár én úgytudom hogy a DY nem sorban van a többivel,attól még világítania kéne a Pl-nek és a PY-nek is

P1060322.JPG

(#) Ricsi89 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Helló!
Először is a Mátrában mérd ki a sortranyót. A primernek olyan kis értékűnek kell lennie, a nagyfesz szokott nagyobb ellenállású lenni. és mint ahogy írták is a mátráéban benne van az egyenirányító dióda, így azt nem tudod kimérni. Szerintem ott valami más gond lesz.
A csövesről: Milyen értékű ellenállást cseréltél és kb hol van ez? A PL és a PY hogy izzik, Az anódja, vagy a fűtése izzik túlságosan? Az összes csőnek fűteni kellene, mert sorba vannak kötve. Ha egy rossz, akkor a többi sem megy. Pontosan milyen típusú tv ez?
(#) küzmös Gergely válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Szia ez egy 1970-es Orion Oretta (AT-759-0) egy 240ohmos 30W-os-at cseréltem egy 40W 250ohm-ra (3-at kötöttem sorba egy 20W-os 180ohm-egy 16W-os 30ohm és egy 5W-47ohm) nagy cementtel boríttott volt.Nemtudom de a PL504 alja is lángolt.. szinte

Ez így nem jó. ha sorba kötöd ,akkor a teljesítmények nem adódnak össze. Ilyenkor a legkisebb teljesítményűvel egy értékű lesz. Csak párhuzamos kötésnél adódik össze a teljesítményük. Szerezz bele egy megfelelőt. Ha az aljánál izzott nagyon a PL, akkor valamelyik cső fűtésénél gond lehet. Az a baj, hogy nem találok hozzá rajzot, mert akkor egyből látnám mi hogy van.

Szerinted akkor próbáljam ki esetleg csak azzal az egy 20W-os 180ohmos-al? Bár a harmadikat csak ma tettem bele,így csak a 2 volt(20W,16Wsorban) tehát akkor ahogy mondod 16W,lehet hogy azis kevés volt ...
Szerinted miért izzik olyan betyár módon az az alsó ellenállás? Honnan kapja azt a sok kakaót?

Néztem más tv kapcsolását, ott is van egy nagyteljesítményű ellenállás a fűtéssel sorban. Lehet, hogy amikor kipróbáltad anélkül ,akkor tönkrevágta valamelyik csövet(csöveket) és most azok fűtése zárlatba ment át és azért izzik a PL is annyira. Kipróbálhatod azzal a 20W-ossal is csak simán. Ez állítaná be a csöveken elvileg a 300mA-es fűtőáramot.

Na igen a PL500-nak lőttek is,mert másnap mikor beforrasztottam ezeket már az istennek se akart semmit csinálni,kivettem ,megmértem és szakadt volt... egy Vidi Tv-ből tettem át egy PL504-et azthiszem a kettőt lehet egymással cserélni igaz? Szóval lehet hogy zárlatos valamelyik... aztis megtudom mérni multiméterrel? Az azt jelenti hogy 4-es 5-ös láb közt rövidzár van?
(#) Csekker válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Hello. Én úgy tudom,hogy a DY nincs bent a többi cső fűtésláncolatában,hanem közvetlen pár menet rá van tekerve a nagyfesz vasmagjára (persze gyárilag) és onnan kapja a fűtést,de ez csak akkor működik,ha már van nagyfesz. Üdv (de ez csak a DY-ra vonatkozik)

A nagy ellenállást előbb pótolni kellene. lehet párhuzamosan kötni 2db 560 Ω-ost is. Mivel a hálózati fesz alapból magasabb és a csöveknek jó lenne, ha megmaradna a 300mA-es fűtőáram, így nyugodtan lehet egy picit nagyobb értékű. Igen a PL teljesen csereszabatos egymással. A többi csövet meg ahogy írtad úgy kellene megmérni, de nem lesz egyszerű, mert alapból is kicsi az ellenállása. Most így fejből nem tudom mennyi, de sok eltérés nem lesz a zárlatos és a jó között. de egy próbát megér.

Az a vacak DY-is levált és nemtudom hogy hogyan kell bekötni de ha megmérgesít szencségtörést fogok elkövetni,átmegyek a Tv-szerelőhöz és kérek egy TV18-as nagyfeszdiódát )) Azzal nem lesz bekötési gondom... Hagy kérdezzek már még meg egy olyat hogy van egy pár Vidi trafóm,bele lehet őket varázsolni az orion-ba ill. esetleg fordítva,tehát csereszabatosak ezek,annak ellenére hogy a Vidi 10 kivezetéses míg az orion 11?
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Igen a minap végigmértem és jónak ítéltem őket.. Jó.. tehát nem szakadt.. gondoltam én...
(#) mlhe_vr hozzászólása Szept 9, 2009 /

helló!

Grundig 100 hz es "digitális" tv,a következőt csinálja:
Bekapcsol, bejön a hang, mire a képcső bemelegszzik ki is kapcsol, letilt a táp. Kép nem jelnik meg hanem óriási fényerővel elkezd világítani a képcső, igen erős fehér fénnel és jól látható visszafutási csíkokkal. A G2 lekötése után van nagyfeszültség rendesen és a tv is működik, természetesen kép nélkül.
Én első körben a sugáráram-korlátozáshibájára gondoltam, bár a képcső katódján még nem mértem meg a sugáráramot sugáráramot.
Az biztos hogy a tv tápegysége letiltja magát, gondolom a nagyobb áramfelvétel miatt.

Mi okozhatja a hibát?
(#) mlhe_vr válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Az egy hőfüggő ellenállás, aminek a szerepe a bekapcsoláskor hideg fűtőszálú csövek megvédése a túl áramtól. ha bemelegedett, lecsökken az ellenállása.
Namost a rajta feltüntetett ellenállás - értékről nem lehet tudni ilyen régi készülék esetén, hogy a hideg vagy a meleg ellenállása. Lehetséges hogy a meleg ellenállásnak megfelelő értéket tettél bele és ezért izzik a fűtőszál erősebben. De az is lehet hogy felfűtötték a képcsövet, ami gyakori dolog volt annak idején, kikötötték a képcsövet, a fűtőveztékeket rövidre zárták, hogy a töobbi cső kapjon fűtést, majd a gyyenge képcsövet külön trafóról egy picivel magasabb fűtőfeszültséggel járatták. Ebben az esetben már eleve nagf
yobb aq fűtőáram, mivel kiesik a képcső fűtése.

A sorvégcsőnek nem az anódja ízzik véletlenül? mert szokott olyat is csinálni ha valami gixer van a sorvégfokban.
a DY nagyfeszegyenirányító valóbban a sorkimenőre tekert pár menetes tekercsről kapja a fűtést, mivel a soros fűtőkörbe kötve egy belső zárlat, vagy átütés esetén könnyedén rákerülne a nagyfesz a tv egyéb részeire is.
(#) mlhe_vr válasza mlhe_vr hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

sőt! A DY csövek közvetlen fűtésüek, tehát a katód galvanikus kapcsolatban van a fűtőszállal, vagyis maga a fűtőszál a katód. tehát üzemszerüen is nagyyfeszültség van a fűtőszálon, ezért sem lehet a soros fűtőkör része ez a cső.
(#) mlhe_vr válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Ilyen esetben célszerű végignézni a fűtőkörben a csövek közt lévő, testelő, hidegítő kondikat átnézni. ha azok közül az egyik zárlatos, azon át záródik a fűtőkör. Ez magyarázhatja a PL504 erős izzását, mivel az álltalában a fűtőkör elején szokott lenni.
ezek a kondik, a csövek közt vannak egyik lábuk az egyik fűtéskivezetésre (novál csőnél 4-5 láb), míg a másik a testre, sasszira van kötve. Erre utalhat a szakadt ellenállás is, mivel a zárlat miatt megnövekedett a fűtőáram. A DY 86 azért nem fűt, mert a sorvégfokozat, (lehetséges hogy a fűtőkör kibája miatt) nem üzemel, és a DY86 a sorkimenőről kapja a fűtést. Ha ez a cső nem fűt akkor tuti nem megy a sorvégfokozat.
(#) patexati válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

A mátrában még valószínű akkor meghalt a BU ami amúgy zárlatba szokott menni és elég még más is meg a biztit is kicsapja Nézd át az ellenállásokat,diódákat főleg a zenert meg a biztiket! Ha nincs nagyfesz attól még be kéne indulni na készüléknek
(#) küzmös Gergely válasza patexati hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Szétszedtem a sorkimenőket,a malomkereket akarnám átteni,de egy zárt vashurokra hogyan tegyek fel bármit is? ))) az oké hogy a rosszról lefűrészelem és hogy rakom át? ) Azért akarom még megpróbálni ,mert a régi hasadt malomkerékkel (sorkivel) legalább dolgozott halkan.. és az érintőledes kapcsolókkal is lehetett "játszani" ezért gondolom hogy a BU rendben lehet
(#) küzmös Gergely válasza mlhe_vr hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Talált sűllyedt.. megemelte apám anno a fűtőfeszültséget
(#) Ricsi89 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

A vasmagot is szét lehet szedni. Két darabból áll. A felső kis anyákat kicsavarod és szét kell jönnie. Utána már csak áttudod rakni.
(#) küzmös Gergely válasza patexati hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Bár az csöppet zavar hogy a félköríven repedt malomkeréken és a kapotton is ugyanúgy 0,05ohm az ellenállás tényleg nagyobb egy picivel mint az említett 0,02-0,03 de akkor a repedt is jó lenne vagy mi... ?
(#) küzmös Gergely válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Azt a mindenit ) Ördöglakat megoldva... köszi... Tényleg szétjött,na átteszem és próba,bár mondom az ellenállása a repedtnek és a külsőleg épnek is megegyező.... csak azokat a kis légréselválasztó papírkákat el ne felejtsem visszatenni...
(#) Csekker válasza mlhe_vr hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Üdv. Lehet,hogy hülyeséget mondok,de én a videovégfokra is rápillantanék. Üdv
(#) mlhe_vr válasza patexati hozzászólására (») Szept 9, 2009 / 1

A mátra nem fog beindulni naagyfesz és a sorvogfokozat működése nélkül. Ez a tv un. Pumpatápos megoldású, ami azt jelenti, hogy a sorvégfokozat adja a tápot a tv nek.
Ez a tv 24 voltrol is tud menni.
Érdemes szétnézni a korabeli Gyurkovics könyvben, azt hiszem modul tv készülékek szervizkönyve volt a neve az I. kötet az orion, a II. a videoton tv kelkl foglalkozott.

egvyébként meg nem mellékesen jegyzem meg, hogy a mátra életveszélyes játék, ugyanis a pumpatáp működési elvéből fakadóan a tv bármely pontján, -függetlenül attól hogy dugtad be a konektorba- fázis van!!
Nem véletlenül van az antennabemeneten egy bazi nagy kondi, a fejhallgatócsatlakozónál meg egy kis trafó!
(#) küzmös Gergely válasza mlhe_vr hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Ja 24 voltról is megy kikötöm a Bu /B-E/ lábait és DC tápról adok neki 24V a sor modul /C601 470µF 40V/ elko 2 lábára,és ja azis igaz hogy mindenhol,minden fémrészén rajta van fázis
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

Visszaértem a kiindulási ponthoz... szól és veszi az adást,max hangerőre véve is viszonylag halkan,(nem nagyon halkan hogy fülelni keljen,de azért halk) semmi kép.. lekötöm a malomkereket,ugyis szól de pár másodperc és füst,visszakötöm és megint szól,semmi füst Szaraxik a malomkerék? Beletettem a repedt helyedt egy másik szart?
Következő: »»   137 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem