Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Opto kapu és triak
Lapozás: OK   1 / 2
(#) amather86 hozzászólása Dec 17, 2007 /

Hali!

Van itt néhány TIL193-as 4 optokapu egy tokban, meg egypár BT138 triak.
Ezekből kellene egy 3.3->12VDC-ról 220VAC-at kapcsoló kapcsolás.
Kb. egy hónapja összeraktam multisimben egy kapcsit, ami működött is (többé kevésbé), és most meg valami nem jó...
Minél kisebb megoldás kellene, nem baj ha csak az egyik periódust használja ki, de jó lenne mindkettő...

:help:
(#) Medve válasza amather86 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Hello, ez itt eléggé igényes. A FET-et kihagyhatod, ha stabil a LED árama
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Ha jó a hatásfoka az optokapunak és érzékeny a trisztor a tranzisztort is elhagyhatod.
(#) valve válasza amather86 hozzászólására (») Dec 17, 2007 / 4

Szia;

Na itt az igert kapcsolas, csak abban kulombozik a tiedtol, hogy ebben optotriak van, mivel triakot vezerelsz, es ha optotranzisztort hasznalsz akkor bonyolultabb a kapcsolas is,.. Ez a legegyszerubb,
es "crosscircuit is van benne" marmint az optotriak belsejeben,.. Csatolom a kapcsolast,..
(ha az optoranzisztorral akarod megoldani akkor hasznald Medve kollega altal ajanlott kapcsolast,..)

Udv; Imre,..

vezerles.gif

(#) amather86 válasza valve hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

optotriakból nincs egy tokban több triak kapcsolás?
vagy egyéb helycsökkentő?
mert ezt a kapcsot én is megtaláltam, csak mivel optokapum van, nem került volna pízbe...
No meg multisimhez nincs optotriak, és akkor csak a tokozást tom lerakni utilboardban, a szimulációt meg nem tom bemutatni...
(#) valve válasza amather86 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Azt nemtudom, hogy van-e optotriakbol tobb egy tokban,.. Lehet hogy van csak en nem tudok rolla,..
Ja, azt nem tudtam, hogy le is kell szimulald,.. ;o)) Akkor rajzoljam meg a tranyos valtozatot?
Es hany optokapu kell neked pontosan?
(#) Skori hozzászólása Dec 17, 2007 /

Éppen a napokban használtam egy ilyen optotriak + triak megoldást a hűtőgépünk tönkrement termosztátjának a kiváltásához. Egy opampokból álló kapcsolás érzékeli a hőmérsékletet, és ennek a kimenete hajtja meg az optotriakot - ami a kompresszort indítja. Teljesen jól működik, jó hogy nem relével bajlódtam, (ráadásul jóval olcsóbb is mit a relé). Szóval nem érdemes bonyolult áramkörökkel bajlódni.
(#) amather86 hozzászólása Dec 18, 2007 /

legalább 12, de a 2.verzió már 40-es lesz...
de hagyjad, már megcsináltam a panelrajzot optotriakra...

köszi a segítséget, és mivel te írtál nekem leghamarabb neked adom..

bárcsak szét tudnám osztani...
(#) valve válasza amather86 hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Koszonom a pontot; Had kerdezzem mar meg minek kell 40optos levalasztas? Mire fogod hasznalni? Nekem idaig a legtobb 18db optotriak volt,..
(#) Peti.Janka hozzászólása Ápr 5, 2009 / 1

Sziasztok! Nekem olyan problémám van, hogy pic-el szeretnék szabályozni egy égő fényerejét 230 V-rol. Csináltam egy triak-os vezérlést moc3041-el, de nem jó, mert nullátmenetes. olyan megoldás kellene ami fázishasításos módon müködik. 4n25 el és btb16 600bw-vel szeretném megoldani. tudtok nekem ebben segíteni? valami kapcsrajz kellene. Előre is köszi a segítséget!
(#) zoli_varga hozzászólása Ápr 17, 2009 /

sziasztok!

a moc3041 adatlapján lévő kapcsolást építettem meg BT137 triakkal (hot line switching) 120W izzók kapcsolásához, de állandóan világítanak, akkor is ha az OPTO nem kap vezérlést.
Vagy nem jó a rajz (kétlem) vagy valamelyik ellenállás nem jó értékű?

Ha van ötlet jöhet.

Zoli
(#) NyekkMester hozzászólása Júl 29, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Próbáltam a kezdő fórumban is feltenni a kérdést, de "elsüllyedt", megpróbálom itt.

Motoros tolókapunyitó olyan hibát produkál, hogy a villogó lámpa nem villog, hanem folyamatosan ég akkor is, amikor nem is működik a kapu.

Megnéztem a vezérlő elektronikát, és azt láttam, hogy a 220 V-os lámpa kimenete előtt van egy TLC336B jelű triak, azelőtt meg egy MOC3041 jelű optotriak.
Ha jól sejtem ezek valamelyike sülhetett ki.

Az lenne a kérdésem, hogy egyszerű eszközökkel (multimeter) lehet-e tesztelni, hogy melyik romlott el.

(Egyébként valszeg az okozhatta a gondot, hogy a kapu még a végálláskapcsoló jelzése előtt akadályba ütközött. Azt mértem, hogy ekkor egy pillanatra 300 V feletti feszültség jelent meg a lámpánál, amitől ki is égett.)

Kösz, ha tudtok segíteni.
(#) zoli_varga válasza NyekkMester hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

hali

Ha még nem oldódott volna meg a problémád akkor cseréld ki mindkettőt mert kb 4-500 Ft ból kijössz.
Amúgy meg ha más nincs a triak után akkor kiszerelt lámpánál és SZIGORÚAN feszültségmentesített készüléknél mérd meg a triakot multiméterrel (dióda teszt). nem jó ha mindkét irányba vezet.de nézd meg az optokaput is a triakra menő részt ott nem kell vezetnie.

(#) cedasy hozzászólása Nov 9, 2009 /

Sziasztok,

Nekem úgy kéne bekötnöm egy opto kaput, hogy azt kapcsoló helyett szeretném használni.
Ha eltakarom az átlátást akkor zárjon rövidre két érintkezőt. Még régi golyós egérből szedtem ki optokaput.

Tudtok kapcsolási rajzot? egyszerű kellne...

Köszi
(#) cedasy válasza zoli_varga hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Sziasztok,

Nekem úgy kéne bekötnöm egy opto kaput, hogy azt kapcsoló helyett szeretném használni.
Ha eltakarom az átlátást akkor zárjon rövidre két érintkezőt. Még régi golyós egérből szedtem ki optokaput.

Tudtok kapcsolási rajzot? egyszerű kellne... Köszi
(#) picu hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok!
Lassan kikésziti az idegeimet egy egyszerű triak vezérlés amit már több alkalommal elkészitettem és kifogástalanúl müködtek. Most utojára gondom van, az MOC3041 6 lábától a triak MT2 között lévő 390 Ohm ellenállás elfüstöl.
Az MOC egy PWM ről (TL494) kapja a vezérlést.
Abban az esetben mikor a vezérlő jel "hosszú" a szünet rővid akkor leég az ellenállás. Próbáltam a triakot is az MOC3041 - et is kicserélni az eredmény mindig ugyanaz az ellenállás elfüstöl. Keskeny vezérlőjelnél működik rendesen.
Ha tud valaki tanácsot adni nagyon megköszönöm!

E-mail cimem: picu1@t-online.hu
(#) kadarist válasza picu hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!
Csináld meg így: Bővebben: Link
(#) picu válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm a segitséget, megpróbálom megcsinálni.
(#) picu válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szia!

Megcsináltam az álltalad javasolt kapcsolást, az eredmény ugyan az volt mint az eredeti kapcsolásnál. A 360 Ohm-os (nálam 180 Ohm) ellenállás azonnal elfüstölt.
Végül rájöttem hogy a triak is és az optó is hibás volt.
Ezeket kicserélve mind a két kapcsolás hibátlanúl működik!
Tanulság: néha mérni is kell ezért vannak a műszerek!
(#) Wacak hozzászólása Aug 15, 2011 /

Sziasztok! tudna nekem valaki olyan optokapus kapcsolás küldeni ami nél+-12V a bemenő áram
és az oktokapu egy relét behúzna kb 5-6 másodpercig majd elengedi. Minden behúzást egy kapcsoloval szeretnék indittani.
Ha zavarossan írtam le, hogy mit is szeretnék akkór tettem fel egy (szép) képet az elképzelésemről.

rajz.JPG

(#) Soós Antal hozzászólása Dec 12, 2011 /

Üdv!

A optocsatolóból létezik negált 6N137 ha nincs jel akkor kapcsol ha van akkor meg nem. Kérdés létezik optotriak ban is ilyen??
pl MOC3063 fordítva működjön arra én is rájöttem hogy 6N137 adom a bementet a kimenettel meg kapcsolom a MOC3063 igy elérve a fordított működést tudom lehetne elé egy sima NAND kapu is

Egyben azért kényelmesebb lenne.
(#) JOCO10 hozzászólása Feb 10, 2012 /

Sziasztok

Egy porszívó fordulat szabályzót egy Moc3062 optotriakkal szeretnék kapcsolni.Hasonló a fordulat szablyzó Bővebben: Link. Hova kell bekötni az optotriakot? Ha a diak és a triak G lába közé rakom az ugy müködik?
(#) bandi115 hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziaszok van egy saitek r220 as kormány+pedál játékvezérlőm és nem érzékeli a jobb oldali pedált. Mi lehet a baja? optikai kapuval van megoldva a működés kicseréltem a kaput és még úgy is fennáll a probléma. az egyik kapu egy átlátszó+fekete, a másik egy átlátszó+piros. A feketéset cseréltem ki.
(#) Kicsa hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Sziasztok!
Egy trafót szeretnék gombnyomásra kapcsolni,ehhez használnék egy MOC3041-et plusz egy BTA12-600 triacot.
A vezérlést az oldalon vicsys által publikált TOO segédberendezés adja.
A kimenete egy tranzisztoron keresztül a MOC3041 diódájára van kötve,eddig rendben működik a dolog.A felprogramozás után a PIC úgy működik,ahogy kell.

A problémám az,hogy ha a vezérlés kikapcsolt állapotban van,a trafó akkor is hálózati feszültség alatt van. Olyan,mintha a triac gyújtás folyamatos lenne.

A meghajtás az adatlapon közölt kapcsolás,ami itt található. A változás mindösszesen annyi,hogy a 360 Ohm helyett illetve a 39 Ohm helyett is 390 Ohm van beépítve. (Induktív terhelés esetén a 39 Ohm helyett is 360 Ohm javasolt)

A megépített áramkörről csatolnék két képet : mit tudnék tenni,hogy az áramkör rendesen működjön?

A tervezésnél és kivitelezésnél igyekeztem a tőlem telhető maximális minőséget hozni,ennek ellenére nem működik megfelelően az áramkör.

Köszönöm szépen a segítséget előre is!
(#) Animus1724 válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Az áramkör jó, a nyák jó, szerintem alkatrész hiba! Mekkora az kondi ott egész pontosan? A fotóról a fene sem tudja megmondni, biztos nem 100 nF?
Kellenek a gyújtó körbe azok az 5w-os ellenállások? Én 0.6w -tal szoktam megoldani.

Csak a triak áramköri részletét ellenőriztem, mert a vezérlésre azt írtad rendben működik.
(#) thebarna9851 hozzászólása Aug 25, 2013 /

Sziasztok
Remélem jó helyen járok, a problémám a következő: adott egy " átalakított vezetéknélküli kapucsengő na most ha megnyomom a távirányítót akkor nekem megjelenik 2,75 V és nekem ezzel a feszültséggel kellene kapcsoltatnom egy relét amihez persze kevés ez a nafta.
tranyókkal kisérleteztem de semmi jót nem sikerűlt kihoznom.

A segítségeteket szeretném kérni hogy azt a kis 12v-ról üzemelő relét hogy tudnám a legpraktikusabban megoldani hogy a kis kapucsengőm 2,75 V-ja valahogy elindítsa?
(#) kadarist válasza thebarna9851 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Szia!
Ha ez a 2,7V-os kimenet elbírja egy LED áramát, akkor nincs nagy gond.
(#) thebarna9851 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

egész pontosan megkerestem a nyákon működés közben hogy ha megnyomom a távirányítót akkor kapom a 2,7V-ot ha elengedem akkor sík 0-V erre rápakoltam egy ledet ami világít minimum 2 sec-ig ebből esetlegesen lehetne kihozni valamit hogy a 12V-os relét meghúzhassam vele? alapból 12 V kell mert ez egy kis elektrónikát fog üzemeltetni 2másodpercig és ennyi lenne a szerepe csak sajnos azt nem tudtam megoldani hogy behúzassam a relét.
(#) kadarist válasza thebarna9851 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Próbáld ki ezt a megoldást. Az 1kohm-os ellenállást csökkentsd le egy-kétszáz ohm-ra.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) thebarna9851 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

ez egy igazán jó megoldásnak tűnik ez a g6c-2117p-s alkotórész feltétlen szükséges a kapcsolásban vagy elhanyagolható? csak azért kérdezem mert nem ismerem azt az alkatrészt :/
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem