Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MultiSim - tapasztalatok
Azt hiszem félreértettelek. Gondolom most is a Bode- plottert használod, azt hittem, hogy a Grapherrel van ilyen probléma. Kipróbáltam én is, nekem sem frissíti
![]() Sajnos megoldást per pillanat nem tudok mondani. Üdv.
Én is v10.0 -használok, és persze a bode plottert. A működésével tisztába vagyok csak szeretném megkönnyíteni az életem annyival, hogy ne kelljen mindig újraindítani a szimulációt hanem realtimba kövesse a változást. (Ha egyáltalán lehet)
Sziasztok!
Abban létszi segítsetek, hogy a Multisimben hol találom a TDA sorozatot. Átnéztem szerintem mindent, de sehol nincs. Nem lehetne beletenni valahogy, ha nincsen bent? köszi a válaszokat!
Jó reggelt !
Megmondaná valaki hogy hol találok multisimben egy 3A es diódahidat. Köszönöm!!! ![]()
Sziasztok!
Megtudná mondani nekem hogy az Ultiboard-ban hol lehet kikapcsolni a barna vonalakat. Bocsi ha már volt szó róla, de nem találom... Köszi!
Design toolbox bal oldlon, alul Layers, és ott a Force vectors -t kapcsold ki. Sajnos ha kikapcsolod, akkor hiába mented el, nem jegyzi meg. Ja, mármint a 10.0 -ás, a 10.1 -es már igen.
Sziasztok!
Hogy lehet beállítani ultiboardban hogy 3D-s nézet ben ne a nyák tetején legyenek a sávok hanem az alján??
Talán ha az alsó rétegre rajzolod....
Szervusztok !
Ultiboard 10.1-el kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ha mozgatok egy alkatrészt, a hozzá kötött vezetékek a helyükön maradnak. Ez elég idegesítő tud lenni. A manuálisan rajzolt vezetékekről van szó, az autorouter által kihúzottak azok szépen maradnak a megfelelő lábhoz kötve, és követik az alkatrészt. Hogyan lehetne ezt megoldani a "kézzzel" rajzolt vezetékekre is. (gondolok itt a line, follow-me es a connection machine-ra). (egyebkent az autorouter altal generalt vezetekekre is igaz, hogy ha egyszer az alkatresz mozgatasa miatt "elvesztik a lábat", akkor késöbb már hiába teszem vissza ugyanarra a helyre, nem kötödnek ra vissza.) Elöre is köszönöm ha valaki segitene, valószinüleg egyszerü a dolog nyitja, de én sehogy sem tudtam rájönni.
Sziasztok!
Tud-e valaki segíteni abban hogy miért írja ki nekem az UltiBoarb 10.1-es verziója az alábbi üzenetet, és hol lehet ezen a beállításokon válltoztatni. Köszi előre is! "The object "Trace: Width(0.400000 mm) Layer(Copper Bottom) Clearance(0.400000 mm) Net(121) " is on a layer that is not allowed by the net settings"
A netek tulajdonságainál jelöld ki mindet, és állítsd át a routing layers-t hogy a felsőn és az alsón is engedélyezve legyen.
Kedves fórumtársak!
Hogy lehet frekvencia menetet vizsgálni (rajzoltatni) a 10-es verzióban? (mérendő áramkör a mellékletben)
Nem hiányzik innen az opa végéről a visszacsatolás ? Igy ez szerintem nem lesz jó
Nem tudom mi akart ez lenni, de így legalább csinál valamit.
Köszi a segítséget !!
Sikerült a megfelelő frekimenetet beállítanom. Az általam feltöltött file-ban van visszacsatolás (100%-os negatív) ! Hogy a tiédbe miért nem volt..az nem tőlem kérdezd ![]() Ez egy másodfokú aluláteresztő szűrő, hangolható(40-160Hz) törési frekivel. Végleges verzió a mellékletben.
Sziasztok!
Régi felhasználója vagyok a szimulátoroknak. Kezdetben az Intusoft Icap-jét, később az EWB 5.0c-t, most a Multisim 10.1-et használom. Ezekkel nincs is semmi bajom, ha az ember rájön, hogy mik a korlátaik, hibáik, akkor nagyon jó eszközök a fejlesztésre. Most viszont bajban vagyok, mert megkövetelik, hogy ne egy kocskás papíron rajzolt kapcsolási rajzot adjak le dokumentáció gyanánt, hanem rendesen, egy fájlt. A Multisim rajzolóját nagyjából meg is tanultam,de két nagyon lényeges dologra nem tudtam rájönni a működését illetően. Az egyik, hogy az alkatrészek tervjeleit, értékeit csak gridekre lehet elhelyezni? Nem lehet lemenni a gridekről? Ettől olyan ronda lesz a rajz... Vagy pont emiatt vannak akkorára rajzolva az alkatrészek, hogy alig fér el valami egy A4-es lapon? A másik, hogyha már kreáltam valamilyen alkatrészt a Custom könyvtár valamelyikébe, akkor azt hogyan tudom onnan kitörölni? Egyáltalán, a könyvtárakból hogyan tudok törölni? Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy mondjuk a saját gépemen kreált alkatrészt egy másik gépre áttegyem, anélkül, hogy ott újra kellene rajzolnom? Hogyan tudom mondjuk kicserélni az egyes könyvtárakat egy másmilyenre? Hol tárolja a Multisim a könyvtárakat, mert nem láttam a programban olyat, hogy pl: cmos.lib? Segítségeteket előre is köszönöm!
Huhh, jó sok kérdés. Megpróbálok válaszolni rájuk.
Gridet ki el lehet tüntetni, de attól még működik, szóval én se találtam erre a gondodra megoldást. Komponenst törölni a Tools - Database - Database manager -ben tudsz. Saját alkatrészt átteni másik gépre kétféleképpen is lehet. Ha csak pár alkatrészt kell, akkor egyszerűen nyisd meg a másik gépen a tervet amiben benne van az uj alkatrészd, majd kiválasztod a, és Tools - Database - Save Componenet to DB. Ezzel eggyesével tudod. Vagy van lehetőség az egész user db beimportálására. A Merge Database -vel. Az user db a gépen a c:\Documents and Settings\....\Application Data\National Instruments\Circuit Design Suite\10.1\database\ alatt van elvileg. Csak az user db-t változtathatod, a master beépítettet nem. Nincs is külön cmos, ttl stb lib, minden egy adatbázisban van. Remélem választ kaptál mindenre, és nem írtam marhaságot. Én is csak autodidakta módon ismertem meg ezt programot. Szóval ha valami nem úgy van ahogy írtam, akkor elnézést kérek.
Egyébként ha valakinek valami kérdése van, bár szivesen válaszolok, de itt is felteheti: Circuit Design Suite (Multisim, Ultiboard) Forum
Angolul célszerű, bár volt hogy magyarul kaptam választ ![]() Érdemes még megemlíteni nekik ott a fórumon a talált hibákat, és szükséges featúrákat. Pl a grid nélküliséget ha megírjátok nekik, akkor lehet hogy a köv. verzióba belerakják. Kicsit off: a microchip mplab -jával volt problémám régebben (eepromot mindig törölte programozáskor) és a köv. verzióra kijavították. Szóval írjatok nekik bátran, ezzel is segítve kedvenc programjaink fejlesztését.
Köszönöm a válaszod! A data managerre közben rájöttem, tulajdonképpen azt vártam, hogy miután olyan szépen kihasználja a program a properties-ben levő lehetőségeket, arra gondoltam, hogy miért nem olyan, hogy rámutatok a könyvtárban egy alkatrészre, hogy delete, aztán eltűnteti.
Igen, ezt a fórumot már láttam, elég régen volt, akkor még alig volt kérdés benne. Mostanra "hízik" szépen. Hát, volna néhány bug, amit megcsinálhatnának benne. Én nem használom a műszereket, nekem valahogy nem állnak kézre a szkópok, stb. Elég azt tekergetni a laboromban. Én a display gráfot használom, hihetetlenül szellemesen van megoldva, nagyon jól használható, pl akárhány sugaras szkópnak, lehet benne zoommolni, kurzorokkal mérni, stb. Sajnos, azért van benne néhány dolog, amire számíthattak volna. Pl. ha a hátteret beállítom mondjuk szürkére, akkor ezt a következő szimulációra már elfelejti, lehet újra állítani. Vagy: azt azért tudhatná, hogy ha fehér a háttér, akkor ne legyen a megjelenített sugár sárga, mert nem lehet látni rendesen. Ugyanez fekete háttérnél, mondjuk navy színben. Sajnos, nem tudok elég jól angolul, de már én is gondoltam rá, hogy megírom erre a fórumra magyarul, hátha... igazad van, a saját érdekünk (is), hogy ez a kedvencünk minnél jobb legyen. A program egyébként nagyon jó, szerintem a legbarátibb kezelőfelülete van. Szerencsére, ezt átörökítették az EWB 5-ből. ( vagy valamelyikből ) Abban a programban 20 perc múlva futott az első analizisem. Ehhez még annyi sem kellett. Mindenkinek, még a kétkedőknek is csak ajánlani tudom. Én elsősorban kapcsolási elrendezések megértéséhez használom. Pl: ZVS konverter, d class amp, stb. Meg a saját ötleteim kipróbálására.
Sziasztok!
Sok év kihagyás után most készülök visszatérni az elektronikai barkácsolás világába és annak idején az EWB 5-ig jutottam. Valahol még megvan, csak az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e még használni, vagy mindenképp ajánlott valamelyik újabb verzió? (és ha igen hol tart most a tudomány?) Sokat fejlődött? Még milyen programokat érdemes begyűjteni? Az EWB-nél van-e jobb? Ahogy nézelődtem a fórumok között nem nagyon találtam ezzel kapcsolatos összefoglalást, komolyabb összehasonlítást, vagy javasolt induló "szoftver készletet". A válaszokat előre is köszönöm!
EWB helyett keresd a Multisim -et. Vagy mégjobb ha a National Instruments Circuit Design Suite néven keresed. Ebben a pakkban benne van az ultiboard áramkör tervező is. Jó még a Proteus is, csak annak nagyon nem áll kézre a kezelése, viszont tud többféle mikrokontrollert is szimulálni. A multism csak 16F84 -et, meg valami 8051 -et azt hiszem.
Tulajdonképpen attól függ, hogy mivel akarsz foglalkozni az elektronikán belül. Így aztán lehet, hogy többféle szimulátort is használni fogsz. Nekem bőven elég a Multisim 10.1.
Kissé konzervatív vagyok, ezért kapcsolási rajzok készítéséhez egy nagyon régi OrCad-et használok. Ez még DOS-os, az XP kompatibilitását úgy oldottam meg, hogy DOS emulátort használok. Ez a DOSbox 0.73. Nagyon jól működik, a mai gyorsabb gépekkel csak egy villanás a program betöltése és igazán nem hagy semmi kivánnivalót a sebessége. Sajnos, csak 800 x 600-as felbontást tud. A nyomtatást meg úgy oldottam meg, hogy van egy DOSprn nevű program, ami az OrCad kimeneti nyomtatott fájlból csinál pdf-et. Így már olyan, hogy hordozható, bárhol lehet nyomtatni. Nézegettem egyébb progikat is, pl a Multisim rajzolóját, de annyira gyermetegnek tűntek az OrCad mellett, hogy egy napon sem lehet őket említeni. Ami a legjobban zavart, az az, hogy az összes programnak olyan az alkatrészkönyvtára, hogy óriási az alkatrészek mérete, így egy A4-es lapon alig fér el valami. Azzal kellene kezdeni a progik használatát, hogy újra kell rajzolni minden szimbólt. Az OrCad-et meg nagyon régen is használtam, jó nagy könyvtáram van hozzá, tehát ez nem gond. Nyáktervezésre meg szintén egy DOS-os Tangot használok az említett emulátor alatt. Itt már azért vannak sebességi problémák, de azért még elmegy. Miután tud postcript kimeneti fájlt generálni, meg van oldva a hordozhatóság is, mert az Adobe Acrobat ebből csinál pdf-et. Azt azért hozzá kell tennem, hogy nem a mikrokontrollerek és társaik világával foglalkozom, tehát nekem az előbbi progik bőven megfelelnek.
Köszi, a multisim 30 napos demoját éjjel közben megtaláltam, a prometeusét most töltöm le.
Szia!
Köszi, begyűjtöm ezeket is! Többnyire az egyesek és nullák világa érdekel, de azért majd megpróbálom szélesíteni a látókörömet. ![]()
Ha már szimulálsz multisimben, és berajzoltad az áramkörödet, akkor szerintem célszerű a saját nyáktervezőjét használni. Ugyanis így nem kell újra berajzolnod másik progiba. Elég könnyen használható az ultiboard. Könnyen bővíthető saját footprintekkel. Azért nehogy már DOS os progival kezdjél el foglalkozni 2009 -ben.
Ha valaki most választ programokat, akkor persze használja a legújabbakat, hiszen majdnem mindegy, mert az elejétől kell megtanulnia őket. Aki viszont már megtanulta valamelyiket, az inkább azonnal használná az újat, csak azt először meg kell tanulni. Erre meg a legtöbb esetben nincs idő. Legalábbis nekem nem nagyon van...
A másik, hogy én csak "kézzel" tervezek nyákot, nincs szükség kapcsolási rajz bevitelre, mert viszonylag kevés csomópont van. Viszont azt nagyon meg kell gondolni, hogy pl. D osztályú erősítőben hol megy a vezetékezés.
Persze, vannak DOS emulátorok, elsősorban arra találták ki őket, hogy a régi DOS-os játékok fussanak windows alatt.
Igen, én is hallottam valamit, hogy az XP-ben a környezeti változókat kell jól beállítani és akkor megy a DOS is. Sajnos, működni még nem láttam, hozzáértőt meg nem találtam... Az emulátor a DOS progiban levő videokártya driverét is emulálja, így tud komolyabb felbontást elérni. Nekem az a baj, hogy az OrCad-ben nincs olyan meghajtó driver, amit az emulátor ismerne, ezért csak 800 x 600 a felbontás. A Tango-ban szerencsém volt, mert ott van TSENG 1k-s driver, így az megy 1024 x 768-ban.
Helló!
Most ismerkedek a Multislim 8-cal. Tinát használtam, de mint kiderült hibásan szimulál és a Multislim 7-est ajánlották. Nem találtam sehol, maradt a 8-as. Alavető problémám, hogy egy egyszerű analóg áramkör nem akar vele működni. Egy műveleti erősítő, kb 50x -es erősítéssel. Állandóan hibát kapok a power csatlakozásra, de nem értem, miért. Mérőpontot beillesztve a két tápfesz ágban 30A folyik. Segítsen már valaki, mit rontottam el, mert ugyanez Tinában pöccre megy... Egyik képen a kapcsolás, másikon a hibaüzi van. A rajzon a dual ic másik felét már csak azért kötöttem be, hogy nem-e amiatt rossz, de se így, se úgy nem jó, ugyanaz a hiba... |
Bejelentkezés
Hirdetés |