Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   366 / 2544
(#) Daemon09 válasza banyaiakos hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Köszi. És ehhez nem kell trafó? Hány W-ot tud egy ilyen kb?
(#) banyaiakos válasza KD mester hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Jó hát olyanom nincs

wtc:
A stereo poti az lin, a sima az meg log. Nekem 50k-s potival elég kis jelet ad ki. Ez egy 50 helyett 100k-s potival orvosolható.

Daemon09:
Hajthatod akksiról is ha akarod de egy 50W 12VAC trafóval szépen elmuzsikál
(#) steelbird válasza Milan90 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Szerintem a Sony hangszórókat ne vedd be a listába. Drágák és nagyon nem tudják azt, amit kell.
A tenyérnyi méretű, 50W zenei terhelhetőségű és hasonló hangszóróikkal emehetnek a búsba... Sok mindent tudnak jól gyártani, de hogy hangszórót nem, az biztos. Nekem a 20W-os Sony autórádiómmal pl. az említett, 50W-os hangszórók nem bírták.
A MacAudio hangszóróm (ugyanolyan gyári terhelhetőségű) viszont kinyírhatatlan.
A Jamo -k is jók, bírják a terhelést, azt tapasztaltam.
A SAL, meg az MNC hangszórókról meg.... inkább felejtsd el.
(#) lapose válasza uli hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Szia!

Szerintem 470 ohm-os poti jó lesz oda, a nyugalmi áramot 30-50mA-re állítanám.
A 10K-val a végtranzisztorok emitterén a féltápfeszt kell beállítani.
(#) martin96 válasza steelbird hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

A philips is rossz minőség, egy 25wattos erősítő szétégette a 40wattos philips hangszórómat.
(#) J-O-E válasza steelbird hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Anyit fűznék hozzá a hangszoró témához hogy én elég sok tipust használtam, de a Sony azért nem olyan rosz minőségileg. "A kiégette a 40-50W-os hangszorót a 25W os végfok" ez nem ritka és meglepő, itt nagyban befolyásolhatja az alkalmazott hangváltó, az erösítő minőségéről nem is beszélve. A somogyi sem ég ki ha megfelelő a hangváltó és jól van illesztve az alkalmazott erősítőteljesítményhez. Természetesen nem tartozik a legjobb minőséghez a SAL de ezt az árával kompenzálják a JAMO-ról anyit hogy javitottam már Videoton hangszoróval, mert sem anyagilag nem érte volna meg gyárit beletenni sem az eredeti JAMO hangszoró minősége és teljesítménye nem lett volna jobb, még a alkalmazott hangszoró káva és papír tekercshuzal is teljesen megeggyezett a két tipusnál és évekig hibátlanul üzemelt is! Csak figyelni kell az illesztésekre és áramerösségre és nem lesz gond egyikkel sem csak minőségi különbségek lesznek.
Bocs hogy hosszú lett de ezt rövidebben nem lehet leírni.
(#) hapro válasza martin96 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Ugyan miért? Lehet, hogy túl kicsi a végfok teljesítménye, és lehet, hogy már DC-t küldött a hangszórókra?
Amíg nem jut DC a kimenetre, addig semmilyen végfok nem "éget szét" semmit.
(#) martin96 válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Akkor nekem miért égette le?Az erősítővel semmi baj.
(#) uli válasza lapose hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Köszönöm!
Ha elkezdem csinálni, így teszek!
uli
(#) Milan90 válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Ez így nem teljesen igaz. Az lehetetlen, hogy egy 25w-os erősítő leégessen egy 40w -os hangszórót. Ez még színuszos terhelésnél sem igen fordúlhat elő. Az a 40w csak rá volt írva a hangszóróra, nem valószínű, hogy annyit el is viselt.
Az erősítő minősége, és az, hogy hogyan illesztesz mit, attól a hangszóró soha nem fog leégni, viszont az erősítő tönkremehet. Attól viszont már leéghet , ha egy rosszúl megépített erősítő észrevétlenűl begerjed.
Ez az illesztés kb. annyiban kimerűl, hogy az erősítő teljesítménye kb 2/3 -ad része legyen a hangszórónak, és így zenei terhelés mellett semmi gond nem lehet. Ha a hangszóró(k) impedanciája nem kisebb, mint amit az erősítőre gyárilag megadnak, akkor az erősítővel sem lesz semmi. Csak a magassugárzó éghet le, ha nem választod le az alacsonyabb frekiket.
(#) martin96 válasza Milan90 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Bocsánat most nézem az erősítő 8 ohmon ér el 25wattos a hangszóró pedig 4ohmos.
(#) Milan90 válasza martin96 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Gyári erősítő ? Mert ha nem, az nem biztos, hogy tökéletes. Vagy kicsi volt a hangszóród teljesítménye.
(#) hapro válasza martin96 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Mint írtam, valószínű DC-t küldött a kimenetre, amit egyik hangszóró sem szeret. Valószínű túl vezérelted. Mástól nemfog leégni egy hasonló konstrukcióban összerakott rendszer, pláne ha a végfokod utána még jó maradt.
Jobban én nem tudom leírni. Nézz utána.

Na igen ez már így elképzelhető, de általában a gyári erősítőkben van túlterhelés elleni védelem, ami lehatárol a max kimenő áramnál, és így a kimenő teljesítmény kevesebb lenne 4 Ohmon, mint 8-on.

Gyári erősítő eddig csak biztosítékot cseréltem rajta.

Na az nincs ebben szerintem, az erősítő neve amúgy videoton ra 6363s.
(#) Milan90 válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Ha egy végfok kimenetére dc kerűl, az csak akkor lehet, ha valamelyik végfet, vagy tranyó zárlatos lesz. Szóval egy ilyen után elvben lehetetlen, hogy egy erősítő jó maradjon.
Ha egy erősítőt túlvezérelsz, az vagy lekapcsol, vagy csak torzít.
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2009 / 1

Az is elképzelhető hogy csutkára odatekerve alul méretezett tápnál (konstrukciós hibánál) négyszögesedik a jel, vagyis vágja a csúcsokat, és ezt biza nem csipázzák a hangszórók.
(#) Tomi20 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Én is erre tippelek, jártam már így én is.
(#) martin96 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Énmeg nem erre tippelek az erősítőnek csak az egyik oldalát használtam a trafó meg 130wattos.

Találtam rajzot az erőlködőhöz. A rajz alapján 4 Ohmon kb. 25-30w -on lehatárol.

RA6363S_4.pdf

Ez szép 30wattal nyírtam ki a 40wattos hangszórómat.
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Pontosan ugyanezt mondom, csak próbáltam minél "parasztosabban" megfogalmazni. A kolega nem hisz, de akkor nem tudom miért kérdez.

Most nézem, hogy melyik videotonról van szó...örüljön neki, ha alapban nem DC jön rajta...
(#) martin96 válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

MIért ez nem a legjobb erősítő?Mert én 1500-ért vettem.
(#) szamóca válasza martin96 hozzászólására (») Szept 21, 2009 1 /

Ezt a hozzászólást nem láttam, de te sem azt ami az erősítő hátuljára van írva.
(#) martin96 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Na mindegy nemakarom tovább bonyolítani a helyzetet leégett és kész.
(#) martin96 válasza martin96 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

De hogyha a végerősítőket kiszedném és beraknék helyette egy tda 7294-est azt elbírná a trafója?
(#) Milan90 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Ezt nenm értem. Miért mi van a hátuljára írva ?
Idézet:
„Ezt a hozzászólást nem láttam, de te sem azt ami az erősítő hátuljára van írva.”

Szerintem ne tegyél bele 7294-et nagyobb lesz a teljesítménye kb (2x50-60w), amit már nem biztos, hogy bírni fog a trafó.
(#) hapro válasza Milan90 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Nem hogy nem biztos, biztos, hogy nem, legalábbis ha ki akarja használni az IC teljesítményét. Ha abból indulunk ki, hogy ez tis oda tekerte, hogy már torzított, és azt nem hallotta, mert nem hallotta, mivel elszállta a hangszóró, akkor ezt alapban nem tudja kiszolgálni megfelelően a trafó, így ezzel is simán le tudna égetni bármit.
martin96: ezzel az erősítővel egyet tehetsz. Szépen letakarítod, kifényezed, felteszed a polcra, letakarod, és többé soha nem kapcsolod be. Ez a legtöbb amit tehetsz az erősítő és a saját felszerelésed érdekében.
Ha már tenni akarsz bele valamit, akkor inkább ne barmold szét, inkább építs egy új akármit, ez a már-már múzeális darab, amikor unokáid lesznek akkor egy vagyont fog érni. Ha akkor piacra dobod...nade ne szaladjunk ennyire előre.
Következő: »»   366 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem