Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rca to koax probléma

Témaindító: pista40, idő: Szept 20, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) pista40 hozzászólása Szept 20, 2009 /

Üdv
Olyan problémám, van, hogy kitermeltem egy tönkrement daewoo videó lejátszóból egy uhf modullátor, és arra szeretném használni, hogy elhejeznék egy dvd lejátszót a lakásban, ott, ahol bejön a upc vezetéke és még az elosztó elé szertném betenni ezt a modulátort. Így az összes tv-n belehetne hangolni azt a csatornát és egyszerre menne az összes tv-n a dvd-be lévő film.
Na most az a problémám, hogy nem tudom hogy a modulátoron, melyik, tüske, hova megy. Állítólag csak 5v-ot kell neki adni és már megy is, de nem tudom, hogy melyik lábakra kell adi neki a feszt.
Eredetileg az a videólejátszó, még évekkel ezelőtt ugyan úgy volt beköve, mit ahogyan most szeretném dvd-vel és tökéletesen működött. Volt a videó lejátszón, eredetileg rca bemenet, szóval az első terv az volt, hogy innen oldom meg, csak közbe tönkrement a lejátszó és mostanában semmiképpen nem szeretnék videólajátszót venni, szóval ebből kéne összehozni valahogy, ha lehet. Előre is köszi a segítséget.
(#) bersgabor válasza pista40 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Szia!

Az "5.jpg-n" balról második láb az föld,mert össze van kötve a fémházzal.Amelyik tüskéről csak egy kondi vezet befelé,az valószínűleg az audio bemenet. Ezen kívül a további három között lehet a video bemenet és a +5V-os modulátor táp,+ még az antennaerősítő tápja.
De majd hátha jelentkezik valaki más is!
(#) kornel válasza pista40 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Ha elárulod a videó pontos tipusát, talán tudunk hozzá keresni kapcsolási rajzot.Abból pedig hamar kibogozzuk a modulátor bekötését.
(#) dB_Thunder válasza pista40 hozzászólására (») Szept 20, 2009 / 6

Szerintem a C51-es kondi a tápszűrő, tehát egyik lába a testre a másik pedig a tápra van kötve...Ha a kondi negativ lába nem a földre megy direktbe akkor gyanús hogy audio bemenethez lesz köze.
Tovább nézegetve a nyákot: balról jobbra haladva (a zöld oldalt nézve)
1 Video
2 GND(föld)
3 Táp (+5volt)
4 ?? Talán a hangnorma váltása (pal...)
5 audio

Persze garit nem válalok ezért.
(#) pista40 hozzászólása Szept 20, 2009 /

Üdv
Köszi a gyors választ mindenkinek!!!
dB_Thunder! Azt miből gondolog, hogy a 3-as láb a táp? Csak kiváncsiságból, mert nem szívesen tenném tönkre.
(#) pista40 válasza kornel hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Nem tudom most megmondani a pontos típusát, mert a készülégház nincsen nálam és a panelra nem írták rá.
(#) pista40 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Húúúúúúúúú
Köszi, nagyon profi vagy!!!
Öszzekötöttem úgy ahogyan írtad, behangoltam és pöpecül megy. Tökéletes a kép és a hang is.
(#) dB_Thunder válasza pista40 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Az biztos hogy a 2. láb a test( GND, föld) mert az össze van kötve a fém burkolattal. A harmadik láb és a 2. közt van 1 pici kerámia kondi, mely az L51-en keresztül megy az IC egyik lábára és itt is találhatunk egy kis kerámia kondit. Az imént felsorolt alkatrészek a tápfesz szűréséről gondoskodnak, illetve arról, hogy a tápfeszágon ne jusson vissza RF jel a készülék többi moduljához.
Egyébként ha le tudod olvasni annak az 5lábú IC típus számát és rákeresel a neten az adatlapjára abból tuti kiderül, hogy igazam van vagy sem.
(#) dB_Thunder válasza pista40 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Ennek örülök! Használd egészséggel !
És köcce a pontot!
(#) színészbob hozzászólása Szept 25, 2009 /

Sziasztok!

Ezt a megoldást már én is régóta szerettem volna megvalósítani, és a minap sikerült is szereznem egy videót. Kiforrasztottam a modulátort, lábkiosztással nem voltak gondok, mert szerencsére a nyákon szépen jelezve volt mi hova megy. Lényeg a lényeg sikerült összehoznom nekem is.

DE

2 problémám lenne, és nem tudok vele mit kezdeni.

1. probléma:
Miután rákötöm a tv hálózatra pár csatorna szemcsés lesz. Megnéztem nem kábel probléma, nem is csatlakozó. Fém burkolatot bekötöttem EPH-ba, változás elenyésző. Valamiféle szűrő kellene, de ezt a részét nem vágom.

2. probléma:
A házban négy tv van, az elosztás F Splitterekkel van megoldva. A modulátor rögtön az elsőbe csatlakozik ahova a kábel tv is (2in/3out-os splitterbe).
A négy tv közül kettőn elég szép képet mutat, kettőn meg picit zavaros. Lehet, hogy az előző probléma megoldása ezt is megoldaná?

Még egy kérdésem lenne, a modulátort a padláson akarom elhelyezni, viszont meg kellene oldani, hogy odáig eljusson a kompozit video és hang jel. FTP kábelre gondoltam (4 érpár, köpeny szigeteléssel), 10m elég is lenne. Azt nem tudom veszítene e a jel a minőségéből.

Akinek van valamilyen ötlete ezzekkel kapcsolatban, kérem ossza meg velem!
Köszönöm!

(#) pista40 válasza színészbob hozzászólására (») Szept 25, 2009 / 1

Helló
1;
Azt javaslom, hogy próbáld meg feltekerni a modulátoron a trimmert maxra, de úgy, hogy a tvken még lehessen fogni. Ebbe az a lényeg, hogy minél messzebb rakod a frekvenciát a többi adótól, annál szebb lesz a te dvd képed, mert nem zavarnak be egymásnak az adók.
2;
A hang kábelt nyugodtan elviheted FTP kábelen, de a videót ne mert s*ar lesz a kép nagyon!!!
Ehez a legjobb megoldás a sima 75ohm-os coax kábel, mert az többszörösen is árnyékolt és nagyon kicsi a jelvezteség. Én is ebből csináltam, de nekem csak 7.5m, de semmit se rosszabodott a kép.
(#) színészbob válasza pista40 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Hello!

Köszönöm a gyors választ!
Már nekem is átfutott az agyamon, hogy állítsak a trimmeren, a kábeltv adók kb 500-520Mhz magasságában megállnak, most 640Mhz-re van állítva a cucc, tekerek rajta kicsit aztán meglátjuk.
Köszönöm az ötletet a video és hang továbbításra is!
(#) pucuka válasza színészbob hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Üdv!
A két probléma:
1. Valahol illesztelenséget vittél a rendszerbe, ezért reflexió keletkezett, melynek hatására a kábelhossztól függően változik a jel nagysága, ahol zajos, (szemcsés) ott kicsi a jel. A reflexiót a modulátor okozza, (nem arról híresek, hogy korrekt lezárásokat produkálnak, csak alapesetben az a rövid 40 - 50 cm koax miatt nem látszik)
Próbáld másképp csatlakoztatni a modulátort, pl. (ha nem úgy van) átmenőként, vagy külön splitter bemenetre, de akkor gondoskodj a modulátor antennabemenetének 75 ohmos lezárásáról
2. zavar (moáré, csíkozódás) A modulátor ilyen szempontból sem egy korrekt dolog, meg van mind a két oldalsávja, (és azok összes intermodulációs termékei) ami az eredeti felhasználásban nem okoz jelentős problémát a viszonylag nagy jelszint miatt, de a "kábelhálózatba " csatlakoztatva a reflexiókkal kombinálva okozhatja a jelzett gondokat.
A hangfrekit viheted kéteres akár sodrott (UTP) kábelen, de a vídeójelet mindenképpen 75 ohmos koaxon vidd, és gondoskodj a helyes lezárásról mindkét végén, különben a vídeójel is önmagában refleksziós (szellemképes) lesz.
(#) mlhe_vr válasza színészbob hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

A kérdőjeles 4 es lábra is tápot kell adni.
Az RF modulátor itt állandóan kap tápot, míg a másik tápfesz lábán csak akkor ha be is van kapcsolva. A modulátorban van egy 1-2 tranyós kis illesztő erősítő, ami az átmenő jel csillapítását csökkenti. Ha ez nem kap tápot, akkor a modulátor igen erősen csillapítja az átmenő jel erősségét, ezért szemcsés a kép.
(#) Meddyn hozzászólása Jan 14, 2013 / 1

Hali
Kiforrasztottam egy régi Setron videólejátszóból egy RF modulátort.
A benne lévő ic tipusa,amennyire kibírtam olvasni LA7051 H8.
A földelést a fém borításra kell kötni? Nyákon nem volt feltüntetve,csak az
1- AIN
2- ON/OFF 12V
3- VIN
4 - nem volt beforrasztva
5 - EVER 12V
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem