Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   15 / 137
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Hát most hogy mondod a nyáron meghizlaltam egy jó kilóval ! Ha emlékszel rá , a kimenetek azok nem ilyenek voltak ! Átalakitás után mondhatom hogy 26 Kiló! Zoli: Van ebbe annyi kac ... at minek bele még az az ellektron ?
(#) Doncso válasza wartowski hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Uhh, na ez döbbenet, nem semmi méretek.

A válogatást úgy értettem, hogy nem igazán értem milyen szempont alapján kellene összeválogatni, egy bipoláris tranyó az megy, ott ugye béta szerint lehet válogatni, de hogy itt egy fetnél ez hogy megy, ezt nem tudom, ebben kérek segítséget.
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Na ezt egyszer úgyis meg fogom hallgatni, azóta vagyok rá kíváncsi, hogy elősször bemutattad. Ez egy igazi mestermű.

Szerintem ezt egy kittben vetted, vagy gyári csak szétszedted lefényképezni
(#) p_istvan válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Pl. igy: Mosfet testing
(#) wartowski válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
A mérete csak arra jó hogy nehezebb legyen szállítani.
Ahha.
Már értem.
Előkotrom majd a FET bemérő rajzát, szégyen de a kész példányom is elveszett.
FET-eknél a be-kimeneti kapacitás (pF), Drain-Source "on" ellenállás (mOhm), a műszer nagyjából ezt méricskéli.
De ha nem válogatod őket párba, az se baj, hiszen csak a jobb és a bal csatorna "P" illetve "N" FET-jeivel csinálod a procedúrát. Elég semleges lesz a hangja anélkül is, az összeválogatásra nem érzékeny, anno sutyiban kipróbáltam....
Inkább arra figyelj majd hogy 1%-os legyen minden ellenállás, a kondikból sem árt minél jobb minőség, a tápban a pufferkondi (a 2x20W-os példányomban oldalanként egy-egy 62000µF-os Spague van)
tehát én olyan 10000µF/A-ral szoktam bókerolni, de ezt majd eldöntöd.
Védelem: nálam nincs, beraktam a táp és a végfokok közé egy bika kapcsolót, ha lefutnak a bekapcsolási tranziensek akkor adom rá evvel a kakajót.
De kinek mi a zsánere.
(#) Doncso válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
A harmadik oldalon a B ábrán, ha jól értelmezem, ott két fet egymáshoz viszonyítódik, tehát a kimenetükön lévő műszeren a kisebb érték a két fet hasonlóságával arányos? Azaz az optimális a 0-a lenne?
Jól értem?
(#) Doncso válasza wartowski hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Az 1%-os ellenállás nem gond, mert csak ez van itthon, annó vettem egy nagy szortimentet, a pufferekkel is el vagyok látva, van két 17.000µF -os Sprague-m, azt gondoltam, egyenlőre ugyís csak 1 oldal a tervezett, az is deszkán, légszerelve, az egyszerűség fényében, bordával is elvagyok látva, szóval nagy gond nem lehet.
Én egy 3A nyugalmira gondoltam első körbe. Itt azért már kiderül mik a hírek szerintem.
Üdv.
(#) wartowski válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Nagyon jó lett a DOZ erősítőd.
CNC-vel lettek a cuccok kimarva?

Ha lesz időm leszedem a fedlapját az enyémnek, úgyis ki kell fúvatni a port belőle, akkor majd lefotózom.
Persze hogy nem súlyra mérünk egy erősítőt, csak úgy odaírtam érdekességképpen.
(#) p_istvan válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Végül is igen, ha nem akarod elbonyolítani.
De a 4. ábra (5. oldalon) a mérőkapcsolás elvi rajza és az 5. ábra (6. oldal) a "gyakorlati" kapcsolás amivel a MOSFET meredeksége, kapacitása és torzítása mérhető.
(#) wartowski válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Hogyne.
A nyugalmi árammal csak a teljesítménye nő, a hangja semmit sem változik, annyi előnye van csak a nagyobb teljesítményűnek hogy míg a normál 2x20W-os végfokomnál 20 percet várni kell míg bemelegszik, és teljesen jó lesz a hangja, addig a 2x70W-nál kb. 5 perc alatt bemelegíti a két nagy bordát.
Más előnye tényleg nincs, csak így előbb tudja élvezni az ember az igazi hangját, a hideg és a meleg állapot közt hangban óriási különbség van, de ezt gondolom itt mindenki tudja.
(#) Doncso válasza wartowski hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Hát én nem tudtam, de most már tudom, egyre kíváncsibb vagyok most már, lehet holnap neki ugrok, seperc alatt összeszögelem aztán meghallgatom mit mond. Akkor ha annyira nem kritikus nem építek mérőkapcsolást a fetek összeválogatásához.

Mindenesetre ezúton is köszi p_istvánnak a FET válogató how-to pdf-ért, elteszem, jó lesz az még.

Ha minden jól megy holnap délután kettőkor mesélek.
Meglátjuk milyen nyelven szólal meg
(#) Mayan válasza wartowski hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
"a hideg és a meleg állapot közt hangban óriási különbség van, de ezt gondolom itt mindenki tudja."

Ezt már sok helyen olvastam és végülis tapasztaltam is, de hogy mi lehet a magyarázat ? Akár az egytranyós erősítőnél is. Nem mindegy annak az egy ( v. 2) tranyónak hogy hány fokos ?
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Idézet:
„Szerintem ezt egy kittben vetted, vagy gyári csak szétszedted lefényképezni”
Doncso ! ezt te is tudod hogy ez olyan maszek mint én ! Ha anno figyelemmel kisérted a DoZ - os topikot akkor láthattad a fejleményeket ? Ja és ezek Ezek mind gyáriak ? Ha - Ha - Ha
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Persze, úgyahogy köbzoli mondja, csak vicceltem, de az volt a lényege, hogy ezek olyanok mint a gyáriak. De nem volt jó vicc mert besült.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Már fölébredtem !
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
A világért sem sértenélek meg, ne viccelj, hát persze hogy tudom, hogy te készítetted, hiszen mindig figyelemmel kísérem a műveidet, csak most egy picit félreértettél, de nem rossz szándékkal írtam.
(#) Mayan hozzászólása Okt 3, 2009 /
 
Nos kész van a legújabb a osztályú erősítőm, kis teljesítményre egyelőre, 9v-os trafókkal. A szobahangerő így is bőven megvan. De mikor először megszólalt ( elsőre hibátlanul, semmi zaj ) igencsak leesett az állam. Most végre tényleg. Highand, erősen ajánlom figyelmedbe.
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Tetszik, tetszik.
(#) Doncso hozzászólása Okt 3, 2009 /
 
Nos urak, itt az igért építmény és a tapasztalatok.

Az építésről : Gyorsan összerakható kompakt kis kájha. szuper.

A bekapcsolás: egész jó, semmi zaj, semmi brumm, minden csendes, szuper.

A meghallgatás: Őszintén szólva kiváncsian inditottam el az első felvételt , és őszintén szólva nagyon nem lepődtem meg, ami nem azt jelenti , hogy rossz lenne, sőt, nagyon jó, főleg ha az ár/érték arányt nézzük, a hangja teljesen rendbe van, szép mélyek és tiszta magasak jellemzik, semmi zaj, semmi brumm, viszont számomra semmi különös, egyszerűen teszi a dolgát, semmi gond nincs vele, a várt elájulásom most elmaradt, mert sehol sem találtam benne azt a melegséget és közvetlen hangzást mint az EL84-ben, jó persze ez nem csöves ez igaz, de most nálam az az etalon. Összefoglalva nagyon jóhangú kis erősítő , a teljesítménye is több mint elég ha szobában hallgatjuk, a bordával nem szabad spórolni, nálam 28V 3A-es nyugalmival pillanatok alatt bemelegedett. De az igazat megvallva, azért a B5 hangjától még messze áll, a B5 olyan mint egy egybe öntött test, testesebben, precízebben szól, talán a frekvencia átvitele is egyenesebb , a JLH-tól viszont jobban tetszett a hangja, a JLH-m olyan burkoltabban szól, a sorrend nálam jelenleg JLH, A kis FET-es, B5 és az EL84. Őszintén megvallva nagy kereket innentől nem kerítenék, ha valakit érdekel, szívesen állok rendelkezésre egy meghallgatás erejéig, de az igazság az hogy csodát ma sem fedeztem fel.
(#) highand válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Kell, hogy legyen olyan kapcsolás is, amit 3 üveg bor után is össze tudunk rakni egy talcsin...
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
[OFF] Csoda majd az lesz, ha megcsinálod az EL84 PP-t. Ott lesz már kraft is!
Vagy a Janiét "lefüleled"!
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Ebben biztos vagyok.
(#) CHZ válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Mérted mekkora teljesítmény jön le ?
Szerintem 7-8W -nál több nem ( 8 ohm -on )..
(#) Doncso válasza CHZ hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Fülre nagyjából annyi volt, de ilyenekkel most nem foglalkoztam, inkább a hang minőséggel.
(#) Kovidivi válasza Mayan hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Szia!
Megépítettem az erősítődet, igaz egy kis átalakítással!
Mégpedig: BD139 helyett BD243C, AD712 helyett LM358, és az egyenfeszültség védelem miatt a kimenetre 2200µF és 1µF párhuzamosan, a 47ohm 40ohm lett a BD miatt, és 40W-ot tud eldisszipálni, de így olyan meleg, hogy csak na, a többi a te kapcsolásod szerint van
Számomra elég kellemes hangja van, főleg a középtartományban. A magasai is szépen szólnak, a TDA7294-hez képest is, eléggé részletező, és nagyon dinamikus a hangja! A mélytartomány is szebben szól, a harmonikus mélyek gyönyörűek.
A trafó egy 50VA-es darab, 2x17VDC-vel, gyors diódákkal egyenirányítva, LOW ESR típusú 2200µF-dal símítva, vele párhuzamosan 1nF, és 47uF. Csodálkozom is, hogy az opamp hogy bírja még :eek2: Már vagy egy órája szól az erősítő, 4ohmmal terhelve, és most jutott eszembe, hogy a +-17V lehet kicsit sok az IC-nek, de majd szól egy pukkanás kíséretében. Alapjaiban szerintem jó kis kapcsolás, próbálom tesztelgetni, főleg a borda hőmérséklete és hangminőség összefüggése érdekelne, de az folyamatban van!
Üdv!
(#) lapose válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Szia!

Csak ebből a kapcsolásból nagyon kicsi a torzítatlanul kivehető teljesítmény. A negatív tápfeszültséged -17V, erre kapcsolódik a 40 ohm-os ellenállás sorbakötve a 4 ohm-os hangszóróval, tehát a kimeneti negatív csúcsfeszültséged jelen esetben a -17V egy tizenegyed része, -1,54V. Az ehhez tartozó effektív feszültség pedig 1.09V. A torzítatlan kimeneti teljesítményed kb. 0.3W.
Ha ennél jobban kivezérled az erősítőt durván aszimmetrikus kimenőjeled lesz, mert a pozitív oldal majdnem tápfeszültségig kivezérelhető.
Ha javítani akarod a kivezérelhetőséget(és vele együtt csökkenteni az aszimmetrikus torzítást), a 40 ohm-os ellenállást drasztikusan csökkenteni kell!
(#) Mayan válasza lapose hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Tévedsz. Dehogy van sorbakötve a 40 ohm és a hangszóró !
A kimeneten 0 volt van, a hangszóró - lába a középföldön van. Nézd meg jobban.
(#) Mayan válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Nyugodtan kiveheted a kimenő kondikat. A műv.erősítő gondoskodik róla hogy a kimeneti pont dc -re mindíg 0 volton legyen. És akkor még jobb lesz a hangja. Örülök hogy tetszik !
(#) lapose válasza Mayan hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Szia!

Ehhez fel kellene rajzolni az erősítő váltakozóáramú helyettesítő képét..
Pozitív félperiódus alatt a hangszóró a tranzisztorral van sorbakötve, negatív alatt az ellenállással. Az ellenállás egyik vége a mínusztápra kapcsolódik, a másik a hangszóróra, és a hangszóró másik vége pedig a földre.
Ez pedig egy szép soros feszültségosztó, és a kimeneti max. feszültség pedig egyszerűen meghatározható az ellenállások arányában.
(#) Kovidivi válasza lapose hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Drasztikusan csökkenteni... A tranzisztorom 6A-t tud kapcsolni elvileg. Meddig mehetnék le? És ez mekkora disszipációt okozna? Köszönöm!
Következő: »»   15 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem