Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   639 / 3998
(#) mex válasza wtc hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Melyik kapcsolásról van szó?
(#) wtc válasza mex hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Szia!
555-ös kapcsolás volt, amit az 555 IC topicba belinkeltem, de már mindegy mert rájöttem hogy nem fontos, az a dolog de azért köszi!
(#) bölcsész hozzászólása Okt 2, 2009 /

Sziasztok,
azt szeretném kérdezni, hogy normális-e, hogy led előtétellenállás 430ohm/0.6W 11,93V kapocsfeszültség mellett egy darab zöld mezei LED előtt igencsak melegszik.
(#) nagy_david1 válasza bölcsész hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Mérd le az áramerősséget az áramkörben, aztán mérj feszültséget az ellenálláson, és majd ebből számíts teljesítményt. Kiderűl, hogy a 0,5W ellenállásod elég-e vagy nem.
(#) lapose válasza bölcsész hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Szia!

Az általad adott adatokkal az ellenálláson 0.33W disszipálódik, tehát kellően melegnek kell lennie.
(#) bölcsész válasza nagy_david1 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

A BSS honlapján lévő kalkulátorral elvégeztem előzetesen a méretezést.
Az alapján bőven elég a 0.6W, de nem gondoltam, hogy ennyi hőt termel.
Csak meglepődtem.
(#) Imi65 válasza bölcsész hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Elsőre valóban meglepő, de a 0,6W-os ellenállásnak nagyon aprócska a felülete, ezért teljesítményt csak úgy tud leadni, ha lényegesen melegebb, mint a környezete.
(#) saraha hozzászólása Okt 3, 2009 /

Sziasztok.
Szeretném megkérdezni,hogy a készülő erősítőmhöz(VF2Cond.) milyen be ill.kimeneti csatlakozót érdemes használni,hogy könnyű legyen kezelni,divatos és minőségi is legyen?
Köszönöm.
(#) hadnagyakos válasza saraha hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

A mostani gyári dolgokban a bemenet kettő 6,3mm-es mono Jack csatlakozóval van megoldva. Én is minden épített dolgomnál ezt használom, mert a keverőmön is így van megoldva.
Kimenetre ajánlanám a hagyományos "csiptetős" megoldást vagy a Speakon csatlakozót.
(#) proli007 válasza rascal hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Hello!
Valamekkora szikra mindenképpen képződhet, azt megakadályozni nem lehet. Viszont az ívet csökkenteni, és idejét lerövidíteni, nagyfrekvenciás kisugárzását csökkenteni lehet.
A soros ellenállásnak fontos szerepe van. A kondenzátorban egy végtelen feszültségugrás, végtelen áramot hozna létre. Pld. kapcsoló zárásakor, a kondival esetleg pont ellentétes eredményt érnénk el. Ha van soros ellenállás, akkor ez korlátozza a kihalkuló "zárlati" áramot. Gyakorlatilag az ellenálláson emésztődik fel az ív energiája. Ezért fontos, hogy az ellenállás impulzus tűrő típus legyen.
A kondi a vezetékek induktivitásával, egy párhuzamos rezgőkört alkot. Ennek kisugárzása is káros lenne, hiszen részben pont az a cél, hogy ne legyen "nagyfrekvenciás adó" belőle. A soros ellenállás rontja a rezgőkör jóságát és felemészti az energiáját.
üdv! proli007
(#) saraha válasza hadnagyakos hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Szia.
Köszönöm a h.sz-t, a bemenetet akkor jól gondoltam én is 6.3 jack-nek,kimenetnek kipróbálom akkor a Speakon csatikat.
:wave. :wave:
(#) hadnagyakos válasza saraha hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Én is nagyon ajánlom a Speakont, sok helyen használok olyat és még semmi gond nem volt vele. Érintkezési gondok stb. Nagyon masszív darabok, nagy teljesítményű erősítőbe mindenképpen ezt érdemes rakni.
(#) robinson válasza robinson hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Többieknek nincs tippje?
(#) fg hozzászólása Okt 3, 2009 /

Sziasztok!
Én lineáris stabilizátorokról szeretnék kérdezni.

1. Feladat, hogy egy 4,2-2,7V között változó tápfeszültséget korlátozzak 3,3V-ra. Tehát ennél ne legyen semmiképpen se több, de kevesebb lehet. Egy 3,3V-os kimenetű lineáris stabilizátorral ezt minden további nélkül megtehetem? Tehát ha a bemeneti feszültség 3,3V alá csökken, akkor annak megfelelően fog csökkenni a kimenet is (persze megfelelő feszültségesés után)?. Ha van ilyen, azt a katalógusokban mivel jelölik? Esetleg a "low dropout voltage" utal arra, hogy 3,3V alatt is használhatom, áteresztő üzemmódban?
Például ha a dropout voltage 100mV, és a bemeneten 3V van, akkor a kimeneten 2,9V lesz terhelve is? (3,3V-os stabilizátor esetén).

2. Mit jelent az LDO rövidítés?
(#) lapose válasza fg hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Szia!

LDO: Low DropOut

A low dropout voltage a stabilizátor arra a tulajdonságára utal, hogy a bemeneti és a kimeneti feszültség milyen arányban áll egymással.
Egy normál stabilizátornak kb. 2-2.5V-al nagyobb feszültség kell a bemenetén ahhoz, hogy a kimenetén a garantált feszültséget biztosítani tudja.
Ez low dropout voltage stabilizátoroknál kb. 0.5V, de az újabb típusoknál akár 0.1-0.2V is lehet.
De ez nem garancia arra, hogy a referencia feszültség alatt is tudják tartani ezt a különbséget.
Ilyen esetben szerintem a tényleges típus vizsgálata szükséges.
(#) fg válasza lapose hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Az LDO-nál én is ezt sejtettem

Köszi a választ
(#) robinson válasza robinson hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Kicsit utánaolvastam a dolgoknak, szerintem egy vektor meghajtóra lenne szükségem, a motor fordulatszáma 4200 rpm/V, sajnos a tekercsszám nincs feltüntetve, tippekket, kapcsolási rajzot pls.
(#) zoz11 hozzászólása Okt 3, 2009 /

Sziasztok
Van nekem egy ilyen elektronikus trafóm ami halogén lámpákhoz való: Bővebben: Link

Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mi van akkor ha ennek a kimentén nincsen semmi, pl. elszáll az izzó?
Azért kérdem mert hallottam olyat hogy ezeket nem szabad üresben járatni, mert tönkre mennek, ez igaz?

Üdv: Zoltán
(#) zoz11 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Ha jól tudom akkor az is valami féle kapcs üzemű táp, igaz? Csak gondolom annyi hogy nincs egyenirányítva.

Kösz a választ
(#) rozsda hozzászólása Okt 3, 2009 /

Sziasztok.
Bocs hogy belekontárkodok a beszélgetésetekbe de egy érdekes problémávál állok szemben amire válasz kellene.
Egy MOSFET Drain lábát szeretném felforrasztani egy réz sinre,de a réz elviszi a höt és nem akar rendesen megfojni a cin.Próbáltam már bika nagy pákával is de azzal sem sikerült.
Most arra gondoltam hogy egy AWI heggesztövel melegitem meg a rézsint.Az a kérdésem hogy szerintetek ha a heggesztö testét a sinre teszem és a pisztojjal a sint melegitem,tönkre teszi e a heggesztö felszültsége a FET-et?
A válaszokat elöre is köszönöm.
(#) szabi83 válasza rozsda hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Idézet:
„AWI heggesztövel melegitem meg a rézsint”

Vasalóval, egyszerűbb a rézsínt melegíteni szerintem ?
(#) moltam válasza rozsda hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Én a TDA1170 et nem tudtam kivenni a réz hűtőjétől. Lehűtötte az ónt nem akart megolvadni...
(#) Imi65 válasza moltam hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Ezért szoktunk mi anno nekiesni két pákával.
(#) Dudus válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Vagy ilyen esetekben a gázos pákák is egészen használhatóak...
(#) rascal válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Köszönöm a magyarázatot!
Üdv!
(#) SzervízMacska válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Lehet, az az egy is elég volna, amelyik a találkozón a leghatékonyabbnak bizonyult a kiforrasztó versenyben...
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Okt 4, 2009 /

Üdv!
Szokás olyan áramköri megoldást alkalmazni a melegedés elkerülése végett, hogy pl az 24V-ot előszőr egy 7815-re, majd egy 7805-re kapcsoljuk sorban. Ez egyértelműen megosztja az eldisszipálandó teljesítményt. A hatásfok nem érdekes.
Na de mi a helyzet ilyenkor, ha a bejövő feszültség kisebb, mint az első tag? Pl ha 12V-ot kapcsolunk rá a bemenetre?
A kimenet ebben az esetben is stabil 5V lesz? Vagy gerjedni fog össze-vissza?
Köszönöm!
(#) Norberto válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

12 V-os bemeneti feszültség esetén a legelső szabályozó egyáltalán nem is fog tudni kinyitni / szabályozni, tehát a kimenetén nem lesz semmilyen szabályozott feszültség, de még csak a bemeneti fesz. sem. Szóval a kimeneten nem lesz mérhető semmi sajnos, így gondolom.
(#) Imi65 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Biztos, tekintve, hogy az 200W-os volt (ha jól emlékszem), én 100W-os orosz pákámmal is ki tudtam venni.
Arra is figyelni kell (tanonc koromban jól lebaltáztak érte), hogy visszaforrasztáskor az IC, és a hűtőfelület közé is kerüljön forraszanyag, ami mindkettőn megömlik. Egyébként túl nagy lesz a hőellenállás, túlhevül az IC.
(#) pucuka válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Üdv!
Nem jó a megoldás, mert ha 12 V -ot kapcsolsz a 7815 -re akkor az már lezár, és tovább semmi.
A megoldás egy olyan kapcsolóüzemű táp amely (PWM) képes kezelni ezt a széles bemeneti fesz tartományt, hasonlóan a számítógép, és hálózati tápokhoz, ahol a bemeneti fesz 150 - 250 V között lehet.
Nem tudom, hogy megvalósítható-e egy ilyen széles bemeneti fesz feldolgozására képes DC/DC konverter, ki kellene számolni.
Pl. 34063 IC -vel a 11 oldalon.

34063.pdf

Következő: »»   639 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem