Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
555-ös kapcsolás volt, amit az 555 IC topicba belinkeltem, de már mindegy mert rájöttem hogy nem fontos, az a dolog de azért köszi!
Sziasztok,
azt szeretném kérdezni, hogy normális-e, hogy led előtétellenállás 430ohm/0.6W 11,93V kapocsfeszültség mellett egy darab zöld mezei LED előtt igencsak melegszik.
Mérd le az áramerősséget az áramkörben, aztán mérj feszültséget az ellenálláson, és majd ebből számíts teljesítményt. Kiderűl, hogy a 0,5W ellenállásod elég-e vagy nem.
Szia!
Az általad adott adatokkal az ellenálláson 0.33W disszipálódik, tehát kellően melegnek kell lennie.
A BSS honlapján lévő kalkulátorral elvégeztem előzetesen a méretezést.
Az alapján bőven elég a 0.6W, de nem gondoltam, hogy ennyi hőt termel. Csak meglepődtem.
Elsőre valóban meglepő, de a 0,6W-os ellenállásnak nagyon aprócska a felülete, ezért teljesítményt csak úgy tud leadni, ha lényegesen melegebb, mint a környezete.
Sziasztok.
Szeretném megkérdezni,hogy a készülő erősítőmhöz(VF2Cond.) milyen be ill.kimeneti csatlakozót érdemes használni,hogy könnyű legyen kezelni,divatos és minőségi is legyen? Köszönöm.
A mostani gyári dolgokban a bemenet kettő 6,3mm-es mono Jack csatlakozóval van megoldva. Én is minden épített dolgomnál ezt használom, mert a keverőmön is így van megoldva.
Kimenetre ajánlanám a hagyományos "csiptetős" megoldást vagy a Speakon csatlakozót.
Hello!
Valamekkora szikra mindenképpen képződhet, azt megakadályozni nem lehet. Viszont az ívet csökkenteni, és idejét lerövidíteni, nagyfrekvenciás kisugárzását csökkenteni lehet. A soros ellenállásnak fontos szerepe van. A kondenzátorban egy végtelen feszültségugrás, végtelen áramot hozna létre. Pld. kapcsoló zárásakor, a kondival esetleg pont ellentétes eredményt érnénk el. Ha van soros ellenállás, akkor ez korlátozza a kihalkuló "zárlati" áramot. Gyakorlatilag az ellenálláson emésztődik fel az ív energiája. Ezért fontos, hogy az ellenállás impulzus tűrő típus legyen. A kondi a vezetékek induktivitásával, egy párhuzamos rezgőkört alkot. Ennek kisugárzása is káros lenne, hiszen részben pont az a cél, hogy ne legyen "nagyfrekvenciás adó" belőle. A soros ellenállás rontja a rezgőkör jóságát és felemészti az energiáját. üdv! proli007
Szia.
Köszönöm a h.sz-t, a bemenetet akkor jól gondoltam én is 6.3 jack-nek,kimenetnek kipróbálom akkor a Speakon csatikat. :wave. :wave:
Én is nagyon ajánlom a Speakont, sok helyen használok olyat és még semmi gond nem volt vele. Érintkezési gondok stb. Nagyon masszív darabok, nagy teljesítményű erősítőbe mindenképpen ezt érdemes rakni.
Sziasztok!
Én lineáris stabilizátorokról szeretnék kérdezni. 1. Feladat, hogy egy 4,2-2,7V között változó tápfeszültséget korlátozzak 3,3V-ra. Tehát ennél ne legyen semmiképpen se több, de kevesebb lehet. Egy 3,3V-os kimenetű lineáris stabilizátorral ezt minden további nélkül megtehetem? Tehát ha a bemeneti feszültség 3,3V alá csökken, akkor annak megfelelően fog csökkenni a kimenet is (persze megfelelő feszültségesés után)?. Ha van ilyen, azt a katalógusokban mivel jelölik? Esetleg a "low dropout voltage" utal arra, hogy 3,3V alatt is használhatom, áteresztő üzemmódban? Például ha a dropout voltage 100mV, és a bemeneten 3V van, akkor a kimeneten 2,9V lesz terhelve is? (3,3V-os stabilizátor esetén). 2. Mit jelent az LDO rövidítés?
Szia!
LDO: Low DropOut A low dropout voltage a stabilizátor arra a tulajdonságára utal, hogy a bemeneti és a kimeneti feszültség milyen arányban áll egymással. Egy normál stabilizátornak kb. 2-2.5V-al nagyobb feszültség kell a bemenetén ahhoz, hogy a kimenetén a garantált feszültséget biztosítani tudja. Ez low dropout voltage stabilizátoroknál kb. 0.5V, de az újabb típusoknál akár 0.1-0.2V is lehet. De ez nem garancia arra, hogy a referencia feszültség alatt is tudják tartani ezt a különbséget. Ilyen esetben szerintem a tényleges típus vizsgálata szükséges.
Az LDO-nál én is ezt sejtettem
Köszi a választ
Kicsit utánaolvastam a dolgoknak, szerintem egy vektor meghajtóra lenne szükségem, a motor fordulatszáma 4200 rpm/V, sajnos a tekercsszám nincs feltüntetve, tippekket, kapcsolási rajzot pls.
Sziasztok
Van nekem egy ilyen elektronikus trafóm ami halogén lámpákhoz való: Bővebben: Link Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mi van akkor ha ennek a kimentén nincsen semmi, pl. elszáll az izzó? Azért kérdem mert hallottam olyat hogy ezeket nem szabad üresben járatni, mert tönkre mennek, ez igaz? Üdv: Zoltán
Ha jól tudom akkor az is valami féle kapcs üzemű táp, igaz? Csak gondolom annyi hogy nincs egyenirányítva.
Kösz a választ
Sziasztok.
Bocs hogy belekontárkodok a beszélgetésetekbe de egy érdekes problémávál állok szemben amire válasz kellene. Egy MOSFET Drain lábát szeretném felforrasztani egy réz sinre,de a réz elviszi a höt és nem akar rendesen megfojni a cin.Próbáltam már bika nagy pákával is de azzal sem sikerült. Most arra gondoltam hogy egy AWI heggesztövel melegitem meg a rézsint.Az a kérdésem hogy szerintetek ha a heggesztö testét a sinre teszem és a pisztojjal a sint melegitem,tönkre teszi e a heggesztö felszültsége a FET-et? A válaszokat elöre is köszönöm. Idézet: „AWI heggesztövel melegitem meg a rézsint” Vasalóval, egyszerűbb a rézsínt melegíteni szerintem ?
Én a TDA1170 et nem tudtam kivenni a réz hűtőjétől. Lehűtötte az ónt nem akart megolvadni...
Ezért szoktunk mi anno nekiesni két pákával.
Vagy ilyen esetekben a gázos pákák is egészen használhatóak...
Lehet, az az egy is elég volna, amelyik a találkozón a leghatékonyabbnak bizonyult a kiforrasztó versenyben...
Üdv!
Szokás olyan áramköri megoldást alkalmazni a melegedés elkerülése végett, hogy pl az 24V-ot előszőr egy 7815-re, majd egy 7805-re kapcsoljuk sorban. Ez egyértelműen megosztja az eldisszipálandó teljesítményt. A hatásfok nem érdekes. Na de mi a helyzet ilyenkor, ha a bejövő feszültség kisebb, mint az első tag? Pl ha 12V-ot kapcsolunk rá a bemenetre? A kimenet ebben az esetben is stabil 5V lesz? Vagy gerjedni fog össze-vissza? Köszönöm!
12 V-os bemeneti feszültség esetén a legelső szabályozó egyáltalán nem is fog tudni kinyitni / szabályozni, tehát a kimenetén nem lesz semmilyen szabályozott feszültség, de még csak a bemeneti fesz. sem. Szóval a kimeneten nem lesz mérhető semmi sajnos, így gondolom.
Biztos, tekintve, hogy az 200W-os volt (ha jól emlékszem), én 100W-os orosz pákámmal is ki tudtam venni.
Arra is figyelni kell (tanonc koromban jól lebaltáztak érte), hogy visszaforrasztáskor az IC, és a hűtőfelület közé is kerüljön forraszanyag, ami mindkettőn megömlik. Egyébként túl nagy lesz a hőellenállás, túlhevül az IC.
Üdv!
Nem jó a megoldás, mert ha 12 V -ot kapcsolsz a 7815 -re akkor az már lezár, és tovább semmi. A megoldás egy olyan kapcsolóüzemű táp amely (PWM) képes kezelni ezt a széles bemeneti fesz tartományt, hasonlóan a számítógép, és hálózati tápokhoz, ahol a bemeneti fesz 150 - 250 V között lehet. Nem tudom, hogy megvalósítható-e egy ilyen széles bemeneti fesz feldolgozására képes DC/DC konverter, ki kellene számolni. Pl. 34063 IC -vel a 11 oldalon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |