Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   155 / 840
(#) janyjozsef válasza kiborg hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

A kitöltési tényező miatt valóban változik a fényerő.
Azonban ekkor nem 5V 220 OHM előtét vagy 2.2V-ot adsz a LED-nek (vagy amennyi áram kell neki), hanem arányosan nagyobb feszt, hogy az effektív áram meglegyen, pl direkt 5V-ot és máris megvan a szükséges fényerő.
PL léptetőmotoroknál használjuk a módszert.
Vagy a nagy kijelzők, a gyáriak. Szerinted ott mi a trükk?
(#) TavIR-AVR válasza wir12 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Kész programmal nem szolgálhatok (azt fejlesztésnek hívják, jó pénzért ).

A H Hídra keress rá. Ilyen pl. a L298-as IC (L297? )
http://en.wikipedia.org/wiki/H-bridge
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/HBridge.html
http://library.solarbotics.net/circuits/driver_4varHbridge.html

Az A és B kapu állapotától balra, jobbra megy a motor. Ill ha A=B, akkor a motor áll.

AB = 10, akkor pl. balra megy, AB = 01 akkor jobbra, ha AB=11 vagy 00 akkor egyhelyben áll.
Agy ha az A lábra PWM-t kapcsolsz 8négyszögjel, akkor:

AB= 10 vagy 00 esetén a megy/men megy állapot változik. minél több a megy állapot, annál nagyobb _effektív_ feszültség jut a motorra....
(#) TavIR-AVR válasza kiborg hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

MCP23017-es I2C 16 bites portbővítő?

Esetleg M16 helyett M64 (SMD, 64láb; 54 hasznos) vagy M1280 (100 láb; 84 hasznos)?
(#) kiborg válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Hali!

Ez már közelít a megoldáshoz, bár még mindig 2 tok kell.Ha más nincs.
Habár egy MicroChip IC-t összekötni egy AVR-el
Esetleg ez 74F675 ? (pdf)
Jelenleg Mega16 van itthon, meg kísérletezésre elég volt eddig. Meg új panel a M128-nak, stb... már kiépített rendszerem van és ameddig nem muszáj feltétlenül váltani nem váltok.

janyjozsef

Kimenő áramot sajnos határol a shift regiszter/latch tulajdonsága, ami általában 20-25 mA körül szokott alakulni.Mindenképpen kell előtét,ha nem akarom tönkretenni az IC-t,hiába bírna a LED nagyobb áramot. Megoldás lenne egy tranzisztor mező, ipranál ez nem is gond,mert azért ők kicsit nagyobb alkatrészbázisból válogathatnak.

Kiborg
(#) wir12 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Köszönöm mostmár van honnan elindulnom
(#) trudnai válasza kiborg hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Idézet:
„Ez már közelít a megoldáshoz, bár még mindig 2 tok kell.Ha más nincs.
Habár egy MicroChip IC-t összekötni egy AVR-el”

Borzalom! Amugy nem tudom mi a problema vele, itt nincs haboru vagy felkeles, minket gyarto csupan egy gyarto, semmi tobb. Miert ne lehetne betenni mindket gyartotol alkatreszeket? Gondolom a tranzisztoroknal sem az az elsodleges szempont, hogy Farchild, Toshiba, ST Micro vagy ON Semi?
(#) killbill válasza janyjozsef hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Idézet:
„Vagy a nagy kijelzők, a gyáriak. Szerinted ott mi a trükk?”

Szia!

Nem tudom, hogy milyen nagy kijelzokre gondolsz, de azt biztosan allithatom, hogy pl. a debreceni Fônix csarnok kijelzoje, ami 4 db 176x80 pixeles LED matrix (2 LED / pixel), az bizony LED-enkent van meghajtva, nincs multiplexeles. A tabla globalis fenyeroallitast persze PWM csinalja. Sajnos a multiplexeles nem mindig jo, ugyanis sok LED-nel csak 20-30mA-ig adjak meg a parametereket. Nem biztos, hogy egy LED ugyanugy viselkedik 1on/4off kitoltesu 100mA impulzusokra, mint DC 20mA-re. Peldaul egyszer csinaltam egy ilyen 1:10 multiplexelt kijelzomeghajtast es Kingbright zold kijelzovel mukodott tokeletesen, de ha a pirosat tettem bele, akkor halvany narancssarga volt. A kijelzo 10mA DC-vel gyonyoruen vilagitott pirosan, de a 100mA impulzusoktol narancssarga lett.

Altalaban a nagy RGB video falak sem multiplexelnek.

Udv,
Andor
(#) trudnai válasza killbill hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Nem tudom, azert meg szoktak adni a max elviselheto aramot amit impulzusoknal lehet a LED-nek adni + a hozza tartozo kitoltesi tenyezot (eddig amiket lattam 1/10-esek voltak). Meg megadjak altalaban az idot ami kell a LED-nek, hogy elkezdjen vilagitani (marmint a megadott huzzamhosszon). Konnyen lehet, hogy az a piros kicsit lassabb volt, es ha a multiplexelest kicsivel lasabbra veszed akkor ugyanugy mukodik pirossal is.
(#) killbill válasza trudnai hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Szivesen megneznek egy ilyen adatlapot, ahol megadjak, hogy a LED-nek mennyi ido kell, mire elkezd vilagitani. Lattam mar par LED adatlapot (Kingbright, Nichia, Agilent), de ilyet soha sehol nem olvastam. De ha van is ilyen, mondjuk adatatviteli LED-eknel fontos lehet, akkor is ns nagysagrendu dolog lehet szerintem, en pedig max. 1kHz-cel porgettem oket, vagy meg annyival sem.

Valaki egyszer azt mondta erre a narancssarga dologra, hogy szerinte tul lassan kapcsolgattam a LED-eket, ezert felmelegedett a kristaly, es ettol halvanyodott el. Ezt inkabb hihetonek talalom, de nem vennek merget erre se.

Van meg valahol ebbol a kijelzobol ('93-ben volt az eset), lehet, hogy kiprobalom kivancsisagbol, hogy a frekinek van-e koze a dologhoz.
(#) janyjozsef válasza killbill hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Nos az RGB LED-es kijelzők esetén azért egyesével vannak meghajtva, mert így "TV" két is üzemel, ahol az egyes pixeleken belül az egyes színek fényerejét külön külön kell állítani.
Multiplex módban egy egész sor vagy oszlopot tudsz csak állítani.
(pontosabban megoldható az egyes LED-ek külön külön szabályozása, de akkor a kitöltési tényező 1/LED-ek száma lenne. Vagyis nem igazán világítana egyik sem)

Ezért van ott külön külön meghajtás.

"
Van meg valahol ebbol a kijelzobol ('93-ben volt az eset), lehet, hogy kiprobalom kivancsisagbol, hogy a frekinek van-e koze a dologhoz.
"

Nos igen. Ugyanis a kijelző kiintegrálja a ráadott PWM-et. És egy "integrátor" adott frekin működik jól.

Lásd PWM to DC.
Vagy DC motor PWM vezérlése. Ha 0.1Hz-s jelet adsz rá teljesen máshogy viselkedik mint pl 10Hz vagy 20KHz esetén.

Terveztem mar RGB video tablat, tudom, hogy hogyan mukodik. Elmeletben siman lehetne multiplexelt is. Ha egy sort kivalasztasz, attol meg az oszlopokat kapcsolgathatod kulon/kulon PWM jellel. Aztan lepsz a kovetkezo sorra. Csak a gyakrolatban ez nem ennyire egyszeru, ugyanis a multiplexeles hatranya, hogy kevesebb vezetek miatt, nagyobb frekvencia kell, hogy ugyanazt a mennyisegu informaciot atvidd ugyanannyi ido alatt. Azon kivul elofordulhat, hogy a 20mA-s 8 kimenetu shift olcsobb, mint a nagyaramu meghajtok. Kevesebb zajt termel, stb...

Idézet:
„Nos igen. Ugyanis a kijelző kiintegrálja a ráadott PWM-et.”

Szerintem a szemunk integral, nem pedig a LED. Nem tudom elkepzelni, hogy par kHz jelet egy LED ne villogna le pontosan.
Valamiert a fenykabel vegen levo pin dioda sem DC-t erzekel, amikor az innenso vegen belevillogja a lezerdioa a 10 Gbit/s jelet...

Bocsi! Igazad van!
A szemünk integrál.
De a PWM freki akkor is fontos, hogy jól legyen beállítva.

Idézet:
„Elmeletben siman lehetne multiplexelt is. Ha egy sort kivalasztasz, attol meg az oszlopokat kapcsolgathatod kulon/kulon PWM jellel.”

Az mondtam is, hogy vagy oszlop vagy sort tudsz változtatni,

Idézet:
„(pontosabban megoldható az egyes LED-ek külön külön szabályozása, de akkor a kitöltési tényező 1/LED-ek száma lenne. Vagyis nem igazán világítana egyik sem)”

de egyesével nem lenne látható a nagy számú LED-ek miatt, mert ekkor kijelölsz egy pl sort és az oszlopban egyesével villantod fel a LED-eket.

Idézet:
„Azon kivul elofordulhat, hogy a 20mA-s 8 kimenetu shift olcsobb, mint a nagyaramu meghajtok. Kevesebb zajt termel, stb...”

A multiplexelés nem shift regiszterezés.

Shift esetén valóban tolni kell az adatot, de ez sem probléma ma már (ATMEGA 16...20MHz AT32 60...200MHz ARM procikról nem is beszélve.)

Egyébként, ha minden LED-et egyesével akarsz működtetni, akkor igen sok IC kell, amit, ha 1 procival hajtasz, akkor kell egy adatbusz és az egyes regiszter IC-k be egyesével kell beírni az adatot, mindet megcímezni, adat be és igy tovább. Multiplexelés esetén van pl 4ből 16 ami mondjuk az oszlopok. A sorokat meg direktben adod ki. Nem hinném, hogy sokkal lassabb lenne.
A TV-k és egyéb cuccok is úgy működnek, hogy egy egész sort rajzol ki egyszerre és utána a következőt. Vajon miért?
És ezeken a helyeken hibátlanul megoldható a multiplexelés?
Na mindegy. Fárad vagyok. A köjök beteg és nem sokat aludtam az elmúlt napokban.

Szoval, amikor meg kell hajtani egy 32x32 RGB matrixot (3072 LED), aminek a PWM frekije kb. 200Hz, es azon belul 12 bites PWM van, akkor mindjart kijon az, hogy 1.21us egy PWM idoszelet. Namarmost, ha ennyi ido alatt 32x3 LED-nyi adatot kell kitolni a shiftekbe, akkor az baratok kozott is 78MHz shift clock-ot igenyel. Ezert ugy dontottem, hogy nem 96 bites shiftek lesznek, hanem csak 48 bitesek. Azokat mar meg tudom hajtani 40 MHz orajellel. Persze egyszerre 64-et, mivel oszloponkent ket 48 bites shift van. Tehat 64 adatkimenete van az FPGA-mnak, valamint egy 40MHz clock, meg strobe jelek. Namost, ha ez meg multiplexelve is lenne, akkor igaz, hogy ugyanehhez csak 2 adatjel lenne, viszont harmincketszer ekkora orajel kellene a shifteknek. Igaz, meg lehetne csinalni az egeszet parhuzamos regiszterekkel is, multpiplexelve, ez teny. Es orajelben is eleg lenne ugyanez. De ideteszek egy adatlapbol kivagott grafikont, amibol kiderul, nem minden LED-et lehet nagy aramokkal hajtani. Ezt a LED-et kifejezetten video falakhoz terveztek, igen draga. Barco tablakban is ez van, szoval nem gagyi cucc. Otszoros aram mellett kevesebb, mint haromszoros a fenyereje. Es nagyobb aramra nem is adjak meg, tehat a 1:32
multiplex meghajtas eleg bajos lenne. Marpedig egy ilyen alkalmazasnal a hatasfok es a fenyero igen lenyeges tenyezo.

Idézet:
„A multiplexelés nem shift regiszterezés.”

Hidd el, hogy tudom, mi az a multiplexeles, es azt is, hogy mi az a shiftregiszter. Nem atmegakrol meg AT32-krol (ami nem ARM!) beszelek, hanem FPGA-krol es komoly hardverekrol. A TV-k es egyeb cuccok (mik is pontosan?) egy egesz mas teszta. Egy LED fal aranak a jelentos reszet a mechanika es a minosegi LED teszi ki, nincs akkora jelentosege az IC aranak., amikor egy pixelnyi LED 1000Ft. Azon felul szerintem a LED-enkenti meghajtas nem feltetlenul dragabb, mint a multiplexelt.

De! Ez egy AVR topik, ugyhogy nem is offolok tovabb.

A gyereknek meg jobbulast!

nichia.gif

(#) trudnai válasza janyjozsef hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Idézet:
„A multiplexelés nem shift regiszterezés.”

Hat olyan szempontbol megiscsak, hogy a kontroller a shift regisztert "pocogteti" es az valasztja ki az egyes szegmenseket vagy sorokat. Nyilvan arra is kell meg egy meghajto fokozat, de igy a kontroller egyetlen labaval lehet megcimezni akar 8-10 sort is.

Idézet:
„A TV-k és egyéb cuccok is úgy működnek, hogy egy egész sort rajzol ki egyszerre és utána a következőt. Vajon miért? És ezeken a helyeken hibátlanul megoldható a multiplexelés?”

A TV teljesen maskepp mukodik. Ott a sorokat, sot a pontokat egyesevel gerjesztik es az gerjesztve marad egy ideig. A LED-nel azonban ha elveszed az energiat az azonnal kialszik, igy a vibracio sokkal jobban megfigyelheto. A szemed korrigal, de nem kepes olyan nagy idot kompenzalni mint ami egy TV kepernyojen van Ugye a normal PAL adasnal 720*576-tal lehet szamolni, az kb 415 ezer pixel, ha ezt LED-del csinalnad meg, hogy egyesevel gyujtogatod ki minden egyes pixelet, akkor semmit sem latnal a kepbol...
(#) janyjozsef válasza trudnai hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Idézet:
„Hat olyan szempontbol megiscsak, hogy a kontroller a shift regisztert "pocogteti" es az valasztja ki az egyes szegmenseket vagy sorokat. Nyilvan arra is kell meg egy meghajto fokozat, de igy a kontroller egyetlen labaval lehet megcimezni akar 8-10 sort is.”

Ha úgy kötöd, de nem közvetlen multiplex, hanem közvetett.
Attól függ, hogy mire használja az ember.

Idézet:
„A TV teljesen maskepp mukodik. Ott a sorokat, sot a pontokat egyesevel gerjesztik es az gerjesztve marad egy ideig.”

Igen a hagyományos CRT-nél. Az LCD kijelzőknél azonban egy sorhoz van egy csomó latch és így egyszerre egy sort jelenít meg.
Ha veszel egy 7colosat amihez nincs vez IC, akkor ezen az elven megy. Ill az AT32 7000-el meghajtott esetén... már nem tudom. Fáradt vagyok, majd megnézem.

Idézet:
„LED-del csinalnad meg, hogy egyesevel gyujtogatod ki minden egyes pixelet, akkor semmit sem latnal a kepbol”

Pont erről beszélek. Legalább egy sor vagy egy oszlop megy egyszerre (multiplex).
(#) zolee1209 hozzászólása Okt 4, 2009 /

Üdv minden kedves offolónak!
Érdeklődéssel figyelem, amit írtok a vezérlésről, de ez már nagyon nem ide illik!
(#) mammut válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Én még egyet azért linkelnék ide: Ezek nem semmi cuccok!
Főleg a nagy A16-os.
(#) kiborg válasza mammut hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Igen, tényleg nem semmi cuccok.
Csak az a baj, hogy ami kérdésem kirobbantotta ezt a kis vitát, arra nem jött semmi épkézláb javaslat :no:
Pedig beneveznék egy ilyenre a szobámban

Kiborg
(#) trudnai válasza kiborg hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Idézet:
„Csak az a baj, hogy ami kérdésem kirobbantotta ezt a kis vitát, arra nem jött semmi épkézláb javaslat”

Lehet senkinek sincs ebben nagy tapasztalata Amugy lehet egy masik topic jobb lenne, mert a LED meghajtas az valoban kontroller fuggetlen dolog, es lehet az aki viszont ert hozza vagy mar csinalt ilyet az eppen nem AVR-rel dolgozik igy nem olvassa ezt a topicot...
(#) kiborg válasza trudnai hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Hali!

Igaz,hogy nem kontroller függő, de a portbővítés viszont kontrollerekhez is kapcsolható és mivel én AVR-el dolgozok,ezért jöttem ide.
Szerinted hol lenne még érdemes megkérdezni ?

Kiborg
(#) trudnai válasza kiborg hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Ezt ertem, csak arra gondoltam lehet valaki mar megoldotta peldaul PIC-kel ugyanezt es o nem olvassa az AVR rovatot.

Idézet:
„Szerinted hol lenne még érdemes megkérdezni ?”

Nem tudom, probalj meg egy uj topicot letre hozni LED meghajtasrol es probaldd meg ugy megfogalmazni, hogy ne AVR-re legyen a kerdes specifikalva. Ha ugy sem megy, akkor lehet kulfoldi forumokon kellene keresgelni / kerdest feltenni (nem mintha a kulfoldiek jobbak lennenek, csak mert a fold lakossaganak 99%-a kulfoldi.... )
(#) killbill válasza kiborg hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Kiborg!

Jol ertem, hogy 125 db LED-et akarsz meghajtani multiplexeles nelkul, de max. 1 db IC-t akarsz a mikrokontroller melle tenni? Megis hogyan? Ha nem multiplexeled oket, akkor minden LED-hez kell egy szal drot, azaz egy IC lab. 125 LED-hez kelleni fog 125 lab, plusz a sallang. Egy Xilinx CPLD-be bele tudod tenni. Gyakorlatilag egy 125 bites shift regisztert kell csinalni, ami utan van egy 125 bites D tarolo. Ennyi, XC95288XL-PQ208. Szerintem ezzel meg lehet oldani.
(#) janyjozsef válasza killbill hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Nem figyeltél!

Multiplex módban szerinte nem lenne meg a max fényerő.

Rengeteg megoldási lehetőséget kapott válaszként.

Énszerintem vagy mi nem értjük, hogy mit akar, vagy ő nem érti meg a lehetőségek közül, hogy neki az egyik jó lenne.

Esetleg ha csinálna egy schematikus rajzot az elképzeléséről.
Azt hiszem már nagyon h*lye vagyok.
Szövegből nem értem mit akar.
(#) levy_k válasza janyjozsef hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

A CPLD-s válasz nem multiplexel, ellenkezőleg, minden lábra 1 LED jut. Neki a gondot itt a VHDL nyelv jelentheti, meg persze az erősen SMD IC.
(#) kiborg válasza killbill hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Hali!

Nem akarok 125 ledet egyszerre vezérelni.
Egy sort szeretnék csak,ami 25 ledből áll. 5x5x5-ös kocka.
Ehhez keresek egy olyan IC-t,ami minimum 25 bitet képes tárolni. (ennyi egy sor) Soronként már multiplexelve lenne.
Így egy sorra 1/5-öd idő jutna, míg ha multiplexelem,akkor 1/125-öd idő jut egy lednek, ami 25Hz minumum alsó határfreki mellett egy led 160us jutna (6,25kHzel kellene léptetni a ledeket).

janyjozsef: a rengeteg ötlet annyira nem volt rengeteg,mert volt 8 bites és egy 16 bites reg. Nagyobbat senki sem mondott

Üdv Kiborg

levy_k
Smd nem gond. CPLD és VHDL ezek viszont tényleg gondot okoznak. Mik is ezek ?
(#) gtk válasza kiborg hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Tobb latch nem jo (cimezve) ? (573, 373)
Meg vannak nehezen beszerezheto SPI buszos Maxim cuccok, pl. MAX7219, ez 7x8 LEDet tud meghajtani.
(#) ATtiny válasza kiborg hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Nem egészen értem a problémádat. Egy 5x5x5 -ös LED mátrix meghajtása miért is gond? Az összesen 125db LED. Én szintenként hajtanám meg azaz egy szint 5x5 LED. 25db LED-et 4db 8 bites soros bemenetű és párhuzamos kimenetű shift regiszterrel kell meghajtani. Természetesen a 4 db shift regisztert egymás után fűzve. Ez a vezérlés összesen 4db vezetéket igényel a mikrokontroller felé. Természetesen van 5db szint, így multilpexálni kell. De ez csak anyiban hátrány, hogy egy szint a működési idő 1/5 -öd részében aktív. Az 5 szinhez kell még 5 láb a mikrokontrollerren. Az összesen 9 láb. Nem értem miért ragaszkodsz az 1 tokhoz. Sokkal egyszerübb 4db IC-vel megcsinálni. És olcsóbb is. A saját életedet nehzíted, ha erre cél IC-t keresel.
(#) killbill válasza kiborg hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Hello!

Nem kellene atmenni ezzel a temaval egy masik topic-ba?

Akkor megiscsak multiplexelve akarod, hiszen egy 5x25 LED matrix lesz. Marmint elektromos szempontbol 5x25. Kifejezetten ilyen IC-t nem ismerek, de a CPLD-s megoldas 25 kimenetre meg egyszerubb. A CPLD egy programozhato logikai aramkor. Eppen arra jo, hogy 'barmilyen' hardvert osszerakj benne. Van benne nehany/par/sok (tipustol fuggoen) logaikai epitkocka, amiket te hatarozol meg, hogy hogyan legyenek egymassal osszekotve az IC-n belul. Es persze vannak az IC-nek labai, amikre rakotheted a belso jeleket. Nagyjabol. A VHDL egy ugynevezett harver leiro nyelv. A programozhato logikakat (meg a tobbmillio kaput tartalmazo video es egyeb chip-eket, processzorokat is) altalaban VHDL-ben vagy Verilog-ban irjak. Utobbi szinten egy hardver leiro nyelv. Nem kapukat meg tarolokat kell irni, nem is kapcsolasi rajzot kell rajzolni, hanem logikai felteteleket, regisztereket (mint a valtozok C-ben vagy barmilyen magasszintu programozasi nyelvben), aritmetikai muveleteket, stb. Szoval nagyon kenyelmesen lehet igy hardvert tervezni. Egy shift regiszter, plusz utana egy latch nagyjabol 4 sor, plusz par sor, hogy ez az egesz kint legyen a chip labain. Ha Xilinx alkatreszt hasznalsz, akkor a hozzavalo sw-t ingyen letoltheted, a programozot osszerakhatod netes rajzok alapjan (kb. 2 TTL IC). A CPLD-t megveheted a ChipCad-nel, nagyjabol 300Ft-tol nehany ezerig terjedo arpalettan.
(#) janyjozsef hozzászólása Okt 5, 2009 /

Mondjuk tegyél be még egy ATMEGÁT PL 16-osat és használd azt I/O bővítőnek SPI-n keresztül vezérelve.

Idézet:
„A CPLD-s válasz nem multiplexel, ellenkezőleg, minden lábra 1 LED jut. Neki a gondot itt a VHDL nyelv jelentheti, meg persze az erősen SMD IC.”

Nem is a CPLD-re gondoltam, hogy multiplexel.

Hanem amikor azt mondtad, hogy
Idézet:
„Ha nem multiplexeled oket, akkor minden LED-hez kell egy szal drot, azaz egy IC lab. 125 LED-hez kelleni fog 125 lab”

Egyébként most, hogy kiderül, nem 1x25 LED kell, hanem 5x25 így már értem. Azaz nem. Akkor miért nem egyszerre a 25 LED világít egy lábról. Ha meg 5x5x5 akkor meg az egyszerre 5x5 multiplex a megoldás és ahhoz jöhet a harmadik 5 (ahogy ATtiny is mondta: "Én szintenként hajtanám meg azaz egy szint 5x5 LED"). Ha 5x5x5-öset szeretnél, akkor nézd meg ezek felépítését, hogyan vannak bekötve. Régebben én is nézegettem ezeket és az egyik képen igen jól látható, hogy (az egy 8x8x8-as) egyszerre 8 LED van meghajtva. A LED-ek bekötéséből látható.
És az egyből 1/25 kitöltés (egyszerre 5 LED-et vezérelsz). Ha félsz, hogy az IC nem bírja (impulzus módban bírná), akkor tegyél be 1 db DRIVER IC-t (Pl: ULD2003 500mA) és 1db IC-vel bővítetted. Így az effektív áram meglenne.
Én egy 8x16-osat csináltam így. Igaz én tranyót használtam.
Következő: »»   155 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem