Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nagyobb előfesszel kevésbé asszimetrikus, de kisebb a kivehető jel. Viszont ha a vágásra "játszom" a felső szinuszból jól láthatóan vág, mígy az alja csak gömbölyödik.
Valóban nem adja magát olyan könnyen ez a cső, bár erre figyelmeztetett CHZ mester is...
Tudjátok ti nagyon jól hogy milyen a női logika.
De nem gond mindig enyém az utolsó szó. "Egészen a falig drágám"
Egy tapasztalatot (sikerélményt) szeretnék megosztani, elkezdtem építgetni az előerősítő/hangszínszabályzómat az EL84 elé, de gondoltam most okosabban állok neki, és nem egyből összerakom jó/nemjó öröm/sírás alapon.
Elsőre bekötöttem az első triódát, ellenállásokkal beállítottam a kapcsolásban megjelölt anódfeszt, áramokat, és a katód ellenálláson eső feszültséget is, amint ez megvolt szkóppal csináltam egy frekvencia menet tesztet, kicsit letört, mert 5kHz után meredeken esett az amplitudó, tehát vág lefelé, de 10Hz-5kHz ig alakhű és lineáris erősítést adott, majd elkészítettem a második triódát is, egymagában ugyanez volt a helyzet, majd a kettőt összekapcsolva orbitális erősítés és torz jel következett, gondoltam csökkentem a jelerősséget a1 és r2 között egy fesz osztással, ez elég jól sikerül, bár egy icipicit még túlvezérli a második triódát az első, de ez nem érdekes, ezt majd kikisérletezem, viszont örülök neki mert ma is sokat tanultam a működésről, érdekes mennyivel jobb ha az ember használja a szürkeállományát Egyetlen problémám van, hogy a második trióda kimenetét valami modulálja, szerintem a hálózati 50Hz, mert maga a jel alak is hullámzik fel le, ezt nem tudom máshogy mondani, szerintem tudjátok mire gondolok, ez tápfesz további szűrésével meg lehet szüntetni? Arra gondoltam hogy az A1 felől érkező jel bejut a R2-re és nemcsak az 1kHz-et kapja a rács hanem az 50Hz-et is, ez lehetséges volna? Üdv.
Látom sikerültek a feliratok .
A következő már könnyebben fog menni . Ma csináltam én is egy kisebb lemezre , csak a tükröződés miatt nehéz fényképezni .
A cső nem ennyire lassú áramköri elem, hogy 5kHz felett már essen a jel. Több 10kHz nem probléma neki. Ott valami (akár a szkópkábel) kapacitív terhelés van rajta, az miatt esik a jelszint (nagyok az impedanciák). Erősítést nem csökkentünk leosztással (jól néznénk már ki), negatív visszacsatolást alkalmazunk a fokozaton belül (pl. eltávolítjuk a katódkondenzátort), a torzítást csökkenti, sávszélességet növeli.
A második triódád kaphat brummot fűtéstől, a táptól, de lehet, hogy csak simán összeszedi (nagyok az impedanciák). Az 1. cső körét szűrheted egy RC taggal.
Komoly készülék építése előtt érdemes lehet játszani egyet, és lomtalanításnál kukázott csöves rádióból kitermelt csöveket, táp- és kimenőtrafót használva utánépíteni valamit. Garantáltan nem profi hangzás, de a csövek ugyanolyan szépen világítanak, és csaknem ingyen van...
Ja , igen az nem írtam, hogy amikor összekötöttem a két triódát, és az erősítést csökkentettem a sávszélesség szuper lett, több tíz kHz-ig elment, bocsánat, ezt elfelejtettem írni. Tehát ezzel már nincs gond.
A Fesz osztással is butaságot írtam , úgykötöttem, hogy A1 - 47nF 330k majd R2. Nincs fesz osztás. Lényegébe csak a második trióda után a kimeneten van ez a moduláció. Az RC tag jó ötlet, csak nem tudom mekkora érték lenne jó, ebben tudnál segíteni?
Erre gondolsz?
Csak ezt találtam, ez a te rajzod. Ezt a Junoszty trafó dolgot hogy érted hogy ingyér lenne? Van egy mikrótrafóm amiből lehetne drótot letekerni (áttekerni szerintem ez túl nagy lenne) aztán valami kissebb vasra rátekerni. RT évkönyvbe van leírás PL500-as 2x20W címen, de abba kell EF86 is, ami nekem nincs. A kimenőtrafó része esetleg jó lenne. De azt 4 Ohm-ra írja. Miben más, ha 8 Ohm-ra akarom használni?
Ez az a skicc, ami alapján változtatás nélkül be lehet kötni a gyári állapotú Junoszty hálózati trafókat. Ez nem elmélet, ezt Djhanssal (és én már jóval előtte) kipróbáltuk zenével, a 25W teljesítmény megérkezik belőle. Ricsi1992-nek mutattuk még (már jó rég volt itt közöttünk), teljesen meg volt vele elégedve Ő (is). Ilyen Junoszty trafók erre-arra hányódnak, mert a "gazda-állatuk" (maga a TV) már nem nagyon tartható üzemben. Nekem is van ilyen trafóm, meg Janinál is van 4 db. Ezeket nem tekintjük túl nagy értéknek, tehát az ára sem összemérhető egy rendesen elkészített kimenőjéhez. Raktam fel (egy kockás papírra) rajzot is, abba ECC85-ös volt. De jó lenne 83-assal, és 82-essel is, csak kicsit módosítani kell a munkapont beállító elemeken.
A kimenő áttételét kell módosítani, ha más terhelőimpedanciára akarsz méretezni.
Az RC tagok méretezéséhez vannak képletek. Az R tagot Ohm -törvény szerint számolod (megnézed, mi folyik át rajta, és mekkora feszültségesést akarsz rajta. Ezekből már számolható. A C tag legyen 47 µF .
tehát akkor kimenőnek két ilyen junoszty trafó... hm... nekem sajna nincs, esetleg menetszámot nem tudnál saccolni? vagy ez nem ilyen egyszerű?
Kedves Malom!
Ez a témaindító hozzászólásra a adott válaszod. Igaz, amit írtál, tudjuk hasznosítani. A dátumra azonban figyelj, mert inkább viccesen hatnak az ilyen hozzászólások, mert bőven nem aktuálisak már.
Ebben a rajzban mit jelent az anódnál a 2,34mA ? Ezt most sehogysem értem. A katódot megemeltem 6k8-al, hogy 2,8V essen rajta, de ezt a 2,34mA-t nem értem.
Akár hiszed, akár nem, fogalmam sincs, mennyi drótot tekertek az Oroszok a Junoszty trafóra. Az áttétele viszont (2 db-nak) éppen jó arra, hogy demonstrációs szinten jól megszólaljon. Azért gondoltam Neked is egy (ill. kettő) trafót, mert - szerintem - hangszer erősítőnek abszolúte megteszi, meg ilyet lehet azért találni.
jóh, akkor rajta leszek az ügyön hogy szerezzek. ha másnem, nov. 1-én családi temetőkörtúra/rokonlátogatás közbe eljutunk egyik rokonhoz aki anno tv-szerelő volt... neki hátha van ez-az otthon raktáron...
Ez az adott "vonalon", vagyis az 1. csövön folyó anód (katód)áram. 2,34mA esetén a 2,8V előfesz 1,2 k Ohm -os ellenállással állítható elő. Hogy jött ki Neked a 6,8K?
Rk=Uk/Ik Ia=Ik. A rajzon is 1,2k van. Ha nem más típusú a cső, akkor ezt építsd be, a 6,8k borzasztóan sok, a görbült szakaszra áll be a munkapont.
Hangszerhez tényleg jók junoszty trafók kimenőnek. Ahogy Imi is írta. Ennél egyszerűbben nem lehet megoldani a kimenő kérdést. Fel kell hajtani 2db-ot ami nem nehéz.
Akkor itt már valami nagyon nem gömbölyű.
Mérés alapján állítottam be a 6.8k-t, tehát addig cserélgettem amíg 2,8V lett az előfesz. Valamit nagyon nem jó itt. A cső az nem ECC83 hanem 6H2P de az ha jól tudom az orosz megfelelője. A rácsot alapesetbe 1k-n keresztül a földre kell kötni, vagy az lóghat a levegőbe és úgy kell mérjem ezt az előfeszt és anódáramot?
és a hálózati trafó? azt csak számoljam ki a kellő feszültségek segítségével? Vagy hogy a legcélszerűbb (esetleg nektek van ahhoz adat?)?
A hálózati trafót kiszámolhatod simán a megfelelő feszültségekhez. Iminek biztos van, ő csináltatott hozzá.
A rács elfeszültségét a katódellenálláson mérjük. A rács gyakorlatilag 0V-on van. A rácsellenállás értéke jóval nagyobb 1k-nál, 47k-nál kisebbet még soha sem tettem (rövidzár is lehetne, de akkor nem tudnád vezérelni a rácsot). A 6N2P karakterisztikáját még nem láttam, de most megnéztem. A megadott értékkel nem igazán jó. Nem tudom, az ECC83-mal stimmelne-e. Megnézem hamarosan.
Megcsináltam szimulátorba, ennek így jónak kell lennie?
Egyszerűen nem tudom beállítani úgy hogy mind a három érték stimmeljen a rajzhoz képest. Tehát a 80V, az előfesz és az anódáram is. És igazad volt a 6.8k nem jó. Ez így rendben lenne? A 110V a 80V helyett nem sok?
Doncso, az ECC82-höz stimmel a beállítás. Nézd a mellékelt ábrát, az egyenesek metszéspontja pont oda adja a munkapontot, ahová a rajzon szereplő adatok vannak. Megnézzük a kis Orosszal is.
Nem. Nem jó helyre kötöd a rácsellenállást. Azt ne a katódhoz kösd, hanem testre. Mindjárt megnézem a kis orosz görbeseregét.
A kis orosz inkább az ECC83-asra hajaz as görbék tanúsága szerint. Ezekkel az értékekkel nem lesz jó.
Jah, igen, hisz ha a katódra kötöm akkor nincs előfesz, vagyis nincs értelme a katód ellenállásnak.
Elnéztem.
hajajj, de megkavarodtam már, értem amit mondasz, csak azt nem tudom hogy akkor mennyi anódfeszt ,és áramot illetve előfeszt állítsak be neki?
Létezik, hogy 80V anódfesz, -2,5V előfesz és 2mA anódáram? Ezt tudtam kihámozni a görbéből.
Nehéz ügy,ide 82-es kéne. A 83-nak nagyobb tápfesz, és anódellenállás kéne, meg kb. fele anódáram. Lehet, hogy annyira nem is szeretne hangszínszabályzót hajtani. A kis orosz kb. 0,5V előfesszel tudja ezt. Ehhez számold a katódellenállást. Ha akarsz, feljebb mehetsz az anódfesszel, max.120V-ig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |