Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorvezérlés H-híddal
Lapozás: OK   4 / 19
(#) Lucifer válasza szkrep hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
A Q20 a föld és a híd közé kell, nem a híd és a táp közé, mert így nem nyit ki.
Amúgy szvsz. a Q20 tranyó felesleges veszteséget fog csak jelenteni. Én inkább és kapuval oldanám meg a PWM-et. Illetve ezt így ne építsd meg, mert hiányoznak a bázisok elől az áramkorlátozó ellenállások.
(#) kadarist válasza szkrep hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Szia!

Nem azonos tulajdonságúak a FET-ek a kapcsolási rajz szerint (növekményes-kiürítéses). A hidat pedig keresztben kell vezérelni. Meg kell oldani a FET-ek lezárását, a PWM-et pedig a FET-ek kapcsolgatására kell használn, stb.
(#) szkrep válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Q20 azért van benne, mert a PWM jelet a PIC 1db lába adná, ezzel kapcsolgatná a tápot. Az irányt pedig másik 1db láb magas vagy alacsony szintjével akarom szabályozni. Így 2 lábbal meg lehetne határozni irányt és sebességet.
Ez lehetséges?
(#) szkrep válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Mellékelem az új, de működésképtelen verziót.
Proteusban szimuláltam, de meg se moccan. Az inverteres ötlet az itteni kapcsolások közti h-hídból van, és nem értem, hogy miért nem akar működni.
Próbáltam az inverter bemenetére 5/0V-t adni, de semmi. Most ugye fixen 5V megy az iverterre, és azt egy pnp tranzisztorral húzogatná földre a pic láb. (pic nem szereti, ha "lóg a levegőben", gondoltam ennek is jót tesz a fordított logika) Közben a PWM lábával kapcsolgatná a híd és a föld közti tranzisztort.
Csak nem értem, hogy ez így miért rossz
(#) szkrep válasza szkrep hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Ja és kimaradt az előzőből a kapcs...

hiba2.PNG
    
(#) Lucifer válasza szkrep hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Én így gondolnám.

hid.png
    
(#) szkrep válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Így már 3 lábat fogunk le.
Az is egyszerűbb, ha fixen tápon van az egész, és hol az egyik oldalt, hol a másik oldalt nyitogatom magával a pwm jellel. Úgy is csak 2 láb lesz foglalt, csak így már motoronként 2 PWM modul kell a picbe. Ami éppen nem kuriózum, csak gondoltam megúszom az itthon lévő 2 PWM-essel. EZT kéne valahogy kiokosítani.
A "Motor be"-re menne a tranzisztoron át ráadott PWM, a forgásirányra az egyik digitális láb. Úgy menne, nem?
(#) Lucifer válasza szkrep hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Így csak két lábat visz el. Én kapuznám, mert teljesítményfokozattal logikát valósítani meg nem éri meg.
(#) Zolp hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Uraim!
Egy keverőgéphez szeretnék motorvezérlőt késziteni. A feleadat: 12VDC motort kell hajtani, egy adott program szerint egyik illetve másik irányba. További lehetőségként szükséges lenne választható módon csak az egyik v másik irányba történő szakaszos forgatás is. Az idő 10 percekben mérhető (mondjuk 15 perc forgás jobbra 30 perc szünet, majd 15 perc forgás balra). A fordulatszám állandó. Az ismétlődő fázisokban a forgásidők állandóak, viszont szükség lenne arra, h a 2 időtényező állÍtható legyen, vmilyen felhasználóbarát módon (mondjuk néhány gombbal). A korábban belinkelt H-hidat H-hid lenne jó összekapcsolni mondjuk egy AVR-rel (van itthon egy marék Atmega8 és 48, programozóval, LCD-vel, miegymással...) Ha lenne valakinek kész kapcsolási rajza, vagy ötlete, azt nagyon megköszönném.
(#) mgy válasza Zolp hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
PIC-kel egy hasonlót csináltam.
Mivel a fordulatszámod állandó, egyszerűbb egy kétáramkörös relével iránytváltani.
A kész rajzot mellékelem, bár én 230 AC-s mágneskapcsolókkal nagyobb motorokat kapcsoltam.

thumbler.PNG
    
(#) Zolp válasza mgy hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Igen, ilyesmire gondoltam. A relés megoldás valóban jó lehet. PIC-hez a programod is megvan? Esetleg az is publikus?
(#) cseffo hozzászólása Szept 23, 2010 /
 
Hello!
Valaki eltudná magyarázni hogyan müködik ez az áramkör?
Arra lennék kiváncsi ,hogy ha be kötöm egy olyan helyre ahol kétvezetéken jön vezérlö jel, és a forgás irányt a feszültség polaritása változtatja meg?
Ugy gondolom hogy ha az egyik pontra adok pozitiv feszültséget akkor arra forog és ha forditva akkro ellenkezö irányba?!
Elöre is köszi.
(#) mugab válasza cseffo hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
Először is fel van cserélve a 3-as 4-es bemenet leírása.
A működése pedig : Alapból a bemenetek testen vannak így a pnp tranzisztorok kinyitnak, a motor mindkét végén megjelenik a táp. Ha az egyik bemenetre tápot adunk, ott lezár a pnp tranzisztor és kinyit az npn, ekkor a motor egyik oldalán marad a táp a másikon viszont testet kap. Ekkor forog.
Végezetül ha mindkét bementre tápot adunk akkor mivel a motor minkét oldalán testet kap szintén nem működik.
(#) cseffo válasza mugab hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Szóval akkor jol gondlom hogy ha az egyik + akkor arra forog ha a másik akkro a másik irányba forog.
És még lenne az hogy a motornak nem árt hogy mindkét végén tápot kap?
De amugy köszönöm a leirást!
(#) Báddzsó válasza cseffo hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Jól gondolod, csak ha az egyik + akkor a másiknak negatívnak kell lennie, mármint a motor bemenetének. Nem árt, az olyan mintha nem is lenne fesz rákapcsolva, hiszen mivel nincs feszültség különbség a két bemenete között ezért nem folyik áram, és ha nem folyik áram akkor nem folyik áram.
Amúgy léteznek különböző teljesítményű H-híd IC-k, ttehát nem kell egy kupac tranyót forrasztgatni.. pl: L293, L272, L298
(#) cseffo válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Köszi szépne a válaszokat!
De azért olcsobban kijövök a kupac tranyóval
(#) m.joco hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
Hello
Egy 4 kerekű robotot építek, ahol a kerekek vezérlését SN754410 IC-vel oldom meg, mindegyik kereket külön motor hajt. Az egyoldalon lévő kerekek sorba vannak kötve, ezt vezérli az IC egy 1 h-hídja. A h-hídak kimenetein 100nF kondik vannak zajszűrés céljából.
A probléma az, hogy PIC menet közben többször is újraindul, néha mintha lefagyna, a rajta lévő nokia3310 lcd pedig hülyeségeket jelenít meg, esetleg azt se, amit menet közben kéne neki.
Az az érdekes, hogy ha az IC áramkörét TELJESEN leválasztom a PIC-ről, tehát semmi galvanikus kapcsolat, majd IC egyik enable lábára kötök 5V-ot, akkor a motor beindulása után a PIC ismét újraindul, a kijelző szintén hibásan működik. Hogy lehetne elhárítani a problémát?
A motorra nem tettem védődiódát, mert azok vannak az IC-ben. Arra gondoltam, ha esetleg kiszedném a motoron lévő 100nanos kondikat, akkor az segítene?
A PIC-en természetesen van 100n kondi.
Üdv.
(#) foxi63 válasza m.joco hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
A motor szénkefés? Előfordulhat, hogy a szénkefe szikrázása okozhat elektromos zavart. A motor tápvezetékét is kéne zavarszűrni, A motor helyébe tegyél valami más Ohmos terhelést, akkor megszűnik-e a hiba?
A PIC-ben a konfigurációban kikapcsoltad a power reset funkciót? Ha lecsökken a táp, akkor is resetelődhet a PIC
A pic bemenete is összeszedhet zavart. esetleg RC taggal szürni ha lehet. Sajnos az ilyen hiba idegőrlő.
(#) m.joco válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Hello
Ilyen motorokat használok, szerintem szénkefések. A motor tápjánál is van kondenzátor. PIC16F877A-t használok, az összes nem használt lába kimenetre van állítva. Power reset ki van kapcsolva. Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy jelenleg még régi joystick-kel lehet irányítani a járgányt, ami a botkormány elmozdításának a függvényében 0-5V feszültséget ad. A PIC PWM-mel vezérli a h-híd IC-t. Az az érdekes, hogy ha csak kis sebességgel megy a járgány, akkor még működik jól, viszont ha "gázt adok", akkor az LCD-n elmegy a kép és egyszer csak resetelődik a PIC. A PIC úgy van beállítva, hogy 3 lába analóg, ebből 2 van felhasználva a joystickhez, egy pedig a földre kötve.
Lehet hogy más PIC-cel több sikerem lenne?
(#) vilmosd válasza m.joco hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Hali
Ez nem biztos hogy kintrol jovo zavar. Lehet egy rosszul megirt program, ami elszall pl stack tulcsordulas, vagy egyeb hiba miatt. Mondjuk lehetseges meg tapegyseg hiba is. Probald meg a configban kikapcsolni a "brownout" tulajdonsagot. Masik tipusu PIC biztos nem oldja meg a problemadat.
Udv Vili
(#) sirály12 válasza m.joco hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Valószínűleg egy tápról mennek a motorok és a pic is, így amikor "gázt" adsz a motorok terhelésére a táp összeesik és nem lesz meg a kívánt feszültség. Vagy kell egy külön táp a picnek és kijelzőnek, vagy kondikkal meg lehet próbálni megtámogatni picit a tápot.
Én a külön tápot választanám.
(#) m.joco válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Hello
Ez a SN754410 h-híd IC olyan, hogy 2 tápfeszt igényel: az egyik lesz a motorok tápfesze, a másik a logikájáé - ez azonos a pic tápfeszével. A program meg elvileg jó, mert ha motorok tápfeszét lekapcsolom az IC-ről, a pic-et pedig bekapcsolom, akkor működik rendesen. Ez azt jelenti, hogy menet közben az LCD-n megjelennek az ADC1 és ADC2 értékek. Tehát mozgatom a botkormányt, és kiíródik az LCD-n az aktuális érték. Teljes gáznál is szépen működik. Viszont érdekes, ha szétválasztom teljesen a pic áramkörét a h-híd ic áramkörétől, és mindkettőt külön-külön beizzítom, akkor járó motoroknál ismét jelentkezik a hiba, pedig galvanikusan sehol se kapcsolódnak, csak levegővel.
Egyébként ránéztem a pic tápjára szkóppal, és látni rajta, hogy amikor mennek a motorok, olyankor ráül a pic tápjára a pwm frekvenciájával megegyező, négyszögjelszerű kb. 50mV amplitúdójú jel, aminek a kitöltési tényezője ellentettje a pwm aktuális kit. tényezőjével.
A brown-out ki van kapcsolva.
Üdv.
(#) hbandy hozzászólása Dec 13, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Engem egy olyan kapcsolás érdekelne, ami a CD-meghajtó nyitó-záró mechanizmusát utánozza.
Tehát logikai 1 = open majd ismét logikai 1 = close, és így tovább. De akár az is jó lenne, hogy logikai 1 = open, logikai 0 = close.
Az mspike által felrakott H-híd kapcsolással próbálnám „összevarni” a dolgot, de bevallom, eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel jártam… Ha már volt róla szó és OFF-olok, akkor előre is elnézéseteket kérem.

A kapcsolás egyébként egy vegyestüzelésű kazánban az égés intenzitását (huzatát) szabályozná. A beállított célhőmérséklet szintentartásáért felelős elektronika már megvan (az adja a 0,1 jeleket), most már csak a nyitó-záró mechanika motorának vezérlésében szeretném a segítségeteket kérni. Tehát a végállásokban kikapcsol, míg nem kap újabb jelet, de eközben forgásirányt is vált, és e között a két véglet között jár-kel oda vissza, míg a vezérlő be van kapcsolva…

Várom az építő hozzászólásokat.
(#) gulyi88 válasza hbandy hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Pár gondolat:
A víz a rendszerben a hőmérsékletkülönbségtől vagy egy szivattyútól cirkulál?
Öncirkuláló rendzser időállandója hatalmas (szivattyúsé is nagy), és te maximális "jellel" akarsz beavatkozni a rendszerbe. Gondoljuk végig:
20°C-ot akarsz tartani, amíg a hőmérsékletérzékelő 20°C alatt érzékel , addig maximális huzattal megy a kazán, ahhogy elérte a 20 fokot a kazánt lezárod 0 huzatra, de a rendszer időállandói miatt jóval tüllövi a 20 fokot a hőmérséklet, majd csökken.... 20°C-alá,-> max huzat mire elindul a melegvíz alálöttük a 20 fokot.


Folyamatos huzatállítást kellene megvalósítani. Korlátot mindenképpen kell beletenni közvetlenül a kilépő hőmérsékletre (forráskor beavatkozik: huzat=0), a hőmérséklet miatti beavatkozást meg nagyon lassúra kell venni PI jellegű kompenzációval, de ennek beállítása csak tapasztalati úton lehetne az óriási időállandó miatt (órákról beszélünk), mindenképpen az a lényeges, hogy ne akarjon a rendszer önmagában gerjedni (túllőni alálőni).
(#) hbandy válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
A víz szivattyú segítségével cirkulál és mindössze 50 liter van az egész rendszerben. Én magam terveztem és viteleztem ki, kifogástalanul működik, de a mechanikus huzatszabályzó túl lassan reagál. Van egy vezérlőm, ami képes arra, hogy egy tetszőlegesen beállított hőmérsékletet szinten tartson. Pont olyan, mint a digitális tűzhelyeké: beállítod a hőmérsékletet, fűt, majd a célhőmérséklet közvetlen közelében ki-be kapcsolgatja a fűtést annak szinten tartáshoz. Természetesen figyelembe veszi az adott rendszer hőtehetetlenségét is, ezt egy "fine control" potival tudom állítani.

"... te maximális "jellel" akarsz beavatkozni a rendszerbe. ... "
Igen, maximális jellel akarok beavatkozni, és ezt amiatt tenném, mert ha a vezérlő visszajelző LED-jének világítási ideje alatt felemelve tartom a huzat csappantyút, a "sötét periódusokban" pedig teljesen lezárva, akkor pontosan a beállított hőmérséklet tartja a kazán. most egy elektromágnes végzi ezt a feladatot, de igen hangos a ki-be kapcsolás és a rézcsövek mint tudjuk jól vezetik a hangot...

A mechanikus huzatszabályzó biztonsági okokból bent maradna, és azt beállítanám, mondjuk az elektronikusan szabályzott alá 10°C-al...

Remélem érthetően fogalmaztam, ha nem, szóljatok mert abból ért az ember...
(#) gulyi88 válasza hbandy hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Milyen a végálláskapcsolód, bontó vagy nyitó?
Bírja a motor áramát (megszakítani)?
(#) vilmosd válasza hbandy hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Hali
Nem tudom mennyire vagy kepben az elektronikaval, de lenne egy javaslatom. Keves elektromos tudassal is meg lehet epiteni. Egyszeruen egy reles vezerlessel meg lehetne oldani a DC motor iranyvaltasat. A mellekelt rajzhoz egy kis magyarazat. Az S1, S2 a mechanikara felrakott vegallaskapcsolok, amik a ket veghelyzetnel bontjak az aramkort. A S3 zarasakor a a K3 rele meghuz, es a mechanika elmegy a S2 vegallasig. Itt megall a motor. A S3 nyitasakor a K2 huz meg es a motor elviszi a mechanikat a S1 nyitasaig. itt ujra megall a motor. Termeszetesen a S3 helyere, a tranyo bazisa es a negativ pont koze kotott 0-5V jelszint ugyanigy vezerli az egeszet. Az egeszet ossze lehet rakni valami kis dobozba, foglalatos relet (Pl KR8 )alkalmazva meg panelt sem kell gyartani hozza. Siman osszehuzalozhato.
Csa Vili

DC_motor.pdf
    
(#) hbandy válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Köszönöm Vilmosd, ez ígéretesnek tűnik... Elektronikai tudásomról annyit, hogy vegyész, műszeres analitikus vagyok, szóval amihez nem értek, arról inkább kérdezek. Egy erősítő vagy tv javítása általában nem probléma, utálom a PIC-et, és szeretem a vörösbort Meglévő dolgokkal általában már boldogulok, szóval ezzel most a kreativitásomról (vagy lustaságomról) is sok derült ki...

Köszönöm a segítséget, megépítem, aztán majd élménybeszámolok...
(#) vilmosd válasza hbandy hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Hali
Orulok hogy segithettem.
Idézet:
„és szeretem a vörösbort”
Milyet kersz? Argentin, vagy chilei? Nalam ez a sorrend.
Csa Vili
(#) hbandy válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Én magyar párti vagyok, de nem vetem meg a reformkonyhát
Következő: »»   4 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem