Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali!
Most ismerkedek az elektronikával és az lenne a kérdésem hogy a lineáris potiknak van-e helyettesítője. Mert a hq-n egy olyan poti 6-7 száz forint és hát drága. Remélem nem kérdeztem hülyeséget.
Azt szeretném tudni, hogy van egy 555-ös timer ic arra megy a tranzisztor bázisa.
Azt szeretném tudni, hogy lehet azt kiszámolni, hogy egy adott tranzisztorhoz mekkora bázisáram korlátozó ellenállás szükséges? Köszi: Müszi ![]()
Müszi: Tranzisztor adatlapja + Ohm-törvény...
Squall: Több típus is létezik, de ez a 6-700Ft elég drága. Tudnál mutatni egy linket erről?
Perzse: http://www.hqvideo.hu/info/hu/4mmi_50k.html
Logaritmikus és a lineáris között mi a külömbség?
Sziasztok!!
A tranz-tran nevű progit ismeri valaki??Ha igen az léci segítsen,mert meg kell csinálni az elektronika házim és nem nagyon megy.... Nem lenne muszály azzal a progival,lehet másikkal is. Egy kétoldalas diódás vágókapcsolásnak kellene a kimeneti jelalakja,transzfer karakterisztikája és traniens viselkedése! Aki tud segíteni az léci jelezze és elküldöm neki a komplett feledatot. Előre is köszi!
Hát, ez tényleg kicsit drága, én a Lomexnél szoktam venni lényegesen olcsóbban műanyag házasat.
Ha egyenletesen tekered, a lineárisnak lineárisan változik az ellenállása, a logaritmikusnak logaritmusosan... Utóbbit leginkább keverőkben, erősítőkben szokták alkalmazni, mivel az emberi fül érzékelése is logaritmikus.
Elektronika Házimba,ha valaki tudna segíteni,azt nagyon megköszönném!!!!!
szisztok'
lehet hogy hülye kréds, de mi az a szkóp és mire használható?
Az oszcilloszkóp "szleng" neve. Oszcillátorok, rezgőkörök jelalakjának képét lehet vele kirajzolni.
[pic]http://www.tucker.com/images/images_product/AGL54624A.gif[/pic]
Hi mindenki
Aztat szeretném +kérdezni, hogy hogyan lehet multiméterrel +nézni egy tanzisztort vagy gondit hogy jó e ? Annyit tudok hogy a tranzistor az egyik irányba vezet a másikba nem, de gondit hogy lehet? S anélkül hogy ki keljen szedni a nyákból, és az ellenálások is érdekelnének.Még egy kérdés: szinkod alapján lehet dudni hogy hány ohmos az a ellenálás? ![]()
Üdv!
Van néhány multiméteren tranzisztorteszt, a megfelelő lábakat megfelelő helyre kötve kiírja a tranzisztor bétáját. Kondenzátort csak profibb műszerrel lehet mérni, vagy csinálni kell hozzá egy kondivizsgáló előtétet. Tranzisztor felfogható két diódaként, és a BE és BC diódákat diódavizsgáló módban ki lehet mérni. (Asszem) Ellenállást nem lehet áramkörban mérni, az egyik lábát mindenképen ki kell forrasztani mérés előtt. A színkód az ellenállás értékét kódolja. Bővebben itt a színkódról. (Egyik alkatrészt sem illik áramkörben mérni!!!)
Köszönöm szépen a felvilágositást.
Egyépként azért érdeklödtem mert akkarok csinázni a mocira egy két hedszetes kütyüt, amiböl a vezeték nélküli mikrofon lesz, tsak nem értek pár dolgot ![]() Meg szeretnék ezekböl a nagy fényerejü leddekböl egy optikai"tunningot" csinálni, probáltam bele kötni a bicajvilogóba de reménytelen, pedig 3v is "beizzig" de a vilogtatóval nem, ha van valami tiped szólj.
Van egy rossz TV-m és szeretném szétbontani -mert ugyebár elég jó kis cuccok vannak benne-.
Valaki leíná hogy mire vigyázzak? Gondolok itt kondik által tárolt esetleges nagyfeszültségre.
Bekapcsolod kihúzott állapotban a főkapcsolót, iszol egy kávét és nekikezdhetsz nyugodtan.
Ha, régen volt bekapcsolva (pl. 24h-n túl), okkor semmi gáz :yes: , mert a tápfeszkondikból és a nagyfeszültségű részekből régen elszivárgott a feszültség. Ha viszont nemrég üzemelt (1-2 órája), akkor a nagyfeszkivezetést és környékét még érdemes elkerülni
![]() ![]() ![]() ![]() Ha véglegesen az enyészeté lesz a készülék, a bontást a hálózati kábel tőből való levágásával kezd!!! Úgy Biztosan nem lesz a készülék ismét áram alá helyezve... ![]() ![]()
24 orája kivolt húzva meg nyomogattam a kapcsolót, rámértem a kondikra szóval fő az elővigyázatosság
![]() Az jutott eszembe hogy ebben egy csomo olyan alkatrész van amiből már össze lehetne rakni egy csöves erösítőt.(nagyfesz. kondik, nagyteljesítményű ellenállások, trafó(k)) Vagy ez hülyeség? ![]()
Szevasztok!!!
Bocsi hogy csak úgy berontok, de sürgős lenne és nem akartam új témát nyitni... Lenne valakinek 3ds max progija????? ![]() Elég lenne valami bénább, régebbi változat is ... Fontos lenne... Vagy tudtok linket??? Peti.
Hali!
Megnéznétek ezt a linket:páka szerintetek ez a páka megéri? Mert gondoltam, hogy karácsony van és meglepetem magam egy pákával kb úgy ennyi összegre gondoltam szóval szerintetek megéri?
Szerintem jó választásnak tűnik, enyi pénzért...
![]()
Én a pákát csak ajánlani tudom. Hónapok óta használom és semmi látható fogyás kopás nics a hegyen. Szerintem nagyon jó kis masszív cucc.
Az állomást mondjuk magam építette hozzá. Isa
JA JA
![]() ![]() Az aktiv alkatrészek mik benne? Ic-s modulrendszerű? Egypanelos, mikrokontrolleres (azok a 40lábas nagy csokoládészerú izék)? Vagy kis űvegbúrák (elektroncsövek) vannak benne? ![]()
úgy nem csöves
![]()
Lenne egy kérdésem: Egy 80 wattos A osztályú erősítőre max mekkora hangfalat lehet rákötni?
(Remélem nem kérdeztem hülyeséget)
ezt a témát azért nyitottam mert amég nem olvastam el 1 könyvet addig azthittem 1 nagyon egyszerű kapcsolásra hogy 1 nagyon bonyolult és drága !
de csak 1 graetz kapcsolás ami 4 diódából áll. Kép mellékelve meg majd felrakom ide a jeleket |
Bejelentkezés
Hirdetés |