Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   585 / 1320
(#) Hp41C válasza Stefan hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Szia!

Ilyen esetben segíthet a PicKit2 -ben a "Use Vpp first program Entry" beállítása. Ekkor a pic még nem kap Vdd feszültséget, amikor már programozási módba vezérni a Vpp lábon kapott feszültség...

Szia
(#) esanya válasza watt hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Nincs meg forrasztva, csak egy dugdosos panelban van.

Az a gond hogyha egy masik pic16f88-al kicserelem, akkor a masik az gond nelkul mukodik a kapcsolaban...

Ez a nagyfesz tuske ez lehet... A szekem fem vazas, de hasznaltak muanyagot is a tobbi elemehez...
(#) esanya válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Szia!

Koszi! Ezt kiprobalom, de most megyek kortet szedni...

udv,
Sanyi
(#) trudnai válasza esanya hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Villany korte? Annak nem telen van a szezonja?
(#) K.Leslie válasza trudnai hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

OFF
Elektromos viharban van a szezonja, este.
(#) Hujikolp hozzászólása Okt 10, 2009 /

Üdv!

2 fájlt között tudok VAGY kapcsolatot csinálni? A work-kel tudok, csak a két fájl nem megy. Megoldható egyel talán?
(#) icserny válasza Hujikolp hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Idézet:
„2 fájlt között tudok VAGY kapcsolatot csinálni?”

Ha megnézed az utasítások táblázatát, akkor kiderül, hogy nem.

Pl. IORWF f: Inclusive OR WREG with f, vagyis a W munkaregiszter és az f fájlregiszter között végzi a műveletet.
(#) esanya válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Szia!

Ez tenyleg segitett! Koszonom! Most hogy kiprobaltam azonnal el is olvasom hogy mi is ez...

szia!
(#) Hujikolp válasza icserny hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

W-vel össze tudom hozni. Szóval akkor nem lehet, máshogy kell nekiesni
(#) Auf hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziasztok!

PIC16f628A-ba irtam, (az egyik itt található frekimérőt építettem meg) A pic-re szükség volt máshol, és kapott egy mások progit. Majd mikor ujra bele akartam tenni a freki mérő hex-ét, a pic-be nem ment bele. Megmenthető még?
2 külön programozóval is probáltam, másol bele valamit, de nem mindent ir felül.
Mintha a cp be lett volna kapcsolva sehogy se tudom megcsinálni, már 3 pic így járt, vadi újak voltak (elég drága volt)
Valaki tud segíteni, mit kéne tenni? Köszi!
(#) vicsys válasza Auf hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Csak nem JDM-es programozód?
(#) Z80 hozzászólása Okt 10, 2009 /

Üdvözlet Mindenkinek! Új tag vagyok. Kb. egy éve kezdtem foglalkozni a PIC-kel és nagyon sok dolgot tanultam ebből a fórumból és a kapcsolódó link-kekből. Remélem befogadtok, és tudjuk egymást segíteni.
Üdv: Z80
(#) Auf válasza vicsys hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Elszőr diy k182 icsp, majd mikor a benne lévő pic is elb.dott, RCD-vel.
de van egy lancOs ponyprog is, de az nem müködött még. Volt egy JDM-em, amit babán megcsináltam, jól nézett ki, csak eladtam. aztán maradt az rcd, meg ez a másik.

Miért?
(#) vicsys válasza Auf hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

(#) vicsys válasza Z80 hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Miért ne? Légy üdvözölve!
(#) Z80 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Köszi.

Olvastam a JDM problémákat, ez hasznos infó volt. Viszont azt a pic-et a K182 usb-s pic égetővel csináltam.

Viszont, ha a pic égetőm (RCD) az JDM klón, mert az, akkor hogy irjam ujra a pic 16f628a-at, ami az usb-s k182a programozóm lelke, ami nem jdm kón, hogy azzal ujrairjam a pic-eket? Huh, ez szép kis mondat.

Vagy kérnék egy pic programozó rajzot, amit egyszerűen vasalhatok, és occsó.
(#) mammut válasza Auf hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Ha van LPT port a gépeden, akkor EZ kíváló!
Utána avval a programozóval már beprogramozhatod a 18F2550-est a PicKit2-höz, ami még jobb.
(#) vicsys válasza Auf hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szilva mester féle Pickit2-t javaslom.
Bővebben: Link
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Okt 11, 2009 /

Én még kezdő vagyok a PIC-ek terén ezért lehet hogy baromságot kérdezek.

Engem az érdekel hogy konkrétan hogy programozunk PIC-et.
Tudom hogy van égetés meg ilyenek de az hogy megy?
Tudom hogy vannak programok amivel beprogramozza az ember.
(mármint számítógépen) de azt hogy rakod picre?
meg hol lehet olyat beszerezni amivel égetni kell vagy mi?!
és ha ez kell akkor mennyi az optimális ár akár használtan akár újonnan.

Tudjátok (szerintem nem XD) én 12 éves vagyok és érdekelnek ezek a dolgok.
(#) gydanee válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Okt 11, 2009 / 4

Egy hardver (PIC égető) szükséges az égetéshez, amit egyik oldalról a számítógépre csatlakoztatsz, másik oldalon pedig a PIC-re. Ez ICSP-n keresztül történik, ami egy 6 pólusú csatlakozó, ezt a csatlakozást a PIC megfelelő lábaira illesztve felismeri a hardver, és mehet a programozás. Ha bővebben akarsz erről olvasni nézz szét itt.
(#) NickE hozzászólása Okt 11, 2009 /

C18-ban egy f float típusú változónak hogyan lehet az első két tizedesjegyét áttölteni egy char változóba?

Tehát pl. 75.39825-ből a félkövér részt hogy lehet a legkönnyebben megkapni?

Szorzom 100-al és kivonok 7500-at?
(#) Stefan válasza NickE hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szerintem
int valt2;
valt2=valt*100
valt2=valt2%100
(#) Hp41C válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Okt 11, 2009 / 4

Szia!

- A pic egy egybeépített kis számítógép, amiben a központi egység (CPU) mellett a memóriák (program és adat valamint nem felejtő adat memória (data Eeprom)) valamint a leggyakrabban használt perifériák (kimenet/bemenet, időzítő, analóg/digitális átalakító, kommunikációs illesztők, stb.) is megtalálható az áramkörön belül.
- Ahhoz, hogy egy feladatra fel lehessen őket használni, a feladathoz való programot be kell tölteni a program memóriájukba. A pic esetén egy kétvezetékes soros adatátviteli lehetőség van (PGC - programozási órajel, PGD - programozási adatvezeték), amit még a táp ás a föld, valamint az alaphelyzetbe állítás vezérlőkele (MCLR) egészít ki. A készüléken belül történő programozási (ICSP) lehetőséget ezzel az öt vezetékkel lehet elvégezni (a felületszerelt tokokat nem lehet áttenni egy programozóba, majd visszatenni a készülékbe). A soros programozást sokan égetésnek nevezik.
- A programot először meg kell írni. Több lehetőség is van:
- Assembly (gépi kódú) nyelv: A Microchip oldaláról lehtölthető az MPLAB aktuális verziója, mellyel a fordítás elvégezhető.
- Magasabb szintű nyelvek fordítói is letölthetők pl. C, Pascal, Basic, stb.

- A programozáshoz valamilyen segédeszköz (programozó, égető) is kell, ami a pc valamilyen beépített csatlakozási lehetőségét (LPT, COM, USB, stb) felhasználva a pic ICSP programozási módját használva a programot a memóriába tölti. A legmegbízhatóbb az USB felületre illeszkedő programozók (PicKit2, PicKit3) és a párhuzamos illesztőre kapcsolhatók (LPT) és külső táppal és szintillesztő áramkörökkel működnek.
(Itt és a Pic kezdőknek topikban sokféle leírás található, de a soros portra kapcsolódó JDM féléket nem ajánljuk - túl sok probléma van velük...)
A gyári programozókat a ChipCad Kft forgalmazza.

Szia
(#) Galdemorph hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok!

Egy ledet szeretnék villogtatni 18f4550 rb1 es lábán a következő programmal, de nem hajlandó villogni csk folyamatosan ég. Az oshon féle szimulátoron is kiprobáltam, lelassítottam ergo kizártam azt, hogy azrt nem látom villogni mert túl gyors és ott is csk folyamatosan ég. Mi a hiba? Segítsetek pls!

#INCLUDE

CONFIG WDT=OFF;
CONFIG DEBUG = ON;
CONFIG LVP = OFF;
CONFIG FOSC = INTOSCIO_EC;

org 0;

S1 res 1;
S2 res 1;

START
CLRF PORTB
CLRF TRISB

MAIN
BTG PORTB,RB1;
MOVLW H'FF'
MOVWF S1
MOVLW H'FF'
MOVWF S2
CALL SZUNET
GOTO MAIN

SZUNET
DECFSZ S1,1
GOTO SZUNET
DECFSZ S2,1
GOTO SZUNET
RETURN

END
(#) benjami válasza Galdemorph hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Nem látom hogy digitálisra állítottad volna a bekapcsoláskor analóg bemenetre álló lába(ka)t. Nézd meg ADCON1 regisztert az adatlapban.
(#) ifjuhorgasz válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Köszönöm.

Most már értem egy részét.
Összefoglalva:

Egy programmal át kell kódolni majd usb-s vagy lpt-s pickit-tel beleégetni.
akkor USB vel csatlakoztatom de a pic-t hogy kapcsolom hozzá?
és az optimális ára egy ilyen pickitnek?
nekem jó a használt is csak működjön

köcce
(#) Hp41C válasza Galdemorph hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szia!

Bekapcsolás után a pic PORTB portján minden bit bemenet.
A TRISB regiszterrel lehet kimenetté állítani őket (bitenként).

Szia
(#) Hp41C válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szia!

- "Programmal átkódolni" - fordítani
- A picKit a PC-hez USB-vel csatlakozik, a pic -hez pedig 5 - 6 vezetékkel
- Nézd meg a ChipCad honlapját, de meg lehet építeni is (többeknek sikerült már)

Szia
Következő: »»   585 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem