Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   650 / 3976
(#) pajti2 hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
Abba a pices áramkörbe nem ártana még a nReset lábat felkötni +tápra. Esetleg ellenálláson keresztül a +tápra, föld felé meg egy kondenzátort.

PetAd:

Normál esetben nagy frekin a polaritás menteseket használják. Pld Kerámia. Ha csökken a freki, akkor átlag nagyobb kapacitás értékek jönnek elő, és kerámiából olyan már nincsen. Valahol 330nF-nál a kerámia kifújt.

Utána van a tantál, ami bár szintén polaritásos, viszont indukció szegény. Sajnos jellemzően nagyon drága, és valahol 47µF környékén annak is vége.

A polisztirol / elektrolit kondiknak jellemzően sokkal nagyobb kapacitásuk lehet, és nem azért használják őket, mert olyan jók, hanem mert nagy kapacitásra nincs más. Ja és mellesleg olcsók. Ha kell egy 1000µF-os kondi, nincsen neked választásod, muszáj elektrolitot használnod. Persze nagy frekin meg nem tanácsos azt használni, mert gyártás technológiából adódóan van egy soros induktivitásuk is. Durva hasonlattal élve alacsony frekin annyi a kapacitásuk, amennyi rájuk van írva, de magasabb frekin meg annak csak a töredéke. Szintén fizikai tulajdonság okán polaritásuk is van. Ez egy sajnálatos jelenség, semmi egyéb, senki sem örül neki.

Kb ennyi a gyors körkép.
(#) pajti2 válasza wtc hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Mint írtam már előzőleg is, szerintem valami más vicc lesz ottan. Butaságot mértél. Rosszul állítottad be a műsza*t, esetleg az romlott el. Egyszerűen csak 12V váltó trafó kimenetén eleve nem kapsz egy dióda híd után 18V-os csúcsot.
(#) Zed válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Tudom.

A kérdező viszont kimondottan az LM317-et kérdezte. Ha akarja, nyugodtan használhat disszipatív stab-ot is. Én is azokat szeretem.
(#) kendre256 válasza c27 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Az biztosabb megoldás, ha a bemenetre vagy földet, vagy tápot kötsz, mert nem marad szabadon a bemenet, és kevésbé lehet probléma a zavarokkal. Az IC belső kapcsolásából viszont látszik, hogy úgy tervezték, hogy ne kelljen váltókapcsoló a bemenetek működtetéshez, hanem csak egy sima záró. "Bizonyíték" erre az is, hogy a bemenetre nem raknak felhúzóellenállást, csak egy föld felé záró kapcsolót. A Brake bemenetre szerintem azért kötöttek Vcc-t, mert ezzel ki akarták hangsúlyozni, hogy magas szinten van. Ha üresen hagyták volna, akkor is magas szinten lenne, csak arra gondolhatnánk, hogy hiányzik onnan valami.
Kicsit felületes az adatlap...
(#) todi92 hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
Cs!

Szeretném ha leellenőriznétek ezt a kapcsolást hogy jó rajzoltam e meg a nyák rajzát.

TODI92
(#) kendre256 válasza todi92 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Jónak tűnik.
(#) wtc válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Szia!
Tudom hogy elvileg 16 V egyen kellene, de 26V van egyenirányítás pufferelés után, mert a trafó 2x20V váltót ad, azt nem tudom hogy miért, mivel elvileg 2x12V, de annyit. Olyan a trafó, hogy volt 2 külön szekundere, és a szekunderek 1-1 kivezetését összekötöttem és ez lett a GND. de a 7812- nél a multiméter 12V-ot mutat, de a 7912-nél 18V-ot. Szóval szerintem nem a műszer a rossz.
Az lehet hogy a trafó a rossz?
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Counter-Strike, Credit Suisse, Company Secretary, CsehSzlovákia... :hide:
(#) Dani494 hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Ötleteket,segítséget szeretnék kérni Tőletek!
A lenti kapcsolásról lenne szó.Ma megépítettem.Optoval még nem próbáltam.Az opto helyére egy monostabilt kötöttem.Ekkor pont fordítva működik,mint ahogy én szeretném.Vagyis ha elindítom a monostabil által a jelet,akkor a beállított időre kialszik majd újra világít az izzó(a kimenetén).
Kérdéseim a következők:
-Optoval kiküszöbölhető a probléma?(tehát ekkor az impulzusra bekapcsol és a beállított idő után kialszik az izzó?)
-Létezik olyan kapcsolás a mellékelt kapcsoláshoz,ami:
csak akkor lép működésbe(tehát csak akkor fogyaszt energiát) amikor pl.elindítok egy mechanizmust?

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) todi92 hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
THX az ellenőrzést.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Kaptatok egy THX minősítést az ellenőrzésért!
(#) dolfin hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
Üdv

Azt szeretném kérni hogy, ha lenne szíves valaki elmagyarázni ennek az alkonykapcsolónak a működését, azt hálásan megköszönném.

Köszönöm
(#) Zed válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Igazából nem látom át, hogy a rajzon látható kapcsolás mire való, de az optóhoz hozzá tudok szólni.

( Remélem, nem mondok hülyeséget. ) Nos, azért fordul meg a vezérlés logikája, mert az optót nem raktad be.

Ha az optó bent van a kapcsolásban, akkor a 'Vezérlés' lábra pozitív feszt. adva az optó túloldalán a fotótranyó kinyit, ezzel a 10k ellenállás 'alsó' lábát a földre húzza. ( Ha a fotótr. nincs nyitva, akkor a 470k-n keresztül a 10k alsó lábán 0.6V van és a BC182 nyitva van, ha jól értelmezem a rajzot, de ez nem biztos! )

Azzal, hogy az optó helyére direktben kötsz vezérlőjelet, nincs meg az a negálás, amit az optó végez.

Bocsi, ha hülyeséget írtam, legfeljebb kijavítanak...
(#) dtomi86 hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
sziasztok
skori lapján találtam egy áramgenerátort, amit már majdnem befejeztem, és kérdezném hogy a bekarikázott 220nF kondinak mennyire számít az értéke? pont ilyen nincs itthon, mekkora értékhatáron belül helyettesíthetem másikkal?

kondi.JPG
    
(#) Dani494 válasza Zed hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Áhám.Köszi.Holnap szerzek egy optót és kipróbálom(amúgy is ez volt az eredeti terv,de gondolom megkérdezem,feleslegesen ne menjek a boltba)
(#) c27 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Értem, kösz. Szerinted problémamentesen tudna működni ha szabadon lenne?
Még egy kérdésem van a 11. oldalon található a kapcsolása. Nem akarom megterveztetni veled tényleg nagyon értékelem a segítséged ezért még kicsit igénybe veszlek . Az ic már nagyjából rendbe van csak a kifelé jövő jeleket kéne tranzisztoron átküldeni. Az adatlapon 15db tranyóval csinálták meg. Szerinted ez nem túl sok nem lehetne ugyanolyan biztonságosan megcsinálni 12-ből?
Én úgy gondoltam, hogy 3-3 kisebb tranyóhoz menne az ic-ből kijövő jel és azok a tranyók az ic tápját kapnák (5V). A kis tranyók pedig meghajtanák a nagyokat 3-3 (100W). A nagyok pedig 24V-ot kapcsolnának egy motorra. Felteszek egy képet amin lerajzoltam hogy is gondolnám 12 tranyóval.
Kérlek segíts benne ha valami nem jó (nem pontos az ábra a polaritásra nem figyeltem most).

névtelen.JPG
    
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Lehet nem látszik a kép remélem ez jobb.

00.JPG
    
(#) pajti2 válasza Dani494 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Kutya baja annak a billenőnek, és az optoval is pontosan úgy kell annak mennie. Ha fordított logikával akarod üzemeltetni, akkor át kell kötnöd az optot: a bázis kör alsó ellenállása helyett a felsővel kösd sorba. Azt persze én sem értem, hogy a jobb oldalon az a triac, az mi a fészkesnek van ottan?
(#) pajti2 válasza dolfin hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Alkonykapcsoló:

Amíg nappal van, az otpto ellenállás kinyit, és az első tranzisztort vezetésbe küldi. Amíg az vezet, gyakorlatilag elszívja a második tranzisztor bázis áramát, így az kikapcsol.

Amikor lemegy a nap, és leapad az első tranzisztor bázis árama, a második tranzisztor vezetésbe tud kerülni, és begyújt a led.
(#) pajti2 válasza dtomi86 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Szabad a pálya, nem olyan fontos az oda. Zavar szűrésnek van, az áramgenerátor kör stabilitását javítja. Ha talaálsz bármit 56n-tól 22u-ig, berakhatod oda. Ha elektrolitot raksz be, ügyelj a helyes polaritásra.
(#) dtomi86 válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
köszi, egy 100nF- fogok berakni
(#) kendre256 válasza c27 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Átnéztem a 11. oldalon lévő kapcsolást. Úgy látom, hogy minden tranzisztornak megvan a funkciója.
Azok a tranzisztorok, amelyeknek a bázisa 5V-ra van kötve, biztosítják, hogy az IC kimenetén lévő nyitott kollektor ne kerüljön 5V-nál nagyobb feszültségre. Két tranzisztor szintillesztést végez, kettő pedig a teljesítményt kapcsolja. Szerintem kell mind az öt tekercsenként. Elsőre én legalábbis mindet beleraknám, pontosan olyan kapcsolásban, ahogy az ajánlásban van. Majd ha működik, és nagyon muszáj spórolni, akkor gondolkodnék más megoldásokon.
(#) rascal hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Van 3 multiméterem, és véletlenül sem ugyan annyinak mérik ugyan azt a feszültséget. Szeretném házilag letesztelni, hogy melyik mennyire pontos és ehhez szeretnék minél pontosabb referenciafeszültséget előállítani. Nézelődtem a neten, és láttam referencia feszültség IC-ket, de az igazán jók (pl 5V +/- 1mV) már költségesebbek. Emellett van egy csomó ZPDxxx Zenerem, és nem az a fontos, hogy mekkora a feszültségem, hanem hogy tudjam mennyi. A zenerek mennyire pontosak? Az pedig külön hab lenne a tortán, ha váltakozó feszültségű referenciát tudnék valahogy létrehozni.
(#) kadarist válasza rascal hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
A sima zenerek nagyon nem pontosak. A hőmérsékletüktől kezdve, a gyártási szóráson át sokféle tényező befolyásolja a pontosságukat.

Egy kalibrált műszerhez érdemes hasonlítást végezni.
(#) rascal válasza kadarist hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Köszönöm!
(#) Zed válasza rascal hozzászólására (») Okt 13, 2009 / 1
 
Mérj meg egy TL431-et! Ez elég kommersz alkatrész, pártíz forint. Vagy lehet kitermelni PC alaplapokból is. Ez egy feszültség referencia IC, a pontossága 1%. Ahhoz már szerintem elég jól lehet viszonyítani.
(#) Tomi20 hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Sziasztok

Ezt a kapcsolást nem lehetne pár alkatrésszel átalakítani, hogy kb 20Hz alatt is vágjon?

Köszönöm
(#) Action2K válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Annak mi értelme van? Amúgy lehet.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy mikrofon előerősítőt szeretnék építeni a LED-es kivezérlésjelzőmhöz.
Esetleg az előerősítő az megfelel hozzá, vagy keressek másikat?
A válaszokat előre is köszi!
(#) Tomi20 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Ez egy fény effekt vezérlője lenne, négyzet alakban vannak elrendezve a ledek, minden basszusra lép egyet befelé, csak az a gond hogy mély zúgásoknál nem látni mást, csak hogy az összes villog. (4017-es órajel bemenetére van kötve ennek a kimenete, és így lépteti, így mindig más színű ledek világítanak.)
Hova, és körülbelül milyen értékű alkatrészek kellenének?
Következő: »»   650 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem