Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   194 / 731
(#) Bassmester válasza szulek hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Mégis mekkora reflexládában van? Mekkorák a csövek? Be van hangolva a láda? Ha tudsz mérni, akkor dobhatnál fel impedanciamenet képet a ládába beszerelt hangszóróról, az mindent elárulna. Ha végképp nem jutsz vele egyről a kettőre, akkor tervezz hozzá egy zárt dobozt, pl a JBL speakershop progival.
(#) szergey válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Mértem ilyen hangszórót ha jól emlékszem. Inkább zártba való, de a reflexcsőtől mégnem kéne zörögnie, az inkább mechanikai gond.
(#) szergey válasza Tujmi hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hogy jobban-e azt nem tudom, kevésbé mélről indul, de biztosan hangosabban szólna, és az alsó határfreki fölött jobban terhelhető lenne.
(#) Bassmester válasza szergey hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hát ja, de ezt így látatlanba (hallatlanba) megmondani... ki tudja hogy mitől zörög, a doboz akar e szétesni, vagy kopog a cséve a csillapítatlanságtól?
(#) szergey válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Utóbbit nehezebben hinném. Központosítási gond viszont szokott lenni, attól kopoghat.
(#) Norby14 hozzászólása Okt 14, 2009 /

igen teljes sávban szól, képet nemsokára teszek fel
(#) ptesza válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Keress rá subvoice oldalára.

Ismerjed meg a hangszóró paramétereket , és a különböző dobozfajtákat. Kettőt mindenképp a zárt ,és a reflex.

Ezek után bármelyik programmal elboldogulsz ,tutorialok nélkül is.
(#) Norby14 válasza szergey hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

igen teljes sávban szól, képet nemsokára teszek fel
(#) Norby14 válasza szergey hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

itt vannak a képek, tehát az alsó hangszóróhoz kéne egy "láda" amiben letudna adni ez a 5W-os hangszóró egy kis mélyet, pontosabban a ládának a térfogata kellene.
(#) PetAd hozzászólása Okt 14, 2009 /

Hello
Ezekből az adatokból meg lehet határozni a TS paramétereket? Sehol se találtam meg a paramétereket a neten. Már órák óta keresgélek a neten angol nyelvű oldalak közt, de még 1 cikket se találtam ahol leírták volna, hogy hogyan kell nyitott gitárkombót tervezni. Eddig csak ezt találtam, de ebben csak azt írják, hogy az eleje legyen 1 2 inchel nagyobb, mint a hangszóró a doboz többi mérete meg annyi amennyit akarunk. Gondolom nem ilyen egyszerű, de akkor mégis hogy kell megcsinálni?
(#) Zupp87 válasza Norby14 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Én amondó vagyok, hogy ez a hangszóró 100Hz alá nem nagyon merészkedik.. Ha nagyobb dobozt adsz neki, akkor sem. Ahhoz, hogy mélyebbre fusson, mindenképp TL (Transmission Line) rendszer kell, aminek megtervezése, elkészítése nagyságrendileg nagyobb falat, mint egy zárt vagy reflex doboz.
TL-wikipedia
Ez is egy TL
(#) Zupp87 válasza PetAd hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Ha lenne átvitel mellett impedanciamenet, abból lehetne meghatározni TS-t, de ezekből, amik vannak, nem igazán lehet. De elnézve 20 centis mivoltát, valamint a magas rezonanciafrekit, szerintem közepes méretű zárt doboz jöhet neki szóba, gitárcélokra. A méretéhez képest magas fs nekem azt sugallja, hogy akár hátul nyitott konstrukcióban is megállja a helyét, emiatt nem kényes a dobozméretre.
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Megnézi zárttal, de a hátlapot levehetőre csinálja, és kiderül hogy jobb. ) Biztos hogy freeair hangszóróról van szó pici együttmozgó tömeg, magas jóságok, 1,0 környékén, stb.
(#) Norby14 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

értem és köszönöm hát megpróbálkozok a zárttal és ha nem jó akkor jöhet a TL rendszer majd írok hogy melyik sikerült
(#) szergey válasza Norby14 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Neked nem zárt doboz kell. Valószínűleg. A zárt a gitáros hangszóróra vonatkozott.

Mekkora a hsz átmérője? Mert efölött elsiklottunk.
(#) PetAd válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Akkor Méricskével kimérem az impedanciamenetet, ha elkészül. Nyitott doboz lenne jó nekem, mert azt olvastam hogy azt könnyebb tervezni. Az elektronikát is egy légtérbe akarom helyezni a hangszóróval, mert később csöves erősítő lesz benne és annak is el kellene férni, meg úgy könnyebben hűl. Menyit számít az elektronika által elvett térfogat egy nyitott doboznál? Majd kipróbálom zártan ahogy szergey javasolta.
(#) Zupp87 válasza PetAd hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Nyitott hátú gitárdoboz

Valami ilyesmire gondolsz? Szerintem nem igazán kell ezt túltervezni
(#) PetAd válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Igen ilyenre. Lehet, hogy nem kell túltervezni, de én még ezt se tudnám megtervezni , mert nem találtam semmit a tervezésükről pedig már áttúrtam a netet mindenféle keresőszóval.
(#) szergey válasza PetAd hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Mélytartományban az akusztikus rövidzár van jelen, meg a hangszóró T-S-éből, és induktivitásából következő kiemelés, alatta esés.
(#) PetAd válasza szergey hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Akusztikus rövidzár nyitott doboznál is fennáll? A mondat második felét még nem tudom értelmezni Szerencsére túl mélyre nem kell mennie, kb 80-100Hz legyen az alsó határfrekvencia.
(#) szergey válasza PetAd hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Hát hátul nyitott doboznál áll csak fenn igazán. A lap méreteiből következő freki alatt esik majd az ávtitel legalább 6dB/oktávval, rezonanciafreki alatt meg 12-18 körül. Tehát akusztikus aluláteresztő szűrőről van szó. A hangszóró jóságai viszont befolyásolják az esés mértékét, és a lefutást, illetve egy nagy induktivitással kiemelt mélytartomány akár kompenzálhatja is részben pl. a rövidzár hatását. Ezekre gondoltam.
(#) PetAd válasza szergey hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Idézet:
„A lap méreteiből következő freki alatt esik majd az ávtitel”
Itt most melyik méretekre gondolsz, az oldal szélességére? Tehát a méreteivel megegyező hullámhosszú freki alatt esik 6db/oktávot? Ennek a hsz-nek 105Hz a rezonanciafrekvenciája akkor 105Hz és 52.5Hz közt esik 12-18dB-t?
(#) Norby14 válasza szergey hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

5cm-es
(#) Zupp87 válasza PetAd hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Igen.. az előlap szélességével van kapcsolatban. Azt hiszem ezt hívják úgy hogy Baffle Step. Az Fs egy újabb töréspont, az azatt 12-18dB.. Tehát a rendszer egy akusztikus felüláteresztő szűrőt alkot
(#) RRRablo hozzászólása Okt 16, 2009 /

Sziasztok
Van 2 darab Pioneer TS-W306C tipusu mélynyomom
Ezeknek szeretnék csinálni szubdobozt 190D tipusu Mercedesbe.
Frequency response 18 - 5000 Hz
Sensitivity (1W/1m) 89 dB
Recommended sealed enclosure (Litres) 24 - 49.6
Lowest resonance frequency (Hz) 32.6
Maximum input power 1.000 Watt
Nominal input power 400 Watt
Woofer size (cm) 30 cm
A fenti leirásban ajánlott a zárt doboz,de érdekelne engem az hogy ha nyilt dobozt csinálok reflexcsővel vagy alagút rendszerrel akkor milyen lesz a hangzás?
Azt még hangszúlyoznám hogy a csomagtartóm zárt,tehát nem kalaptartós meg ilyesmi,gondolom ez is számit a hangzásnál.
18 mm-es mdf-ből késziteném.
Szerintetek melyik lenne a legjobb megoldás,mekkora dobozt csináljak a 2 db-nak(cm-ben) vagy talán jobb lenne csak 1-et tegyek bele és annak megfelelő dobozt csináljak?
Megkérnem azokat akik értik a fent leirtakat és azt hogy mire gondolok csak azok irjanak és ne olyanok akiknek halványlila gőzük sincs az egészhez,az utobbiak mellőzzenek legyenek szivesek.
Ha bármi kérdés merülne fel bátran kell kérdezni és válaszolok.
A legjobbat akarom kihozni belölük
Előre is köszönöm megtisztelő figyelmeteket
Várom válaszotok
Üdvözletem

tsw306c.jpg

(#) ptesza válasza RRRablo hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Vas =55.6
Fs =32.6
Qts : 0.42
Qes: 0.43
Qms: 10.82
Re: 3 ohm
Xmax 8.7mm

Ajánlott dobozméretek 24-49.6L zárt.

Ezek lehet ,hogy jól jönnek.

40 liter 32 Hz-re hangolva ,37 Hz-es alsó határfrekivel. Kb 200 watt teljesítményig. 2 Hangszóróhoz duplán , jobb ha külön térben vannak.

Hm , ez bizony nem fog 18 Hz ig menni , a 37 Hz az eléggé hihető.
(#) RRRablo válasza ptesza hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Jelenleg egy ilyen dobozban van mint ami látható a képen is.
Hossza 80 cm szélessége 35 cm és mélysége 35cm
ez nyitott es 2 db reflexcsővel van ellátva de nem igazán tetszik ahogyan szól.igy is nagy a basszus de gondolom ennél többre képes.
ez a doboz is megfelelne neki csak készitsem mdf-ből és teljesen zárt legyen?
egy Magnat erösitővel van hajtva,hidba kötve monoüban 500 watt-ot tud.ez is lehetne jobb de most csak ez van
Egy progival kiszámitottam hogy milyen dobozt kellene neki csináljak,minden adatot kitöltöttem és 30.3 litert ad ki és a következő méreteket:
hossz: 50,6 cm szélesség 31.6 cm és a mélység 19 cm
na de ez nekem egyáltalán nem felel meg mivel igy nem tudok kettőt tenni az autóba
Mennyire számit az ha másabbak a dobozméretek?

Doboz 2.JPG

(#) Kovidivi válasza szergey hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Highand! Nem tudom, miért futsz felesleges köröket, és miért célod az, hogy ne fogadd el senki véleményét, de a +6dB-es beszélgetésnél is ugyanazt éreztem, mint most (Nem vagyok profi a témában, de láthattad, hogy direkt végeztem egy sima mérést, hogy hagyjátok abba a felesleges vitatkozásokat, és ki is jött a megfelelő eredmény...). Mégpedig inkább a kötöszködést, mint a tanulni vágyást. Ha én valami nem tudok, tisztelettel megkérdezem, hogyan is kellene, mivel, milyen körülmények között. Megpróbálom úgy, ha nem megy, akkor megpróbálom a körülményeket precízen felvázolni, hogy találjuk ki, mi lehetett a probléma. Ha nem derül ki, akkor ráhagyom, és kis idő múlva a probléma magától megoldódik... De nem veszekszem, nem sértek meg senkit, és inkább továbblapozok egy másik témára, mert még 5oldal veszekedést olvasni nem olyan kellemes... bocs az offért...
(#) highand válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Kovidivi!

Megkérlek több nap után ne kezdjük újra, de ha már rámpirítottál, akkor megvédeném magam:

Én elvégeztem egy mérést, amit közreadtam.
Abszurdum, hogy valaki aki nem volt ott, nem látta a mérési összeállítást, nem tudja mivel és mit mértem, kéretlenül belebeszél, sőt, közli, hogy a 20 év alatt elvégzett összes többi méréseim kivétel nélkül mind hibásak voltak, ( amiket zömében B&K cuccal mértem süketszobában, nem volt sok az országban) Sőt azt is jobban tudta, hogy mit hallok én a saját fülemmel. A leges - legszebb az volt, hogy még nem is végeztem el a mérést, de ő már előre tudta az eredményt...

A múltkori ügyet pedig ne hozd fel, mert annak során is pont nekem kellett kideríteni, hogy miért nem jön ki az, ami másnak igen és azt is, hogy a neten található irodalomban kivétel nélkül rossz az azonos hangforrásokkal kapcsolatos definíció. Szóval, ha most tudod, hogy zajjal csak úgy lehet mérni hangnyomást, ha a rezonancia alatti tartalmat vágja az ember, azt azért tudod, mert én kikinlódtam magamból ezt a felismerést és nem azért, mert bárki figyelmeztetett volna rá engem.

Tényleg azt gondolod, hogy én vagyok az, akire rá kellett szólnod? - nem akarok ezzel foglalkozni már.
(#) ptesza válasza RRRablo hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szubládánál semmit sem számít a dobozméret , sőt csillapító anyag sem kell bele.

Ha jól számolom a jelenlegi dobozod kb 36.7 Liter , kamránként.

Ha már kész van inkább ragassz bele néhány merevítőt , túlzásba nem kell vinni.

Reflex dobozban jóval mélyebbre megy 38 Hz-re, de jóval kisebb teljesítményt lehet rábízni. 200W -de már nem engedném 20 Hz alá mert túl nagy lesz a membrán kitérés.

A zárt doboz mindösszesen 63 Hz-ig szól ,de nekem úgy tűnik , ez a mostani dobozod kifejezetten ehhez a hangszóróhoz lett készítve ,csak mintha kivágták volna a reflex csöveknek a helyet. (próba cseresznye) Ugyanis hajszálra 400 W ig lehet terhelni ,úgy hogy a maximális membrán kitérés nem haladja meg a 8 mm-t.

A mostani csőméreteket nem adtad meg.

Következő: »»   194 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem