Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   140 / 507
(#) hanzymester válasza Tirex hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Szia! De sajnálom...
Magamat is sajnálom, mert ma jött meg a fordulatszámmérőm. Most mi a túrót fogok vele mérni?
(#) athor77 hozzászólása Okt 13, 2009 /

Tegnap fél 11 kor meglasszóztam a lapátokat két menet között.
Még nincs rajt a viharvédelem és csak a lapátokat teszteltem.
Hát most alaposan tesztelődtek és bírták.
Igaz az asszony nem tudott aludni mert "helikopter"szált le az udvarban".
Nem lehet valahogy a lapátok ilyen fajta hangját csökkenteni?
(#) hanzymester válasza athor77 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

A surrogás használ az egészségnek! Bár mindig surrogna
(#) athor77 hozzászólása Okt 13, 2009 /

Harci helikoptereken már alkalmaznak hangtompítós rotorvégeket.
Csökkenti a surrogást.
Hogy lehetne ezt a megoldást átültetni a már meglévő lapátokra.
(#) pudding1 válasza hanzymester hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Sejtettem hogy üresen megvadul...részvétem. Nálam olyan szél volt hogy az egyik egyenirányító hidam még a nagy hűtőborda, a ventilátoros hűtés és a 3X-os túlméretezés ellenére is kiégett. Jött egy szélroham és a 30A-es műszer mutatóját koppanásig csapta, majd úgy is tartotta kb 25 másodpercig. Na ez betette neki a kaput.
Milyen fordulatszám mérőt sikerült beújítani?
(#) hanzymester válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Nem egyszerű az élet. Túlméretezhetünk bármit, a természet ereje iszonyat.
A fordulatszámmérőt a hestore.hu webáruházban találtam 6625 Ft volt. Négy aa elemmel megy és egy lencsén keresztül piros fényt sugároz a célra. A leírása alapján 5-100 ezer rpm között működik. Kaptam hozzá pár centi alucsíkot a megjelöléshez. Megmértem vele két villanymotor fordulatát is és az eredmény nagyon közel járt a névlegeshez.
(#) athor77 hozzászólása Okt 14, 2009 /

Fel tudna rakni valaki egy képet a viharvédelmi farok tövéről?
Konkrétan a cső kiképzése érdekelne.
Előre is köszi.
(#) hanzymester hozzászólása Okt 15, 2009 /

Sziasztok !

Az 50 km/h szélben tekergő turbinát itt megnézhetitek, ha valakit érdekel. Kb 400 rpm a max. Ezt virtualdub segítségével állapítottam meg.

Már leszereltem, mert egyrészt álló turbinát szeretnék, hogy ne legyen szélírány-probléma, másrészt a szerkezetét zártszelvényből kell megcsinálnom bazi nagy súlyokkal a baleset elkerülése végett. A cél 3m magas lapát és direkt hajtás.

Üdv:

Hanzy

(#) pudding1 válasza hanzymester hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Gratula! (toporzékolt rendesen a kicsike....)
(#) hanzymester válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Köszi! El is mászott volna, ha nincs kikötve
(#) pudding1 válasza hanzymester hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Én is levideóztam a nagy szélben a szélgenerátorokat, de használhatatlan lett. Olyan nagy volt a sebesség hogy sokszor csak állni látszik a lapát vagy lassan forogni. Csak amikor lassultak akkor lehetett látni a nagy forgási sebességet, Viszont az ampermérőkről készült videó már jobban mutatja hogy mekkora szél volt: Bővebben: Link
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Elkelne oda egy 40 amperes műszer
(#) hanzymester válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Wow Nagyon kemény
(#) Riggs hozzászólása Okt 16, 2009 /

Pudding, te milyen töltésvezérlőt használsz a napelemeidhez? Főleg az amorf-szilícium napelemhez való érdekel. Köszi!
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Csak tavaly voltak amorf paneljeim és vezérlő nélkül direktben használtam őket. Most mono paneljaim vannak és mppt 30A-es vezérlőkkel mennek. (Megjegyzem így utólag teljesen értelmetlennek találom a töltésvezérlőt mert ami nyereséget fel tudott mutatni, azzal kb 20 év alatt térül meg az ára.. )
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Értem, csak az amorfra 44-47V-os munkaponti feszültséget írnak, nekem meg 24V-os rendszerem van.
Lehet ugyan direkt tölteni, de nagy veszteséggel (a szakirodalom szerint, de én még nem kísérleteztem vele)
(#) pudding1 válasza Barret hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Amikor vettem az első generátort, azt mondta a forgalmazó hogy ez a műszer elég lesz. Az év nagyobb részében elég is. Úgy voltam vele miután volt egy két ilyen vihar hogy ha tönkremegy veszek nagyobbat, de még mindig bírja.

Ebben csak részben van igazad, mert ha jól tudom csak a dunasolar (és jogutódjai) által gyártott amorf panelek dolgoznak 40 volt felett. Amik nálam voltak azok max munkapontja 17V. (amorf 12V 12W) A te paneljeid mellé mppt töltő kellene mert az tud fogadni 60V bemenőt is, míg a hagyományos töltők ezt a magas volt-ot nem sokáig bírják. (Van nálam is egy ilyen dunasolar-os panel, egy éven belül 2 vezérlőmet is kinyírta, azóta pihen, majd valamikor sorra kerül.)
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Amugy mi a véleményed, melyik napelemre érdemes fordítani? Azt mondják az amorf szórt fénynél is termel valamit, a monokristályos pedig ilyenkor nem. Ellenben a monokristályos sokkal kisebb helyet foglal a nagyobb hatásfok miatt.De állítólag kimutatták, hogy az amorf a fenti okok miatt 10%-al többet termel.

Szerintem a kettő fajta panel nem egy kategória. Az amorf élettartama max10 év és már egy év után csökken a teljesítménye. A monokristályos paneleket cirka 30 éve gyártják, és az első példányok még mindig 80% körüli hatásfokon üzemelnek-mellesleg fele akkora helyet foglalnak el/watt. Az amorfot nem lehet tuningolni tükörrel, mert a magasabb hőfoktól megfeketedik (amúgy tükör nélkül is megfeketedik, csak lassabban és ezzel csökken a hatásfok). Én a mono-ra szavazok......Ja és mégvalami: Ha az amorf eltörik pl. jégeső, vagy bármi más miatt, akkor vége van, de a mono, mivel cellákból áll még menthető akár átkötésekkel, akár egy újabb üveggel való lefedéssel. Nálam van egy 165Wos mono panel aminek az üvege kb 1000db-ra van törve, ennek ellenére kb 85-90%-os teljesítménnyel dolgozik. A törött amorfok meg benn porosodnak a műhely sarkában... Ma is a borult idő ellenére dolgoztak a mono panelek. Lehet hogy valamivel többet hoztak volna az amorfok, de annyival nem többet, mint amennyi mono elfér ugyakkora helyre.
(#) Alkatel hozzászólása Okt 19, 2009 /

http://www.ingatlanmagazin.com/read/11006?h ezt láttátok? Szerintem zseniális.
(#) erbe válasza Alkatel hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Index: Szélerőmű házilag
A 11400-11460 közötti hozzászólásokat olvasgassátok.
Egyébként gyanús. Mint a szenzációs új magyar találmány, a napelemes cserép. Amit a világ X országában tizenéve gyártanak.
(#) pudding1 válasza Alkatel hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Ez tény.....viszont annyi a túlzás és az egymásnak ellentmondó információ hogy ilyenkor mindig kicsit keserű a szám íze. Ez a forma már régóta létezik, csak legfeljebb nem pont ebben a méretben.....Ettől függetlenül nekem is ilyenre fáj a fogam és ha sikerül isten bizony nem védetem le.....kíváncsi lennék hol tartanánk ha az első kereket a feltalálása után egyből levédik...

Más: Felszereltem egy fd 1,5-300/24V szélgenerátort és rákötöttem a 12v-os pakkra. A 12V-os-hoz képest később indul el (10km/h-tól) de ezt egyelőre betudom annak hogy vadi új és egy kissé be kell járnia magát. Viszont ha elindult, egyből termel. 10-től 15km/h-ig jobban termel mint a 12-es, de ennél nagyobb szélnél a 12v-os generátorok toronymagasan elhúznak akár 3x-os teljesítménykülönbségig is. Hamarosan talán letesztelhetem 6 lapáttal is, hátha úgy jobb.......
(#) Alkatel válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Az Ő kerekének a külső része áll, csak a szelet terelgeti be a turbinához. Kisebb mozgó tömeggel nagyobb fordulatot ér el, mintha az egész cucc forogna. A belsőtérben a szélsebesség nagyobb, mint a környezetében. Már látom szétjönni az álló ventillátoromat. 60 centis a turbinácska benne. Az olasz automata mosóbépekben a szivattyú állandómágneses szinkron motor. 300-as fordulaton 15 volt körüli feszt ad le üresen. Alkalmasnak tartom generátorként üzemeltetni, ha áttekercseltem.
(#) Barret válasza Alkatel hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

300-as fordulaton 15 V?? Mekkora az a motor,és mekkora az üzemi fordulata motorként?
Nem ragad nagyon?
Kíváncsi lennék rá,hogy néz ki.
Nincs esetleg képed róla?
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Hasonló, mint ez:
Energomat Plaset szivattyú
Ha mosógép szivattyút keresel, ezrével látsz hasonlót. 30-35 W körüli teljesítményűek, állandó mágneses szinkronmotor 3000 fordulatra. A forgórész is vízben fut, mint a fűtés keringetőszivattyúké. Csúszócsapágya van, ami állandó használatban nagyon gyorsan elvásik, különösen ha áttételezés miatt oldalirányú húzást kap.
(#) Alkatel válasza Barret hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Köszi erbe, hogy válaszoltál helyettem, mindent pontosan leírtál. Öklömnyi motor és a csapágya pár év alatt kipurcan a vízkő miatt. Most tengelyt cserélek és golyós csapágyat kap, valamint szembe fordítok kettőt és közös tengelyen két generátor fog futni. Ja és át is lesz tekercselve. Ha vissza kapom a laptopomat, rakok fel képeket.
(#) jancsi36 hozzászólása Okt 20, 2009 /

Sziasztok.

link

Gondoltam, hátha érdekel valakit.

Üdv. János

(#) Barret hozzászólása Okt 20, 2009 /

Köszi a válaszokat.
Ránézésre ugyanolyan mint a többi.
(#) Alkatel válasza Barret hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Hello Barret. Osszeraktam a generatort, megy a kep, a cucc a kukaba. Tapasztalatok: kezzel alig tudom megforgatni a generatort. Az egyiket motor uzembe kapcsoltam, a masikat generatorkent. Betaplaltam 34 wattot es 100 mA-rel terhelve 13 voltot mertem a kimeneten. Ez szeduletes teljesitmeny. Megy a kep. Szep napot!
Következő: »»   140 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem