Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   738 / 2208
(#) Müszi válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 16, 2009
Én eddig is úgy tudtam, hogy otthonról netezel
(#) MrBrown válasza Müszi hozzászólására (») Okt 16, 2009
Nem, eddíg kizárólag a munka helyemről tudtam csak.
Végre van otthon net-em és gépem is. Lassacskán csak felzárkózom a nagyvilághoz!
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 16, 2009
Szia Barna! Mostmár éjjel nappal mindig itt leszel aztán lessz csövezés szép számmal !
(#) MrBrown hozzászólása Okt 16, 2009
Köszi, de nem ismersz még teljesen, pláne nem a feleségemet
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 16, 2009
bárcsak ezen múlna
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2009
Ne légy lelombozva, valószínűleg jó lesz így, 6C4C is hasonlót javasolt (+50 V tápot a forgatónak), nekem speciel zoli előző felvetése a szimpatikusabb, parafázisú fázisfordítóval szinte akkkora erősítést csinálhatnál, amekkorát csak akarsz, és nem igazán bonyolultabb az sem.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2009
Várom a próbát , szerintem is elég lesz .
Percek alatt elkészülhetnél , ne húzd az időt .
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2009
-Na ettől féltem, richtig nem találok semmi segítséget, de ilyesmire gondolok....

IMG.jpg

(#) mark.budai hozzászólása Okt 17, 2009
Közben én meg próbálgatom az EL84SE-t hát van benn brumm rendesen. A csövet alig bírom megfogni, olyan meleg! az anódfesz az előbb 120V volt, akkora fesz csökkent az anódellenálláson. 2db 220µF kondi van benn. az egyik az ellenállás előtt, a másik utána. Lehet, hogy csökkentem az ellenállást. Az anódot nem látom, hogy izzana... Tegnap sötétben sem láttam, szóval csak nem izzik.
Amin meglepődtem: 10-20V-ról még egész tisztán szól! Aztán 5V-nál torzít, és 2V alá nem ment az anódfesz, mert a katód már nem volt meleg..
(#) 6C4C válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 17, 2009
Mekkora értékű az ellenállás?
(#) mark.budai válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 17, 2009
4,7K volt, most betettem helyette egy PY88-at (lesz is bent, csak eddig nem raktam bele), meg egy 1k-t. Most meg nézem, miért nem szól, pedig az anódfesz megvan a kondiig. Hát még szép, hogy a kondiig volt, mert a kondira meg nem kötöttem rá a kimenőket, a segédrácsot és az előfokot...
(#) MrMarcee hozzászólása Okt 18, 2009
Valaki segítsen pls!
A csatolt képen látható módon kötöttem be egy ECC85-öt. Fűtésre 4,5V AC; Anódra 8V DC; Rácsra pedig megy a bemenet, ami gépről kimenet.
Az ábrán látható 16 Ohm a hangszórót szimbolizálja.
A fűtés látszik hogy izzik, de hang nem jön ki belőle.
Valaki meg tudná mondani, hogy mit rontottam el?

ECC85.png

(#) PetAd válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 18, 2009
Hello
ECC85-öt raktál be vagy ECC82-t? Mert 12AU7 a 82-es másik neve.
A cső fűtése 6.3V 300mA, 4.5V kevés neki. A rácsnak mindig negatívabbnak kell lenni a katódnál. Kimenőtrafót mindig kell használni, mert a cső impedanciája nagyobb mint a hangszóróé. Ha jól gondolom akkor itt egyenáram is átfolyik a hsz-n. Anódfesznek a 8V kevés csak torzítónak lenne jó vagy még annak se. A munkaellenállás 47k+16Ohm, tehát az erősített jel ezen fog megjelenni, de a hangszóróra alig jutna teljesítmény. Ennél többet nem tudok segíteni, szerencsére járnak ide nálam okosabb emberek is
(#) varttina válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 18, 2009
Szól az a hangszóró csak nagyon nagyon halkan! Ami köszönhető egyrészt a 47kohmnak, másrészt pedig a ECC85 cső nagy belső ellenállásának.
Az E betűs csöveket 6,3V-tal szokás fűteni, de 4,5V-ról is működnek. Az anódfeszültségnek viszont ajánlatos 100V feletti értéket választani.
Bővebben: Link
(#) MrMarcee válasza PetAd hozzászólására (») Okt 18, 2009
ECC85.
Csak a programba nincs olyan
6,3V AC?
kimenőtrafókhoz nem igazán értek
egy ilyen kicsikéhez milyen kellene?
Ezt a csövet inkább előerősítőnek szokták használni, nemhiszem hogy túl nagy teljesítményt kilehetne belőle venni. A kimenő a hangszóró impedanciáját ,,transzformálja" fel a munkaellenállás értékére. Szerintem jobban jársz ha veszel PCL86ot, kimenőt meg táptrafót, vagy keresel egy régi csöves tv-t abban van PCL86 meg kimenő, de táptrafó az nincs, ebből egy egyszerű pár wattos erősítőt tudsz csinálni. Ha Bp-en laksz akkor menj el a börzére ott minden van ami egy csöves erősítőhöz kell.
van PL500-am egy nagyobb erősítő építéséhez... csakhát nem lehet ugye egyből ilyennel kezdeni... gondoltam először kipróbálom, hogy hogy működik a dolog...
Szval én most ebből nem akarok nagyerősítést, csak kipróbálni.
Azért nem használtam kimenőtrafót, mert egy könyvem van (1955 Övegs Jzsem - Az elektronok nyomában). Az abban található csöves kapcsolásban nincs kimenőtrafó.
(#) mark.budai válasza PetAd hozzászólására (») Okt 18, 2009
Nem, ez tényleg csak előerősítőnek való.
MrMarcee: Összedobtam egy rajzot, nem teszteltem, de szerintem az 1K katódellenállás jó lesz...
Ez csak előerősítő!
Bár a rajzon nem szerepel, de a cső fűtésére köss 6,3V-ot.
Ezt aztán elékötheted egy erősítődnek. Ha tényleg van időd, és pénzed menj fel Pestre a Börzére, ott jó áron hozzájuthatsz mindenhez, akár kimenőhöz is. November 8.-án lesz nagybörze, oda, ha teheted menj el. A fórumtársakkal is találkozol (persze nem minddel), és jobban megismered Őket.
Itt a rajz:

ECC85.GIF

(#) mark.budai válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 18, 2009
Na, egykét ilyent beteszel a PL500 elé, aztán hadd szóljon!
Mennyi PL500-ad van?
(#) MrMarcee válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 18, 2009
Sajnos messze lakok pesttől, és elég drága a busz/vonat.
Majd jövőre egyetem...
Köszi a rajzot!
De akkor ez hogy van? Erre is kell kimenőtrafó?
2 db van.
találtam itt 1 db kapcsolást hozzá, csak nem teljesen egyértelmüek a hosszászólások alapján.
Akkor csinálj egy katódkövetőt a gép és egy erősítő közé. Nem erősít semmit, nem kell hozzá kimenő, megérted a csövek működését. Én is ilyent dobtam össze először. A neten rengeteg infó van, főleg ha tudsz angolul.
rendben, ennek utánanézek akkor. köszi
Nem, nem kell, ez előerősítő, tehát hangszórót nem köthetsz rá. Csak egy végerősítőt köthetsz utána! És arra a hangszótót.
2db PL500-zal 3 választásod van. Vagy építesz sztereó SE-t, ami kevesebbet tud, vagy mono PP-t, ami -sokkal- többet tud, vagy szerzel még két PL500-at, és építesz vele sztereó PP-t, az lenne a legjobb.
Áhá! Értem.
Ebből a 3ból a mono PP a nyerő nekem első project-nek egy gitárkombót tervezek van egy 80W 8Ohm hangszóróm. ahhoz kéne a csöves csoda
Csöves tévékben a hangszóró vezetéke egy trafóhoz csatlakozik. Ha sikerül ilyen trafót szerezned, akkor valószínű ECCxx csőhöz is jó lesz. Így se várj nagy teljesítményt egy ilyen kis jelű triódától, viszont így már az eredményt hallani fogod.
Másik lehetőség, hogy trafót nem használsz, viszont a kimenő áramot egy tranzisztorral, vagy FET-tel erősíted fel, és úgy vezeted a hangszóróra.
(#) MrMarcee válasza varttina hozzászólására (») Okt 18, 2009
fél órán belül indulok be a városba (Zalaegerszeg), bolhapiac van Hátha találok valami hasznosat..
Akkorb itt keresgélj!
Ha a PL500-akhoz nincs foglalatod, azokat is nézz a bolhapiacon.
Erre gondoltam.
csak kell másik kimenőtrafó. Csöves holmikat nem nagyon láttam eddig a bolhán, de remélem valami jót csak találok.
Egyébként ha minden áron törpefeszültséggel akarod járatni az erősítőd, arra is tudok megoldást. Kicsit talán szokatlan ilyen fajta triódát hangerősítésre használni, de működik.
Bővebben: Link
Következő: »»   738 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem