Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MultiSim - tapasztalatok
8 -asról nem tudok nyilatkozni mert az elég régi. Már 10.1 -nél jár a program. Próbálj másik modellt nézni az opampodnak.
A 9-es és a 10 -es hibásan modellezi az analóg áramkörök tranziens viselkedését, azért kellene a 7-es. De csak 8-as volt..
Kipróbáltam más ic-vel is. TL071, NE5532, LF356.... Ugyanaz a hiba. Miért 30A a tápáram, és mit akar jelenteni az a hiba, hogy "Connection Bidirectional to Power" ? (Mert csak egy rühes madzag van bekötve a telep és az ic táp lába közé.)
rakd fel az .ms filet, megnézem 10-esben. Amúgy meg ha szerinted a 10-es rossz, ami az előzőek továbbfejlesztése, akkor miért gondolod hogy a 7-es jó lesz ?!
Ez alapján keresem a 7-est: Link
Sajna nem nyitja meg, azt mondja nem felismerhető formátum.
Igen, mert a kiterjesztése .sim8
Próbáld meg átnevezni .sim-re, vagy amibe a 10-es elmenti, hátha... A képen, ami linkeltem, látszik hiba? Mert szerintem a kapcsolás jó..
Az a helyzet, hogy ez a Multisim fájl egy Trial programmal volt készítve és azért nem lehet megnyittani későbbi vagy más verziószámú programokkal... Ez a NI egy biztonsági cucca. Szerintem mentsd ki egy PDF-be és holnap ha időm engedi berajzolom Multisim-be, lássuk nekem ad-e hibát.
(vagy mentsd le újra egy full programmal) Szerintem ez megalapozatlan kijelentés: "A 9-es és a 10 -es hibásan modellezi az analóg áramkörök tranziens viselkedését"
NI Multisim 10.1.1-ben pöccre indult a kapcsolás. Holnap megrajzolom Multisim 8.0.45-ben is.
Addig beszéljen helyettem az Oscilloscope és a kapcsolás... ![]()
Köszi, erre gondoltam, akkor a program hülye. Lehet, hogy a trial verzió miatt. Tudom, hogy pöccre kell mennie, mert a kapcsolás hibátlan. Más program egyből megeszi (Tina)
Szomorú.. ![]()
Sziasztok!
Segítenétek nekem egy H-HÍD leszimulálásában? Egyszerűen nem jövök rá, hol rontom el! A mellékelt képen van a kapcsolás és mérés. A kapcsolás: - bal fölső fet PWM vezérelve, jobb alsó nyitva, többi zárva - a PWM 20kHz 50% kitöltés És a kérdés: Jól látható a képen, hogy a HÍD közepén szakadás van, de mégis 0,2A folyamatos áram folyik a 100mOhm-os söntellenálláson! Honnan ez a 0,2A? 50% kitöltés mellett, ez a teljes áram kéne, hogy legyen, ha ott nem lenne szakadás.
Rendben! Arra rájöttem, hogy a galibát a védődiódák csinálják, de miért? Záróirányban 0,2A?
![]()
Nem biztos, hogy jó a dióda modellje. Próbálj beletenni egy másik diódát. Ne schottkyt, mert lehet, hogy az összes rossz. Pl.: azokban az IGBT-ben, amikben a katalógusuk szerint van dióda, a modellekben nincs...
A schottkyknak meg egyébként is nagy a szivárgóáramuk. A hőmérséklet növelésével meg még nagyobb. Tegyél bele virtuális diódát. ![]() ![]() ![]() ![]() Rögtön kicsit más a szimuláció!
Ebből az a tanulság, hogy semmi sem tökéletes... de azért egész jól használható!
Hello!
Multisim 10.1-ben szeretnék PIC-et programozni assembly-ben, de gondjaim akadtak, mivel nincs beépítve alapból a fordító. Erre nem tudnátok valami megoldást mutatni?
Rakd fel az MPLAB ot is. Ha az fenn van, akkor nekem simán működnek a PIC es mintafájlok.
Köszi a gyors választ! Remélem működni fog.
Felraktam és ugyan úgy nem működik. Továbbra is azt írja ki, hogy nincs semmilyen fordító telepítve.
Ezt írja ki: "Error: Unable to run assembler. The Microchip MPASM(TM) Assembler is not installed with this version of the product. " Esetleg nem tudtok valamilyen patch-ről, ami megoldja ezt? Lehet, hogy az MPLAB fordítóját használja, de szerintem kéne vmi, ami kapcsolatot teremt a 2 program között.
Hát fura, akkor sajna nincs más tippem hogy mi lehet.
Hi lidi!
Nemrég töltöttem le a „multisim 10.0-t. Az alábbi megjegyzést fedeztem fel: Circuit Design Suite 10.0 Readme for Windows 2000/XP Windows XP Professional x64 Circuit Design Suite is not supported on Windows XP Professional x64 and has not been comprehensively tested on this operating system. Cursory testing has shown that basic functionality of Circuit Design Suite works; however, several of the assemblers for the Multisim MCU Module do not work correctly. Ez igaz lehet? Tényleg nem támogatja az XP-t?. Nekem pont az van. Vagy menjek vissza a multisim 9-re? Vannak tapasztalataid ez irányba?
Ha jól látom itt az XP64 bitről van szó. Sima XP alatt megy rendesen gondolom.
Próbálkozok, és reménykedek. Kösz a gyors választ.
Az idézett szövegből egyértelműen kiderül, hogy 64bites XP-vel nem működik tökéletesen, az alapfunkciók működnek csak az MCU modulhoz tartozó egyes fordítók nem biztos, hogy jól fognak működni. x86-os (32bites) verzióval működni fog jól.
Most találkoztam össze ezzel a cuccal (mostanra már multisim 10.1), és az áramköri szimulációval akad pár bajom.
Az egyik, hogy a szimulációnak meg kell adni egy csomóponti számot azonosításhoz. Felsorol egy listában mindenféle ákombákomot, amiről gőzöm sincs, hogy az melyik csomópontot jelenti. Keresgéltem node number térkép bekapcsolót, de nem találtam. Hogyan tudom kideríteni a csomópontok elnevezéseit? A második, hogy az error check jellemzően csak egyféle hibát dobál ki "Power to Bidirectional", és ezt az IC meg egyéb félvezetők tápfeszültség bekötéseire karikázza, pedig nincsen fordítva bekötve a táp! Akkor meg mit szúrtam el? Mit jelent ez az üzenet?
Esetleg csatolhatnál egy-két kapcsolást amelynél hibát jelez a program.
Ezt akarom életre lehelni (illetve még az oszcillátornál módosítani kell az rc tagot a frekihez, de az más lap).
Kicsit visszalapoztam, és leszedtem egy "hibátlan" kapcsot is (valami Testing.ms10), és arra is ugyan ezt a hibát írta az error check.
Pl. tranziens analízis előtt be kell állítani, hogy mely áramköri pontokat akarod a display graphon megjeleníteni. Akkor felkínál egy listát, először az áramkör áramjeleiről, pl.: I(L1), - ha van L1-es fojtótekercs az áramkörben, aztán jönnek a feszültségek, pl.: V8, ez a 8-as pontnak a feszültségét jelenti.
Lehet, hogy neked nem számozza be a csomópontokat automatikusan? Ezt valahol akkor be kell kapcsolni, bár nem találtam ilyet. A hibajelzés, valószínű abból ered, hogy kétféle GND van, az egyiket GND-nek hívja, a másikat meg földnek. ( analóg, digitális föld ) Nem tudtam kideríteni, hogy hogyan kell ezeket használni, úgyhogy én mindenre a "ground" jelölést használom. Küldök egy fájlt, ebben meg tudod nézni az alapvető dolgokat, remélem megy is. A betöltés után: Simulate, Analyses, Tranziens Analyses, Simulate Ha minden jó, akkor az szimuláció eredményeképpen egy sokcsatornás megjelenítőn láthatsz egy nagyon egyszerű D osztályú erősítő jellemző jelalakjait.
Oké, a földed ugyan az, a tápokat is ugyanabban az irányban kötötted be, a te kapcsolásodban nem jelez hibát, az enyémben igen. Cool. Nálad a csomópontok is automatán megvannak - az én kapcsolásomban miért nincsenek?
Keresgéltem azokat a node számokat, de nem találtam. Az alkatrész alapján sem tudom azonosítani, mert pld a tekercsnek 2 kivezetése van, nem sokat érek vele, hogy kvázi kommentben ott van az alkatrész neve. Ha jobb ötlet nincs, elkezdem elölről lépésenként berögzíteni, és egyesével feljegyzek mindent, de ez így ordenáré tré egy dolog. Tényleg ennyire bonyolult lenne?
Közben megnéztem, ha nem számozza be a progi automatikusan a csomópontokat, akkor kapcsold be:legördülő menű, EDIT, PROPERTIES,CIRCUIT, Show All.
A baj csak az, hogy ez a kapcsolás így sose fog működni. Ez egyszerűen hibás. A Multisim tanulását egy sokkal egyszerűbb áramkörrel kezd el... |
Bejelentkezés
Hirdetés |