Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   30 / 227
(#) maestro válasza Collector hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Nem szokásom nekem anyázni senkit. Csak az idegesít fel mindig, hogy az emberek mindig kitérnek a konkrét válasz elől!
Kíváncsi vagy az 1 MOT-os tekercsemre? Én meg kíváncsi lennék a rezonáns üzemű tekercsedre. Most én ködösítettem.

Tesla-tekercs vagy sem, nekem a lényeg, hogy nagyfrekvenciás nagyfeszültség legyen.
Én meg azokat a DC tápról üzemelő Skori féle tekercseket nem nevezem annak.
(#) Collector válasza maestro hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Ha mottal megy a tesla, hiába van berakva rezonáns kondi, mivel a forgó szikraköz lekorlátozza az áramot (talán egy hangyányit növel a kimeneti teljesítményen). Persze ha mechanikailag pontosan erre méretezett forgó szikraköz lenne, kifejezetten rezonáns üzemhez, talán nagyobb javulást is el lehetne érni. Rezonáns kondikat akkor érdemes berakni, ha a meghajtó trafó kis árammal rendelkezik (pl. neontrafó, csak ott a sönt lekorlátozza az áramot, és nem lehet kiszedni), mert a mot alapból elég nagy áramot lead. Esetleg ha a primer kondit sokkal nagyobbra méretezné az ember, még az is növelné a felvehető maximális teljesítményt, de ahhoz 3 fázisú meghajtás kell, hogy elérjen elég nagy feszültséget a szikraköz miatt. Az én (jelenlegi) nagyobbik tekercsem simán 4 motról megy, próbáltam rezonáns kondikkal is, de semmi változás.

Hát, ha nem nevezed annak az egy dolog, attól még az, googlézd meg az SSTC-t és DRSSTC-t. Van sokféle tekercs kialakítás, és mindegyik azonos elven alapul.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Úgy emlékszem, hogy már belinkeltem, de itt a rajz a rezonáns üzemre : Bővebben: Link
(#) belganarancs válasza maestro hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Pedig nem bonyolult,ezek szerint nem tudod használni a keresőt..Lehet fórumban-az összes topicot beleértve keresni,és lehet egy adott topicban keresni..Adott topicban való kereséshez használd a kis négyzetben található K betűre kattintva..szépen kitörlöd a kis csillagot és beírod a topic szó elé a keresendő kifejezést-kifejezéseket logikai kapcsolatot és bumm kihozza azt amire szükséged van,ki is emeli,ha ahhoz sincs energiád akkor nem tudom,mit javasoljak.
(#) maestro hozzászólása Aug 24, 2009 /

Csak hát a "van még egy alkatrészre" kicsit nehéz rákeresni. És álmomban sem gondoltam volna, hogy Colletor az egyszerű kondenzátorra gondol. Mivel én eddig úgy tudtam, hogy a kondinak váltakozó feszültégű ellenállása van, ami nagyobb mint nulla. És ezért gondoltam úgy, hogy a közel 0 ohmos rövidzáron nagyobb áram folyik, mint esetünkben egy 1 mikroFarad-os kondenzátoron. Szóval még most sem értem, hogy folyhatna nagyobb áram a belinkelt rajzon (ha a kondit a földre kötöm), mint sima rövidzárnál. Nem csak arról van szó, hogy ívkisüléskor a kondi feltöltődik a csúcsfeszültség 2-szeresére és hozzáadódik a szekunder feszültséghez? Vagyis szerintem csak a feszültség nő, és nem az áram, és ettől nagyobb az ív. Bár ha meg a feszültség nő, akkor elméletben az áramnak is kell, ha rövidrezárom. Vagy, hogy van ez?Ívkisüléskor ugye a levegő ionizálódik és rövidrezárja a két elektródát, vagyis felfogható egy "vezetékdarabnak"(nagyon messziről nézve)? Vagy nem?
Vagy csak úgy értetted, hogy akkor folyhat nagyobb áram a szekunderen, ha ívkisülés is van, és zárlatnál nem? Mert akkor elég burkoltan fogalmaztál. Így még el is tudnám képzelni, csak nem értem, mert ez a szikraköz kicsit bezavar. Az ív a kondenzátort pont akkor kapcsolja a földre mikor az feltöltődött a csúcsfesz 2x-esére? Vagy micsoda? Mert ez elég hülyén hangzik.
Remélem értitek, hogy mit akarok kérdezni, mert én már nem.
Tudom sok a hülye kérdés, de ha már nem mondja el senki a pontos működést, akkor majd én tippelgetek. Valamelyik csak talál majd

A kondi igaz - ha párhuzamosan kötöm a trafóra - max a csúcsfesz. kétszeresére tud feltöltődni?

Egyébként köszi a rajzot, de én konkrétabban a videón lévő áramkörre gondoltam, arra a fél méteres kisülésre (2 mot's 4moc's).
Készítettem egy rajzot. Ez az a kapcsolás, vagy valami más az elrendezés?

Ja, még valami. Feszültség sokszorozóval (pl. 10x-ezővel), nem lehetne növelni a feszt? És akkor nem lenne szükség még egy trafóra. Mert azt mondtad egyenfeszültséggel is működik a Tesla-tekercs. Vagy ezt még nem próbálta senki?

Kicsit hosszú lett, bocs. A válaszok ráérnek holnap is.
Rezonáns üzem két MOT-tal?
(#) Collector válasza maestro hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Idézet:
„És álmomban sem gondoltam volna, hogy Colletor az egyszerű kondenzátorra gondol.”

A kondenzátort említettem, a másik dolog, egy rossz tapasztalatból ered, egy hegesztőm volt egyenirányítva, és gyújtással kísérleteztem, az egyik dióda zárlatos lett a graetzben, és így a trafó a saját szekunderét terhelte be egyenáramúlag. Ez egy érdekes jelenség, mivel felmágnesezi saját magát, és úgy búg, mint egy légkalapács.

Idézet:
„Mivel én eddig úgy tudtam, hogy a kondinak váltakozó feszültégű ellenállása van, ami nagyobb mint nulla. És ezért gondoltam úgy, hogy a közel 0 Ωos rövidzáron nagyobb áram folyik, mint esetünkben egy 1 mikroFarad-os kondenzátoron.”

Esetünkben a kondi és a szekunder, mikor ívet húzol rezonáns üzemben párhuzamos LC körként üzemel, aminek kb. 50Hz a rezonancia frekvenciája. Miért folyhat (nem feltétlenül folyik nagyobb minden esetben) nagyobb áram? Mivel a trafó belső ellenállását is lecsökkenti, mert a párhuzamos LC körnek impedancia minimuma van! Ha kondi nélkül rövidre zárod a szekunder impedancia az akkor is annyi marad, mintha ívet húzol vele. Viszont ha rezgőkörként üzemel, az teljesen más tészta.
Ez off topik, ezért kéne az alapokat megtanulni könyvből, vagy akárhonnan.

Idézet:
„Nem csak arról van szó, hogy ívkisüléskor a kondi feltöltődik a csúcsfeszültség 2-szeresére és hozzáadódik a szekunder feszültséghez?”

Csúcsfeszültség duplájára csak akkor fog feltöltődni, ha vagy feszültségkétszerezőt csinálsz, vagy pedig DC rezonáns üzemben működik, kell hozzá egy marha nagy induktivitás az egyenirányítás és a primer kondi közé. Most ezt elég hosszú lenne elmagyarázni, ezért megadom a forrását ennek : Bővebben: Link
AC üzemű teslánál nem mindig töltődik fel csúcsfeszültségre a primer kondi, mert a hálózati freki és a szikraköz nincs összehangolva (ehhez szinkron szikraköz kéne legalább). DC módban viszont minimum megközelíti a csúcsfeszültséget, de ha a szikraköz statikus, az lekorlátozza a kondin kialakuló max feszültséget (ezért szokás forgó szikraközt használni).

Idézet:
„Az ív a kondenzátort pont akkor kapcsolja a földre mikor az feltöltődött a csúcsfesz 2x-esére? Vagy micsoda?”

Az előbbiek miatt nem így van. Remélem nem földelted egybe a szekundert és a primerkört. Ha a primer oldalt földelni akarod, azt külön kell elvezetni a szekunder földtől! A szekunder föld közvetlen a földön kell hogy legyen (fizikailag) vagy valami földhöz nagyon közeli vastag fémtárgyon.

Idézet:
„Egyébként köszi a rajzot, de én konkrétabban a videón lévő áramkörre gondoltam, arra a fél méteres kisülésre (2 mot's 4moc's).”

Amit linkeltél rajz jó. Lehet 2µF-ot is használni, akkor talán közelebb van 50Hz-hez a rezonancia, ezt próbálgatni kell. Egyszerűbb, ha 1 oldalra rakod a kondikat, úgy áttekinthetőbb a megvalósítás során is.

Idézet:
„Feszültség sokszorozóval (pl. 10x-ezővel), nem lehetne növelni a feszt?”

Lehet növelni, de haszna nem sok lesz, mivel a sokszorozó (főleg egy tízszerező) nagyon nem terhelhető, nagyon nagy kondik kellenékek bele. Egyedül szimetrikus, vagy félhullámú sokszorozót érdemes használni, ebben az esetben 2x-es csúcsfeszültséget kap az ember, de ez szintén nagyon lecsökkenti a terhelhetőséget. A legjobb megoldás a több mot soros kötése olaj alatt. Esetleg a többfázisú meghajtás.
A DC mód jobb, mint az AC, de a megoldás nem egyszerű, nem lehet bevágni csak úgy egy halom diódát, mert nagyon erős impulzusokat kapnak a primerkör felől. Magnetronnal lehet viszonylag egyszerűen, vagy félvezető diódákkal, de jól kell szűrni őket.
(#) maestro válasza Collector hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Köszönöm! :worship:
Majd veszek egy lakatfogós DMM-et, és akkor pontot teszek az i-re.
(#) Collector válasza maestro hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Lakatfogóval nem tudsz mérni kis áramokat. Legalábbis az olcsóbbakkal biztosan nem. Egy mutatós műszert szerezz be.
(#) akosh30 hozzászólása Szept 13, 2009 /

Üdv Mindenkinek!
Még új vagyok itt,elöször kérdezek,segitséget kérek.
Egy nagyfeszültségű generátort kéne épitenem fólia felületkezelésére.
A lényeg az hogy egy forgó gumiköppenyes henger,és a vele szemben forgó elektróda között egy szép egyenletes ívet kapjak.
Eddig ott járok hogy csináltam egy 40-80 VDC pufferelt tápot és ezt kéne megszegatva egy 230/5KV-os trafó primer tekercsére juttatni.
csinéltam egy 555-el egy impulzus generátort amivel egy fet-et hajtottam meg.
12-voltos táppal szépen ment is
de mikor rákapcsoltam a pufferelt tápra hamar megnyekkent.egy nagyobb teljesítményű szaggató kéne nekem pár KHz-es . köszi előre is a segitséget.
(#) Collector válasza akosh30 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Hát, ennek nincs túl sok köze a topikhoz.
De egy rajz nem ártana, mert egy gumiköpenyes henger és egy forgó elektróda közti ívet nem egészen értem, gondolom nem a gumiból akarsz ívet húzni.
A fóliának UV fényre van szüksége? Mert akkor inkább egy UV lámpa kéne.
(#) akosdozsa válasza Collector hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

bocs elirtam,az elektroda fix,amiatt van rá szükség hogy a folián mikrobarázdákat hoz létre a kisülés,és igy megáll rajta a nyomda festék,egyébként nem lehet rá nyomtatni.Hasonló szaggatók vannak teslatekercsekben is ha jool tudom.Nekem végül is annyira van szükségem hogy ezt a 40-80 VDC-t(egy 200VA-os trafóbol eggyenirányítom,pufferelem elkoval) 10-50 KHz-közötti frekvencián kéne adagolni a negativ végét a nagyfesz trafó primeroldalának eggyik végére,mig a másik vége pozitivon van.A gond az ha jool tudom hogyha ekkora áramok ilyen gyorsan szakadnak meg,nem élik túl a tranzienseket a félvezető.tehát szabadonfo dióda kéne a tranyó védésére,meg mondjuk,amig nyitva van a tranzisztor,addig egy kondit tölteni ,vagy ellenálásra emészteni az áramokat.ha volna ötlróetetek,esetleg rajt azt megköszönném .majd éni s rajrolok egy mórickásat
(#) poros hozzászólása Okt 16, 2009 /

Sziasztok. Az általatok felrakott sok szép kép kíváncsivá tett és szeretnék egy kisebb tekercset éppitteni. A topicot végig olvastam összealítottam 555el egy oszcillátort ami meghajt egy tv ből bontott sorkimenő trafót a kapcsolás működik. Hogyan tovább ? Itt annyi megoldást olvastam ,hogy már belezavarodtam. A megépített kapcsolás után már mehet a Tesla tekercs vagy kell hozzá még valamilyen védő- szaggató-sokszorozó. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) belganarancs válasza poros hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Szia!

Lehet most ez egy nem szimpi lépés tőlem,de-van itt a topicban egy K-betű.Jobb felső sarokban keresd.4oldal hozzászólást találtam csak a sorkimenő szó beírásával.Ebből a 4 oldalból le lehet már szűrni,hogy mi kell a meghajtás után,ezt kérlek tedd meg!
Aztán,ha marad még tisztázatlan dolog,kérdezz bátran!
(#) Collector válasza poros hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

555-el meghajtott sorkimenő túl gyenge egy teslához, nem fogsz kapni semmit sem a kimeneten (max nagyfrekit). Ha mindenképp sorkimenővel akarsz dolgozni, akkor építsd meg a ZVS meghajtót hozzá, azzal 2-300W-ot ki tudsz szedni a sorkimenőből.
(#) poros válasza Collector hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Köszönöm válaszaitokat, belganarancs és Collector . Máris érdemes volt kérdeznem mert nem tudtam, hogy a keresőt így is lehet használni. /hát így könnyű /.Természetesen beszámolok róla,hogy mire jutottam addig is még egyszer köszönöm mindkettőtöknek !
(#) moha21 válasza poros hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Én is próbáltam zvs meghajtóval, de nem sok köszönet lett benne. (Nagyon apró szikrák) magával a sorkimenővel meg 8cm-es szikrát simán produkált./ Nekem 1µF 250V-os MKP kondival volt a legjobb a hatásfoka a meghajtónak/. De ha neked sikerül valami azért számolj be, akkor lehet újra megpróbálom.
(#) poros válasza poros hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Még egyszer köszönet mindenkinek. Most már látom ,hogy ide egy 555 kevés. Rossz nyomon indultam el. A keresőnek köszönhetően rátaláltam arra a kapcsolásra ami eredeti elképzelésemnek megfelel, de ehhez néhány olyan alkatrész is szükséges amivel jelenleg nem rendelkezem. Megpróbálom beszerezni ezeket és ezt a kapcsolást meg építeni.
(#) belganarancs válasza poros hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szia!

Nem az én dolgom reklámozni,de azért megemlíteném a Skori-féle miniteslát,ha gondolod google-be keress rá a skori szóra kidobja az oldalt.Az alkatrészeket egyszerűbb beszerezni hozzá,ráadásul egy páran már megépítették,(egyet én is) nagyon pöpec kis szerkezet!
(#) tony994 hozzászólása Okt 19, 2009 /

SZiasztok!

Belekezdtem egy skory féle nagy tesla tekercs építésébe... Elis kezdtem csinálni a nyákterveket a táp része kész is van , de a végfokozatnál elakadtam nem tudom a két kis trafó értékét http://skory.gylcomp.hu/tesla/kapcsrajz/skori_tesla_meghajto_vegfokozat.gif valaki nem tudja mi kell oda?Vagy ha valakinek van esetleg a skory féle tesla tekercshez nyáktevei , és felrakná azt nagyon megköszönném!

Üdv!
(#) belganarancs válasza tony994 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Szia!

Skori eléggé részletesen leírta pedig,nem idézném,de a kapcsrajzok alatti szöveget is érdemes ám elolvasni...
Annyit segítek:Sárga színű felirat:Technikai adatok:....

Kapcsolási rajzot legegyszerűbben sprint layouttal lehet tervezni(szerintem),viszont,hogy nézzen is ki valahogy a dolog,úgy sok időt rá kell szánni! Persze eagle jobb,modernebb stb..(szerintem)
Nyákterveket nagyon nehéz szerezni,ezt saját tapasztalatból tudom,jobban jársz és még mindig gyorsabb,ha te magad állsz neki szerkeszteni.

Üdv!
(#) ekkold válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Az a trafó, nem az a trafó
Szóval, szerintem a fetes hidat meghajtó trafóra gondol... de a tesla tekercset is meg lehet hajtani "kimenőtrafóval".
(#) belganarancs válasza ekkold hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Ok,nem ástam bele magam mélyebben,de azért van ott egy piros színű felirat is..
Érdemes lenne akkor azon a fórumon,Skorival beszélned!
Ő azért szokott válaszolni,csak türelmesen kell várni.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Téged az a képen is látható trafó érdekel,amiből kettő van,narancssárgás a csévetest,kocka alakú..?Rá van írva,hogy 3x13 menet...huzalvastagságot nem tudom már leolvasni..illetve,igen kb 0,5mm,ha jól sejtem..Azért nézd meg te is és Skorit is érdemes lenne megkérdezni.
Remélem tudtam segíteni,a többi trafóadat megvan adva..
(#) tony994 válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Szia!

Köszönöm szépen a válaszokat ! Válaszolt skori megosztom veletek is:

"
A lomexben vettem kicsi ferrit E vasmagos trafót, kb. 0,5cm x 0,5cm a vasmag keresztmetszete. Kb. 0,5mm-es huzallal tekercseltem meg (ha jól emléxem) és minden tekercs pont egy sort foglalt el. A trafót soronként szigeteltem.
Ezzel a megoldással kb. 35...300kHz között tudtam használni a szerkezetet, de ha nem univerzális célra, hanem egy adott tesla-tekercshez kell, akkor érdemes ezt a trafót az adott frekvenciára, és 15V-os tekercsekre méretezni.
Magyarul: nagyobb frekvenciára kisebb menetszám is elegendő és akkor a trafó szórási induktivitása is valamivel kisebb lehet.
A fotókon egyébként látszik a trafó, de használhatsz ferrit gyürüvasmagot is erre a célra (méretezni a freki és a keresztmetszet ismeretében lehet)"
(#) belganarancs válasza tony994 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Nincs mit,ha tudok,segítek.
Üdv!
(#) tony994 hozzászólása Okt 22, 2009 /

Sziasztok!

Elkészült a tekercs este írok adatokat csak most suli Addig egy ízelítő kép
(#) belganarancs válasza tony994 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Lenne azért egy kérdésem.A képen nem bizti,hogy jól látom,mi az a fehér valami a feltekercselt rézvezetéken a szekunder tetején látható..a szigetelő szalag alatt..?A szekunder szigetelése nagyon fontos!
(#) tony994 válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szia!

Az is szigetelő szallag
(#) belganarancs válasza tony994 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Szia! Mi dolga van ott?Ahogy írtam,a szigetelés nagyon fontos,ha sérült a szekunder vezeték,akkor szépen össze kell forrasztani,úgy,hogy véletlenül se legyen hegye a forrasztásnak,majd (azt hiszem már a topicban volt róla szó)szigetelni kell,mert a "szikra" a sérült rézvezetéken könnyebben kilép,mint a szigetelten,ráadásul,ha máshol is van sérülés,a baj fokozódik..
Csak építő jelleggel írtam,már kis tekercsnél is-ha a szekunder nem hibátlan,lehetnek problémák,nagyobb tekercseknél,ez a probléma még könnyebben előfordulhat.
Szóval,ha teheted,a kilógó dolgokat szedd le,és a topicban említett módon orvosold.
Azért rákeresek,hogy tényleg volt-e róla szó,de emlékeim szerint volt.
Üdv!
(#) Atielectronic hozzászólása Okt 24, 2009 /

Szép Jónapot Minden fórumozónak!
Én eléggé kezdő vagyok a szeren és azt szeretném megkérdezni hogy ez miféle szerkezet lenne mert léttam róla szép videókat és az érdekelne hogy mekkora áram erőssés süvít ezen végig?
És hogy mennyire ártalmas ez emberre??
És mennyire bonyolult egy ilyen elkészítése??
Nekem van 2 db biztonsági trafóm 12/24V os kivezetéssel...és hogy az jó lenne-e trafónak?
Ha esetleg valaki tudna segíteni azt megküszönném..
Következő: »»   30 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem