Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   26 / 1210
(#) mate_x válasza Panhard hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Itt a kapcsolások között levő freki mérő áramkör.
(#) tommy55 hozzászólása Okt 18, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy nagy problémám. Egy PIC16F887-essel szeretnék egy léptetőmotort vezérelni, a programot megírtam rá, csatolom is, szerintem jól működik, lagalábbis úgy ahogy én vártam, viszont mikor rákötöm a H-hídra meg sem mozdul a motor
Valaki tudna segíteni?
(#) Hp41C válasza tommy55 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Szia!

Milyen léptetőmotort szeretnél forgatni? A kapcsolásból az látszik, hogy a tekercsen polaritást váltasz. Az ilyen bipoláris motornak két tekercse van (4 vezetékkel), azokat időben eltolva kell vezérelni. Ehhez két H-híd és négy portbit kellene...

- a 46. sorban az írás nem a novel-be történik, hanem a Bank1 0x21 címére azaz a 0xA1-re.
- a 66. sor olvashatóbban: incf novel,w ; Használjuk a f, ill. w szimbólumot, jobban olvasható a program...
- A 74. 75. sor egyszerűbben és áttekinthetőbben : addwf PCL,f

Szia
(#) tommy55 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Bipoláris motorom van, természetesen 2 híddal, csak az egyszerűség kedvéért nem raktam be, mert ugyanilyen.
A Vezérlés pedig úgy történik, hogy a tekercseken felváltva váltok polaritást.
(#) Hp41C válasza tommy55 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Szia!

Nem fog forogni egy híd meghajtásával, mind a kettő kell hozzá... A vezérlést negyed körrel el kell tolni időben.

Szia
(#) tommy55 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Köszönöm a tanácsokat, át is fogom írni.
Mit értessz az alatt, hogy negyed körrel kell eltolni a vezérlést?
(#) Ideiglenes válasza tommy55 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

A H hidat praktikusabb Power MosFET-ekkel kialakítani, például azért, mert a szabadon futó diódák már eleve benne vannak. Merem ajánlani P tipusnak az IRF9540-et N tipusnak az IRF540-et BUZ11-et. Ezek nem túl drágák. A fetek mellett szól az is, hogy nem árammal, hanem feszültséggel vezérelhetőek. Persze nagyobb frekvencián a ki-be kapcsolásnál már számolni kell kapcsolgatásukhoz szükséges árammal is.
(#) tommy55 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Szia!

A rendszert úgy szeretném kialakítani, hogy napelemről működjön, és a napelemeket két motor fogja irányba fordítani. Mivel nem biztos, hogy a napelemről lesz mindig kellő feszültség a meghajtáshoz ezért gondoltam tranzisztoros kapcsolásra.
(#) mate_x válasza Panhard hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Rájöttem már mi a baj!
Az égetőmmel nincs semmi gond, de szegény pic meghalt , azért mert újra lett telepítve a program és nem állítottam be a vonalakat Hibásan mentek a vonalak és csendesen kinyiffant a pic, de hát ez van .
(#) watt válasza mate_x hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Ha minden vonal a megfelelő helyre van kötve, akkor nincs az a kombináció, ami tönkretenné a PIC-et. Ezért én más hibára gondolok.
(#) mate_x válasza watt hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Akkor nem tudom.
Félre rakom a picet, valószínűleg veszek egy másikat és azzal megnézem, hogy jó-e. Aztán majd meglátjuk, vak is azt mondja...
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Okt 22, 2009 /

Helló mindenki!

Akartam építeni egy mezei 7szegmenses órát. Mivel korábban már megépítettem a Vicsys féle binárissat, amely most is itt ketyeg a polcon. Gondoltam erre rátoldok egy 74LS47-est és már kész is van, de mivel a 74LS47 OC kimenetű, így közös anódú kijelzőket tudok rápakolni, és az anódokat közvetlenül a PIC vezérli. A PIC egy 16F628A, és csak egy kérdésem van, mert az adatlapról nekem nem egyértelmű hogy 25mA, vagy 200mA a portok tudása. Mert ha csak 25mA akkor valamivel tehermentesítenem kell. Ha valaki felvilágosítana az nagyon jól esne!
Előre is köszönöm!
(#) Mate78 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

I/O lábakon csak 25mA.
A 250mA szerintem az össz áramfelvétel, ha több portlábat terhelünk.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Köszönöm gyors válaszod! Ha jól értem akkor a 200mA az teljes PORTA/PORTB mind a 8bitjének együttes maximális terhelése!
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Okt 22, 2009 /

Mondjuk nekem a Kingbriht SA10-21EWA adatlapja se teljesen tiszta... Azt írja hogy 20mA az áramfelvétele a kijelzőnek, azt nem hogy szegmensenként vagy összesen... kénytelen leszek lemérni, de a mérőműszer nagyon messze van most tőlem...
(#) potyo válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Nem az áramfelvételét írja az adatlap, hanem azt, hogy maximálisan mekkora folyamatos áram engedhető meg. A két dolog nagyon nem ugyanazt jelenti! A 20mA biztosan szegmensenként értendő.
(#) (Felhasználó 20218) válasza potyo hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Ó, én balga... Tehát az áramfelvételt az én előtétellenállásom szabja meg!
(#) frecsko hozzászólása Okt 27, 2009 /

Sziasztok.
Megcsináltam Topi Az inteligens LCD modulok használata című cikkéből a próbakapcsolást. Az lenne a kérdésem, hogy mikor azt akarom hogy az LCD olvassa le a bemeneteire adott értéket akkor az E testre vagy +5V-ra kell felhúzni?
(#) tommy55 hozzászólása Okt 28, 2009 /

Sziasztok!

Az a PIC-nek 2 analóg bemenetét szeretném használni, amik 1-1 fotodiódának a jelét alakítják át digitálissá. Csakhogy folyamatosan ugyanazt méri a két érzékelő, még akkor is ha az egyiket letakarom. Külön-külön teljesen jó működnek csak egyszerre valamiért nem. Van ötletetek, hogy mit nézzek meg?
Tamás
(#) watt válasza tommy55 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

A programot!
(Szerinted jósok vannak itt, vagy látók? Rajz, program csatolása... ?)
(#) tommy55 válasza watt hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Bocsi. Már csatolom is.

A2D.asm

(#) watt válasza tommy55 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

1. btfss     ADCON0,GO_DONE ; this bit will change to zero when the conversion is complete
  2.      goto      $-1

Ha a GO_DONE bitet beállítod(SET), akkor az idézett programrész nem vár semmire(nem várod meg a konverzió végét, ezért zöldség lesz az eredmény.), Ennél a lépésnél akkor ugrik, ha a bit 1.
BTFSC kéne oda nem?
(#) tommy55 válasza watt hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Köszönöm a segítséget
soha nem jöttem volna rá magamtól
(#) makai1 hozzászólása Okt 28, 2009 /

Sziasztok.
Olvasgattam a topicot és több más helyen is olvastam a pic programozásról.
Azt szeretném megkérdezni hogy teljesen kezdőnek tudtok-e ajánlani valami könyvet pic-ekrol és azok programozásáról? Ja igen és kellene hozzá ugye-e fejlesztő "panel" is, jó lenne olyan amit készen lehet megvásárolni és olyan ami késöbb ha jobban belejövök nem kell kicserelni.
Ja igen Pc- igenye milyen a dolognak?
Válaszokat elöre is köszi.
(#) potyo válasza makai1 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

PC igénye semmi, sőt régebbi a jobb, hogy legyen rajta soros és párhuzamos port.

Könyv van, Kónya László-Kopják József: PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája, chipcadnél beszerezhető. De ha végigolvasod itt az oldalon a PIC-es témákat, akkor találni fogsz még hivatkozásokat amellett, hogy sokkal többmindent megtanulsz közben, mint amit egy könyvben le lehet írni.
(#) Hp41C válasza makai1 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Szia!

Egy USB port nem lenne rossz rajta...

Szia
(#) watt válasza makai1 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Az oldalamon írok néhány gondolatot a PIC kezdésről, szerintem érdemes legalább elolvasni, ha utána nem is fogadod meg minden részletét, bár az szerintem széllel szemben való dolog lenne!
(#) sniperx hozzászólása Okt 29, 2009 /

MPLAB telepítéssel vannak problémáim, de ezt leírtam az MPLAB topicban már. Amiben kellene némi segítség:
Parsicban próbálkozok egyenlőre összehozni valamit és le kellene fordítani hex-re, hogy icprog beégethesse.
Tudtok ajánlani valamit, ami az asm-ből csinálna hex file-t?

A másik dolog: ehhez az égetőhözhogy kell beállítani az icprog-ot?
(#) watt válasza sniperx hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Idézet:
„Tudtok ajánlani valamit, ami az asm-ből csinálna hex file-t?”

MPLAB esetleg megfelel?
Persze nem tudhatom, hogy az a csoda fordító milyen asm-ot állít elő, de ezt nem is kérdezted...
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

A parsic témában megtalálod a megoldást !
Ha jó verziót töltesz le abban benne van a fordító is !
egy f10 és kész az asm és a hex !
Következő: »»   26 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem