Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Topikba olvass bele mélyen, illetve:
Bővebben: Link
Köszönöm a gyors reagálást csak egy problémám van...nem tudok jól angolul....Ha lehetne egy kérésem ha valaki linket küld lehetőleg magyar nyelvű legyen..de azért köszönöm..
![]()
A fórum az magyar nyelvű
![]()
szia
a primer kör megépítéséhez legalább 4-5000 V-os kimeneti feszültségű trafóra van szükséged ha nagyon kezdő vagy akkor csak óvatosan. ![]()
Ma nézegettem videókat yútúbon, meg is találtam a citrom díjas építőt:
Bővebben: Link Világos, hogy kézzel kell a primerhez nyomni a nagyfeszt, hisz ez a legbiztonságosabb módja ennek, bár szerintem biztonságosabb lenne, ha a másik pólust is fogná közben. A primert pedig logikus, hogy úgy kell megtekerni, hogy a lehető legtöbb helyen szikrázzanak egymásra a menetek ![]()
Szegényke
![]() Azért a tudós köpenyt is felvette,hátha működik majd a tekrenc. Kezdetben én is a székemben ülve, a kezemben fogtam az autó gyújtótrafót,és néztem milyen szép nagyokat szikrázik,aztán amikor egyszer azt vettem észre,hogy 45fokban rögzült a kézfejem,szerencsére azzal a lendülettel a trafó is kirepült a kezemből,majd egy pillanattal később vigyázban állok..nos azóta elővigyázatosabb vagyok.. ![]() Kellemes Karácsonyt!
Én meg mikor régen több trafót használtam egy asztalon, ugyan olyan hálózati dugókat használtam, és egy mikrosütőtrafó volt bedugva, illetve egy kis fűtőtrafó. Kihúztam a fűtőtrafó dugóját, azt gondolván, hogy a mot most már nincs feszültség alatt, megfogtam a vasmagját, aztán furcsa volt, hogy miért szikrázik, mikor hozzáérek.
De nézzük meg, hogy ez az előbbi, munkavédelemből csillagos ötös japán hogy oldja meg a trafók tesztelését : Bővebben: Link
Tyű-ha.Meredek.
![]() ![]() ![]()
Ma összedobtam egy 2 motos tekercset, csak úgy.
Bővebben: Link Bővebben: Link Szerintem jó, persze ez csak ilyen levegőben összekötött drótokkal, meg jó nagy szórt induktivitásokkal ment így, melegedett minden ![]() Van videó is, ha érdekel valakit, majd feltöltöm.
üdv
grat. a tekercshez. nézelődtem a neten kondenzátor fegyverzetnek való anyag miatt és találtam egy az alufóliánál kicsit vastagabb anyagot azt hiszem hőtükör fóliának hívják. majd kipróbálom
Utánépítettem egy 3 fázisú meghajtást 6 darab mottal. Elég mókás cucc.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link A parabola a háttérben kb 1 méter átmérőjű. A fázisfeszültség nem volt nagyobb 180V-nál, szóval még van benne tartalék ![]()
Videó.
Üdv mindenkinek lenne egy kérdésem,amin már rég gondolkodom,hogy hogyan lehet az,hogy a MOT-okon
viszonylag ilyen kevés menetszámú tekercsből,hogy lehet elérni ekkora feszkót és teljesitményt,ugyanis tekertem egy vasmag méretben pontosan megegyező trafót amin kb 3-szor akkora tekercs volt mint a MOT szekunderén,és kb negyed akkora feszültséget kaptam,szerintem a vasmagba lesz a titok de nem vagyok biztos benne.Kösz előre is ![]()
Nincs túl sok titok egy lemezelt vasmagban. Ha 1 menet a primer, és 10 menet a szekunder, máris elértük, hogy a bemeneti feszültséghez képest 10x akkora a kimeneti feszültség. Ezzel az a probléma, hogy ha bedugod a hálózatba, akkor mehetsz is felkapcsolni a kismegszakítókat. Ha túl sokat tekersz rá, akkor pedig a hálózatból alig vesz fel áramot a saját impedanciája miatt. Ezért egy pontosan méretezett primerre van szükség, hogy csak annyi áramot vegyen fel a hálózatból, amennyi szükséges ahhoz, hogy a mikrosütőben lévő cuccok fogyasztása ne terhelje be a szekunder oldalt annyira, hogy túlságosan leessen a feszültség.
Szeva Collector ,néztem a 3-fázisú szerkentyűdet a képen ,csak érdekelne,hogyan oldottad meg kondik bekötését diódákkal vagy nélkülük? Mellesleg meg kell hagyni az Iv az szép.
Itt a teljes rajz: Bővebben: Link
Egyébként abban nem vagyok biztos, hogy a párhuzamosított szekunderek fázisonként helyesen vannak-e bekötve. Ugyanis ha az egyik máshogy van, akkor a fázisok 0 ; 120 és 240 helyett 240+180 azaz 60 fok, tehát 0 ; 60 és 120 fok lenne.
Van benne valami de sz.tem a diódák után a szinusz görbék lényegében összeadódnak,és itt a sorrend nem játszik szerepet
ltt nem nagyon értem hogyan tud a fickó 4 mot-ból ekkora Ivet kisajtolni.
Úgy, hogy rezonáns üzemben működik. A szekunder oldal egy soros rezgőkört alkot, így a trafó belső ellenállása leesik a DC ellenállás szintjére, ezért hatalmas áramok kifolynak belőle. Én 2 trafóval próbáltam, azzal is 40 centis ívet lehet húzni.
Aha vagyis ha jól értelmezem akkor ez a kondenzátor-tekercs rezgőkör alapelven működik de ha tévedem javIts ki.
még ha nemgond csak annyit kérdeznék meg ezzel kapcsolatban,hogy ilyen rezonáns állapotban mennyire terhelődik túl a trafó,és mekkora- a zárlati áram mondjuk 1 mot esetében ![]()
Igen, a szekunder oldal egy impedanciaminimummal rendelkező rezgőkör lesz (egyébként ez az egyik módja annak, hogy egy trafó belső ellenállását csökkentsük).
Rezonáns állapotban a mag melegszik nagyon, ezért olajba kell tenni őket. 1 mot esetén akár 1-2A is folyhat a szekunder oldalon zárlatban. Majd lehet bekötök analóg műszereket, és lemérem.
Blokkolo?WTF??
![]()
Mondjuk téglafal. A járdára. Blokkolja a gyalogosokat
![]()
Amúgy nemrég szert tettem öt db mérőtrafóra, amiből igaz egy menetzárlatos,szóval 10000/100v 630VA darabja,a zárlati teljesItmény ennek kb 20-szorosa ha 2fázison üzemeltetem,ugyanis mértem a magasoldalon 0,66A-t kaptam, eredetileg párhuzamosan szerettem volna bekötni őket a nagyobb áram elérése céljából, de ez sajna nem fog megvalósulni, mert a felvételi áramuk jóval meg fogja haladni a hálózati kismegszakItóét ,de még sajnos eddig nem volt sok időm kIsérletezni velük.
Ennél a kapcsolásnál az utolsót akarom kipróbálni, (Collector oldaláról van a kapcsi) Azt szeretném megkérdezni, hogy itt használjak valamiféle olajos szigetelést az átütés miatt, hogyha csak két trafóm van? Vagy azt akkor kell, hogyha mégtöbbet kötök össze?
Üdv.: Dave
Az utolsó kapcsolás esetén 115-115V lesz a két primeren, így a szekunder oldalon sem 2,1,hanem 1,05 és 1,05kVAC lesz. Ennek az az előnye, hogy nem melegszik, és ez a két sorbakötött trafó önmagában nem igényel olajat.
De mi a cél? Ha nagyobb feszültséget akarsz, akkor a primereket párhuzamosan kell kötni (vagy, ha sorba kötöd őket, akkor 4 darab trafó kell ahhoz, hogy dupla feszültséget 4,2kV-ot kapj, de ehhez amúgy is már kéne olaj a nagyobb fesz miatt, így nem érdemes ennyit kötözgetni soros primerekkel). |
Bejelentkezés
Hirdetés |