Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Én nem potit használnék, hanem ellenállást, de ha poti legalább 2W-osat. A LM317-et megfelelő hűtéssel kell ellátni!
Ha sima ellenállást rakok be, akkor mekkora teljesítményűt? Úgy jó lesz hogy potival belövöm az áramot, utána kimérem a potit és akkora ellenállást rakok be?
A 317-nek a kimeneti feszültsége 1.7V. A teljesítmény jelen esetben P=1.7V*0.148A=0.2516W.
Ha egy 1W-os ellenállást beraksz nem lesz gond vele.
Na kicsit méricskélgettem... Ha 185mA-re lövöm be a diódát, akkor a poti ellenállása 6,8ohm, ami 232mW-ot jelent a potin és ezek a potik 250mW-osak. Ilyenkor mi a helyzet?
![]()
Hát ha a potid 100 ohm-os, akkor az a 250mW a száz ohm-ra értendő. A 6.8 ohm a tizede sincs. A terhelhetősége is kisebb lesz..
Szerintem így túl van terhelve a potid!
Hello!
Arról nem is beszélve, hogy ekkora áram a poti csúszkáján, semmi esetre sem folyhat át. De ha a 185mA megfelelő, akkor miért nem raksz be egy 6,8ohm-os ellenállást és felejted el az egészet. (Aki tervezte a kapcsolást, gondolom valami böszme huzalpotit alkalmazott, vagy nem gondolta át a dolgot.) üdv! proli007
Már sikerült 3 ellenállásból összepakolni egy "pakkot" ami pont 6,8 ohm ellenállású (sorba 4 és egy 3,6 ohmost, ezek 2W-osak, és ezzel párhuzamban egy 66,5 ohmos, 0,6W-os ellenállás).
A kép magáért beszél ![]()
Sziasztok!
Egyszerűen megpusztulok, hogy ilyen egyszerű kütyü az őrületbe kerget. Egy áramgenerátornak az lenne a szerepe, hogy ne mászkáljon az érték, nem?! ITT a Figure 2-nél kijött nekem, hogy 500mA-hez 2,5 ohm kell - 0,625W-os (2 db 5,1-eset párhuzamba tettem) nameg 20V-ot kap a stabkocka bemenete. Miért van az, hogy szépen mászik le az áram ahogy telik az idő, nagyjából 5 mA/perc. Persze az ellenállás melegszik felfele, és ennyi lenne? Nade, mit tehetek? (Egyébként 10db 2500mAh-s sorbakötött Ni-MH akkut töltenék konstans 500mA-rel.)
Szia!
A 317-re raktál elég nagy hűtést? Én azért még megmérném töltés közben az akkupakk feszültségét. Ha nagyok az átmeneti ellenállások a töltőkörben, a stabil működéshez lehet kevés a 20V.
Hali!
Szerintem nagyobb teljesítményű ellenállás kell!
Igen rajta van egy hűtőbordán majdnem: ugyanilyen
Érdekes a dolog különben nagyon, mert függ az áram a bemeneti fesztől, de nagyon! Holnap csinálok egy videót a folyamatról, ahol látszódik majd a bemeneti feszültség, az akkupakk feszültsége és az aktuális áram. Továbbá tapogatom majd a bordát és az ellenállást. ![]() No, de mostmár tényleg lefekszem :buck: :wave:
Az 317-nek kell kb. 3.5-4.5V a stabil működéshez, ha ez nincs meg nem tud stabilizálni.
A 10 db. akku az kb. 14V töltéskor, és ha az elemtartóknak nagy az átmeneti ellenállása, már kevés is a 20V.
Hmm..
Hát rendben, a jelenlegi tápommal 30V-ig tudok felmenni, majd megküldöm neki akkor, köszi mindent! Jóéjt! zenetom: nekedis! :yes:
Üdv!
Úgy néz ki, hogy megoldódott a problem. Betáp maradt 20V. Minden maradt a régiben kivéve, hogy az ellenállásokat 4db 10 ohm-osból csináltam; ami így is melegedett, de most nem mászkált az áram. Különben az 3 ohm-ot adott ki, műszerrel mérve.
Hello!
Tudna valami küldeni nekem egy kapcsolást amivel az áramot tudom korlátozni? Egy PC tápegység-ről működtetnék egy peltiert, aminek az áramfelvételét kellene korlátoznom. 1-7A-ig kellene hogy szabályozzon kb.
Sziasztok!
Építettem egy áramgenerátor kapcsolást LM317-ből, de sajna nagyobb áramok kellenének, ez csak 1,5A-ig terhelhető. Hogyan járok legjobban, ha mondjuk 3A vagy 5a terhelhetőségre lenne szükségem (úgy értem egyszerűségben meg anyagilag is)? Köszi, Anti
Sziasztok
Nem tudom tud-e valaki egy egyszerű 2 vezetékes áramgenerátor kapcsolást ami 2-24 mA-ig tud szabályozni egy tengelyes potival (közel) lineárisan, és 24V-os. Próbáloztam néhány megoldással, de valamelyik nem tudott 2mA ami meg tudta az nem akart lineáriasn szabályozni.
Hello!
Nem tudom mivel próbálkoztál, azért feltehetted volna. A 2mA induló áram azért necces, mert ha megnézed a rajzot amit rajzoltam számodra, a 2mA-be bele kellene férnie a referencia áramának és a műveleti erősítő tápáramának. Kis áramú referenciával és erősítővel, javítani lehetne a dolgon. És Talán nem véletlen, hogy a szabványos érték 4..20mA. De indulóáram a gyári készülékeken is általában 3,6mA. üdv! proli007
Hahó!
Végül sikerült megoldanod a problémát? Mert én ugyanezzel a problémával küzdök! Keresgéltem a fórumon, de ehhez kapcsolódóan semmit nem találtam!
Hello!
Csak most néztem meg az eredeti kérdést, de szerintem el van komplikálva. Gyakorlatilag ezt a lépcsős áramszabályozás szerintem felesleges. Mivel nagyobb generátor feszültséghez nagyobb töltőáram tartozik, ezt egy sima néhány tized Ohm-os ellenállással is lehet korlátozni az áramot. A generátor, meg annyi feszültséget ad le amit akar, maximum amikor az aksi eléri a 14,5V-ot be kell terhelni a generátort, hogy ne tudja a feszültséget tovább emelni. Vagy rosszul látom a problémát? üdv! proli007
Hali mindenki!
Rászántam magam s próbapanelon összeraktam skory honlapján lévő első áramgenerátort, annyi különbséggel, hogy a 0,9-es ellenállás helyett 2,5-öset tettem, mert nekem csak 300mA-kell, és kihagytam az induktivitást. Ehhez a ledhez kellene: http://n2.vatera.hu/photos/71/bc/a39_1_big.jpg 1W-os, 40lm-es, FEHÉR, PROLIGHT STAR LED 300mA áramfelvétel 3,4-3,8V nyitófeszültség A helyzet a következő: ráteszem a ledet az áramkörre, majd adok tápot az áramkörnek és semmi nem történik.Ha rámérek műszerrel akkor a 300 mA megvan, de a feszültség szinte 0. Ha egy pillanatra kiiktatom a ledet majd vissza akkor villan egyet, gondolom a kondi miatt és annyi. Mi lehet a probléma? talán az induktivitás kihagyása? Üdv.: Gabesz
Szia!
Idézet: „és kihagytam az induktivitást.” Végzetes hiba!! Az első rajz kapcsolóüzemű az induktivitás nélkül nem működik!
aha... köszönöm a gyors választ. A hozzávalók vásárlásakor valamiért elmaradt a beszerzése, ezért hagytam ki. Hétfőn pótolom.
![]()
Hello!
Valamit kipróbálni, mindíg egy ellenállással érdemes, nem egyből a drága diódát berakni. Aztán már ha azzal működik, akkor lehet próbálkozni. De mindenek előtt, megérteni mit is készítesz, mert az visz előre, és hátra a pénztárcádat.. üdv! proli007
Én gyakorlatias ember vagyok és könyvekben ezekről a dolgokról sok púderrel beszélnek. Nehéz olyan helyet a neten is találni ahol tisztességesen leírják a működési elvet is. Építettem már 1-2 dolgot, tényleg csak 1-2-t (ic-s erősítő, vakuszinkron,...), de azokat sem teljesen értettem.
![]() ![]()
Hello!
Én is gyakorlatias embernek vallom magam. De ez nem azt jelenti, hogy az embert nem érdekli amit készít, hanem azt, hogy a gyakorlatban is ismerem a dolgok buktatóit. Van tervezés, és kivitelezés. Te a kivitelezés, (avagy technológia) oldalon szeretsz alkotni. Nincs is ezzel semmi baj. Számomra viszont kicsit ellentmondásos a válaszod. Mert azt állítod, hogy a könyvekben sok a púder, nem érted a dolgokat, viszont simán kihagyod a kapcsoló üzemű cuccból a tekercset.. Amit írtam, csak jó tanácsként próbáltam mondani, hogy nem ajtóstul kell a házba rontani.. Ennyi és nem több.. ![]() Egyébiránt ha valamit nem értesz, miért nem kérdezel rá, itt a fórumban. Ha válaszolnak rá, biztos nem fognak "ködösíteni", mert vissza lehet kérdezni, és más "értő" is fogja olvasni a hozzászólását és "leordítják a fejét". Szóval ez kissé más mint a könyv. Viszont abban igazad van, hogy " sokat kell vele foglalkozni". üdv! proli007
Helló!
Van itt valaki aki megépítette Skori honlapjáról a szabályozható kapcsolóüzemű áramgenerátort ledekhez? A 0-1A változat kellene. Mert kellene a nyomtatott áramköri rajza.Segítségeteket előre is köszönöm!
Lentebb van amihez kitette a panelrajzot is.
Az nem jó? |
Bejelentkezés
Hirdetés |