Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   142 / 507
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Hamar elfelejtettél számolni. Kezdjük:
Ritka kivétellel minden ilyen létesítményre azt mondják, a nagyobb gazdaságosabb.
1 m átmérő ~0,5 m2 hasznos felület, 2 m átmérő ~3 m2, 3 m átmérő 7 m2.
Azonos felülethez arányaiban az 1 m-esből 6 vagy 14 db kell. +ennyi torony, tengely, csapágy, generátor, szabályzó... Az, hogy vékonyabb, kisebb..., ne tévesszen meg!
2 m/s szélben van 5 W négyzetméterenként. 2,5 W megpörgeti az 1 m átmérőjű kerekedet? Akkor 50% hatásfokkal már 1,25 W-ot ki is tudsz venni belőle! Van neked ennyi hatásfokod? Az 1,5-5 MW-osak már tudják.
3 m/s az általában az induló sebesség a könnyebb járású gyáriaknál. Energiatartalma ~17 W/m2. 2 m-esen 51 W. Jó gépen elvben ~25 wattot már kinyerhetsz. Hatásfok és egyéb miatt, jó ha 15-öt. 3 m-esen 119 W, amiből akár 40 is maradhat.
4 m/s: Erre mondják, hogy talán már lehet vele valamit kezdeni. Energiatartalma ~40W/m2. 3 m-esen 280W, kivehető úgy 120 körül.
Az 1 m-esen még mindig csak 20W hajt, amiből talán 5-öt kiveszel.

Ne sértődj meg, nem cikizni akarlak. Nem árt a realitásokkal tisztában lenni.

Egyébként van magyar szakember, aki a helyi viszonyoknak megfelelő szélkereket tervez. Keresd Cirrus Róbertet!
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

( a sok kicsiért nem buzerálnak a szomszédok, csak legyintenek, az egy nagyért meg felnyomnak hogy nehogy már jó legyen neked....és egy már nagy különbség. )
(#) rossman hozzászólása Okt 25, 2009 /

Sziasztok. Újabb fejlemények vannak. Ma felállitottuk a tornyot, hát ha hiszitek ha nem, villogott a bexarás jelző.
Ime képekben:

És az én projektem
(#) erbe válasza rossman hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Miért tettél a belsejébe félhordókat?
(#) rossman válasza erbe hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Nem az én ötletem volt. Túl üresnek tünt. Hátha bejön.
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

1. Utálom a számokat ,mert meggyőződésem hogy a szél esetében fére vezet bennünket.Csak egy példa:Ismeritek a "jó bevált alap képletet" a szélhez.Foglalkozik légsürüséggel,sebeséggel, lapátok által leirt körrel,tehát a képlet szerint tökmindegy hogy öntötvasból vagy üvegszálból van a lapát mert a tömeg nem számít.Ezt te elhiszed?
2. képletek alapján 2 lapátos hatékonyabb,mint 3 vagy 6 lapátos.Kérdezzd errröl Pudinggont mert ez sem felel meg az szakirodalomban leirtaknak.
3.Nézdd meg Magyarórszág globális szélviszonyait amit 60 méteres magaságra adtak meg átlag 3,5m/s akkor,mit akarunk párméteres magaságban?
4.Egy kérdés hány müködő szélkereket csináltál?
Amit most én csináltam 1,5m átmérő 6 lapát egyenirányítás után 3m/s-nél 10-13Watt ad le.
Én nem vitatkozni szeretnék ezért ajánlom,hogy Te csinálj egy nagyot én 5 kicsit és teszteljük pár hónapon keresztül,mikor melyik mit termel és összegezzük az eredményeket.Bár eddigi tapasztalatom szerint a nagyobbak 3m/s nél csak forog de még nem termel.Igy óránként indulóba kb 50 watt forrrom van (5 generátorból).És ez egy olyan szélerősség ami óraszámban nagyon meghatározó.
Továbbra is észérvekkel,vagy műkődő berendezéssel meg lehet engem győzni,de számokkal nem.
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Városodban is volt egy 5KW-os felállítva ,engedéllyel kb 15-20 méter magsra ,de már lebontották,mert annyira sokat termelt.Ismerem a tulajt ezért tudom.
(#) Alkatel hozzászólása Okt 26, 2009 /

Egy osregi ezermesterben olvastam valamit. Hatha erdekel valakit.EM 1981/03. Allo szelmotor. Meretezes, + hihetetlen adatok...
(#) Barret válasza Alkatel hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Igen hihetetlenek!
Egy másik számra is hivatkoznak,abban azt a cikket nem találtam meg!
(#) Barret válasza rossman hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Szerintem nagyobb a tehetetlensége...
(#) athor77 hozzászólása Okt 26, 2009 /

Csináltam egy öntési próbát a hobbyragasztóval trafóból nyert dróttal csak hogy meg lehet-e csinálni.
A drótot most ne nézzétek csak a tartása érdekelt meg hogy ebben a vastagságban (5mm)is fogja-e a tekercseket.
Lett egy két légbuborék de oda már nem jutott annyi anyag.
Ilyen lett:
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Melyik városban? Hol?
Még nem láttam, pedig már 32 éve itt élek. Nagypáliban van 1 kicsi. Szégyenlősen 2 domb között a völgy aljára tették. Biztos azért, hogy ne lépjék át a limitet.

"képletek alapján 2 lapátos hatékonyabb,mint 3 vagy 6 lapátos."
Biztos lehetsz benne. Ellenben ha a szélsebességhez igazodunk, akkor a 6 vagy még több lapátos kis szélben könnyebben indul, mint a 3-as. Nem ok nélkül készülnek az amerikai vízhúzó kerekek sok-sok lapáttal. A Savonius még könnyebben, mert hatalmas felületen fogja a szelet.
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Zalaegerszegen volt messziröl a városon kivül is látszott.Priviben szívesen átadom az illető elérhetőségét.a generátorja még mindig megvan nem használja.

Melyik részen?
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Ha Zegről mentem Kanizsára akkor a főutról látszodott.Pontos cimet tudom ,de itt nyilvánosan nem akarom leirni.
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Milyen kár hogy a szél tojik a képletekre....Pár napja betettem ide annak a videónak a linkjét ahol a 6 lapátos a sárga földig alázta a 3-ast......pedig papíron a 3-as lenne a nyerő.....Én azt hiszem mégiscsak maradok a tesztelgetésnél az elméleti számításokat meg meghagyom azoknak akik nem akarnak termelni semmit.
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Senki nem állítja az ellenkezőjét. (#539720).
Egyszerűen máshol van a munkapontjuk. Ahol a 3 lapátos optimálisan termel, ott a 6 lapátos a kitakarás miatt gyengül, míg kisebb szélben a 6 lapátos érzi jól magát.
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Bocs de nem értelek (biztos bennem van a hiba) Ha 25-30km/h-s szélben a 6 lapátos több mint kétszer többet termel mint a három lapátos akkor szerinted mekkora szél kellene ahhoz hogy a gyárilag 3 lapátos optimálisan termeljen? Ezek szerint vagy orkánra tervezték ezt a generátort, vagy valaki marhára nem értett a feladatához hogy ekkora és ilyen lapátokat tett a generátorra. Mindenesetre nem kívánom megérni azt a szelet amikor a 6 lapátost már fékezi a saját kitakarása, mert alighanem akkor már a legkisebb problémám lesz az hogy mit csinál a generátor... :eek2:
(#) mjoy válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Nagyobb szélben 40-50 km/h -nál ,lehet hogy a 3 lapátos jól érzi magát. De ez ritkán van ,és akkor inkább fékeződjön. A generátor viszont nem tudna többet termelni 3 lapáttal sem ,mert már ilyenkor 6 lapáttal lejött a maximum teljesitmény róla. Mindenkép a több lapátos a nyerő. Jobb az iránytartása is. Pudding1 nél kenterbe verte a 3 lapátosokat. Messze többet termelt. Aztán számolhat bárki bármit ............próbálja ki inkább.
(#) Alkatel válasza Barret hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Pedig ott van! Most neztem meg. A digitalizalt valtozatot bongeszem, mert sokkal gyorsabb. Az auto install nem mukodott nekem, ezert a manualist inditottam. Lehet, hogy a sima fotos oldalbol kimaradt, de a masikon ott van.
(#) Barret válasza mjoy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Nekem is 6 lapátos van,Igaz még csak "kísérleti "darab!
Nincs generátorom.
De ha jó erős szél van,iszonyatosan fel tud pörögni!
Nem úgy tűnik mintha fékezné magát...

(#) Alkatel válasza rossman hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Te ez a allo tengelyes olyan jol nez ki, hogy kedvet kaptam az epitesehez. Nekem csak kisebb lehetosegeim vannak a hely hiany miatt. Hozza fogom epiteni a magyar talalmany szeltereloit is, ha mertem teljesitmenyt. Meglatjuk kicsiben mennyivel no a hatasfoka a terelok hatasara. Biztos vagyok benne, hogy lenyegesen jobb lesz, mert a szelirannyal szembe mozgo lapatok nem fekezik. Ezzel talan kiprobalhatom a szivattyu motorokat.
(#) erbe válasza mjoy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Gyári adatok szerint a 3 lapátosok általában 14 m/s-nál érik el a maximális teljesítményüket. Ez ugye ~50 km/h.
Gyanítom, ez sok mindent megmagyaráz. Ahogy azt is, hogy a drágán kínált gyári 3-lapátosok soha nem lesznek igazán jók itthon.
Ez pl. a táblázat szerint 15 m/s-nál. 300W szélkerék adatlap
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Jók azok, de csak úgy mint annak idején a merkurból hazavitt autók....újra kell építeni ahhoz hogy megfelelően dolgozzon.
(#) jym hozzászólása Okt 27, 2009 /

Ezt ismeritek ?

Függőleges tengelyű szélerőmű - Dr. Györgyi Viktor

Bocs, ha már volt.
(#) rossman válasza Alkatel hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Szia. Nosza rajta. Építs te is 1-et. Most megy a tesztelés. Már alacsony szélsebességnél is elindul. Azon gondolkodunk hogy valami nagy átmérő tárcsa generátort kéne épiteni rá. Probálkoztunk először vinyó mágnesekkel de nem igazán jött be. 12 kis tekercsel jött le róla 18v és 0.5A. Ez kb 250mm átmérőn volt. Most számolgatjuk mekkorára kéne növelni az átmérőt hogy termeljen is.

Szerintem irtóra meg fog nőni a hatásfok ha kitakarod a széliránnyal háttal állo lapátokat csak hát annak is kellene
plusz forogni és szélirányba álni. sok sikert a probálkozásaidhoz.
(#) Arpesz válasza rossman hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Sziasztok! Nem kell plussz forognia, terelőlemezekkel megoldható, így mindeggy hogy milyen irányból fúj a szél

Rajz1.dwf

(#) Arpesz válasza Arpesz hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Bocs a formátumért itt van png-ben

rajz1.PNG

(#) Alkatel válasza Arpesz hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Ez a magyar talalmany lenyege. ezt fogom megepiteni. 45 centi magas lesz es 115-os esocsatornabol a rotor, felbe vagott cso helyett. A dinamo pedig egy me'g at nem tekercselt mosogep motor lesz, egyenlore a tachogeneratora jeladokent fog dolgozni. Merni jo lesz.
Következő: »»   142 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem