Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm és akkor most hogy állítsam hogy például kwh legyen?
Ehhez tudni kellene hogy az átfolyásmérő 1kg víz átfolyásánál mennyi impulzust állít elő.
Valamint az AD konvertereken megjelenő szám hogyan viszonyul a hőmérséklethez °C-ban.
Átrajzoltam hogy lásd hol kell változtatni.
De itt feltételezi a porgram hogy az átfolyásmérő 1Kg vízhez 1 impulzust ad. Valamint hogy az AD konverteren megjelenő szám a víz hőmérséklete °C-ban. Az a baj hogy a rövid mérési ciklusok miatt uWh teljesítmények keletkeznek amiket aztán össze kell adni és KWh-ban kijelezni, ami a milliárdszorosa. Ha pedig túl hosszúra választjuk a mérési ciklust akkor a ciklus alatti hőmérsékletkülönbségek átlagával kell számolnunk. Ami amellett hogy bonyolult, rendkívűl lerontja az amúgy sem nagy pontosságot. Extrém esetben pedig teljesen meghamisítja. Tehát nagyon nem egyszerű még egy ilyen Proli007 szavaival élve "saccográfot" sem készíteni. De a PIC-en kívüli hardver ismeretének teljes hiányában biztosan nem lehet programot írni egy ilyen összetett műszerhez.
Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Olvasgattam a topic-ot (persze mind a 90 oldalt nem olvastam végig), de nem találtam ami igazán nekem kell. Tehát foglalkozom pic-el, meg is csináltam már néhány programot parsic-al, működnek is szépen viszont. Viszont analóg mennyiség mérésével még nem sikerült jutnom sehova, ehhez szeretnék egy kis induló segítséget kérni. Előre is köszönöm: Kev.
Parsic elérhetőséget tud valaki? (esetleg link?)
Jöhet privibe is, ha itt off...
Sziasztok!
Csinált már valaki a Parsical belső Watchdog-ra példát ?
Elnézést közben megtaláltam a választ.
A program súgóját átolvasva és az ASM kódot átnézve, úgy tűnik hogy a Parsic automatikusan beszúr a forráskódba helyenként egy-egy CLRWDT utasítást, ha aktiváljuk a Watchdog timert.
Köszi, közben sikerült feltenni.
Rögtön lenne is egy kérdésem: hogy lehet legegyszerűbben megcsinálni az egygombos be/ki kapcsolást? (1. gombnyomásra bekapcsolás öntartással, majd ugyanezen gombot megnyomva elejt)
Hali Kezdő pic-es vagyok olvastam a parsic programrol itt a forumon, nagyon megfogott honnan tudnám letőlteni??
Olvasd el az oldalt és már tudod is
Sziasztok!
Kaqkk barátommal csinálgatunk egy Parsic-os projectet, de sajnos meg akadtunk az UART használatánál. A feladat az lenne hogy két adc értéket kellene elküldeni UART-on. Ezt hogyan lehetne megvalósítani? Válaszaitokat előre is köszönöm!
Én már megtaláltam a megoldást (a 13. oldalon D Csabi tollából)
Idézet: „Szia! Letöltheted az oldalamról is.” Nálam "Acces denied" van. Ha frissítem az oldalt, akkor is.
Hiányzik a "www." írd be kézzel és működni fog.
De letöltheted Pionner jóvoltából innen is. Kaqkk az UART ra azért én is kíváncsi lennék. Megtaláltam dcsabi programjában a részt, de nekem így sem világos. Ha csinálnál egy, vagyis kettő programot a végtelenségig leegyszerüsítve. Egy adót ahol mondjuk 2 analóg bemenet adatait elküldi a másik PIC-nek. És egy vevőt ami ezt a két számot kiírja egy LCD-re.
A 12. oldalon van két végtelenül egyszerű
file egy adó és egy vevő ! annál egyszerűbbet én sem tudnék csinálni .
Köszi.
Látom több UART-os dolog is felvetődött...
Ezen topic 5-6 oldalán van némi segítség... Pc-kommunikációhoz használjuk a 6-os oldalon lévő Rscheck.exe-t...( plusz, max 232-s csatolás)
Próbálgattam a Parsic-ot és közben felmerült egy kérdés.
Az alábbi programocskát raktam össze a próbálgatás közben és az időzítőkhöz kapcsolódik a dolog. Az időzítőket csak 16777ms-ig lehet növelni. Hogy lehet megoldani, ha 50-60s kellene? Nem lehet valahol átírni az időzítők időalapját? (plc programozásnál van erre példa)
Például úgy hogy egy számlálót léptetsz mondjuk 100ms jelekkel és reseteled 600 nál
Ok, azt gondoltam, de akkor kell hozzá plusz kapu és ütemadó is. Ezek szerint alap időzítővel nem lehet ilyet.
A több típusú időzítő miatt lett volna praktikus, hogy ne kelljen több elemből megépíteni, ami amúgy benne is van a programban. (csak nem állítható időalappal, ha jól értem)
valahogy így vagy : a másik két gombbal állítható
Kicsit máshogy oldottam meg az idő növelését.
Kevesebb elem kellett hozzá. Így is alig fért be az eredeti időzítő helyére.
Mindenképpen számlálóval oldjad meg a hosszabb időzítéseket és késleltetéseket...
Pl: kaqkk által feltett módon... A topic elsó 15 oldaláig én is tettem fel sok bevált megoldást, köztük több féle időzítést és késleltetést, ami számlálókat tartalmaz. Ha több időzítőt próbálsz egyszerre müködtetni, furcsa dolgokat is meredményezhet (a hagyományos timer elemekkel) A rajz sok mindent elbír, meg még a szimuláció is, aztán le is fordítja az Mplab, müködik is, csak nem biztos, hogy ezt vártad tőle... 2-3db másodperc szintű időzítőnél már érdemes számlálósat csinálni. Nem kell sajnálni az elemeket, nem fogynak el... Rajzolni meg lehet 10 oldalon is egy programhoz, tettem fel nem egy ilyen példát ami a 876-ot 98-99% ig megtöltötte és tökéletesen müködik... Érdemes az elején már minden elképzelést PIC-ben is kipróbálni, az a legjobb tanítóeszköz... Pl: én is az uart-ot- pc-vel, vagy másik PIC-el és az I2C-t külön-külön tesztelgettem utána meg együtt is ment, jónéhány másik funkció mellett... Ha tul bonyolultnak igérkezik a projekt, a panelra teszek csatlakozást az égetőről, és néhány gombnyomás, és 15-20 másodperc, és a "rajz" a PIC-ben van. Nem kell ki-be rakosgatni az IC-t, akár smd-t is használhatok és még praktikusabb lesz...
Nagyon fontosnak tartom még a rajz helyességét. Azokat az átlókat kerülni kell, kattintani kell közben az egérrel derékszöget vonalazva...
Az OS1 elé is vagy kaput kell tenni, logikailag is helyesnek kell lenni a tervnek, mert müködés közben megtréfálhat. Minden modul minden kivezetését meg kell nevezni... Ez így biztosan nem fordulna le Mplab alatt... Nézd meg a 4-es oldal alján a Ha01_p, 17-s oldal Pa_szin |
Bejelentkezés
Hirdetés |