Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szinte ugyan ilyen tv m van legalábbis a belseje azonos... (AT-1131OC
És a hangszóró is... Megpróbálom pótolni a hiányzó alkatrészeket és működőképes állapotba hozni a TV t.
Sziasztok! Van nekem is egy Orion 331-es rádióm ami még nagyapámé volt és javításra szorul.
Aztán van egy káva rádió nélkül és egy rádió káva nélkül. Jó kis rejvény lesz, majd csinálok képeket is mindről.
Szia Öreg Tom! Ugy jártam ezzel a géppel hogy elporladt a 100ohm 10W állított kivitelű ellenállás.. cseréltem.. vizsgálódtam,méricskéltem az ellenállat előtt.. gyors próba és ugyanúgy elégett volna ha hagyom.. sőt még a booster beállító trimmer is (a kutyaház jobb alsó sarkán lévő trimmer) okádta volna a füstöt.. szóval az az igazság hogy valószínűleg egy halom alkatrész híján,elég nehéz dolgom lesz:Új sorki (bár elvileg az jó),új BU-326-A stb,stb..
Ezt most találtam...Kékes 3kHUF
Honnan tudnám megvenni a hiányzó alkatrészeket?
Sehonnan már nem gyártanak ilyesmiket Viszont a tévészerelőknél még lehet elfekvő készlet a"régi szép időkből"
Van valamilyen módszer a csövek kiméréséhez hogy megállapítható legyen a működésük?
Több is van.Tanulmányozd Rózsa S.:Elektronikus amatőr mérőkészülékek, és Magyari E.:Amatőr-laboratórium c. könyveket!
Letölthető:innen Üdv:gkari
Üdv Gergely. Ezért irtam Iminek és Neked is . Amikor igy felrobban a 100Ohm akkor igen kemény zárlat van a gépbe.A sor és a táp hiba is a BU-n tölti ki a bosszúját. Az meg ha nem bírja a gyűrődést zárlatos lessz és robban a 100 Ohm.De ekkor már a 0,8A -es T-s LOMHA BIZTIT BIZTOS NAGYOBBRA CSERÉLTED .Mint irtam és Imi65 is irta , itt a Bu-t már le kell akasztani a sorkimenőről és csak külső tápról merném indítani.Ha az előzőek szerint a gép működne akkor átnézed a BU környezetét: csillám C709 3,3nf. Esetleg megszakadt a D706 10V os Z dioda.Tehát külső táp Sorkimenő11. lábára 25V és ha a gép tökéletesen működik és a BU oldalo hibát nem észlelszvalószínű hogy indúl.Ritkán de lehet pmér zárlat is.Biztos kapsz még pár jó tanácsot, de segítek. Öreg T
Köszi Tom! Addig nemis foglalkozom vele míg nem guberáltam valahonnan egy külső tápot.. egyébként azt tanácsolták hogyha egy akkutöltőbe + kondit teszek oly módon hogy legalább 18-20V-ot adjon akkor be kell hogy indítsa a gépet.. ja mindez akkor ha tuti jó a sorkimenő,tehát aztis guberálok valahonnan,míg ez a két dolog nem tuti,addig méregethetem én a BU-t,meg a fejem tetejére is állhatok,akkor sem fogom tudni megcsinálni.. úgy mint a 2 csöves gépet..
Üdv.Honan fogod tudni az ajánlott megoldésról hogy hány A-t vesz fel és nem rezsót csinálsz az egész TV ből?Valami rémlik hogy annó egy 220V és X-W-tos izzóval közvetlen a hálózatrón indították a pump TV ket. Talán Imi65 vagy Köbzoli emlékszik a szervizes korból. Én soha nem próbáltam de Neked sem ajánlom.Közel 10éve nem csináltam már hasonló TV-t, de tudom ha tökéletesen működik , az áram felvétele max. 2A KELL HOGY LEGYE. Alatta nem működik rendesen, felette valami nagyon fogyasztja a delejt. A tápnak 25V- nak kell lenni. Öreg T
Bocs Tamás , de mitől pump TV egy pump tv?
Üdv.
Szia!
A tápegységének a neve a pumpa tranzisztoros tápegység. Nincs benne külön táp, hanem a sorkimenőn keresztül van táplálva a TV, ha jól emlékszem a sorvisszafutás alatt táplálja be az energiát a pumpa tranzisztor(általában BU326 ezeknél a TV-knél).
Ez is ilyen low cost megoldás akart akkor lenni?
Szia!
Idézet: „Én soha nem próbáltam de Neked sem ajánlom.” Én ajánlom. Ez az indítási mód, a gyártók által ajánlott indítási mód a különböző hibák kiderítésére. Mind a Videoton, mind az Orion szervízleírásában szerepelt, ha jól emlékszem. Csak annyit kell tenni, hogy a BU326 körét meg kell szakítani. Idézet: „Ez is ilyen low cost megoldás” Nem. Ez egy egyszerű és jó ötlet, mert így nem kellett két kapcsoló üzemű trafó a TV-be. Nyugaton több cég még a színes TV-iben is alkalmazta ezt az elvet(pl. Grundig). Csak szerintem később a kapcsolóüzemű cuccok fejlődésével, az áruk is egyre csökkent, ezért ez az elv háttérbe szorult. No meg azért is, mert egyszerű eszközökkel, ezzel az elvvel, csak korlátozott teljesítmény volt átvihető, ami már kevés volt a színes TV-knek.
Az életbe nem hallottam még efféle megoldásról, de érdekes amit mondasz.
Pedig mindkét hazai gyártó alkalmazta, sőt, szinte teljesen megegyező félvezető készlettel (úgy, mint valaha a csöveknél). Ezek az utolsó generációs fekete-fehér TV-k voltak, az Orionnál Uránusz néven vezették be a technológiát. Egyébként a működés elvét már lapose elmondta, annyit fűznék még hozzá, hogy a visszafutási idő alatt betáplált energiát a sor BU tokjában lévő antiparalel dióda egyenirányította, és töltötte be a booster kondenzátorba. Jellemző a félvezetős & csöves technológia impedanciaviszonyaira, hogy itt a kondenzátor 470 µF -es, míg a csöves megfelelője 28nF. Igaz, ott nem erről a kondiról "élt" az egész TV, mint félvezetős társánál. Még a továbbiakban annyit lenne érdemes elmondani róla, hogy a pumpa BU bázisát - nyitóirányban - "megfogja" egy 10V-os Z dióda. Az emitterkörben meg egy állítható ellenálláskomplexum van. Ez így egy áramgenerátor jellegű "kapcsoló", ezért a tápegység maga is áramgenerátoros jellegű. A hangvégfokozat viszont klasszikus TBA 800-810-es IC-vel megvalósított kapcsolás, aminek jócskán "ugrál" az áramfelvétele, a hangfrekis jel függvényében. Ez a tápfeszültséget "megrángatná", ez sorméretváltozásokat vonna maga után. Ezt elkerülendő nagy impedanciás - 15 Ohm - hangszóró került beépítésre, másrészt kellett egy söntterhelés, ami a "felesleges" - hangvégfoknak éppen nem kellő - áramot " elfogyassza". Erre tervezték bele a kis BU-t, amit egy Z diódával és egy másik tranzisztorral vezérelnek. A tranzisztoron keletkező disszipáció csökkentésére soros - nagy teljesítményű ellenállást alkalmaznak.
Azt nem írtam, hogy a sugáráramtól (fényerőtől) is függ a sorvégfok teljesítményigénye. Ezt is kompenzálja az említett söntáramkör.
Ezeket hasonlóan kellett javítani, mint a tranzisztoros végfokozatokat. Ha egy elem is hibás volt, újra "összedőlt"az egész.
Üdv Doncsó. Bocs ( bocsánat) A pump-ról lemaradt az (a) .Igen pumpa táp.Imi65 tökéletes és kimerítő választ adott. Hogy miért nem ajánlom az izzós módszert , főleg barkácsolóknak? Mert közvetlen hálózatot hasznász.A készülék jósága ,áramfelvétele viszonylagos.Az izzó fényerejéből vélelmezték a készűlék jóságát. Holott a táp rajzok alatt" a készűlék beállítása 0 sugáráram és bemelegedés után történjen" figyelmeztetés van.Ezt le is irtam.25V nál nincs áramütés(kivéve ha nem a boostert fogdossa).Félelmetes darabot kiadott a két gyár belőlük. Imádtam javítani őket.Egyszer kellett tísztességesen átrágni magát az embernek és utánna ment.Meggyőződésem hogy itt kezdett ritkulni TV-hez értők tábora. Eddig ugyanis lehetett próbálkozni. Cső ki-cső be,tekert jobbra vagy balra.Viszont itt ha kicsit is több vagy kevesebb az áramfelvéte a készülék müködött, de hamar következménye lett. Tisztelettel: Öreg T
Hát ez igazán mindenre kiterjedő magyarázat volt, köszönöm, szépen.
Érdekesek azért ezek a technikai megoldások. Nekem mindig is tetszett, ha valamit más megoldással szereltek, nem csak a hagyományos módon.
Majdhogynem egy szakirány kellet ezekhez a tévékhez.
Üdv. Rég volt-szép volt, no és fiatalság volt-volt-volt. Öreg T
Nos, akkor itt vannak a képek:
Jó kis feladvány:melyik-melyik? Az Orion tekerőgombjai megvannak csak a sávváltó kapcsoló gombot nem találtam. Pedig megvolt az is, egyben volt a rádió.
A káva...
Rádió belső:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |