Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   68 / 399
(#) soos csaba hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
Szevasztok,engemet az erdekelne hogy a Quadot hogy lehetne atalakitani hogy a vegtranyoji fetes legyen,es ezel is novelni lehesen a tisztasagat,meghogy meglehetne e valositani ezt.En mar tobszor megcsinaltam ezt a kapcsolast es tetszik ahogy szol,de kivancsi volnek hogy hogy is szolna ha a vegtranyoji fetel volna kialakitva,ugyanis biztos hogy jobb hangzast ernenk el vele.Ha van valakinek valami otlete ezel kapcsolatban,vagy valami rajza azt nagyon megkoszonem.Valaszotokat elore is koszonom.
(#) hapro válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Szerintem az alapvető ötlet rossz. Egyáltalán nem biztos, de talán nem is valószínű, hogy valami jobb hangú lesz attól, hogy FET-et raksz a végére. Ez az áramkör ehhez (tranzisztorokhoz) lett terve, ez ilyen. Attól, hogy valaminek FET van a végén az nem azt jelenti, hogy jobb hangú "tisztább" mint egy tranzisztoros.
Én például igazán jó hangú FET-es végfokot még nem hallottam, nekem nem is tetszik az a művi hang amit a FET-tel felépített végfokok produkálnak. A tranzisztorral illetve csővel épített végfokok hangja már annál inkább.
(#) soos csaba válasza hapro hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Sevasz,hat nem tudom,en mar halotam fetes erositonek a hangjat es levoltam nyugozve,de kinek milyen az izlese.En azert kivancsi volnek ra hogy hogy is szolna fetes vegel,meghogy atlehetne alakitani a rajzot.Egyebken azt halodtam hogy a fetek megkozelitik a lampas erositoknek a hangjat,es a lampas erositok tenyleg bitangul jol szolnak.
(#) lapose válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Szia!

Ha csak ennyi kell.
(#) soos csaba hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
Keresgeltem egy kicsit a neten,es rabukantam a Quad 405-os vegerosito FET-es atalakitasara,az Audio DIY csinald magad audio forumun leltem meg a rajzot,amit melekelek is.Fent van a Quadnak a Ludvig fele atalakitasa is es a Quad 909 es is megtalalhato it.Aki gondolja az nezen el az oldalra eleg erdekes dolgokat ikalnak ot a Quadrol.
(#) soos csaba válasza lapose hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Koszi szepen lapose,nem vedtem eszre hogy te is valaszoltal,egy kicsit felrevonultam.De azert koszi szepen a rajzokat amit feltetel ide,mejd valamejiket kiprobalom,es ha kesz elmondom a velemenyemet rola.
(#) hapro válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
A Quad909 ha emlékem nem csalnak két alkatrész értékben tér el a 606 és 707-től, a 606 és 707 gyakorlatilag ugyanaz, legalábbis ami rajzok vannak nekem róluk. Ha jól emlékszem a visszacsatolási körben vagy pont az IC visszacsatolásában van az a két eltérő alkatrész. A 606 végtranzisztorai igaz nem az eredetik (MJ21194), a többi mind ugyanolyan, és az a legrosszabb hangú végfokom otthon. Akkor kapcsolom be amikor azt szeretném, hogy a mély levigye a fejem, és zúzni támad kedvem. Igaz kéne hozzá még valami nagy teljesítményű hangdoboz is, meg egy külvárosi elhagyatott hely ahol nem zavarnám a szomszédokat. Olyan nagy csomó a hangja, és a rengeteg mélytől meg megszédülsz.
(#) soos csaba válasza hapro hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Felteszem a Quad 606-os 707-es es a 909-es rajzat is,es meglehet nezni,hogy mik az elteresek a rajzok kozot.
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„De a QUAD ha nem csalnak az emlékeim, pont arra alapozta a kapcsolását, hogy a végtranyók struktúrája egyforma.”


Szintén egy létező irányzat, de ez nincs benne a QUAD alapelvei közt.
A QUAD-od a tisztán B osztályú végfokok, a kisáramú A osztályú végfok, és az RLC híd jellemzi.

Az viszont igaz, hogy némely kapcsolás nemigen emlékeztet az eredeti rajzra(amit a gyár is többször módosított), de szerintem illik megemlíteni a forrást minden esetben, nehogy plagizáláson kapják az embert(jobb a békesség).
(#) sprofan hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Megépítettem már valaki közületek a 2006/4 -es Rádiótechnikában lévő 200w-os quad-ot?
(#) ricsispy hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Sziasztok! nekemis hasonló a problémám a Quaddal,pedig jo ideje megvan,sokszor cseréltem már benne végtranyot,(BD249C) de aztán nembirja sokáig,(pár nap) és egyszercsak elkezd recsegni és elszállnak! hiába cserélném ki ugyanez történne! a tranyokkal lehet a baj?szar minöségü lehet?vagy más probléma,?volt olyan is hogy van benne egy 22 ohmos ellenálás, az egyik végtranzisztor bázis emitter lábánál,ö füstölt el... nincs ötletem
(#) hapro válasza ricsispy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Talán gerjedhet, talán nem eredetiek a tranzisztoraid, és mindig rossz szériásakat vásároltál, amik nem bírták a gyűrődést. Talán van benne zárlatos (közel zárlatos) kondi, aminek a kapacitása már a névleges értékű. Ki tudja így ennyiből, én biztos nem, ezzel még akármi is lehet. Nincs hallható búgás? Mert akkor biztos a földhurok vagy a gerjedés. Egy fénykép segítene szerintem a problémád megoldásában.
(#) djgombi válasza hapro hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Szerintem nem ártana megmérni szkóppal az átvitelt is!
Így kiszűrhető lenne a gerjedés is és az, hogy rendben van-e a panelon minden.
ricsispy:
Működött valaha normálisan egyáltalán?
Üdv!
(#) hapro válasza djgombi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Igen az ötlet felmerült bennem is, de hogy is írjam le szépen...akinek ilyen kérdése van annak nem hiszem hogy van szkópja, illetve azt tudja használni. Ha nem így van akkor már most elnézést kérek a feltételezésért.
(#) djgombi válasza hapro hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Nekem is csak a szám jár mert nincs szkópom
De van ismerősnek és máskor ott javítottuk meg.
(#) ricsispy válasza hapro hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
hát nemtudom,igazábol sosem volt vele ilyen probléma,egyszer csak elszállt a végtranyo,és azóta.. 2 végfokom van,az egyikben a BD249C helyett 2SC3281-ek vannak,ezek még nem mentek el,de ez a végfok is,recsegve szól,ha kicsit odatekerem neki...ezen a panelon égett el a 22ohmos ellenálás.ezt cseréltem azóta nemvolt vele baj.tegnap használtam,egyszercsak elment a hang,kikapcsoltam majd ujra be,és megint ment,de aztán pár perc mulva megint recsegés...nemértem,a másik panelon vannak a Bd-k.ezek kimentek tegnap,müködött ugyan,de amikor picit odatekertem neki a hangeröt akkor ment el,csak bugo hang van..szkopom sajnos nincs,tudom használi ugyan de nincs:S Azért nem gondolom h tranyo hiba lenne,mert akkor nemcsinálná ezt a másik panelon is ,teljesen másfajta tranzisztorral! remélem kitaláljuk milehet a baj:S köszi mindenkinek elöre is!!
(#) djgombi válasza ricsispy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Nos! Amikor nekem volt az egyik panellal problémám: Azt csinálta, hogy kis hangerőn szépen szólt, aztán egy bizonyos hangerő után a két végtranzisztort zárlatba vágta. Ez gerjedés miatt volt! Tehát lehet keresgélni.
(#) ricsispy válasza djgombi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
hmm érdekes! és te hol találtad meg a hibát?most probálgatom,az egyik abszolut meghalt,a másik a 2sc-s megy,de csak kishangerön,ha feljebb veszem érdekes hangok jönnek ki
(#) hapro válasza ricsispy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Ha benne van a gerjedésgátló 2,2nF a minusz tápoldali teljesítmény tranzisztor bázis és kollektora között akkor azt cseréld ki. Egy hasonló esetem volt nekem is quad405-tel régen. Alacsony hangerőn minden rendben, ha tekertem a hangerőt akkor elkezdett recsegni és torzítani. Ekkor ez a kis kerámia kondi volt a bűnös.
Ez csak egy tipp, hátha neked is segít.
Így műszerek nélkül ennyit jut eszembe most.
Talán ha pesten járnál akkor felajánlom a segítségemet egy műszeres mérés / hibakeresés ügyében. Jó néhány quad-ot már megjavítottam és építettem. Nem olyan bonyolult szerkezet az.
(#) ricsispy válasza hapro hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
az a kondi nekem 4.7 nanos, nemtudom mért aki adta a kapcsolást ö irta át ennyire,de betegyek helyette egy 2.2 eset? köszi szépen
(#) djgombi válasza hapro hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Nekem pl egyikben sincs benne ez a kis kondi. Amelyik viszont gerjedt azzal semmit se tudtam kezdeni. Kukába ment. A többi a mai napig szól és hihetetlen, hogy nem kellett bele a kis gerjedésgátló kondi.
Tv szerelő ismerős is mesélte, hogy volt olyan quad amit sose tudtak megjavítani. Akármit csináltak vele mindig gerjedt.
(#) djgombi válasza ricsispy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Lehet, hogy nem ártana az ic tápfeszében lévő kondik esetleg zenerek cseréje. Nem-e az ic is kavar mert az nagyban kihat a végfokra is.
(#) hapro válasza ricsispy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Az 2,2nF legyen!
Nem feltétlen szükséges bele, csak rontja a hangját szerintem, én általában kihagyom belőle.
(#) highand válasza hapro hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Azt, hogy gerjed-e a legkönnyebb a visszacsatolás lazításával ellenőrizni. Az 500-ohm-os visszacsatoló ellenállást emeld meg 3k-ra, de vigyázz, mert sokkal hangosabb is lesz. Ha ilyenkor abbahagyja a gerjedést, akkor megvan a hiba.
(#) ricsispy válasza hapro hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
nos kiprobáltam ,de semmi változás:S mármint a 2,2 naon kondival
(#) ricsispy válasza highand hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
nekem 500 ohmos nincs is benne,a visszacsatolásban egy 330kohmos ellenálás van
(#) highand válasza ricsispy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Kell hogy legyen, az IC utáni első tranyó emitterére megy.
(#) ricsispy válasza highand hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
az ic után nekem az elsö tranyo a Bc 300 ott az emiteren egy 180 ohmos van
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
A másik, amit feltétlenül próbálj meg, a kimenetről az IC-hez megy vissza egy nagyértékű ellenállás, amit után va egy másik is, és a kettő között egy elko 100u-os megy a földre. Ezzel köss párhuzamosan egy 100nf-os kerámiát.
(#) highand válasza ricsispy hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Na ugyanarra a pontra megy még két darab 1 kilós párhuzamosan, vagy 1 db 500 ohm-os.
Következő: »»   68 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem