Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   71 / 118
(#) jati válasza bbatka hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Idézet:
„Kárpátaljai terület,
Nagyszőlősi járás
Fekete Patak”

Egyszóval, Fehérgyarmattól 20-25km-re.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Vizsgáld meg a PIC32 felhasználásának a lehetőségét az a dsPIC 4mA-jával szemben 25mA-ral terhelhető. NEM beszélve a 80MHz-es valós idejű működés lehetőségéről. Valamint a 32 KB belső RAM-ról, ami esetedben szükségtelenné teheti a külső SRAM-ot.

Üdv. Janó
(#) jano36 válasza killbill hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Ami a PIC32-t illeti három fajta kimeneti módja van úgy min analóg. digitál és ami a lényeges OC (open collector) s ez a kimenet (egyébként mindegyik) 25 mA-ral terhelhető. Ugyanígy bemeneti szinten is képes fogadni 5 Voltot. Ennyit arról, hogy egyik 3.3 V-os PIC sem képes 5 Voltot kezelni. Nem véletlenül ezt választottam a szkópomhoz.

Üdv. Janó
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Tulajdonképpen van egy PIC32-em itthon. Legutóbb amikor alkatrészeket rendeltem rendeltem egy ilyet is csak úgy.
Most munkahelyen vagyok nincs időm a katalógus lapját böngészgetni. Szóval 80MIPS sebességre képes? Minden lába OC-ben is müködik? És még tettek bele egy 32KB-os SRAM-ot?
1, Ezek szerint nagy a valószínűsége hogy külső SRAM-ot és 40Mhz-es A/D-t tudna címezni illetve órajelet előállítani neki.

A dsPIC33-som is 5V toleráns, legalább is így emlékszek.

üdv.bbatka
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Jól emlékszel.

Most egy darabig nélkülözni kell a társaságomat. Kérem mindenki, mellőzze a sűrű könnyhullatást

Reggel indulok az Adriára.

Üdvözlök minden levelezőtársat s remélem ez az "Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp" bbatka és killbill élenjárásával mindenki megelégedésére hamarosan megvalósul.
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Jó pihenést és jó utat !

Épp forrasztgatom az LCD táp panelt.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Úgy néz ki már lesz valami a táppanelből. A bemenő feszültséget 3V - 5V változtatva az LM317 kimenetén stabil a feszültség. Egyelőre terhelés nélkül néztem.
(#) roland hozzászólása Júl 7, 2009 /

A kérdésem a következő lenne(Delphi):

Delphi 7 ben kezdtem el nemrégiben programozni és én is egy (osci) jellegű projecten dolgozom konkrétabban egy 8 bites A/D jeleit kell szeretném adatvesztés nélkül beolvasni.
A problémám az ,hogy ugyebár ha egy simple win.timert használok mintavételezésre,akkor is a legjobb esetben csak 1khz-ig tudok mintavételezni.

És olvastam itt a témán belül valahol,hogy volt dolgotok FT245BM-el. Ha ezt hazsnálom,akkor uygebár tudok bufferolni ha jól emléxem 128byte ig.
Az A/D-m max 1Xkbyte adatot tud konvertálni másodpercenként. És hogyha én pl 1/100 sec enként egy timerrel ezt a 128 byte ot beolvastatom,akkor is van bőven adatvesztés.

1. Mit tudok ilyenkor tenni,mindenképp kell nekem még kilső memóriát használnom ,hoyg ne vesszek adatot?

2. Van e az FT245BM-hez Delphi komponens ,melyben van megszakítás?

3. Illetve honnan tudhatja a PC-m,hogy mikor telt be a bufferja a chip nek??

Egyszóval hogy szokás ezt csinálni??

Válaszaitok elörre is köszönöm.

Roland
(#) bbatka válasza roland hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Részemről passz.
(#) dinokal válasza roland hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Általánosságban feltett kérdésekre senki nem tud válaszolni. Kell a kapcsolási rajz és hogy milyen chipek vannak benne, mihez akarod használni, mit akarsz kijelzőnek, pchez, lcdhez, akármihez. Ráadásul amilyen a/d adatot írtál, azt egy bármilyen hangkari alapból kenterbe veri ha jól értelmezem. Nyolc bittel számolva 1kb adat 1000 Hz. Ahhoz pedig csak a bemenetet kell megcsinálni, és aránylag könnyű a programozása. Ennél egy nagyságrenddel jobb ha sima pic-cel csinálod, ha csak 4MHz-vel hajtod meg, már akkor is túlteljesíti az elvárásaidat, ha 20-al akkor maga a pompa. A picben benne van az A/D is. Maga a mintavételezés mindenképpen adatvesztéssel jár. Amiről itt írnak a srácok több nagyságrenddel többet tud, sokkal nehezebb kivitelezni és jóval többe kerül. Csak akkor tudnak válaszolni ha pontos a kérdés!
(#) bbatka válasza roland hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Idézet:
„A picben benne van az A/D is.”

Sőt még az USB is. Néz be a ChipCAD oldalára. Épp tegnap olvastam hogy egy új USB-s 18 sorozatú pic forgalmazását kezdték meg. kb.500Ft
Aztán ott vannak a dsPIC-kek 2Mb/s mintavételezési sebességükkel. A mintavételezett jelet vagy USB átolja a PC-re vagy FT232RL esetleg FT245BM-el. Nem vagyok benne biztos, de úgy rémlik ez utóbbit is soros portként kezeli a Windows. Jobban jársz ha megnézed az FTDI oldalán. Részletesen taglalja a telepítését.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Hello!

A kijelzot a PIC-cel akarod frissiteni? Mert akkor tenyleg nem sok ido marad majd tarolasra, rajzolasra. A PIC32 valoban 80 megas, es bekapcsolt cache mellett tudja a kb. 1 utasitas / orajel sebesseget. Nagyon jo processzor van benne. (Rosszindulatuan jegyzem meg, hogy nem is a Microchip fejlesztette.) Sajnos a chip tobbi resze (timer pl.) mar nem ennyire profi holmi... De ezzel 40Mbyte/s semmikeppen nem tudsz tarolni. A legnagyobb baja, hogy keves benne a 32k RAM, es nincs kulso busza. Nem tudsz gyors (es nativ, amit a processzor direktben tud cimezni) memoriat rakotni.

A kijelzo meghajtasat illetoen nem akarok sem vitazni, sem okoskodni. Jotanacskent mondtam a meghajtot, de ha lehet a kijelzot jaratni a mikrokontroller tapjarol, akkor szerintem nem is kell a dologrol tobbet beszelni. Nem sokkal egyszerubb a 3.5V tap, mint az 5V meg OC + felhuzok...?

Az MC34063 nekem sem a kedvencem, de ettol fuggetlenul a mi szkopunkban is van belole ketto. Egy a kontrasztnak, egy meg a releknek. Ezzel az IC-vel igazabol az a bajom, hogy nem rendes PWM tapegyseg, hanem szakaszosan megy/áll, ezert eleg zajos a kimenete. Azert az LCD-nek, relenek jo. Amugy nincs semmi rossz tapasztalatom vele, es mas kapcsolouzemu IC-vel sem.

Udv,
Andor
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Szia !

Van egy ilyen sor a PIC32 mikrovezérlők adatlapján.
"80 MHz, 1.56 DMIPS/MHz CPU core"
Te érted hogy ez mit jelent? Teljesen megzavart.

A kijelző mindig a megfelelő PIC tápjáról fog menni. Már kipróbáltam 3V-ról és 5V-ról is. Remélem azzal hogy a tápellátást kötöttem be kizárólag az LCD-re nem tettem benne kárt. Az első néhány alkalommal krix-kraxok jelentek meg rajta bekapcsoláskor , utána már csak kikapcsoláskor néha egy rövid időre. A kontraszt 20,5V. Bőven megfelel. Az áramkorlát a LED háttérvilágításnak még 5V-nál is sok. Szóval a meglévő ellenállásokkal érdemes még párhuzamosan kötni többet.

Az MC34063-ról annyit, hogy azt vettem észre bekapcsoláskor hirtelen megugrik a feszültsége egy rövid időre.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

"A kijelzot a PIC-cel akarod frissiteni?"

Egyelőre még nem jutottam el odáig hogy megismerhettem volna az LCD-m működését és így nem tudtam végig gondolni mivel is jár. Akár egy második PIC is végezhetné az LCD kezelését esetleg. Egész délután a Microchip oldalát böngészgettem nem csak LCD témában. Brutális az adatmennyiség.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Hello!

A DMIPS egy szamitogep-teljesitmeny meroszam, Dhryston MIPS, a Wikipedian olvashatsz rola. Elvileg ez a processzor 124.8 DMIPS 80MHz orajellel. Nem tudom, hogy ez mennyi, mert mas processzorrol nem ismerek ilyen adatot. Allitolag az ARM7-es processzor 0.9 DMIPS/MHz. Szerintem az ARM7 ennyivel nem lassabb, mint a MIPS m4k (ez a pic32 processzoranak a neve). Bar a munkahelyemen pic32-re fejlesztek eppen, tenyleg gyors, azt el kell ismerni. De azt nem hinnem, hogy majdnem ketszer gyorsabb az ARM7-nel. Persze lehet.

A kijelzo nem szereti (ahogy semmi mas), ha a bemenetei lognak a levegoben, de talan nem art neki. A DISP OFF jelet erdemes komolyan venni, azaz amig nem eledt fel a tap, es nem jonnek a vezerlojelek, addig OFF allapotban kell tartani vele a kijelzot. Egy LEhuzo ellenallassal garantaltan nullaban tartani, amig a pic program fel nem eled. Kikapcsolaskor forditva, ha lehet. A mi szkopunk, amikor megnyomod a kikapcs gombot, eloszor a kijelzo DISP OFF jelet aktivalja, es csak utana kapcsolja le a tapot.

A kijelzo meghajtasaval csak annyi van, hogy 70-80Hz-cel folyamatosan frissiteni kell. Nekunk az FPGA csinalja, de a kulon uC is elfogadhato megoldas. Egy pic32 megbirkozik vele, meg jopar grafikus funkcio is belefer a terites melle. Es pl. SPI-n vagy sorosvonalon lehet neki a parancsokat, adatokat kuldozgetni. Raadasul, ha ez egy kulonallo modul, akkor mashoz is fel lehet hasznalni, ujabb szkophoz, vagy barmihez.

Meg sosem neztem szkoppal a 34063 tap kimenetet, de aggaszto, amit mondasz.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia bbatka

Mindenekelőtt az érdekelne, mi célt szolgál a szkópodban a memória.

Amennyiben nem ismered ajánlom figyelmedbe a ChipCad által forgalmazott SchmartBoard TQFP100-as nyákot egy kissé (nagyon) otromba, viszont deszkamodellezéshez kiváló, mivel megfelelő módon alkalmazva még be sem kell forrasztanod az IC-t. Amennyiben PIC32-vel szeretnél kísérletezni, ajánlom figyelmedbe Lucio Di Jasio Programming 32-bit in C című könyvet számos hasznos példát lehet benne találni. Sajnos USB-s alkalmazással Ő sem foglalkozik.
Várom a memóriával kapcsolatos kérésemre a választ. Köszi.

Üdv. janó
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia !

A szkópomban az SRAM a mintavételezett adat tárolására szolgál. Kicsit furcsállom a kérdésed.

A memóriáról jutott eszembe. Kénytelen leszek DRAM-ot is használni a grafikus LCD-hez. Sem grafikus LCD-t sem pedig DRAM-ot nem használtam eddig. Nem vagyok egyszerű helyzetben. A DRAM mellett azért döntöttem, mert van itthon néhány EDO RAM-om. Azokból fogom kitermelni. Az egy képernyőnyi adat tartalom először a DRAM-ba fog kerülni és amint tele van utána fog megjelenítésre kerülni. Remélem a jővő héten több időm lesz rá. A héten a garázsom tetején cseréltem a kátránypapírt. Ideális volt az idő hozzá.

üdv.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia

Kicsit furcsállom a kérdésed. Meg kell, hogy mondjam én meg az elképzelésedet.

Ugyanis feleslegesnek tartom a viszonylag nagy méretű, de mégsem elegendő méretű SRAM-ot. Ugyanis a kijelző teljes lefedéséhez 75 Kbit memória szükséges a 65 Kbit-el szemben.
Példaként ajánlom figyelmedbe az eOscope megoldását. Egyébként ebben a témában KillBill az illetékes, mivel, ha jól emlékszem Ők is hasonló elvet követtek szkópjukban, De akár a MicroChip PIC32 grafikus moduljainak a példáit is említhetném.
Ugyanis az állandónak nevezhető háttérképet (raszter, felirat) mindegyik megoldás a CPU programmemóriájában helyezi el. A gyors adatátvitelt igénylő AD adatokat a FIFOba , majd onnan küldi a CPU a kijelzőre folyamatosan ezt a max, 320 képpontot. Röviden csak a FIFO elegendő a változó jelek működtetéséhez.
Ami a PIC32 külső memória kezelését illeti, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben (bocsi KB. Dyslexia?) a PIC32 kezel külső memóriákat lásd mellékletek

Janó
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia !

Félre értetted az elképzelésem. Az SRAM (64KB) a mintavételezett adatok tárolására fog szolgálni és a fő müködtetést végző dsPIC fogja kezelni. És ettől független lesz az LCD kezelő modul a DRAM-al.

A bontott DRAM (1Mbit(4bit)) pedig tisztán egy képernyőnyi adat azaz 320x240 képont tárolására fog szolgálni. Egy független LCD kezelő modult akarok csinálni egy dsPIC30F5011-el, mivel ez van itthon. Az LCD kezelő dsPIC soros porton átveszi a mintavételezet adatokat a fő müködtetést ellátó dsPIC-től, betölti a DRAM-ba és onnan egy meghatározott függvény szerint kirajzoltatja. f(x,y) formátumú függvény fogok írni az LCD kezelő dsPIC-be és így közvetlenül hivatkozni tudok majd a képpontokra. A koordináta rendszer 1,1 pontja a bal alsó sarka lesz a kijelzőnek. Most így képzelem el, de ez még változhat, mert egyelőre a hardver sémáján dolgozok. Még az is lehet hogy a szoftver írása folyamán fog kiderülni, hogy a hardveren változtatni kell.
(#) jano36 válasza jano36 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Egyébként, egy kis PIC32 kedvcsinálásként a PIC32nek van a többi között még egy nagyon kedvező tulajdonsága, hogy a perifériák órajele a proc órajelétől „függetlenül” változtatható.
A példaprogramok 80MHz-es proc. Órajel mellet 40 MHz-es perifériával működnek. Ez a sebesség pont megfelel az általad tervezett 40 MHz-nek. Írjak még több kedvcsinálót ?
Pillanatnyilag egy DEMO modult tervezek a következő lehetőségekhez: RCA kimenet a Szkóp jeleinek laptopon való megjelenítésére. SD/MMC foglalat adattárolásra, USB port a szkóp tárolt adatainak átvitelére,
Az előbbiekben említett Parallel Port az esetleges külső memóriák kezelésére.
Jelenleg a kapcsolási rajznál ill. a csatlakozók nyáklap adatainak bevitelénél tartok.

Apropó a korábbiakban említetted, soros portos ICD2-vel rendelkezel. Ha érdekelne van egy felesleges Potyóféle javított kivitelű ICD2-öm, 5000 Ft. + postaköltség szívesen rendelkezésedre bocsátom. MPLAB830-tól felfelé hibátlanul kezeli a PIC32-t

Üdv. janó
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Célom áttérni a PIC32-re a jővőben, ez egyértelmű, de most abból építkezek, ami itthon van. Sok volt a kiadásom az idén.

A Potyó féle ICD2-hőz már nekem is össze van készítve minden alkatrész, ha egyszer időm lesz rá 2 nap alatt megépítem. Őszintén szólva programozáshoz a sorosportos úgyanúgy megfelel.
(#) killbill válasza jano36 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szkop kerdesben azt kell mondjam, hogy ugyanazt az elvet kovettuk mi is, amit bbatka is akar, azaz, hogy van egy RAM (es nem FIFO), amibe az A/D-bol erkezo byte-okat letaroljuk. Amikor letaroltunk egy adagot (az en szkopom csatornankent 1 megat), akkor azt megjelenitjuk a kijelzon. Ami egyebkent nem 320 pont, mivel ha fel/le ugral a mert jel, akkor konnyen elofordulhat, hogy 320*200 pontot kell kirajzolni, mert a mintakat ossze kell kotni vonalakkal.

A pic32 kulso memoriat illetoen pedig az a helyzet, hogy en nativ memoriakezelesrol beszeltem, es nem arrol, hogy ra lehet-e kotni valahogy memoriat. Nativ memoriakezeles pedig azt jelenti, hogy a pic32 processzoranak cimtartomanyaban megjelenik a kulso memoria, tehat a processzor kozvetlenul tudja irni/olvasni ugyanugy, mint a belso 32k RAM-ot. Na, ezt nem lehet megcsinalni a pic32-vel.
(#) patexati hozzászólása Szept 2, 2009 /

Sziasztok! Van egy fölös PIC18F2550-es kontrollerem és találtam egy kapcsolást azt szeretném megkérdezni szerintetek működik e? Megy kijelző nélkül is állítólag csak a pc-n lévő szoftverrel is! Ilyen kijelzőt hol lehetne beszerezni és ez a szkóp szerintetek mit tud frekiben? Köszönöm a válaszokat előre is! Bővebben: Link
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

A kijelző nélküli verzió! Nagyon egyszerűnek tűnik Bővebben: Link
(#) bbatka válasza patexati hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

"szkóp szerintetek mit tud frekiben"

2-3KHz-et
(#) killbill válasza patexati hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Idézet:
„ez a szkóp szerintetek mit tud frekiben?”

Ott a valasz a linkelt cikkben:

The main limitations of this oscilloscope include relatively slow acquisition time and sampling rate (~60kHz) and the fact that the inputs are limited by the constraints of the internal ADC.
(#) patexati válasza killbill hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Sziasztok! Hát az nagyon kevés (nem igen tudok angolul) esetleg valami komolyabb freki nem érhető el az említett mikrokontroller segítségével? Melyiket ajánlanátok megépítésre? Kéne legalább 1MHz.
(#) bbatka válasza patexati hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

A legkomolyabb dsPIC mintavételezési sebessége is csak 2MSPS és neked min.20MSPS sebeségre lenne szükséged.

A belinkelté meg csak 60KSPS
(#) elektromos hozzászólása Okt 30, 2009 /

Sziasztok!
Legyen szíves, valaki segítsen a következő dologban: vettem egy USB-s szkopot, de az szerintem hibás, mert ha be kapcsolom a frekvencia mérést, akkor az 1 Khz-es 2V-os kalibrálo jelet nem minden állásban méri 1Khz-nek, hanem teljesen hülyeségeket ír ki. Készítettem egy kis avi file-t a működésről, mely 4,4Mb. Ha valaki rá tudna nézni, mielőtt szervízbe vinném, megköszönném. Az avi-t egyből elkűldöm, ha valakit érdekel. Vagy az is jó lenne, ha valakinek van digi szkópja kipróbálná a következöket: 1khz-es kalibráló jelet megmérni mindegyik idő alapon, és a frekit figyelni, nem a képernyőt, mert nekem a freki mér hülyeségeket.
(#) Norberto válasza elektromos hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

A Saját menüben lehetőség van videó feltöltésére, oda feltöltheted és többen is megnézhetjük a jelenséget.
Következő: »»   71 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem