Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Persze, hogy tudunk. Feltéve, hogy megfogadod. A 15,5k Ohm -os anódköri impedancia egy teljesen rossz érték. Annak a csőnek durván az 1/3-a jár, azaz 5,5k Ohm . A pacsirta kimenők nem annyira rosszul sikerült darabok, hogy fojtónak kéne őket kárhoztatni. A tapasztalatlanságod ide vezet, hogy a megfelelő kimenők helyett olyat akarsz használni, ami alapvetően téves számítások eredménye okán jött ki. Hidd el, az Orion mérnökei tudták, mit kell tenni az EL84 anódkörébe. Tehát, semmi pánik, szerencsére vannak jó kimenőid is, amit tudsz alkalmazni az adott kapcsolásban. (Ha ragaszkodsz a fojtóhoz, adok két egyforma - hasonló méretű - vasat, de miért kell kettő? Duálmono kivitel?)
A műszerek tervezésénél mindig alkalmazzák az elektronikai ismereteket, így a visszacsatolástól sem zárkóznak el. Sok audiophil "pápa" fennen hirdeti, hogy nem kell. Én azon a véleményen vagyok, hogy ilyen kis erősítők sokszor nem szólnak sehogy, ha nincs bennük ilyen. A felvett frekvenciamenet egy szánkódombra hasonlít, sokszor már 100Hz-től lecsökken a kimenőteljesítmény a felére, és torzul a jelalak. Az ECC83 sokkal nagyobbat erősít, kisebb torzítás mellett, én inkább ezt a csövet választanám. 300V SE esetében sok, ennyit csak AB osztályban bír ez a cső, természetesen másodmagával. Ekkora feszültség mellett már kisebb anódáramot engedhetsz meg (40mA), az anódköri impedancia pedig 7500 Ohm . A kivehető teljesítmény nem számottevően nagyobb, viszont határadatokon üzemelteted a csövet.
"Tegyetek el befőttet .. " ejha ! A mumetált honnan szerezted?
Takaros ! Bár a Fender gombok nekem nem illenek oda
Kedves Imi65!
Köszönöm a válaszod, természetesen minden tanácsodat megfogadom. Az a helyzet, hogy ez az erősítő nem nekem készül, hanem egy ismerősöm megkért, hogy segítsek neki befejezni ezt az erősítőt. A kimenőn sajnos nem tudok változtatni mert nem az enyém a cucc és akinek építem ragaszkodik hozzá, hogy ezt használjuk. Nekem hangra egyébként jobban tetszik, mint a pacsirta kimenő. Hát igen sajnos még tapasztalatlan vagyok ezen a téren, eddig régi EAG erősítők felújításával foglalkoztam. Abból is sokat tanultam, de az erősítők méretezését abból nem tudtam megtanulni. Én is erre jutottam, ahogy megmértem a kimenő primer imp.-ját, hogy a teljesítmény illesztése így nem lesz megfelelő a 15,5kOhmon. Nem is jön ki belőle több 2W-nál, hiszen nem az optimális illesztő ellenállatra van méretezve. Ez egy duálmono kivitelű erősítő lesz, mert jelen állás szerint két hálózati van, és két fojtónak használt kimenő a pacsirtából. Volt már pár kísérletem ezzel az erősítővel, én is megmértem a frekimenetét, tényleg egy szánkódombra hasonlít. 20kHz-en már csak a fele teljesítmény jött ki belőle, és a mély is sokkal kevesebb volt. Építettem elé egy olyan fokozatot mint a katodin fázisfordító, csak a katódkörbe kisebb ellenállást tettem, hogy az erősítését az ECC82-nek kb Au=6 körülire be tudjam állítani. Ez működött is szépen mint helyi visszacsatolás, globális nem volt. Aztán a frekimenet megmaradt szánkódombnak. Aztán beraktam a globális NVCS-t (a kimenő szekunderről az előfok katódkörébe), és a frekimenet ki is egyenesedett szépen. Tehát én is arra jutottam, hogy NVCS nélkül nem lesz jó. Az ECC83-at is ki tudom próbálni van ilyen csövem otthon. A 300V-os anódfesz a gyári érték ami a pacsirtából kijön, az anódáramot 40mA-ra tudtam beállítani, és így sajnos pont a 12W-os anóddisszipáción megy a cső. Mekkora feszültséget javasolsz ebben a felállásban? Az a gondom még az erősítővel, hogy gerjed. A földelés közösítve van, így a kimenők szekundere is össze van kötve a földelésen keresztül. Szerintem ez sem jó így. A gerjedés okára nem sikerült rájönnöm. Merre tudnék elindulni? Üdv Geri.
Megterveztem a 6AS7 meghajtás nyákját , mivel nem fogom változtatni , esetleg csak a végcsövek bekötése módosulhat , így csak az a rész lesz légszerelt .
Szia!
Érdemes ezt a topológiát átrágni, és ez alapján dolgozni. A kimenőn is múlhat, hogy adott visszacsatolást elvisel-e az erősítő.Erről beszélek.
Had kérdezzem meg, mennyi a kimenőtrafó feszültség áttétele és hány ohm az egyenáramú ellenállása a primernek (csak a biztonság kedvéért kérdezem, mert 15 Kohm Ra-t jóval nagyobb tápon működő erősítőkhöz szoktak használni (persze nem EL84-el), hiszen 300 V-nál kb. 1,6 W-ra korlátozza az elérhető teljesítményt) . Gerjedés kb. milyen frekvencián jelentkezik. Hálózati brummal hogy állsz, ilyen nagy impedanciás kimenőt már nehéz úgy elhelyezni, hogy ne szedjen össze brummot.
Kikérem a boroscsöveseim nevében, igen is, szépen szól ECC82-vel és visszacsatolás nélkül triódás üzemben pacsírta kimenővel. /Nem megsértődni, nem bántásiból mondtam/
Szép meleg hangja van, de 1-2 wattnál többet nem igen tud.
Nálad mekkora anód-disszipációval (milyen feszültség és áram értékek mellett) üzemel a 6C33C?
Mindkét triódát fűtve (12,6 V-ról) számomra elérhetetlennek tűnik a takarékosabb üzemmód (45W) a jelalak torzulása nélkül...
Hiszünk mi mindenkinek, de a magunk erősítőjét mi hangoljuk, és abban lesz NFB. ECC82 viszont nem.
Én csak arra utaltam, hogy:
:hide: Idézet: „Az előfok ECC82-vel fog működni. Ez az alapkoncepció innen lehet bármilyen megoldás, ami bevált és jól működik. Tudnátok nekem ebben segíteni?”
Azért mindenkinek ne higgy ? még nekem sem ! Anno amikor építgettem az EL84 se erősítőmet , feltettem néhány bagatel kérdést de választ nem kapván ? Magamtól elkezdtem kisérletezgetni a pacsirta alkatrészeivel hálózati trafó - kimenő trafó . Szóval én mint hozzá nem értő és műszerezettség nélkül ! barkácsolgattam össze ezekből a fent emlegetett alkatrészekből a EL84 se erősítőt . A végeredmény ez lett belőle. A rajzért mindenkitől elnézést kérek mert csak kézzel karistoltam anno , nem 100% hogy igy is van minden? De annyi bizonyos hogy a meghajtásban ECC82 van . De nyugott lelkiismerettel megmerem mutatni bárkinek hogy hogyan muzsikál ! Bővebben: Link
Egyszer megvizsgáltam, mi a különbség a 82, és 83 között (azon túl, hogy a katalógusokból mi derül ki). A 83-as sokkal többet erősített (ezen nem lepődtem meg), viszont a 82-es jóval többet torzított a kisebb erősítés ellenére is. Ezért nem favorizálom a 82-t HF fokozatokban.
Legutóbb egyébként EF83-ast tettem előfoknak. NFB-vel.
Az EL84-es környezete valóban Pacsirta-klón. Ott is alkalmazták a Quad-kapcsolástechnikát. Kicsit furcsa volt, hogy a fékezőrácstól vezetted ki a katódot, de nem lehet belekötni. Jó technika ez, csak egy kicsit nagyobb a meghajtó jel igénye a végcsőnek. Viszont becsülettel "egyengeti" a kimenő problémáit. Azért ez NFB ám, a javából.
Azt nem tudom, hogy műszer szerint mit tud a két cső, de nekem fülre a 82-es kellemesebb hangú.De talán függ a hallgatott zenétől is, meg attól is milyen hangfalra van rákötve nem tudom.Nem akarok rábeszélni senkit, hogy ezt használja de le sem.És ha már úgy is ilyen csöve van....
De ha el akarja cserélni én adok az ECC82-ér 83-ast.
Imikém, szerintem te valamilyen "fél ájult" ECC82-őt ejtettél csapdába.
Ezt valamikor valakinek ígértem de, hogy hol, mikor, kinek arra nem emlékszem.
Honnan lehet tudni, hogy egy csövet mekkora váltó feszültség vezérel ki? Az adatlapokon feltüntetik, hogy mekkora legyen a rácsfeszültség, de azt nem, hogy váltóból mennyit kapjon a max. teljesítmény leadásához. Ezt a karakterisztikából kell kisilabizálni?
Köszönöm hogy feltetted a kérdést helyettem
Én EF6-al szerertném meghajtani ezt a csövet (E453=RENS1374d). A mellékelt rajz alapján azt gondolom hogy 8V-al tudom kivezérelni maximálisan, de az EF6 vajon mekkora minimális vezérlőfeszültségből képes ezt "előállítani" katalógus szerinti pentódás beállításban?
Nekem most sehogy sem üzemel, mert szét van szedve, de takarékos üzemben 6,3 V-al volt fűtve (tehát csak az egyik fűtés volt bekötve a kettőből, a másik üresen maradt, 6,3 V/3,3 A / cső). A nyugalmi áramot így 90-100 mA közé állítottam, ekkor az anód és a katód között 244 V feszített (tehát a nyugalmi anóddisszipáció kevesebb mint 25 W volt, a rácselőfesz -100 V közelében). A kimenő 1,5 K/8 ohm. A meghajtás tetródába volt kötve és erősen előtorzított jelet adott a 33-as rácsára, ahogyan az oszcillogramokon mutattam is (12 W-hoz csak így lehetett szimmetrikusra kivezérelni a triódát).
sziasztok! Apszolut kezdő vagyok. DE nagyon tetszenek a csöves cuccok.Van egy Budapest nevezetű csöves rádióm és azt szeretném kérdezni h merjek belekezdeni ennek lebontásába és átalakításába. (elvileg működött ebből gondolo h minden fő darab megvan).Vagy inkább rakjam rendbe a rádió kivüljét es gyönyörködjek benne??
okok. csak kérdezősködöm érdeklődök. elméletileg lehet rá kötni külső jelet aszzem! nekem ezis megfelelne. DE HA NEM MűűXIK SEGÍTETEK ÉLETREKELTENI?
segítünk pesze ! Lehet rá külső jelforrást kötni ! Minimum 10 W kimenőteljesítménnyel bír! Nekem is van egy ebből a bolgár csudából
akkor ok. Megígrem vigyázok rá ! De akkoris akarok csinálni erősítőt most próbálok begyüjteni régi tv-rádió készülékeket remélem menni fog így is. Amúgy olvasgattam a fórumot és ebből gondolom hogy az a tíz volt "nemgyenge" sőt h fokozzam a hangulatot ha jól láttam megvannak a gyári hangszózók. elvileg ezek jobbak mint amiket most lehet vásárolni olcsón vagy tévedek?
mennyire van szétdúrva? Mert egy bizonyos "szint" alatt "szabad" bontani
a külseje 10-es skálán 7 (ha a tíz a zsír állapotot jelzi ) elvileg a fater garázsában működött tökéletesen de már nem használja kb 8 éve mert csaka petőfi jött rajta(vagy valami hasonló).de nem tudnánk msn en beszélni? nem mintha titklniakarnék akármitis csak nem kellene ennyit várnunk az üzenetekre.
Most nem tudok MSN-re menni, meg a netet is "itthagyom" nem soká Épp RIAA korrektort építek/építettem
Kedves Imi!
Köszönöm a kapcsolást, én is ugyanezt építettem meg, csak más alkatrész értékekkel. A végcsőnél a katódellenállás értéke 220Ohm, Az előerősítő részben a két katódellenállás 2,2kOhm, és 470Ohm. A visszacsatolás kb. 2-3kOhmos lehet. (jelenleg poti van beépítve). A rácslevezető a végcsőnél 1M, az előfok csőnél 510k. De egyedül csak a végcsőnél van katódhidegítő kondi, és a visszacsatoló ellenállaton sincs kondi. Ez a kapcsolás mekkora feszről megy? Mekkora fesz kell a végcsőnek, és mekkora az előerősítőnek? Az előfok csövet mekkora nyugalmi áramra illik méretezni? Egyébként a két fokozat közé egy földelt anódú kapcsolást gondoltam még impedanciaillesztésnek, hogy ne terhelje az előerősítőt a végcső. Mi erről a véleményed? Üdv Geri. |
Bejelentkezés
Hirdetés |