Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   326 / 1387
(#) kyraeleisohn hozzászólása Okt 31, 2009 /

Üdv! az oldalon lévő cikkek között található fotótechnikás nyák készítés alapján próbálkozom a saját nyákom elkészítésében, de a 6. próbálkozás után már gondoltam jobb ha kérdezek és nem csak próbálkozom.

A kérdés röviden annyi, hogy minek lehet köszönhető, hogy a maratás végére a vezetősávok közül is eltűnik néhány vékonyabb (0,1-0,2-es). A maratószerre gyanakodtam, vaskloridot használok, simán vízben feloldva, de most az merült fel bennem, hogy lehet a 40 perces levilágítási idő volt sok. 3wos uv csövet használok (ez akadt itthon). Lehet sok ez az idő? Vagy mégis inkább a maratószert kéne melegítenem, vagy sósavat tenni bele? A válaszokat előre is köszönöm, minden ötlet segíthet.
(#) sprofan válasza kyraeleisohn hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Ha sima pénzvizsgálós UV csöved van akkor nem sok a levilágítás. Viszont az egy elég nagy butaság hogy rögtön a legelső kísérleteknél már 0.1-es vezetősávot akarsz, ez sok haladónak is elég nehéz nemhogy annak aki most ismerkedik ezzel a technikával. Minimum 0.4-es vezetősávot használj, és ahogy rájössz majd szép lassan a rendelkezésre álló anyagaid megfelelő használatára esetleg mehetsz lejjebb is.
(#) san398 válasza sprofan hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

A pénzvizsgálós UV cső nem jó levilágításra ha jól tudom, az összes banki alkalmazott aki használja lassan vak lenne már.
(#) gulasoft válasza kyraeleisohn hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Szerintem nem mosod le eléggé a lakkot, ezért tart sokáig a maratás, és ezért tűnek el idővel a vonalak. A 0.1 tényleg nagyon kevés, és a vaskloridodot melegíteni kell hogy hatékony legyen. Ráadásul abban pofával lefelé úsztatni kell a nyákot.
(#) sprofan válasza san398 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Ha ezt nézzük akkor a sok napfénytől én is megvakulnék nem? Egyébként jó az is, én is azt használom olcsósága miatt.
(#) kyraeleisohn válasza sprofan hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Ha saját tervezést akarnék megcsinálni természetesen vastagabb vezetőkkel dolgoznék, de nem én csináltam a nyák tervet, ráadásul vastagításra sem nagyon van lehetőség, mert az ic lábainak belső oldalán vannak a vékony sávok.

Azt hiszem egyelőre simán ónozással megpróbálom kijavítani a pár érintkezési hibát, aztán majd ha picit fejlődök újrapróbálkozom. Köszi a választ!
(#) aderka válasza aderka hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Tettem fel képeket, de valahogy nem volt rá reakció. Meghallgatnám a véleményed/véleményeteket.

üdv: Dávid
(#) vicsys válasza aderka hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Jó lett. Írd le részletesen a technológiát, légyszi! (maszk, fotolakk, levilágítási táv, előhívás...)
(#) aderka válasza vicsys hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Fóliát egy egyszerű sarki papírboltban vásároltam, "hőálló fólia ként kértem ". 2 példányt nyomtattam és tökéletesen összetűztem őket.
A nyákot megtisztítás után befújtam POSITIV20-as lakkal, majd hajszárítóval kb: 5 percig szárítottam. Ezután elhelyeztem a panelt és a maszkot a levilágítóba 1 perces levilágítási időt állítottam be, majd TN140-es előhívóval előhívtam. Egy műanyag tálkába annyi vizet engedtem, hogy a panelt éppen ellepje, és ehhez öntöttem kis előhívót, felkevertem majd tesztként beletettem egy másik kisebb panelt hogy ellenőzizzem a keverékemet. Mikor láttam, hogy jó akkor tettem bele a kimarandó panelt.
Utána kimarattam vaskloriddal.
Nagyjából ennyi lenne a technika. Gondolom újat nem mondtam.

üdv: Dávid
(#) sprofan válasza aderka hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Jó lett, ha vékonyabb vezetősávokat is szeretnél (0.2-3) akkor szerintem hanyagold a hajszárítót mert eléggé teleszemeteli a nyákot.
(#) hapro hozzászólása Nov 2, 2009 /

Egy flakon 200ml Pozitiv20 spray mekkora felületű nyákhoz elég kb?
Ha tudom fóliára nyomtatni a nyákrajzot, akkor nincs értelme vásárolni transparent sprayt ugye?
Minden fajta papírt képes ez transzparenssé változtatni, vagy ehhez is spec papír kell mint a vasalásos technikához a műnyomó?
Százalékba kb mennyivel drágább így nyákot készíteni mint vasalva?
(#) levii válasza hapro hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Ha tudsz fóliára is nyomtatni akkor felesleges a spray. Hogy mekkora felületre elég a Positiv20 az nagymértékben függ szerintem a gyakorlattól. Elsőre nem biztos hogy sikerül jól lefújni a nyákot. Szerintem ha csak kipróbálni szeretnéd a ezt a nyák készítési módszert akkor vegyél egy kisebb darab előre fény érzékenyített nyákot. Nem tudom milyen fóliát szeretnél használni, de ha első nyák szerintem vegyél egy ív Ink-Jet fóliát ha tintasugaras a nyomtatód, a lézeresbe nem tudom milyen kell. Ez így olcsóbb mint egy flakon spray.
(#) aderka hozzászólása Nov 3, 2009 /

Üdv!
Aki már használt ilyen fotolakkot, kérem adjon tapasztalati infokat róla.. Milyen mennyiségben kell felfújni a panelra, mennyi ideig kell világítani ( Positiv20 hoz képest) stb...

Üdv. Dávid

DSC00104.JPG

(#) sprofan válasza aderka hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Nagyából semmi különbség nincs, lefújásnál attól függ mennyire vagy gyakorlott, ha halvány zöld már-már szinte kék színű a lakk olyan vékony (merthogy ha vastagan fújod akkor is kékes-zöld színe lesz) akkor jó. Arra viszont nagyon oda kell figyelni hogy ez a p20-al ellentétben sokkal romlandóbb! (tapasztalat) Ha nem volt hűtőben vagy hűvös helyen akkor a szavatossági idő után 4-5 hónappal elkezd köpködni. Ha hűtőbe teszed akkor nem tudom. Nekem per pillanat van bent egy ami 1 éve és 2 hónapja lejárt, de még nem köpköd.
(#) aderka válasza sprofan hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Értem.. Csakmert ma használtam ilyet, de NYÁK nem lett belőle . Ugyan ugy lefujtam mint P20-al, megszárítottam levilágítottam, már akkor feltünt, hogy nem volt sárgás színű, előhívásnál semmi sem jött elő :S.

Próbáld meg sokkal vékonyabban fújni, vagy csnálni egy kis darabbal egy tesztet hogy tudd, mennyire kell levilágítani. (Ami p20-nál vékony fújásnak számít az itt elég vastag, kinézet alapján)
(#) gulasoft válasza aderka hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Váááááá wolfos fotolak! A rémálmaimban jön elő! Szerintem jobban jársz ha elszaladsz p20-ért.
(#) aderka válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

P20-at használok. De kíváncsi voltam mi a külömbség a 2 között.. Mert árban nagyon sok.

Nem tudom miért félnek a wolfos lakktól, ha nem köpköd tökéletesen használható...

Wolf-os lakkok közül, imádom a Forrasztási lakkot és a Védő lakkot. Ebből következtettem, hogy marha jó lehet a Fotólakkjuk is. Kipróbáltam, abban nagyot csalódtam, de persze, elöbb az is eszembe jutott, hogy más tulajdonságai vannak mint a p20-nak. (tovább kell levilágítani, vastagabban/vékonyabban kell fújni, tovább kell szárítani stb... )

Holnap csinálok valami kis nyákdarabot és megnézem van-e különbség a kettő között, de nem hinném. Majd csinálok jó sok képet mit-hogy.

Jólvan, kíváncsian várom.
(#) gulasoft hozzászólása Nov 4, 2009 /

Én tegnap csináltam a kék fóliával, előtte megcsináltattam a profi maszkot (300Ft-ot fizettem, volt inverz, sima, és a manus megcsinálta úgy is hogy az emulziós réteg a másik oldalon volt fő a biztonság) Ez a laminált fóliával készült.
Ja tegnap a buborékos maratóban 5cm vastagon állt a jég, ennek ellenére a buborékuk ki tudtak jönni a jégből nagyon érdekes látvány volt, és egy 2órával később újra beindult a jégkristály képződés 2-3 centis gyönyörű kék kristályok kezdtek nőni, úgyhogy inkább leengedtem a lötyit és elraktam.

nyák018.jpg

(#) bubuc17 hozzászólása Nov 4, 2009 /

tud valaki segíteni műnyomó papír beszerzésében??
siófok mind a 8 papírírószerét bejártam de 90% -ban nem is halottak róla.
google -ban is csomót nézegetem de nem találtam olyan boltot ahol lehetne rendelni és nem +2-3e a posta....
más bevált papír megoldás is érdekelne ami jó erre a létra..
(#) Norberto válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Hahó!

Érdeklődnék, hogy sikerült-e esetleg többféle nyomtatóval kipróbálni azt a minta-adag, Color Copy COATED GLOSSY papírt? Ha igen, hogy sikerültek a próbák? Tennél fel 1-2 képet az eredményekről?
(#) Bari- válasza bubuc17 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Szia

Nézz körül dekorációval foglalkozó boltokban is, itt Miskolcon ott sikerült vennem, ha végképp nem találsz sehol, írj PÜ-t aztán megoldjuk.

Bari
(#) gulasoft válasza Norberto hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Itt hurcibálom magammal az egész csomagot, még nem sikerült bent nyomtatnom, tegnap a központi router halt meg, az egész épület szétesett, előtte ugye annak a nyáknak a fóliája miatt rohangáltam amit felraktam, ma vagy holnap talán lesz időm.
(#) frissadam hozzászólása Nov 5, 2009 /

http://www.youtube.com/watch?v=FkHpjzOhzxA&feature=related

A linken látható egy nyákgyártó technológia. Valaki próbálkozott már esetleg ezzel a technikával?

Én vasalással gyártok paneleket. Ami nem fért a fejembe , hogy van a nyomtató fólia , amiről rávasalom a rajzot a panelra. Ezt a nyomtató felmelegíti és rátesz a cuccot. Én mikor rávasalom a panelra vonalvezetést , felmelegítem a fóliát , és leszedem róla a festéket. Akkor minek is a fólia? Hogy esetleg elrontsa a nyomtatást a kétszeri melegítés hatására? Arra gondoltam mi lenne ha a lézernyomtató hengerét a panelen gurítanánk végig ? Előre melegített panel és egy sík lapként végig csúszna a henger alatt. Így futószalag szerűen nyomná a paneleket.
Valaki próbálkozott már hasonlóval? Mi a vélemény?
(#) Ricsi89 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Érdekes a videó. Esetleg még működőképes is lehet. Viszont a feltett kérdésedre a válasz, hogy nem lehet. A lézernyomtatóba vezető anyagot nem lehet belerakni. És hát a nyák rézrétege eléggé vezet. A tintás nyomtatóra visszatérve van itt ilyen téma, ahol erről beszélnek.
(#) gulasoft válasza frissadam hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Ettől megyek a falnak!
kb 20* le lett írva, hogy ez nem működik, mert egy rézlapra (ráadásul vastag is mint a rossebb) nem lehet a szelén lézerhengerrel nyomtatni! Nem tudom feltűnt e neked a videón, hogy az sem lézernyomtatót használt pont ezért. Azt hogy milyen tintát használt azt nem tudom, de sem a durabrite sem a sima tinta nem tapad így meg a nyákon, ez valami fake videó, vagy nagyon spec tinta.
Nem ez a módja.
Nagy nyáknyártók is filmet csinálnak és levilágítják. A vasalás csak egy házi olcsó barkács megoldás, ha az a minőség nem felel meg neked, akkor mehetsz egy állítható hőfokú és sebességű lamináló felé, ami tudja a tonerpor olvadási pontját, hogy egyenletesebb legyen a vasalásod, de ennél lényegesen olcsóbb pár uw led, és fotózni a nyákokat. Persze ez vagy 5-6000Ft-os beruházás, de legalább egy kicsit hasonlít a nyákgyárak bevált és elfogadott technikájához, sőt a furatgalvánon kívül a laminálható kék fóliával ugyan azt az eredményt el tudod érni, otthon hever az 5kiló ónlemez, meg az ónszulfát ha egyszer időm engedi még a nem kémiai ónozást is ki tudom próbálni, és a kkor tényleg már csak a furatgalván a gond, de azt sikerült már egyszer 80%-ra megcsinálni de az 2 nap volt. Most ugyan ezt beónozni egy elektrokémiai folyamattal még fél nap, ennyi idő egy otthoni nyákra nincs. Ha nincs kész egy nyák fél nap alatt, akkor meg minek. Jelenleg nincs egybefüggő 2.5 napom arra hogy egy furatgalvános nyákot gyártsak, pedig a levilágítás az 1.5 perc (fólia)- 12 perc(előérzékenyített panel). A többi a kémia.
Most Te ezt a 1,5-12 perces folyamatot próbálod egy nyomtató szétszedésével, és mindenféle sufnituninggal kiváltani, ami egyébként nem is megy, és le lett írva, hogy miért.
Ha találsz egy videót ahol lézerrel nyomtatnak a panelra közvetlenül, akkor visszavonom ezen álláspontomat, de ilyet nem fogsz találni, mert kivitelezhetetlen a napi forgalomban kapható nyomtatókkal.
Következő: »»   326 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem