Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   395 / 2499
(#) J-O-E válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Huh szinte hibásnak érzem magam mert bár te elhatároztad, de én is bíztattalak az STK megépítésében, de nem beszéltünk az élesztésről ami minden végfokra igaz táp ágakba biztosíték és elsőre ízzón keresztül hogy ha gond van az egésszel akkor ne röpenjen a végfok. És még valami, volt rajta hűtőborda amikor bekapcsoltad? És persze beüzemelés előtt mindenképpen rá kell mérni a hűtőfelületére mert ha csak egy kicsit is sérült a filmréteg amivel szigetelik el szokott szálni élesztéskor
És ellenőrizd le biztos az 1.-es láb az egyes tehát nincs-e rosszul tükrözve a nyák és fordítva van benne az IC, ellenőrizd a bemenő tápot a +/13.-as láb a -/16.-11.-es láb és a 0/ az 5.-ös stb.
-Az utángyártottak is tudják ugyanazt a minőséget csak a brumm elnyomás és egyéb tekintetben nem annyira jók mint a SANYO.
(#) gleccser16 hozzászólása Nov 7, 2009 /
 
Élesztéskor nem volt rajta hűtőborda. Régebben sem tedtem rá az első próbánál, meg am sem melegedett semmit. A nyák jól van lemaratva, tükröztem ( vasalásos módszerrel csináltam ) mielőtt rávasaltam Az ic is jól van beültetve és a lábakra is jó polaritású feszültség jut.
Akkor mi lehet a gond? Nem lehet valahogy feléleszteni?
(#) Dj TSM válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Az eredeti STK erösitök jol végzik a dolgukat,nekem is van 3 belölük,persze Technicsek mind a három,de nemvolt velük hiba.Tudnám ajánlani a TDA7293 mat vagy 7294 et.Szerintem hangjuk elég kifinomult és mindig müködnek.Egy jó nyáktervel kilehet küszöbölni mindenféle brummot .
(#) Dj TSM válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Csak egy módszer van,ha kiégtek a végtarnyók,azokat kilehet bennük cserélni.Már próbálkoztam ilyennel meglehet oldani.Kell egy csatorna cinezö páka,amivel hirtelen felmelegited az stk nyákjára forrasztott tranyó talpazatát és fogóval leemeled onnan.A helyére belehet épiteni egyszerü tranyót,én BD711 et alkalmaztam az enyémnél,levágtam a felfügessztéshez szügséges fúratot és lecsiszoltam a tokjábol is egy kicsit,hogy elférjen az ic n belül.Kicsit megsmirglized a tranyó alját,igy jobban tapad a cin rá.és simán becinezed a régi hejére.Nekem müködött a dolog,de nekem egy STK4050 essel van ugyanez csinálva,abban 2 pár npn tranyó van,a tiedben csak egy kanálra 1 pár jut,másikra ugyszint.
(#) J-O-E válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Hát engem a legelső STK.-m építésekor figyelmeztettek hűtés igényes és nehogy borda nélkül indítsam és akkor még lehetett eredeti IC.-ket kapni. Javítás néha összejön óvatosan lebontod a fekete műanyag borítást és ha szerencséd van tudod hackelni mellékelek képet hogy néz ki belűlről. Esetleg elégett egy két láb.... de egyszer sikerült javítanom több tucat közül.

STK8050.JPG
    
(#) gleccser16 válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
A Technics erősítők nagyon jól megvannak építve, régen én is venni akartam egyet, de nem nagyon értettem anno akkor még annyira hozzá, de igy visszagondolva lehet ha megvettem volna most nem kellene építgetni, és egy gyári erősítő csak szebben szól és talán még mindíg működne. Tda-s erősítőt nem fogok építeni, akkor inkább belefogok egy tranyósba.
Olyat még úgysem építettem. Ha nem működik a másik ic-vel sem akkor felejtős lesz az stk részemről.
(#) J-O-E válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Ne felejtsd el élesztéskor a biztosítékot és a táp ágakra kötött ízzókat. És ha tudsz egy egyszerű lágyindítót a tápegységre építs! Ja és a gyári erősítők csak abban az esetben szólnak szebben ha a megépített erősítő nincs jól megépítve, de építeni sokkal jobbat lehet mint egy minimalizált alaktrészekből sorozatgyártott erősítő.
Itt egy pár "minőségileg is" igényes épített erősítő.
(#) gleccser16 válasza J-O-E hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Én is egy ilyen minőségi dobozt tervezek neki, ma valószínűleg le lesz fújatva matt feketére. Lesz benne 2 oldalra futó kivezérlésjelző mély magas balane hangerő poti egy fejhallgató kimenet és elől egy aux bemenet az elején. A hátulján 2 db régi típusú ( mint a videotonoknál volt bemenő csati lesz ) mellette a 26*7*2*5 cm es hűtőborda és végül csiptetős kimenet a betáp dugalj alatt.
Szerintem ütős lesz. Ha kész felteszem, hogy megnézd.
(#) Dj TSM válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Hát mitmondjak,én jobban megbizom a saját gyártmányú erösitöimben.Még nemhagytak cserben és tudom,hogy nincs belölük kispórolva az anyag.Minden erösitönek a lelke a jól megtervezett nyáklap és a jól szürt tápforrás és az egész rendszer kábelozása,ezekre ha odafigyelünk akkor kis pénzböl is komoly cuccokat épithetünk házilag.Nálam pedig az ilyen cuccoknak sokkal nagyobb értékük van mint valami gyárinak,mivel nemcsak pénz hanem eszmei értéket is képvisel.Ez attol is függ,hogy hogy állunk neki az épitésnek,ha csak egy hirtelen összedobott cuccot csinálunk az nem az igazi,összevissza kábelek,pontatlan doboz tervezés stb.Gondolom ismerös sokaknak az ilyen.De mikor hónapokat tervezgetjük a dobozt,pontosan összeválogatunk minden elemet,és a végeredményben egy jolmüködö dolgot kapunk az mindenért kárpótol.
(#) gleccser16 válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Én is ugyan így vagyok vele. Pedig rengeteg erősítőt lehet kapni olcsón használt boltokban. ( zsibin 5-15 e ) De valahogy mégis jobb érzés megépíteni, tudni hogy mindenből a legjobbat tedtem bele és hiba esetén is könnyen meg lehet találni a hibaforrást.
Egyébként a jelenlegi erősítőmön kerek 1,5 hónapja dolgozom. A dobozon kb. 2 hétig dolgoztam és talán-talán holnap össze is lehet már szerelni. A végfok rész is 1 hét körül volt. Szóval már nagyon kíváncsi vagyok hogy mi lesz a végeredmény
(#) gleccser16 hozzászólása Nov 7, 2009 /
 
Szétszedtem az előző erősítőmben tönkrement stk 4122II-t. Van benne négy darab ilyen fém izére ültetett micsoda. Gondolom tranzisztorok. A 3. nak elvan égve az egyik lába. Ezen felül 2 db fekete micsoda le van olvadva. Gondolom ez is tranyó. Látszik hogy bettyárosú le van égve. Ennek anno az lett a baja hogy a 2 hangfal kimenetet rövidre zártam kb 2 másodpercre véletlenül full hangerőn és utánna nem is szólalt már meg sem.
Ezt látva neki állok szétbontani a 4142II-őt. Veszteni valóm már úgy sincsen. Hátha valami pici baja lehet.
(#) gleccser16 hozzászólása Nov 7, 2009 /
 
Ezt is szétszedtem. Ebben is 4 db tranyó van csak 4x akkora mint a 4122II-ben és annyival külombözik hogy a 4122II-ben a tranyóknak 2 lába van a 4142II-ben pedig már 3 láb van.

Érdekesnek találom hogy semmi sincs leszakadva megégve mint az előzö ic ben.

Úgy néz ki mintha semmi baja nem lenne.
(#) Kovidivi válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Nincs kedved éles képet felrakni róluk az utókornak? Köszi! Üdv!
(#) gleccser16 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Úgylesz. Csak telóm elég gagyi képet csinál ezért majd valami jófajta fényképezőgéppel lefotózom és felteszem.
(#) J-O-E válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Igen ez így normális egy élesztéskor történő hőmegfutásnak "hűtőborda nélküli élesztés" nincs nyoma
nincs ideje felmelegedni a hűtőfelületnek csak élég a tranyó vagy a meghajtó fokozat stb. a táp és egyebeknek megfelelő bétára válogatott tranyókkal lehet helyettesíteni és reménykedni. De irtam már, egyszer sikerült működésre bírni több próbálkozásból hibás STK IC.-t.
(#) kovizozi hozzászólása Nov 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy sztereó házi készítésű végfokot egyik ismerősömtől aki szintén javításra kapta még régebben. Nem tudjuk hány w-os talán 2x 50 v. 100.
Külön panelon vannak a végfokok és mindegyikbe van:
2db BD250C
2db BD249C
1db BD137
1db BD140
1db BC640
1db BC639
1db TA75071p műveleti erősítő IC
jah meg 2db trimmer poti
+-50v-rol megy és elég gány munka ezért kellene hozzá egy kapcsolási rajz.
Ha valakinek van hasonló kapcsolási rajza akkor az légyszi tegye fel!
Köszi!
(#) csezoli21 hozzászólása Nov 8, 2009 /
 
Helló
A mellékelt KD Mester féle 8Ohmon 400Wattos erősítőhöz nincsen valakinek meg véletlenül a beültetési rajza?
Kapcsolási rajz alapján nem tudom megállapítani melyik alkatrésznek hol a helye,....
Remélem tudtok segíteni,....
Köszönöm előre is!
Helló

450w2.rar
    
(#) hapro válasza csezoli21 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Amíg nem tudod ezt megállapítani, addig szerintem ne fogj neki ennek! Szívfájdításképpen nekem megvan
(#) djgombi válasza hapro hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
És milyen igazad van! Én építésnél még le is szoktam ellenőrizni mi hova fut, mert kaptam már hibás beültetési rajzot is sajnos.
(#) J-O-E válasza csezoli21 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Ezek voltak a RaR-ba ha ez nem elég tényleg ne rakd össze. Egy kis melóval feliratozhatod is a nyákrajzot de felesleges.
(#) gleccser16 válasza J-O-E hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Ez az erősítő 1X 400w? Ha nemjön össze az stk-s projektem tudnátok mondani valami jó kis tranyós kapcsolást?
És egy tranzisztoros végfokot mennyi pénzből lehet összerakni. Egy 2X120w-osat. Természetesen 8 ohmon.
(#) djgombi válasza gleccser16 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Nézd csak:
>>>> ITT <<<<
(#) kovizozi hozzászólása Nov 8, 2009 /
 
Na találtam egy kapcsolást ami már hasonlít a javításra kapott panelekhez de a panelomon van még+ 2db BD 250C,249C .
Tehát valószínű hogy 50w .
Ha valakinek van Bd250c vel 50w os kapcsolási rajza akkor az feltehetné...

25w.gif
    
(#) csezoli21 válasza hapro hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Szia
Köszönöm az építő jellegű hozzászólást,...
Hogy értsétek, én csak hobbista vagyok!
Nem tanultam elektronikát ezért nem tudom a kapcsolási rajzból a nyáktervre átgondolni az alkatrészeket!
De megnyugtatásképpen a 2*130Wattost már megcsináltam és természetesen működik 0 hibaponttal csináltam meg,... elsőre működött minden!
Igazából mindent vágok csak pont a kapcsolásiból nyákterv dolog nem megy, de kb ez is a legnehezebb része! Szóval megértem ha nem adjátok oda a beültetést csak úgy mindenkinek ekkora erőlködőnél, de abszolút nem vagyok hü...e a dolgokhoz, remélem meggondoljátok magatokat!
Köszönöm!
Helló
(#) hapro válasza csezoli21 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Egyáltalán nem az a legnehezebb része, maximum egyenlőre neked. Csak hogy értsd mire gondolunk. Ha erre nem tudsz odafigyelni, hogy lekövess egy kapcsolási rajzról egy nyákrajzot, ami jelen esetben nem is olyan bonyolult, akkor ezercsomó mindenre hogy fogsz tudni odafigyelni élesztés, építés, összeszerelés, bedobozolás közben. Én most odaadom ezt a rajzot, lemented, megpróbálod elkészíteni, lehet sikerül is. Saját felelősségedre használd. Én még mindig nem tanácsolom ennek megépítését. Sok pénzbe kerülnek a félvezetők, és egy szempillantás alatt el lehet lőni az egész készletet, aztán meg csak pislognál. Itt majdnem mindenki hobbista. És mindig tanulunk és tapasztalunk újakat. Még a legprofibb és legtapasztaltabb is, csak az a bolond aki nem fogadja el hogy van új a nap alatt, és nem hajlandó adott esetben tévedést, nemtudást belátni. Én egy biztos kezdő vagyok éppen ebben a hobbiban, és szerintem nem lehet eleget tanulni és gyakorolni ebből. Privátba esetleg.
(#) csezoli21 válasza hapro hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Természetesen maximálisan egyetértek veled, igazából így is folyamatosan tanulok, meg hát ha odaadod a rajzot, akkor is ugyanúgy átnézem, csak így még ez nekem nehéz lenne nagyon, vagy inkább lehetetlen!
Meg azért is jobb ha úgy kérem mint ha én próbálom kibogozni hogy mi hogy van, mert az utóbbiban lehetséges a több hibalehetőség, és mint mondtad is senki nem akarja elfüstölni az alkatrészeket, mert némelyik tud drága is lenni,... Köszönöm szépen!
Helló
(#) wtc hozzászólása Nov 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy megvettem ezt a hangfalat, és a hozzá készített erősítőm, sajnos nem sikerült, és ezért úgydöntöttem veszek hozzá egyet, na most ez az erősítő jólenne hozzá? Most egyátalán aztse zudom hogy a hangfal 4 vagy 8 ohm-os
Köszi!
(#) wtc válasza wtc hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
ja még annyit hogy az erősítő 2x 20W-ot ad le 8ohm-on.
(#) J-O-E válasza wtc hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Igen ez az erősítő megfelelő nagyjából, de a hangfal sem mai így ezt azért nehéz lenne megmondani. Egy hangfal is elöregszik és persze az erősítőben lévő kondik is elmásznak a gyári adatoktol idővel szóval ezt neked kell eldöntened majd ha halgatod. Én kb. 15.-éve halgattam ezt az erősítőt, és elég kellemes hangja van persze az akkori hangfal kínálattal ORION és VIDEOTON hangfalakon.
(#) wtc válasza J-O-E hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Szia!
De sztem még mindig jobbak a régi erősítők, hangfalak mint a mai kína coccok. De most akkor ez hány wattot ad le a hagfalnak? Mert sztem a hangfal 4-ohm-os akkor az nem 20W hanam vagy 35W nem?
Következő: »»   395 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem