Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Egy szépen elrendezett kapcsolási rajz sok embernek elegendő lenne, nem muszáj nyáktervet, és mindent raknod hozzá. Láttam papíron a terved, de az picit kesze-kusza. Én szívesem megépíteném, és direkt úgy, hogy egy kapcsolóval lehessen választani, hogy a hangszóró negatívja a földre vagy a hibajavító végfokra csatlakozzon! Egy példányt szerintem megér, nyákot meg szívesen tervezek hozzá, ha lesz időm (és persze publikálom is), ehhez csak egy kapcsolási rajz kellene. Köszi szépen! Üdv!
Értem, de pontosan melyik kapcsolásra gondolsz? Most egy olyan TDA-s nyákot csináltatok, ami egyetlen nyákon alkalmas egyszeres és kettős táphoz is, párhuzamos és hidas kapcsoláshoz is és a töksima gyári is feltehető rá. Alkotó javítgatta ki nekem, amiket elszúrtam rajta.
De ezzel menjünk át a TDA-s topicba.
Lenne egy kérdésem. A Hiraga tápjában szereplő elkó kondik kapacitása 2*228 000uF. Erre a tárolókapacitás miatt van szükség gondolom, ami 24VDC esetén 65W tápáganként. Vagy esetleg van valami más szerepe is ennek a hatalmas kapacitásnak?
Szerintem a hálózati brumm elnyomása... de kissé túl van méretezve akkor is... meg arra van pl. fojtótekercs is, stb.
Szia!
A feladat elsősorban búgás gátlás, azaz a táp hullámosságának csökkentése. A másik ok a hangzás. A tápnak is van egy belső időállandója, amit a trafó és a diódák soros ellenállása, továbba a puffer értéke határoz meg, ráadásul ez nem is egy időállandó hanem kettő, mert ebből az a fontosabb ahol a pufferek soros impedandiája beáll állandóra. Ennek a csökkentése miatt kell a nagyon nagy érték, mert ez nagyon benne van a hangzásban.
Aha! Gondoltam hogy szól valami ilyen jellegű indok is ezek mellett.
Hát ez nem a csórók tápegysége, erősítője az már biztos. 1500cm2 csatornánként elég hűtést biztosítana neki?
" pont kétszer annyi hűtésre lesz szükséged, mint amennyit elégnek gondolsz"
Ezt írta a konstruktőr kb 30 éve. Én megszoroznám 2-vel. Olyan 50-55 fokosan szól a legjobban, az Isten se tudja szerintem, hogy miért.
Vaó!
Akkor kiviszem a szobából a radiátort, vagy inkább építsem rá? Egyébként a képen látható példány sem rendelkezhet nagyobb felülettel.
Ha ez jelenti az 1500 köbcentit, akkor biztos elég lesz, de nem vagyok egy nagy szaki A osztályban, a próbanyákos szakaszon sosem jutok túl és én mindíg használok ventilllátort.
Ez olyan, mint a finom napsütés Ezért kicsit erőltetettnek érzem ezt a jelzőt. Meghatározni nem lehet, szinte értelmezhetetlen egy erősítő hangjával kapcsolatban. Üdv!
Hát...néha elég nehéz szavakba önteni az igazán apró különbségeket. A csillogós nálam azt jelenti hogy a magas hangok kontúrosabbak, határozottabbak, és talán magasabbra is hatolnak. Ilyesmi... de ezek pici különbségek. A középtartomány, pl. énekhang csodálatos rajta. (Marie Digby - spell...)
Nem, ezt még nem hallottam. Most JLH-ra gyúrok, a borda már meg van hozzá, "csak" össze kell dobni. Talán a hétvégén sort kerítek rá! Üdv!
Ezt ma csináltam, a highand-féle kapcsolás mayanosítva. Elsőre indul, semmi zaj, semmi brumm, még bekapcsolási zaj sem, síri csend. Aztán zene ráad, és... csodálatos... :yes: A-osztályt építőknek kötelező darab. Highand, te hogy állsz ?
Nekem tetszik a konstrukció. Egyszerű, és jól van kivitelezve. Bár én árnyékolt vezetéket használnék a bemenetnél. Honnan szerzed ezeket a jó kis dobozokat? Láttam, hogy elég sokfélét kipróbáltál már. Nem gondolkodtál rajta, hogy egy kicsit nagy a doboz a minimál erősítödhöz? Üdv!
Most indulok otthonról a műhelybe és mindjárt teszek fel képet, bár nem sok fog látszani, mert én mindig kiöntöm a provizor darabokat egy műanyag bucival, nehogy kontakt hiba legyen.
A készülék konstrukciónk viszon nagyon hasonló lesz, hehe.
Köszi! A dobozt a vaterán vettem egy ezresért... A bemenetnél a doboz is földelve van, ezért nem igazán számít szerintem hogy árnyékolt-e az a kis vezeték, így sem hallani semmi alapzajt, hibátlan lett a csillagföld. Maga a doboz a hűtőborda is, amint látszik, ez tök praktikus. Szeretem ha laza és áttekinthető a cucc amit építek.
Kíváncsian várom, de mi az a "provizor darab" és a "műanyag buci" ???
provizor darab= nem mutiba készült, hanem kipróbálni.
műanyag buci= látszik a képen
Hááát... ilyet még nem láttam. Ezt biztos nem egykönnyen módosítgatod Viszont te sem túl nagy teljesítményre csináltad meg, a doboz alja itt is a hűtés ? Nekem most dél óta megy rajta a jazz fm, elég jó meleg, az alja 40 fokos kb., pedig jó nagy doboz.
Ez csak kb 2x6W, merthogy ez fejhallgató erősítő lenne kérlek alássan.
Sziasztok,
nem tudom jól látom-e: a képről úgy tűnik, a trafó nem kettős szigetelésű. Ha így van, az baj. Ha a fém dobozra nincs rákötve a zöld/sárga védővezeték, még nagyobb a baj. Életveszélyes. Szerintem mindkét feltételnek eleget kell tenni, hogy az érintésvédelmi előírásokat némiképp betartsuk. Saját érdekünkben.
Ez a műanyag buci engem is érdekelne. Hogyan készíted? Hol szerzed be a hozzávalókat?
Amúgy miért nem csinálnak ezzel a kapcsolással szép, gyári erősítőket ? Fillérekért lehetne nagyon-nagyon jó erősítőt gyártani. 1 opa és 4 tranyó... durva...
Tegnap egész nap ezt hallgattam és már most nyilvánvaló hogy jobb még az előző sanken-tranyós ab-osztályúmnál is, pedig az is elég komoly lett. Amúgy vettem 2 ilyen brutál hőcsöves ipari hűtőbordát a nagyobb verzióhoz: http://www.vatera.hu/nagymeretu_hutoborda_405x140x90mm_157004374.html
Ém már ott elakadtam, hogy az A osztály, az miért korlátozódott a Nelson pass, Hiraga. JLH, Doz, satöbbi kapcsolásokra, amikor bármelyik AB osztályúnak megemeled a nyugalmi áramát és ott az A osztályú erősítő.
Azután sohasem értettem, hogy miért ciki egy AB osztályúnál a loudness használata és miért annyira természetes az egytranyósoknál, amibe a kapcsolás sajátossága miatt "gyárilag benne van". Szóval elmennek a delikvensek egy szeanszra, gondosan lineárba teszik az AB osztályúakat, és azután mellé leteszik az egytranyóst, ami alul felül 3-6 dB-t kiemel a kimeneti impedanciája miatt és testületileg megállapítják, hogy az egytranyós mellett az AB osztályúaknak nincsen se íze-se bűze. Ebből nehogy bármit magadra vegyél, te vagy pont az ellenpélda, aki mindent megépít és meghallgat.
Elmész az OBI-ba(be) és veszel egy mondjuk egy ilyet és hozzá minél keményebb, sötét színű "töltényt".
Kemény 1400 Ft lesz. Megoldja minden ragasztási, szigetelési gondodat. Viszont ronda.
A kérdésben ott a válasz: fillérekért.
Muszáj legendákat építeni ahhoz, hogy egy erősítőert 5 misit elkérhessen valaki. Tudod a gáz akkor van, amikor a vevőt, aki általában egy kőkemény üzletember, felvilágosítja egy ilyen magamfajta...
Sajnos így van... ebben mindíg benne volt a misztikum és a nagy gyártók kultusza, na meg a sok-sok ködösítés... bevallom én is gondolkodtam rajta hogy veszek egy jobb, neves erősítőt, pl. copland... de szerintem akkor is tovább építgetném a csúf kis erősítőimet, és a vége az lenne hogy kiderülne hogy szívesebben hallgatom a saját készítésűt... szerencsére már kinőttem a meggondolatlan költekezésből, így maradok a diy-nél. És lám, lehet hogy jobban járok? Csak azt sajnálom hogy nem vagyok jobb a műhelymunkákban, hogy csináljak egy nagyon profi dobozt is hozzá, pl. a copland erősítők design-ja nagyon bejön...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |