Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   26 / 137
(#) Kovidivi válasza highand hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Szia!
Egy szépen elrendezett kapcsolási rajz sok embernek elegendő lenne, nem muszáj nyáktervet, és mindent raknod hozzá. Láttam papíron a terved, de az picit kesze-kusza. Én szívesem megépíteném, és direkt úgy, hogy egy kapcsolóval lehessen választani, hogy a hangszóró negatívja a földre vagy a hibajavító végfokra csatlakozzon! Egy példányt szerintem megér, nyákot meg szívesen tervezek hozzá, ha lesz időm (és persze publikálom is), ehhez csak egy kapcsolási rajz kellene. Köszi szépen!
Üdv!
(#) highand válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Értem, de pontosan melyik kapcsolásra gondolsz? Most egy olyan TDA-s nyákot csináltatok, ami egyetlen nyákon alkalmas egyszeres és kettős táphoz is, párhuzamos és hidas kapcsoláshoz is és a töksima gyári is feltehető rá. Alkotó javítgatta ki nekem, amiket elszúrtam rajta.

De ezzel menjünk át a TDA-s topicba.
(#) szamóca hozzászólása Nov 12, 2009 /
 
Lenne egy kérdésem. A Hiraga tápjában szereplő elkó kondik kapacitása 2*228 000uF. Erre a tárolókapacitás miatt van szükség gondolom, ami 24VDC esetén 65W tápáganként. Vagy esetleg van valami más szerepe is ennek a hatalmas kapacitásnak?
(#) Mayan válasza szamóca hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Szerintem a hálózati brumm elnyomása... de kissé túl van méretezve akkor is... meg arra van pl. fojtótekercs is, stb.
(#) Mayan hozzászólása Nov 12, 2009 /
 
Egy pár kép az A-osztályú shaman kísérleteimből, az egyik 2n3055-ökkel, a másik bd244-ekkel. Az utóbbi kicsit szebben szól, talán csillogósabb.
(#) highand válasza szamóca hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Szia!

A feladat elsősorban búgás gátlás, azaz a táp hullámosságának csökkentése. A másik ok a hangzás. A tápnak is van egy belső időállandója, amit a trafó és a diódák soros ellenállása, továbba a puffer értéke határoz meg, ráadásul ez nem is egy időállandó hanem kettő, mert ebből az a fontosabb ahol a pufferek soros impedandiája beáll állandóra. Ennek a csökkentése miatt kell a nagyon nagy érték, mert ez nagyon benne van a hangzásban.
(#) szamóca válasza highand hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Aha! Gondoltam hogy szól valami ilyen jellegű indok is ezek mellett.
Hát ez nem a csórók tápegysége, erősítője az már biztos.
1500cm2 csatornánként elég hűtést biztosítana neki?
(#) highand válasza szamóca hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
" pont kétszer annyi hűtésre lesz szükséged, mint amennyit elégnek gondolsz"

Ezt írta a konstruktőr kb 30 éve. Én megszoroznám 2-vel. Olyan 50-55 fokosan szól a legjobban, az Isten se tudja szerintem, hogy miért.
(#) szamóca válasza highand hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Vaó!
Akkor kiviszem a szobából a radiátort, vagy inkább építsem rá?
Egyébként a képen látható példány sem rendelkezhet nagyobb felülettel.
(#) highand válasza szamóca hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Ha ez jelenti az 1500 köbcentit, akkor biztos elég lesz, de nem vagyok egy nagy szaki A osztályban, a próbanyákos szakaszon sosem jutok túl és én mindíg használok ventilllátort.
(#) Kovidivi válasza Mayan hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Ez olyan, mint a finom napsütés Ezért kicsit erőltetettnek érzem ezt a jelzőt. Meghatározni nem lehet, szinte értelmezhetetlen egy erősítő hangjával kapcsolatban. Üdv!
(#) Mayan válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Hát...néha elég nehéz szavakba önteni az igazán apró különbségeket. A csillogós nálam azt jelenti hogy a magas hangok kontúrosabbak, határozottabbak, és talán magasabbra is hatolnak. Ilyesmi... de ezek pici különbségek. A középtartomány, pl. énekhang csodálatos rajta. (Marie Digby - spell...)
(#) Kovidivi válasza Mayan hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Értem, Üdv!
(#) highand válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Sikerült meghallgatni?
(#) Kovidivi válasza highand hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Nem, ezt még nem hallottam. Most JLH-ra gyúrok, a borda már meg van hozzá, "csak" össze kell dobni. Talán a hétvégén sort kerítek rá! Üdv!
(#) Mayan hozzászólása Nov 18, 2009 /
 
Ezt ma csináltam, a highand-féle kapcsolás mayanosítva. Elsőre indul, semmi zaj, semmi brumm, még bekapcsolási zaj sem, síri csend. Aztán zene ráad, és... csodálatos... :yes: A-osztályt építőknek kötelező darab. Highand, te hogy állsz ?
(#) Kovidivi válasza Mayan hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Nekem tetszik a konstrukció. Egyszerű, és jól van kivitelezve. Bár én árnyékolt vezetéket használnék a bemenetnél. Honnan szerzed ezeket a jó kis dobozokat? Láttam, hogy elég sokfélét kipróbáltál már. Nem gondolkodtál rajta, hogy egy kicsit nagy a doboz a minimál erősítödhöz? Üdv!
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Most indulok otthonról a műhelybe és mindjárt teszek fel képet, bár nem sok fog látszani, mert én mindig kiöntöm a provizor darabokat egy műanyag bucival, nehogy kontakt hiba legyen.

A készülék konstrukciónk viszon nagyon hasonló lesz, hehe.
(#) Mayan válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Köszi! A dobozt a vaterán vettem egy ezresért... A bemenetnél a doboz is földelve van, ezért nem igazán számít szerintem hogy árnyékolt-e az a kis vezeték, így sem hallani semmi alapzajt, hibátlan lett a csillagföld. Maga a doboz a hűtőborda is, amint látszik, ez tök praktikus. Szeretem ha laza és áttekinthető a cucc amit építek.
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Kíváncsian várom, de mi az a "provizor darab" és a "műanyag buci" ???
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
provizor darab= nem mutiba készült, hanem kipróbálni.

műanyag buci= látszik a képen

Kép 001.jpg
    
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Hááát... ilyet még nem láttam. Ezt biztos nem egykönnyen módosítgatod Viszont te sem túl nagy teljesítményre csináltad meg, a doboz alja itt is a hűtés ? Nekem most dél óta megy rajta a jazz fm, elég jó meleg, az alja 40 fokos kb., pedig jó nagy doboz.
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Ez csak kb 2x6W, merthogy ez fejhallgató erősítő lenne kérlek alássan.
(#) frrrrr hozzászólása Nov 18, 2009 /
 
Sziasztok,
nem tudom jól látom-e: a képről úgy tűnik, a trafó nem kettős szigetelésű. Ha így van, az baj. Ha a fém dobozra nincs rákötve a zöld/sárga védővezeték, még nagyobb a baj. Életveszélyes. Szerintem mindkét feltételnek eleget kell tenni, hogy az érintésvédelmi előírásokat némiképp betartsuk. Saját érdekünkben.
(#) varttina válasza highand hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Ez a műanyag buci engem is érdekelne. Hogyan készíted? Hol szerzed be a hozzávalókat?
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Amúgy miért nem csinálnak ezzel a kapcsolással szép, gyári erősítőket ? Fillérekért lehetne nagyon-nagyon jó erősítőt gyártani. 1 opa és 4 tranyó... durva...
Tegnap egész nap ezt hallgattam és már most nyilvánvaló hogy jobb még az előző sanken-tranyós ab-osztályúmnál is, pedig az is elég komoly lett. Amúgy vettem 2 ilyen brutál hőcsöves ipari hűtőbordát a nagyobb verzióhoz: http://www.vatera.hu/nagymeretu_hutoborda_405x140x90mm_157004374.html
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Ém már ott elakadtam, hogy az A osztály, az miért korlátozódott a Nelson pass, Hiraga. JLH, Doz, satöbbi kapcsolásokra, amikor bármelyik AB osztályúnak megemeled a nyugalmi áramát és ott az A osztályú erősítő.

Azután sohasem értettem, hogy miért ciki egy AB osztályúnál a loudness használata és miért annyira természetes az egytranyósoknál, amibe a kapcsolás sajátossága miatt "gyárilag benne van".

Szóval elmennek a delikvensek egy szeanszra, gondosan lineárba teszik az AB osztályúakat, és azután mellé leteszik az egytranyóst, ami alul felül 3-6 dB-t kiemel a kimeneti impedanciája miatt és testületileg megállapítják, hogy az egytranyós mellett az AB osztályúaknak nincsen se íze-se bűze.

Ebből nehogy bármit magadra vegyél, te vagy pont az ellenpélda, aki mindent megépít és meghallgat.
(#) highand válasza varttina hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Elmész az OBI-ba(be) és veszel egy mondjuk egy ilyet és hozzá minél keményebb, sötét színű "töltényt".

Kemény 1400 Ft lesz. Megoldja minden ragasztási, szigetelési gondodat. Viszont ronda.
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
A kérdésben ott a válasz: fillérekért.

Muszáj legendákat építeni ahhoz, hogy egy erősítőert 5 misit elkérhessen valaki. Tudod a gáz akkor van, amikor a vevőt, aki általában egy kőkemény üzletember, felvilágosítja egy ilyen magamfajta...
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Sajnos így van... ebben mindíg benne volt a misztikum és a nagy gyártók kultusza, na meg a sok-sok ködösítés... bevallom én is gondolkodtam rajta hogy veszek egy jobb, neves erősítőt, pl. copland... de szerintem akkor is tovább építgetném a csúf kis erősítőimet, és a vége az lenne hogy kiderülne hogy szívesebben hallgatom a saját készítésűt... szerencsére már kinőttem a meggondolatlan költekezésből, így maradok a diy-nél. És lám, lehet hogy jobban járok? Csak azt sajnálom hogy nem vagyok jobb a műhelymunkákban, hogy csináljak egy nagyon profi dobozt is hozzá, pl. a copland erősítők design-ja nagyon bejön...
Következő: »»   26 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem