Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   7 / 61
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ja, és az ic TL084-es, négy darab erősítő egy tokban !
(#) dinokal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Szerencséd van, megtaláltam az eredetit.
A kimenőfeszültsége nagyobb mint amit ír, ha jól emlékszem kb 2V cs-cs !
(#) Sir-Nyeteg válasza dinokal hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Visszaolvastam és láttam a tiedet is még a kérdésem előtt, csak egyedül az nem tetszett benne, hogy kettőstáp kell hozzá. Én egy sima 12V-os dugasztáppal terveztem a meghajtását, max erősen meg kell szűrni a dobozon belül, de a plusz-minusz táp egy kicsit macerásabb már benne. De még gondolkodom rajta. Illetve a kimenetet is erősíteni kell ebben még.
(#) szabi83 válasza dinokal hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Idézet:
„nagyon pocsék a négyszögjel”

itt nem úgy látszik...
(#) dinokal válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

12V dugasztápból tudsz +- 6V-ot csinálni, valószínüleg arról is elmenne, ki kéne próbálni, majd ha lesz időm megteszem. Ha végerősítőben gondolkozol szerintem mindenképpen kell a nagyobb fesz hozzá, egy puskás trafó, két feszszab ic, pár kondi és egyenirányítás, kész a táp.
(#) dinokal válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Mivel saját tapasztalatom nincs ezzel a kapcsolással, csak a mások által itt elmondott tapasztalatot tudom ismételni. Szerintük a négyszögjele kritikán aluli, és én hiszek nekik. Valószínűleg kompenzációs hiba. Az Urbán félével van tapasztalatom, annak nagyon jó a négyszögjele, viszont csak TTL, nem szabályozható.
(#) vandorbot hozzászólása Nov 9, 2009 /

Nekem ezekkel a spec hanggenerátor ic-kel azontúl, hogy eltúlozták az árát, az a bajom, hogy számottevő torzításuk van.
Ha "csak" hangfrekis mérésekre kell szerintem jobb ez:
Bővebben: Link
(Az adatlapon a példakapcsolások között)
Elvileg akár 1Mhz-ig is elmegy.
Nem kell ragaszkodni az IC tipushoz, persze akkor a képességei is szerényebbek lesznek.
(#) dinokal válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia. Az lt1028-as ára kb 1300 Ft + fűfa, ráadásul hol szerzel be hozzá lt1055-öt, ami ha sikerül megint csak nem két forint. Mindjárt túllépted az xr árát kétszeresen csak a 1082-essel. Ha nem ragaszkodsz az ic típushoz, akkor majdnem ugyan ott vagy mint az xr-el.
Akkor már inkább ca3080, adatlapján lévő alapkapcsolással 1HZ - 1 MHz átkapcsolás nélkül, lazán elmegy 0.1 Hz-től 2MHz-ig, az egyik RT 1975/11-ben is benne van kissé másképp megoldva. A színuszosítót neked kell megcsinálni hozzá, a neten elég sokat találsz belőle, vannak köztük kis torzításúak is. Az egész áramkör kijön max 2000-ből. Én most ezzel bütykölök, csak sajna kevés az időm rá. Maga az alapkapcsolás is használható, mellette lehet sweepelni, építhetsz hangfrekvenciás wobbulátort vele!
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Még annyit hogy amatőr gyakorlatban ha eléred a 0.2-0.3%-os torzítást már örülhetsz neki!
Erősítők, generátorok beállításánál még torzításmérővel is nehezen tudsz ez alá menni mérésben!
(#) vandorbot válasza dinokal hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Persze, attól függ, ki mire akarja használni.
Nekem audio mérésekhez 10Hz -100KHz bőven elég.
AZ LT1028-hoz ragaszkodni kell, lásd a paramétereit, az IC2 tipusához nem, hiszen csak egy erősítő az amplitúdószabályzáshoz. Nyilván a cég a sajátját ajánlja.
Azonban a torzítása 0,00... zajjal együtt. Meggondolandó alternatíva. (főleg, ha az IC ingyen van)
(#) dinokal válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Nézegetem a kapcsolást. Hmmmmm. Nekem úgy tűnik hogy az lt1055-ös bizony alaposan beleszól a torzításba(TRIM FOR LOWEST DISTORTION), bár lehet hogy nincs igazam. Viszont ha igen, akkor egyáltalán nem mindegy mit teszel oda.
(#) vandorbot válasza dinokal hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Az ilyen tipusú hanggenerátorok egyszerűbb változatánál,( melyben nincs hibajel erősítő), is megvan a FET körben a torzításminimalizáló poti.
Néztem a 1055-ös adatlapját, semmi különleges.
12V/mikroS , 5MHZ, Jfet bemenet, kicsi drift 2mikroV/C.
Helyettesíthető, bár nem hiszem, hogy lényeges a kiemelkedő performance., hiszen viszonylag lassan változó egyenfesz.hibajelet erősít. Szerintem.
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Igen, utánanyestem.
Tietze-Schenk: analóg és digitális áramkörök.
Ezt írja: A kapcsolás torzítását alapvetően a FET karakterisztikájának linearitása határozza meg.
A D és S elektródákhoz kapcsolódó ellenállások a karakterisztika linearitását növelik. Ezért hát a poti a FET-nél.
(#) dinokal válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Köszi szépen, így már világos!
(#) vandorbot válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

helyesbítek.
Nem a karakterisztika linearitását növelik.
Egyrészt a Wien-híd meredekségét lehet vele állítani, ezzel együtt a híd hibajelének nagyságát is.
A wien híd fix alsó ellenállását úgy kell beállítani, hogy a felső ellenállás felét minél inkább megközelítse ( bele kell kalkulálni az Rds0-t is), ha ennél nagyobb: nem indul be a rezgés. Ha olyan tartományba állítjuk be a fet-et egy DS-el párhuzamos ellenállással, hogy a teljes elzáródási ellenállása sem tudja korrigálni a hibajelet (pl.: poti együttfutási hiba miatt) akkor a hanggenerátor kimenőjelének a tápfesz szab határt.
A torzítás akkor lesz kicsi, ha a fet kis negatív vezérlőjelet kap, lévén a karakterisztikája pl. BF 245 esetében 0 és -1V Ugs feszültség közt a kevésbé görbe.
A kulcs a jó együttfutású potméter.
(#) stefi hozzászólása Jan 11, 2010 /

Sziasztok!

A kezdőlapon láttam az új kapcsolást (PLL szintézer)
Egy olyan kérdésem lenne, hogy függvénygenerátornak, nem lehetne használni egy pll-t.

Üdv: stefi
(#) Medve válasza stefi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Hello, hogyne lehetne, négyszög, és szinusz kimenettel .(vagy amit a VCO tud). De felhasználható ugy is, ha csak a programozható osztóját használjuk fel...
(#) dj.csont hozzászólása Jan 22, 2010 /

Üdv. olyanban szeretném segítségeteket kérni hogy az oldalon a kapcsolások topikba van egy függvény generátor és annak nem találom nyáktervét illetve kapcsolási rajzát esetleg még frekimérőnek a nyák tervét és beültetési rajzát valamint kapcsolási rajz! Valakinek meg van vagy valaki után építette már ezt ami itt van leközölve tapasztalatok? Segítséget előre is köszönöm!
(#) MolnarG válasza dj.csont hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

A MAX038-at már nem gyártják, nem lehet beszerezni. Más IC-t kell keresned. Van még az Intersil-nek a 8038-asa pl.
(#) CHZ válasza dj.csont hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Ezt : Bővebben: Link régebben megcsináltam , működik , csak a kijelző programozás hibája miatt nem lett jó . Ha tudsz égetni AVR , akkor lehet , hogy Neked az is jó lesz .
(#) (Felhasználó 5823) válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Ne higgy el minden h...eséget a MAX038 kapható, csak elég drágán én egy pár éve építettem és 3000-ért vettem. Lehet találni, ha akar az ember!

A Conradnál alig 11.000 Forint az ebay-en is szokott lenni!

Conrad

De nem egy csoda a szinusza egy RC generátornak sokkal szebb! A 8038-as más kategória az még gagyibb!
(#) MolnarG válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Márpedig elhiszem, mivel a gyártó honlapján olvastam! Ha nem hiszed nézd csak meg: Bővebben: Link
Persze ettől lehet még kapni, gondolom raktárkészletekből megmaradt darabokat, de piszkosul drágán.

A 8038-as pedig valóban nem túl jó, de nem sok ilyen függvénygenerátor IC van még.
(#) jdani hozzászólása Márc 6, 2010 /

Hali. Egy függvénygenerátort építenék, kapható alkatrészekből, mit ajánlotok?
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Én régen építettem függvénygenerátort XR2206 -al
nagyon meg voltam elégedve a jelalakokkal és a frekvenciaátfogással is . A Datasheet -en megtalálod a gyári alapkapcsolását , színusz négyszög háromszög jelet tud . A színusz jelalak beállításával emlékem szerint el kell játszogatni egy kicsit , de egészen jól beállítható.
(#) (Felhasználó 5823) válasza jdani hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

XR2206, ICL8038 vagy az általam ismertetett mezei funkciógenerátort egy darab 50Ft-os Cmos Ic-vel!

Funkciógenerátor 4049-el

100Khz-ig határozottan szép a jel felette nem annyira, de 400KHz-ig elmegy!
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

alapkapcsolás megvan, de valami konkrét rajz, vagy egy nyákterv nincs hozzá?
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Én összeraktam a funkciógenerátort,amit lhanzi ajánlott és működik is.

Bővebben: Link

Mellékelek egy saját nyáktervet is hozzá.Kíváncsi vagyok,neked működik e az eredeti rajz alapján,nekem nem működött csak akkor,ha a 33n és 390p kondik közös pontját az IC 4. lábára kötöttem és nem a 2.-ra mint a rajzon van.
(#) patexati hozzászólása Ápr 20, 2010 /

Sziasztok! Szeretnék építeni egy jelgenerátort a most beszerzett szkópomhoz,hogy tudjak méricskélni mindenféle dolgokat ami jön Szóval melyiket érdemes megépíteni mi tud is elég sokat? Nem gond ha mikrokontrolleres az sem! Hitelesíteni meg lehet a szkópon. Köszönöm!
(#) gtk válasza patexati hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Bar konkretat nem tudok irni, de ha keves alkatreszbol es jot akarsz epiteni, akkor DDS-ben gondolkodj.
(#) kadarist válasza patexati hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szia!
Ha egyszerűen szeretnél egy többféle jelalakot előállító áramkört készíteni, viszonylag széles frekvencia-átfogással, akkor használj hullámforma-generátor IC-t. Egy példa: ICL8038
Egy másik verzió:ICL8038-2
Vagy egy elég jó minőségű: MAX038
XR205:Bővebben: Link
Következő: »»   7 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem