Fórum témák
» Több friss téma |
Ja, és az ic TL084-es, négy darab erősítő egy tokban !
Szerencséd van, megtaláltam az eredetit.
A kimenőfeszültsége nagyobb mint amit ír, ha jól emlékszem kb 2V cs-cs !
Visszaolvastam és láttam a tiedet is még a kérdésem előtt, csak egyedül az nem tetszett benne, hogy kettőstáp kell hozzá. Én egy sima 12V-os dugasztáppal terveztem a meghajtását, max erősen meg kell szűrni a dobozon belül, de a plusz-minusz táp egy kicsit macerásabb már benne. De még gondolkodom rajta. Illetve a kimenetet is erősíteni kell ebben még.
12V dugasztápból tudsz +- 6V-ot csinálni, valószínüleg arról is elmenne, ki kéne próbálni, majd ha lesz időm megteszem. Ha végerősítőben gondolkozol szerintem mindenképpen kell a nagyobb fesz hozzá, egy puskás trafó, két feszszab ic, pár kondi és egyenirányítás, kész a táp.
Mivel saját tapasztalatom nincs ezzel a kapcsolással, csak a mások által itt elmondott tapasztalatot tudom ismételni. Szerintük a négyszögjele kritikán aluli, és én hiszek nekik. Valószínűleg kompenzációs hiba. Az Urbán félével van tapasztalatom, annak nagyon jó a négyszögjele, viszont csak TTL, nem szabályozható.
Nekem ezekkel a spec hanggenerátor ic-kel azontúl, hogy eltúlozták az árát, az a bajom, hogy számottevő torzításuk van.
Ha "csak" hangfrekis mérésekre kell szerintem jobb ez: Bővebben: Link (Az adatlapon a példakapcsolások között) Elvileg akár 1Mhz-ig is elmegy. Nem kell ragaszkodni az IC tipushoz, persze akkor a képességei is szerényebbek lesznek.
Szia. Az lt1028-as ára kb 1300 Ft + fűfa, ráadásul hol szerzel be hozzá lt1055-öt, ami ha sikerül megint csak nem két forint. Mindjárt túllépted az xr árát kétszeresen csak a 1082-essel. Ha nem ragaszkodsz az ic típushoz, akkor majdnem ugyan ott vagy mint az xr-el.
Akkor már inkább ca3080, adatlapján lévő alapkapcsolással 1HZ - 1 MHz átkapcsolás nélkül, lazán elmegy 0.1 Hz-től 2MHz-ig, az egyik RT 1975/11-ben is benne van kissé másképp megoldva. A színuszosítót neked kell megcsinálni hozzá, a neten elég sokat találsz belőle, vannak köztük kis torzításúak is. Az egész áramkör kijön max 2000-ből. Én most ezzel bütykölök, csak sajna kevés az időm rá. Maga az alapkapcsolás is használható, mellette lehet sweepelni, építhetsz hangfrekvenciás wobbulátort vele!
Még annyit hogy amatőr gyakorlatban ha eléred a 0.2-0.3%-os torzítást már örülhetsz neki!
Erősítők, generátorok beállításánál még torzításmérővel is nehezen tudsz ez alá menni mérésben!
Persze, attól függ, ki mire akarja használni.
Nekem audio mérésekhez 10Hz -100KHz bőven elég. AZ LT1028-hoz ragaszkodni kell, lásd a paramétereit, az IC2 tipusához nem, hiszen csak egy erősítő az amplitúdószabályzáshoz. Nyilván a cég a sajátját ajánlja. Azonban a torzítása 0,00... zajjal együtt. Meggondolandó alternatíva. (főleg, ha az IC ingyen van)
Nézegetem a kapcsolást. Hmmmmm. Nekem úgy tűnik hogy az lt1055-ös bizony alaposan beleszól a torzításba(TRIM FOR LOWEST DISTORTION), bár lehet hogy nincs igazam. Viszont ha igen, akkor egyáltalán nem mindegy mit teszel oda.
Az ilyen tipusú hanggenerátorok egyszerűbb változatánál,( melyben nincs hibajel erősítő), is megvan a FET körben a torzításminimalizáló poti.
Néztem a 1055-ös adatlapját, semmi különleges. 12V/mikroS , 5MHZ, Jfet bemenet, kicsi drift 2mikroV/C. Helyettesíthető, bár nem hiszem, hogy lényeges a kiemelkedő performance., hiszen viszonylag lassan változó egyenfesz.hibajelet erősít. Szerintem.
Igen, utánanyestem.
Tietze-Schenk: analóg és digitális áramkörök. Ezt írja: A kapcsolás torzítását alapvetően a FET karakterisztikájának linearitása határozza meg. A D és S elektródákhoz kapcsolódó ellenállások a karakterisztika linearitását növelik. Ezért hát a poti a FET-nél.
helyesbítek.
Nem a karakterisztika linearitását növelik. Egyrészt a Wien-híd meredekségét lehet vele állítani, ezzel együtt a híd hibajelének nagyságát is. A wien híd fix alsó ellenállását úgy kell beállítani, hogy a felső ellenállás felét minél inkább megközelítse ( bele kell kalkulálni az Rds0-t is), ha ennél nagyobb: nem indul be a rezgés. Ha olyan tartományba állítjuk be a fet-et egy DS-el párhuzamos ellenállással, hogy a teljes elzáródási ellenállása sem tudja korrigálni a hibajelet (pl.: poti együttfutási hiba miatt) akkor a hanggenerátor kimenőjelének a tápfesz szab határt. A torzítás akkor lesz kicsi, ha a fet kis negatív vezérlőjelet kap, lévén a karakterisztikája pl. BF 245 esetében 0 és -1V Ugs feszültség közt a kevésbé görbe. A kulcs a jó együttfutású potméter.
Sziasztok!
A kezdőlapon láttam az új kapcsolást (PLL szintézer) Egy olyan kérdésem lenne, hogy függvénygenerátornak, nem lehetne használni egy pll-t. Üdv: stefi
Hello, hogyne lehetne, négyszög, és szinusz kimenettel .(vagy amit a VCO tud). De felhasználható ugy is, ha csak a programozható osztóját használjuk fel...
Üdv. olyanban szeretném segítségeteket kérni hogy az oldalon a kapcsolások topikba van egy függvény generátor és annak nem találom nyáktervét illetve kapcsolási rajzát esetleg még frekimérőnek a nyák tervét és beültetési rajzát valamint kapcsolási rajz! Valakinek meg van vagy valaki után építette már ezt ami itt van leközölve tapasztalatok? Segítséget előre is köszönöm!
A MAX038-at már nem gyártják, nem lehet beszerezni. Más IC-t kell keresned. Van még az Intersil-nek a 8038-asa pl.
Ezt : Bővebben: Link régebben megcsináltam , működik , csak a kijelző programozás hibája miatt nem lett jó . Ha tudsz égetni AVR , akkor lehet , hogy Neked az is jó lesz .
Ne higgy el minden h...eséget a MAX038 kapható, csak elég drágán én egy pár éve építettem és 3000-ért vettem. Lehet találni, ha akar az ember!
A Conradnál alig 11.000 Forint az ebay-en is szokott lenni! Conrad De nem egy csoda a szinusza egy RC generátornak sokkal szebb! A 8038-as más kategória az még gagyibb!
Márpedig elhiszem, mivel a gyártó honlapján olvastam! Ha nem hiszed nézd csak meg: Bővebben: Link
Persze ettől lehet még kapni, gondolom raktárkészletekből megmaradt darabokat, de piszkosul drágán. A 8038-as pedig valóban nem túl jó, de nem sok ilyen függvénygenerátor IC van még.
Hali. Egy függvénygenerátort építenék, kapható alkatrészekből, mit ajánlotok?
Én régen építettem függvénygenerátort XR2206 -al
nagyon meg voltam elégedve a jelalakokkal és a frekvenciaátfogással is . A Datasheet -en megtalálod a gyári alapkapcsolását , színusz négyszög háromszög jelet tud . A színusz jelalak beállításával emlékem szerint el kell játszogatni egy kicsit , de egészen jól beállítható.
XR2206, ICL8038 vagy az általam ismertetett mezei funkciógenerátort egy darab 50Ft-os Cmos Ic-vel!
Funkciógenerátor 4049-el 100Khz-ig határozottan szép a jel felette nem annyira, de 400KHz-ig elmegy!
alapkapcsolás megvan, de valami konkrét rajz, vagy egy nyákterv nincs hozzá?
Én összeraktam a funkciógenerátort,amit lhanzi ajánlott és működik is.
Bővebben: Link Mellékelek egy saját nyáktervet is hozzá.Kíváncsi vagyok,neked működik e az eredeti rajz alapján,nekem nem működött csak akkor,ha a 33n és 390p kondik közös pontját az IC 4. lábára kötöttem és nem a 2.-ra mint a rajzon van.
Sziasztok! Szeretnék építeni egy jelgenerátort a most beszerzett szkópomhoz,hogy tudjak méricskélni mindenféle dolgokat ami jön Szóval melyiket érdemes megépíteni mi tud is elég sokat? Nem gond ha mikrokontrolleres az sem! Hitelesíteni meg lehet a szkópon. Köszönöm!
Bar konkretat nem tudok irni, de ha keves alkatreszbol es jot akarsz epiteni, akkor DDS-ben gondolkodj.
Szia!
Ha egyszerűen szeretnél egy többféle jelalakot előállító áramkört készíteni, viszonylag széles frekvencia-átfogással, akkor használj hullámforma-generátor IC-t. Egy példa: ICL8038 Egy másik verzió:ICL8038-2 Vagy egy elég jó minőségű: MAX038 XR205:Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |