Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   72 / 564
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Az a kettő a háttérben a 2db 100 Amperos amit már korábban említettem, hogy készen vannak csak fedél kell rá!
A folytón most próbáltam ki először tömör huzalt 2db 3mm átmérőjűt, semmi gond nem volt vele!
Az a gyári masina szintén a háttérben amiről már szintén említést tettem, javításra hozták az egy MIKRO 124!
smd alkatrészes szinte minden elszállt a modulról!
(#) Remci válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Gratula hozzá, nagyon jól néz ki . Ha szabad egy kérdés: a potméter skálázását mi alapján készítitek? A feltüntetett értékek pontosak, vagy csak körülbelüli érték?
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Ja még annyit hozzá, hogy ez a mostani 130 Amperre korlátozott inverter már 50KHz-en megy! E 65 trafó! A primérje 30db 0.35mm-es CuZ huzal! Olyan teljesítmény jött ki belőle, hogy a potira kötött max áram 510 Ohm-os ellenállását 2.5K-ra kellett cserélni, hogy 130 Amper legyen! Baromi erős lett! A gép a poti középállásánál már leadta a 130-at!
Ennek annyi hátránya lett, hogy az elektróda leragadásvédelem csak 60 A-ra korlátoz vissza az 510-2.5k ellenállás csere miatt! A korábbi gépeknél 510-820 Ohm-nál ez 30A volt!
(#) Tubi56 válasza Remci hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Már van annyi tapasztalat, hogy elég lineálisan megy fel az áramerősség és 1-1 különböző helyen beállított poti állásnál áramerősség mérővel mérve fel lehet jegyezni a mért értéket egy próba előlapra és ez után már sz.géppel meglehet tervezni! Véleményedet a gépről kösz!
(#) Remci válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Á értem,köszönöm
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Még valami a vékony lakkozott huzalok tisztításáról!
Én hőlég pisztollyal melegítem fel a huzalvégeket, ami kb 5 prcig tart 500C'-on és lehülés után egy sima dörzsi szivaccsal megtisztítom 1 perc! Nem ónozom be a véget előre, hanem a kábelsarú rányomása után forrasztom be! Tökéletesen tiszta! A hőlég pisztolyt pedig a Tesco-ban vettem tesco gazdaságos áron 2000ft-ért, ami jó a zsugorcsövekhez és még sorolhatnám mire! Egyébbként 350C'-500C'-os kapcsoló állás van rajta!
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Természetesen a bordákat otthon felejtettem, ezért a mára "tervezett" munkáimnak lőttek.
Látod, a pozitív kivezetés "megoldására" még nem is gondoltam. Teljesen a trafó, fojtó és diódák aranyháromszögének bűvöletében élek még.
Azt hiszem megfogadom a tanácsodat az összekötők kivitelézésére, én is valami effélére gondoltam. Úgyse kellenek az 60APU04-hez rendelt szigetelők!
(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Tubi mester! Lehet, hogy volt már ezelőtt említve, és megint átsiklottam felette, de hogyan lehet mérni a kimenő áramot ezeknél az invertereknél. Sejtésem szerint mezei lakatfogóval nem működik a dolog az egyenáram miatt. Sajnos az egyenáramú lakatfogónk a cégnél ha jól emlékezem csak 60 amperig mér. (de ma tényleg megkeresem és megnézem) Jó lenne azért tudni, hogy mennyit is tud a különféle potméter állásokban a remélhetőleg elkészülő masinám..
Amúgy az új géped tényleg profi lett. Elismerésem.
(#) Zerocross hozzászólása Nov 10, 2009 /

Tisztelet minden résztvevőnek!

Igyekeztem átlapozni az eddigi oldalakat, de csak néhány fotót találtam Einhell gépről.
Kis útbaigazítást kérnék, egy Einhell ISG1000/1 -hez keresnék rajzot.
(#) mpisti válasza vottokar hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!
Talán nem baj ha Tubi helyett válaszolok. Egyszerű mérősönttel,ami tud mérni 150A áramot. Többféle gyári gépben is alkalmazzák ezt a megoldást. A söntöt magad is elkészítheted egy megfelelő méretű ellenállás profilból, vagy rozsdamentes lemez csíkból.A feszültségesést úgy válaszd meg, hogy könnyen mérhető legyen. A sönt természetesen termel hőt is, ezt figyelembe kell venni.
(#) hapro válasza vottokar hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Lakatfogóval méri Tubi a kimenőáramot (amikor ott álltam mellette, és a gépem áramát mutatta, akkor azzal mérte).
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

50 kHz,gondolom HGTGxxxxx IGBT-k vannak bent.A primer keresztmetszeten nem sokat változtattál,anno a Maci esetében én 28 szál 0,35 huzalt írtam.Mi a véleményed,lehetne még vastagabbat rárakni?Mert itt még mindig 10A/mm2 (13-14A) felett van az áramsűrűség max terhelésnél,bár ott ritkán megy a gép.Ha a 80A áramot nézem,2,5mm elektróda,akkor kb. 8A/mm2 az áramsűrűség,hűtve,szakaszosan már jó.A leragadás védelemnél új utakra kéne evezni,jobb megoldást találva,a mostanival sajnos nem lehet jobban leszabályozni az egyes lábon keresztül az UC-t,mert nem éled újra a gép,de ezt már veled megvitattuk,a kísérletek is ezt igazolták.Jobb lenne egy "időzítőn" keresztül tiltani,ami a zárlat megszűnte után kis hiszterézissel (1-2mp) visszabillenne és engedélyezné az UC 1 lábát.Ilyen megoldással majdnem nulláig le lehetne húzni.
(#) Tubi56 válasza hapro hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Így igaz! Van egyenáramot-váltóáramot mérőkém, lakatfogóm! Ezek sajna mind beruházások, de kell! 15 e vettem, digitális és nekem elég ezekhez a munkákhoz!
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Ejnye kérem,fusizunk ?! Szigetelő szemeket még ki lehet bontani régebbi TV készülékekből,ahol még BU és rokonai tranzisztorokat használtak,ez a nagyfesz (kutyaól) rész oldalára volt felszerelve.
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Gondolatolvasó! Talált! Hgtg20N60! 4db! A primér számomra sokat változott, mert eddig én 26-28 szál 0.3mm-est használtam most meg 0.35mm-est! Szerintem még lehet nagyobb keresztmetszet felé menni, főleg, ha az orosz adatokat nézem, ott 5mm2 a primér keresztmetszete és ennek 3 szorosa a szekunder, de van olyan kapcsolás ahol ez még durvább! Bár az is igaz, hogy van olyan ahol dupla E65 van!
Azon gondolkodok kedves barátom, hogy nézegetve a Tali honlapját és az U ferritek között barangolva van ott egy kicsi bár tömegre egészen jó kis ferrit, ha jól emlékszem a tömege 70.000 mm3 mig az E65-é 80.000mm3! Ez az U ferrit 46/28 az ablak 16mm, ha jól emlékszem, tehát nem nagy, de duplázva nagyot lehetne vele alakítani, hiszen szinte már csak a trafó melegszik fel sok hegesztés után pl. 5 elektróda egymás utáni elhegesztésénél!

Megfogom kukkolni néhány rajznál, hogy van megoldva a leragadás védő á.k! de én valamilyen optósra gondolok most is!
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

mpisti már válaszolt! Szerintem a cégednél van olyan sönt ami ide jó lenne, csak hozzá kell tenni egy voltmérőt ami milivoltokra is jelez! esetleg egy trimmer potit a beszabályzásához! Ez akár egy deprez műszer is lehet!
Annyi a lényege, hogy a sönt erős legyen, ami nekem van az 450 A -es! Addig amig nem vettem meg a bolti lakatfogómat addig én is ilyet használtam! Ha kell lerajzolom vagy valaki lerajzolja, hogy is néz ez ki!
(#) Tubi56 válasza hapro hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Üdv Kedves hapro!
Hogy vagy? Régen láttalak! Nálatok is pocsék az idő?
Bocsi az off-ért
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia Tubi!
"Szerintem még lehet nagyobb keresztmetszet felé menni, főleg, ha az orosz adatokat nézem, ott 5mm2 a primér keresztmetszete és ennek 3 szorosa a szekunder, de van olyan kapcsolás ahol ez még durvább!"Hát igen, a komolytalanabb gyártók rossz példát mutatnak az invertert gyártani készülő iparosoknak. Egy német kiadású, kapcsolóüzemű tápegységek méretezésével foglalkozó könyvben láttam egy diagramot, amely azt illusztrálta hogy milyen frekvencia mellett alakul ki a skin hatás adott huzalátmérő mellett. 100kHz frekvencia mellett a 0,2mm körüli az átmérő,ami még teljes keresztmetszeten vezet.
Ha este 10 óra után hazaérek, megnézem hogy a 0,30mm illetve 0,35mm átmérőjű huzal milyen frekvenciáig használható "veszteségmentesen."Ha megtalálom az oldalt,beszkennelem.
(#) mpisti válasza mpisti hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

A dupla E65 -el kapcsolatban: A MILLER XMT 304-ben 4pár E65van, 85kHz-en ketyeg, 60%Bi 400A! Uo=98V.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Én is inkább a dupla trafó mellett voksolnék! Azért nézegetem az U 46/28-as ferrit magot ebből 2 pár elég lenne úgy, hogy leadja azt a 100Apert tartósabban, hosszabb ideig bírná a gyűrődést és azt hiszem a vékonyabb huzal felé kene menni inkább a skin hatás miatt! Ezzel is egyetértek veled!
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 10, 2009 / 1

A Tali Bt honlapján található felhasználói ajánlást elolvasva az általad említett magot max 500W-ig ajánlják.
E felett csak E-E;E-C és és U97-es magot ajánlanak.
Esetleg nem E-E magot akarsz összerakni az általad említett U magból? Mert abban a konfigurációban van fantázia, de akkor 4 pár kellene belőle. De akkor szerintem a 150A-t is tudná tartani akár 100% Bi-vel, csak a frekvenciát kellene egy kicsit feljebb tornászni, a kitöltési tényezőt 40% környékén maximálni, hogy a snubber körrel ne kelljen sokat vesződni.

Én abból indultam ki, hogy az E 65 mag 80000mm3 az U 46/28 (szögletes kivitel) 70000mm3, ebből gondoltam, hogy ez utóbbi duplán a 140000mm3 ével nagyobb teljesítményre képes!
Erdgab csinált U57es magból 6-8db (kerekitett régi tv sorkimenő) trafót és működik neki pedig az csak 20000mm3 /db körül van!
Csak a tömegéből indultam ki!
Az ETD 59-es is leadja a 100 Amper heg.áramot gond nélkül és annak a tömege is 70000 körül van!
Nem a trafóinkal van a baj nem az okozza a melegedést, legalábbis ezt tapasztalom, hanem a vezeték keresztmetszete, mert nem fér bele az ablakba csak kb 5.5mm átmérő szekunder! Az U46/28 as ablaka 16mm, ami nagyobb az E65 nél!
Erre gondoltam, lehet, hogy rosszul, de azért beszélünk róla! Kösz az infót!!
A frekivel nem lenne gond az IGBT bírja esetleg a kimeneti egyenirányító diódákat kéne megnézni pl. a 60APU04-et esetleg keresni helyette nagyobb freki tűrőt, de olcsón!
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Idézet:
„Ez az U ferrit 46/28 az ablak 16mm, ha jól emlékszem, tehát nem nagy, de duplázva nagyot lehetne vele alakítan”

Hát nem is éppen kicsi,EE magnak összerakva 92x79x28mm,igaz 8,4cm2 a keresztmetszete,de az anyaga M2TN-B az EE65 meg M2TN-C.Egy próbát megérne,de nem biztos,hogy jobb (2 pár U46) mint az EE65, EE70 (M2TN-C) meg jobb.Azért azt meg kell mondani,elég húzósak a nagyobb EE magok.

hát ez az, hogy drágábbak jóval az E-E magok!
A E 70-est megkérdeztem Taliéknál ott csak légréses kivitel van az meg nem jó nekünk, mert a légrést mi magunk állítjuk be, vagy nem?
Az U46/28-ast meg nem is akartam E-E magnak összerakni csak egymás mellé! Mit gondolsz?
Mi a külömbség az M2TN-C és B között?
Az U 92 meg durva és az majdnem 5000ft/pár !
Ilyen van a Fronius Transtig 200-as ban ami 3 fázisú és 200 amperes ez azért dúrva lenne és nem is hiszem, hogy 230V -os hálózatról menne! azért 16amperes hálózatra kell készűlni amin még a ház eggyes fogyasztói is rajta vannak!
Én csak azt szeretném, hogy a trafó se melegedjen a vékony szeku. keresztmetszete miatt!
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Sőt a megépített 100 A-es gépbe is kicserélném az ETD59-es magokat szívesen

Az a baj,hogy a régi laptopom tönkrement, semmit nem tudtam róla lementeni, azon sok fénykép volt a Millerekről, a trafóikról és a fojtókról is.Valahol van egy CD-m amin talán vannak képek az említett típusról, de a franc se tudja,hogy hol lehet.Ha megtalálom,akkor azonnal teszek fel képeket a trafóról, mert eléggé érdekes megoldások vannak rajta. Az említett mag egy próbát megérne, de hát bitang drágán kínálják őket. A kísérletezés kedvéért meg az ember nem szívesen dob ki súlyos ezreket, inkább . Ha a frekvenciával feljebb mennétek,akkor viszont már TN-C a jobb. Az APU dióda szerintem még 100Khz-en is simán menne. De a gyári gépek legtöbbjében,amely 80 kHz környékén megy, BYV 52 ;BYV 54V; BYV 255V vagy BYV252 az elterjedt alkalmazás.
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Nézzétek csak a primér kb 8mm2 és egy példa az UC 1-es láb tiltására- engedélyezésére, letapadás védő- lágyindítás
Ja és a skin hatás?

20-200 A.GIF

megkéne nézni azokat a diódákat mennyibe kerülnek!
Na meg a rajzaidat, ha megtalálod tedd ide légyszi!
Kösz!
A rajzon K140UD608 csak tipp, hogy jó helyette a 741-es müveleti IC!
Ha valaki tudja a helyettesítőjét mondja el!

Na indulok haza, és megkeresem az említett könyvet. Aztán szkennelek. :yes:
Következő: »»   72 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem