Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Az a kettő a háttérben a 2db 100 Amperos amit már korábban említettem, hogy készen vannak csak fedél kell rá!
A folytón most próbáltam ki először tömör huzalt 2db 3mm átmérőjűt, semmi gond nem volt vele! Az a gyári masina szintén a háttérben amiről már szintén említést tettem, javításra hozták az egy MIKRO 124! smd alkatrészes szinte minden elszállt a modulról!
Gratula hozzá, nagyon jól néz ki . Ha szabad egy kérdés: a potméter skálázását mi alapján készítitek? A feltüntetett értékek pontosak, vagy csak körülbelüli érték?
Ja még annyit hozzá, hogy ez a mostani 130 Amperre korlátozott inverter már 50KHz-en megy! E 65 trafó! A primérje 30db 0.35mm-es CuZ huzal! Olyan teljesítmény jött ki belőle, hogy a potira kötött max áram 510 Ohm-os ellenállását 2.5K-ra kellett cserélni, hogy 130 Amper legyen! Baromi erős lett! A gép a poti középállásánál már leadta a 130-at!
Ennek annyi hátránya lett, hogy az elektróda leragadásvédelem csak 60 A-ra korlátoz vissza az 510-2.5k ellenállás csere miatt! A korábbi gépeknél 510-820 Ohm-nál ez 30A volt!
Már van annyi tapasztalat, hogy elég lineálisan megy fel az áramerősség és 1-1 különböző helyen beállított poti állásnál áramerősség mérővel mérve fel lehet jegyezni a mért értéket egy próba előlapra és ez után már sz.géppel meglehet tervezni! Véleményedet a gépről kösz!
Még valami a vékony lakkozott huzalok tisztításáról!
Én hőlég pisztollyal melegítem fel a huzalvégeket, ami kb 5 prcig tart 500C'-on és lehülés után egy sima dörzsi szivaccsal megtisztítom 1 perc! Nem ónozom be a véget előre, hanem a kábelsarú rányomása után forrasztom be! Tökéletesen tiszta! A hőlég pisztolyt pedig a Tesco-ban vettem tesco gazdaságos áron 2000ft-ért, ami jó a zsugorcsövekhez és még sorolhatnám mire! Egyébbként 350C'-500C'-os kapcsoló állás van rajta!
Természetesen a bordákat otthon felejtettem, ezért a mára "tervezett" munkáimnak lőttek.
Látod, a pozitív kivezetés "megoldására" még nem is gondoltam. Teljesen a trafó, fojtó és diódák aranyháromszögének bűvöletében élek még. Azt hiszem megfogadom a tanácsodat az összekötők kivitelézésére, én is valami effélére gondoltam. Úgyse kellenek az 60APU04-hez rendelt szigetelők!
Tubi mester! Lehet, hogy volt már ezelőtt említve, és megint átsiklottam felette, de hogyan lehet mérni a kimenő áramot ezeknél az invertereknél. Sejtésem szerint mezei lakatfogóval nem működik a dolog az egyenáram miatt. Sajnos az egyenáramú lakatfogónk a cégnél ha jól emlékezem csak 60 amperig mér. (de ma tényleg megkeresem és megnézem) Jó lenne azért tudni, hogy mennyit is tud a különféle potméter állásokban a remélhetőleg elkészülő masinám..
Amúgy az új géped tényleg profi lett. Elismerésem.
Tisztelet minden résztvevőnek!
Igyekeztem átlapozni az eddigi oldalakat, de csak néhány fotót találtam Einhell gépről. Kis útbaigazítást kérnék, egy Einhell ISG1000/1 -hez keresnék rajzot.
Szia!
Talán nem baj ha Tubi helyett válaszolok. Egyszerű mérősönttel,ami tud mérni 150A áramot. Többféle gyári gépben is alkalmazzák ezt a megoldást. A söntöt magad is elkészítheted egy megfelelő méretű ellenállás profilból, vagy rozsdamentes lemez csíkból.A feszültségesést úgy válaszd meg, hogy könnyen mérhető legyen. A sönt természetesen termel hőt is, ezt figyelembe kell venni.
Lakatfogóval méri Tubi a kimenőáramot (amikor ott álltam mellette, és a gépem áramát mutatta, akkor azzal mérte).
50 kHz,gondolom HGTGxxxxx IGBT-k vannak bent.A primer keresztmetszeten nem sokat változtattál,anno a Maci esetében én 28 szál 0,35 huzalt írtam.Mi a véleményed,lehetne még vastagabbat rárakni?Mert itt még mindig 10A/mm2 (13-14A) felett van az áramsűrűség max terhelésnél,bár ott ritkán megy a gép.Ha a 80A áramot nézem,2,5mm elektróda,akkor kb. 8A/mm2 az áramsűrűség,hűtve,szakaszosan már jó.A leragadás védelemnél új utakra kéne evezni,jobb megoldást találva,a mostanival sajnos nem lehet jobban leszabályozni az egyes lábon keresztül az UC-t,mert nem éled újra a gép,de ezt már veled megvitattuk,a kísérletek is ezt igazolták.Jobb lenne egy "időzítőn" keresztül tiltani,ami a zárlat megszűnte után kis hiszterézissel (1-2mp) visszabillenne és engedélyezné az UC 1 lábát.Ilyen megoldással majdnem nulláig le lehetne húzni.
Így igaz! Van egyenáramot-váltóáramot mérőkém, lakatfogóm! Ezek sajna mind beruházások, de kell! 15 e vettem, digitális és nekem elég ezekhez a munkákhoz!
Ejnye kérem,fusizunk ?! Szigetelő szemeket még ki lehet bontani régebbi TV készülékekből,ahol még BU és rokonai tranzisztorokat használtak,ez a nagyfesz (kutyaól) rész oldalára volt felszerelve.
Gondolatolvasó! Talált! Hgtg20N60! 4db! A primér számomra sokat változott, mert eddig én 26-28 szál 0.3mm-est használtam most meg 0.35mm-est! Szerintem még lehet nagyobb keresztmetszet felé menni, főleg, ha az orosz adatokat nézem, ott 5mm2 a primér keresztmetszete és ennek 3 szorosa a szekunder, de van olyan kapcsolás ahol ez még durvább! Bár az is igaz, hogy van olyan ahol dupla E65 van!
Azon gondolkodok kedves barátom, hogy nézegetve a Tali honlapját és az U ferritek között barangolva van ott egy kicsi bár tömegre egészen jó kis ferrit, ha jól emlékszem a tömege 70.000 mm3 mig az E65-é 80.000mm3! Ez az U ferrit 46/28 az ablak 16mm, ha jól emlékszem, tehát nem nagy, de duplázva nagyot lehetne vele alakítani, hiszen szinte már csak a trafó melegszik fel sok hegesztés után pl. 5 elektróda egymás utáni elhegesztésénél!
Megfogom kukkolni néhány rajznál, hogy van megoldva a leragadás védő á.k! de én valamilyen optósra gondolok most is!
mpisti már válaszolt! Szerintem a cégednél van olyan sönt ami ide jó lenne, csak hozzá kell tenni egy voltmérőt ami milivoltokra is jelez! esetleg egy trimmer potit a beszabályzásához! Ez akár egy deprez műszer is lehet!
Annyi a lényege, hogy a sönt erős legyen, ami nekem van az 450 A -es! Addig amig nem vettem meg a bolti lakatfogómat addig én is ilyet használtam! Ha kell lerajzolom vagy valaki lerajzolja, hogy is néz ez ki!
Üdv Kedves hapro!
Hogy vagy? Régen láttalak! Nálatok is pocsék az idő? Bocsi az off-ért
Szia Tubi!
"Szerintem még lehet nagyobb keresztmetszet felé menni, főleg, ha az orosz adatokat nézem, ott 5mm2 a primér keresztmetszete és ennek 3 szorosa a szekunder, de van olyan kapcsolás ahol ez még durvább!"Hát igen, a komolytalanabb gyártók rossz példát mutatnak az invertert gyártani készülő iparosoknak. Egy német kiadású, kapcsolóüzemű tápegységek méretezésével foglalkozó könyvben láttam egy diagramot, amely azt illusztrálta hogy milyen frekvencia mellett alakul ki a skin hatás adott huzalátmérő mellett. 100kHz frekvencia mellett a 0,2mm körüli az átmérő,ami még teljes keresztmetszeten vezet. Ha este 10 óra után hazaérek, megnézem hogy a 0,30mm illetve 0,35mm átmérőjű huzal milyen frekvenciáig használható "veszteségmentesen."Ha megtalálom az oldalt,beszkennelem.
A dupla E65 -el kapcsolatban: A MILLER XMT 304-ben 4pár E65van, 85kHz-en ketyeg, 60%Bi 400A! Uo=98V.
Én is inkább a dupla trafó mellett voksolnék! Azért nézegetem az U 46/28-as ferrit magot ebből 2 pár elég lenne úgy, hogy leadja azt a 100Apert tartósabban, hosszabb ideig bírná a gyűrődést és azt hiszem a vékonyabb huzal felé kene menni inkább a skin hatás miatt! Ezzel is egyetértek veled!
A Tali Bt honlapján található felhasználói ajánlást elolvasva az általad említett magot max 500W-ig ajánlják.
E felett csak E-E;E-C és és U97-es magot ajánlanak. Esetleg nem E-E magot akarsz összerakni az általad említett U magból? Mert abban a konfigurációban van fantázia, de akkor 4 pár kellene belőle. De akkor szerintem a 150A-t is tudná tartani akár 100% Bi-vel, csak a frekvenciát kellene egy kicsit feljebb tornászni, a kitöltési tényezőt 40% környékén maximálni, hogy a snubber körrel ne kelljen sokat vesződni.
Én abból indultam ki, hogy az E 65 mag 80000mm3 az U 46/28 (szögletes kivitel) 70000mm3, ebből gondoltam, hogy ez utóbbi duplán a 140000mm3 ével nagyobb teljesítményre képes!
Erdgab csinált U57es magból 6-8db (kerekitett régi tv sorkimenő) trafót és működik neki pedig az csak 20000mm3 /db körül van! Csak a tömegéből indultam ki! Az ETD 59-es is leadja a 100 Amper heg.áramot gond nélkül és annak a tömege is 70000 körül van! Nem a trafóinkal van a baj nem az okozza a melegedést, legalábbis ezt tapasztalom, hanem a vezeték keresztmetszete, mert nem fér bele az ablakba csak kb 5.5mm átmérő szekunder! Az U46/28 as ablaka 16mm, ami nagyobb az E65 nél! Erre gondoltam, lehet, hogy rosszul, de azért beszélünk róla! Kösz az infót!! A frekivel nem lenne gond az IGBT bírja esetleg a kimeneti egyenirányító diódákat kéne megnézni pl. a 60APU04-et esetleg keresni helyette nagyobb freki tűrőt, de olcsón! Idézet: „Ez az U ferrit 46/28 az ablak 16mm, ha jól emlékszem, tehát nem nagy, de duplázva nagyot lehetne vele alakítan” Hát nem is éppen kicsi,EE magnak összerakva 92x79x28mm,igaz 8,4cm2 a keresztmetszete,de az anyaga M2TN-B az EE65 meg M2TN-C.Egy próbát megérne,de nem biztos,hogy jobb (2 pár U46) mint az EE65, EE70 (M2TN-C) meg jobb.Azért azt meg kell mondani,elég húzósak a nagyobb EE magok.
hát ez az, hogy drágábbak jóval az E-E magok!
A E 70-est megkérdeztem Taliéknál ott csak légréses kivitel van az meg nem jó nekünk, mert a légrést mi magunk állítjuk be, vagy nem? Az U46/28-ast meg nem is akartam E-E magnak összerakni csak egymás mellé! Mit gondolsz? Mi a külömbség az M2TN-C és B között? Az U 92 meg durva és az majdnem 5000ft/pár ! Ilyen van a Fronius Transtig 200-as ban ami 3 fázisú és 200 amperes ez azért dúrva lenne és nem is hiszem, hogy 230V -os hálózatról menne! azért 16amperes hálózatra kell készűlni amin még a ház eggyes fogyasztói is rajta vannak! Én csak azt szeretném, hogy a trafó se melegedjen a vékony szeku. keresztmetszete miatt!
Sőt a megépített 100 A-es gépbe is kicserélném az ETD59-es magokat szívesen
Az a baj,hogy a régi laptopom tönkrement, semmit nem tudtam róla lementeni, azon sok fénykép volt a Millerekről, a trafóikról és a fojtókról is.Valahol van egy CD-m amin talán vannak képek az említett típusról, de a franc se tudja,hogy hol lehet.Ha megtalálom,akkor azonnal teszek fel képeket a trafóról, mert eléggé érdekes megoldások vannak rajta. Az említett mag egy próbát megérne, de hát bitang drágán kínálják őket. A kísérletezés kedvéért meg az ember nem szívesen dob ki súlyos ezreket, inkább . Ha a frekvenciával feljebb mennétek,akkor viszont már TN-C a jobb. Az APU dióda szerintem még 100Khz-en is simán menne. De a gyári gépek legtöbbjében,amely 80 kHz környékén megy, BYV 52 ;BYV 54V; BYV 255V vagy BYV252 az elterjedt alkalmazás.
Nézzétek csak a primér kb 8mm2 és egy példa az UC 1-es láb tiltására- engedélyezésére, letapadás védő- lágyindítás
Ja és a skin hatás?
megkéne nézni azokat a diódákat mennyibe kerülnek!
Na meg a rajzaidat, ha megtalálod tedd ide légyszi! Kösz! A rajzon K140UD608 csak tipp, hogy jó helyette a 741-es müveleti IC! Ha valaki tudja a helyettesítőjét mondja el!
Na indulok haza, és megkeresem az említett könyvet. Aztán szkennelek. :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |