Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Még mindig nem vagy tisztában a párhuzamo push-pull fogalmával ?
Igazad van Zoli! Az egyik Videotonból való
![]()
Igen megegyezik, be lehet állítani. Legpontosabb mérés az, ha megszakítod az anódkört, és oda bekötöd az ampermérőt, de a katódkörbe sorosan bekötött 1 OHm/ 1% ellenállás is jó megoldás, az azon mért feszültség értéke megegyezik a katódáram értékével. Van még egy módszer : a kimenő két fél primerjének DC ellenállásást megméred ( KIKAPCSOLVA, kisütött pufferkondikkal ), aztán bekapcsolva a rajta mért feszültségből tudsz következtetni az anódáramra : I=U/R .
Köszi! És mennyinek kell lenni a nyugalmi áramnak EL34 csöveknél? Mert ugye a végfok cső anódkörébe kell bekötni. Mindegy melyikbe?
mind a kettőnek kell mérni, és egyezniük kell ! Hogy menniynek kell lenni ? fogalmam sincs, hogy milyen beállításban dolgozik az erősítőd.Egy közelítő számítás a max áramra, ehhez ismerni kell a névleges kimenő teljesítményt, és a tápfeszt. ekkor az áram I=P/U. ezt felezzük kettővel, ekkor megkapjuk az egy csőre jutú max kivezérléshez tartozó áramot. AB osztályban ennek a 60-70 %-ára szokták beállítani a nyugalmi áramot, ki így, ki úgy, van aki teljesen más értékre, én 65%-kal számolok, ha nincs katalógusadat ( de akkor is utána számolok, de általában pontosak szoktak lenni )
Nem ciklotronra gondoltam, hanem PP-re, de párhuzamosított triódákkal. (Nem elírtam, a 6AS7 trióda..) Mint itt.
de az nem PPP, hanem párhuzamosan kötött végcsövek dolgoznak ellenütemű kapcsolásban kb
![]() Ez szerintem egész egyzserű kimenővel is jól dolgozna
Az ellenállást választom. Bekapcsolom, kössek rá valamit, hogy szóljon vagy csak kapcsoljam be és min hangerő?
mindenféleképp kell lenni a kimeneten terhelésnek ! Különben akár tönkre is mehet !
Azt ne felejtsd el, hogy ha a katódban mérsz ott a KATÓDÁRAMOT méred ! Ez az anódáram, és a segédrácsáram összege !
Nem is azt írtam, hogy PPP, hanem párhuzamos PP-re, ami szerinem azt jelenti, amit írtál, hogy párhuzamosan kötött végcsövek mennek ellenütemben. Az ellenütem ugye a PP (push-pull). A kötött, végcsövek, dolgoznak, kapcsolásban szó elhagyható, mert nem magyaráztam, hanem írtam, hogy hogy fog menni.
![]() A PPP az az, amit Köbzoli akart építeni PCL86-okból.
Ennek örülök! Tudom, hogy hallok még 3 P betűt Tőled, remélem Te is tőlem .
![]()
DCV 200m méréshatár 54,2 a másikon 60. akkor ez annyi mA ?
60 -68 milire szerintem állítsd mind kettőtt ? Az R63 -as jelölésű trimmerel állítod a fesz nagyságát , és az R57-es jelölésű trimmerrel állitod a balanszot , hogy a két cső az egyforma legyen ! Szóval próbáld beállítani úgy hogy a két cső katódján egyforma feszt mérj?
![]() ![]()
van rajta hangfal az természetes, én a bemenetére gondoltam. De ha " Ez az anódáram, és a segédrácsáram összege ! " ezt hozom össze hasonlóra az nem jó?
Az EL34 segédrács árama 8 mili amper körüli .
akkor az le kell vonni és ugy állítsam be 60mA-re ?
Hozzá adni ! EL34 60-70 körül állítsd be , csak annyi az egéssz hogy a két cső katódján egyforma feszt állíts a balansz trimmerrel ! Ha belőtted egyformára akkor hallgasd meg aztán majd valami történik !
Úgy néz ki be állt csak ingadozik picit, 4-5 tized mA, de mindkettő 66
Az nem gond !
![]()
Halozati transzformatornal, belefer, hogyha 16-17 cm2 helyett 13cm2-es vasmagot hasznalok?
Alakul ez kérem szépen. Van a kicsikének egy kis brummja is, de nem vészes és ha kikapcsolom mellette a kislámpát akkor pattan, Vasárnap próba közben is pattogot és kiderült, hogy az egyik neoncső a mennyezeti világításon kínlódott. Ki lehet ezeket valahogy küszöbölni?
Igen, sikerült 6,5V maradt. Köszönöm, Köszönöm nagyon Pöpec hangja lett
![]()
Az illeszto impedanciat ertem, de mi a helyzet a wattokkal. Mindegy, hogy 8 ohmos 50W-os vagy pedig 8 ohmos 200W-os hangszorot illesztek ra?
Idézet: Mire az nem mindeggy . Egy 200Wattos hangszórót mondjuk ráakaszthatsz egy 100Wattos erősítőre ugy hogy semmi gondod ne legyen belőle . Viszont egy 50Wattos hangszórót csak 20-30 Wattos erősítőre akaszthatsz rá ! A terhelő impedencia az más kérdés ? „Mindegy, hogy 8 Ωos 50W-os vagy pedig 8 Ωos 200W-os hangszorot illesztek ra?” ![]()
Esetemben egy 50W-os erositore kell majd rapakolni egy hangszorot, s a hangszorovalasztas miatt erdekel ez a dolog, a helyes alkalmazas miatt. A terhelo impedanciaval tisztaban vagyok, elmeleti sikon!
![]()
Megtekertem egyik kimenőt , annyi változott , hogy primer 0,36 mm , szek. 0,5 mm vezetékkel adott teljes sorokat . Tizes osztás maradt , primer össz. menetszáma 1220 , szekunder 100 . DC szimmetria rendkívül jó lett , 1/2 primer 32,3 Ohm a másik 32,7 Ohm lett , megfelelő sorbakötéssel .
Köszi .
Eléggé gyorsan elkészül kb . 4 óra , kézzel vezetve , motoros hajtánnyal .
Nagyon szép lett! Elég gyorsan megtekerted! Remélem az emyém minimum fele sebességgel fog készülni. Bár ráérek..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |