Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   780 / 2208
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 11, 2009
Még mindig nem vagy tisztában a párhuzamo push-pull fogalmával ?
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Nov 11, 2009
Igazad van Zoli! Az egyik Videotonból való és abban cserélt volt, tehát nem gyárilag került bele. A másodikat egy '77-es orion sassziból bontottam ( a hangkimenője Rockersráchoz került ) ,és abban eléggé gyári beszerelésnek tűnt ..
(#) kocos válasza lacake274 hozzászólására (») Nov 11, 2009
Igen megegyezik, be lehet állítani. Legpontosabb mérés az, ha megszakítod az anódkört, és oda bekötöd az ampermérőt, de a katódkörbe sorosan bekötött 1 OHm/ 1% ellenállás is jó megoldás, az azon mért feszültség értéke megegyezik a katódáram értékével. Van még egy módszer : a kimenő két fél primerjének DC ellenállásást megméred ( KIKAPCSOLVA, kisütött pufferkondikkal ), aztán bekapcsolva a rajta mért feszültségből tudsz következtetni az anódáramra : I=U/R .
(#) lacake274 válasza kocos hozzászólására (») Nov 11, 2009
Köszi! És mennyinek kell lenni a nyugalmi áramnak EL34 csöveknél? Mert ugye a végfok cső anódkörébe kell bekötni. Mindegy melyikbe?
(#) kocos válasza lacake274 hozzászólására (») Nov 11, 2009
mind a kettőnek kell mérni, és egyezniük kell ! Hogy menniynek kell lenni ? fogalmam sincs, hogy milyen beállításban dolgozik az erősítőd.Egy közelítő számítás a max áramra, ehhez ismerni kell a névleges kimenő teljesítményt, és a tápfeszt. ekkor az áram I=P/U. ezt felezzük kettővel, ekkor megkapjuk az egy csőre jutú max kivezérléshez tartozó áramot. AB osztályban ennek a 60-70 %-ára szokták beállítani a nyugalmi áramot, ki így, ki úgy, van aki teljesen más értékre, én 65%-kal számolok, ha nincs katalógusadat ( de akkor is utána számolok, de általában pontosak szoktak lenni )
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Nov 11, 2009
Nem ciklotronra gondoltam, hanem PP-re, de párhuzamosított triódákkal. (Nem elírtam, a 6AS7 trióda..) Mint itt.
(#) kocos hozzászólása Nov 11, 2009
de az nem PPP, hanem párhuzamosan kötött végcsövek dolgoznak ellenütemű kapcsolásban kb
Ez szerintem egész egyzserű kimenővel is jól dolgozna
Az ellenállást választom. Bekapcsolom, kössek rá valamit, hogy szóljon vagy csak kapcsoljam be és min hangerő?
(#) kocos hozzászólása Nov 11, 2009
mindenféleképp kell lenni a kimeneten terhelésnek ! Különben akár tönkre is mehet !
Azt ne felejtsd el, hogy ha a katódban mérsz ott a KATÓDÁRAMOT méred ! Ez az anódáram, és a segédrácsáram összege !
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Nov 11, 2009
Nem is azt írtam, hogy PPP, hanem párhuzamos PP-re, ami szerinem azt jelenti, amit írtál, hogy párhuzamosan kötött végcsövek mennek ellenütemben. Az ellenütem ugye a PP (push-pull). A kötött, végcsövek, dolgoznak, kapcsolásban szó elhagyható, mert nem magyaráztam, hanem írtam, hogy hogy fog menni.
A PPP az az, amit Köbzoli akart építeni PCL86-okból.
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 11, 2009
Ennek örülök! Tudom, hogy hallok még 3 P betűt Tőled, remélem Te is tőlem .
(#) lacake274 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 11, 2009
DCV 200m méréshatár 54,2 a másikon 60. akkor ez annyi mA ?
(#) CIROKL válasza lacake274 hozzászólására (») Nov 11, 2009
60 -68 milire szerintem állítsd mind kettőtt ? Az R63 -as jelölésű trimmerel állítod a fesz nagyságát , és az R57-es jelölésű trimmerrel állitod a balanszot , hogy a két cső az egyforma legyen ! Szóval próbáld beállítani úgy hogy a két cső katódján egyforma feszt mérj? Igen az mili amper !
van rajta hangfal az természetes, én a bemenetére gondoltam. De ha " Ez az anódáram, és a segédrácsáram összege ! " ezt hozom össze hasonlóra az nem jó?
Az EL34 segédrács árama 8 mili amper körüli .
(#) lacake274 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 11, 2009
akkor az le kell vonni és ugy állítsam be 60mA-re ?
Hozzá adni ! EL34 60-70 körül állítsd be , csak annyi az egéssz hogy a két cső katódján egyforma feszt állíts a balansz trimmerrel ! Ha belőtted egyformára akkor hallgasd meg aztán majd valami történik !
Úgy néz ki be állt csak ingadozik picit, 4-5 tized mA, de mindkettő 66
Az nem gond ! :kalap: A fűtést azt sikerült megoldanod ?
(#) ECL82 hozzászólása Nov 11, 2009
Halozati transzformatornal, belefer, hogyha 16-17 cm2 helyett 13cm2-es vasmagot hasznalok?
Alakul ez kérem szépen. Van a kicsikének egy kis brummja is, de nem vészes és ha kikapcsolom mellette a kislámpát akkor pattan, Vasárnap próba közben is pattogot és kiderült, hogy az egyik neoncső a mennyezeti világításon kínlódott. Ki lehet ezeket valahogy küszöbölni?
Igen, sikerült 6,5V maradt. Köszönöm, Köszönöm nagyon Pöpec hangja lett én meg már majdnem megrendeltem hozzá az előfokcsöveket ... bár előbb utóbb arra is sor kerül majd. Jaj de örülök és még egyszer köszi mindenkinek.
(#) ECL82 válasza ECL82 hozzászólására (») Nov 11, 2009
Az illeszto impedanciat ertem, de mi a helyzet a wattokkal. Mindegy, hogy 8 ohmos 50W-os vagy pedig 8 ohmos 200W-os hangszorot illesztek ra?
(#) CIROKL válasza ECL82 hozzászólására (») Nov 11, 2009
Idézet:
„Mindegy, hogy 8 Ωos 50W-os vagy pedig 8 Ωos 200W-os hangszorot illesztek ra?”
Mire az nem mindeggy . Egy 200Wattos hangszórót mondjuk ráakaszthatsz egy 100Wattos erősítőre ugy hogy semmi gondod ne legyen belőle . Viszont egy 50Wattos hangszórót csak 20-30 Wattos erősítőre akaszthatsz rá ! A terhelő impedencia az más kérdés ?
(#) ECL82 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 11, 2009
Esetemben egy 50W-os erositore kell majd rapakolni egy hangszorot, s a hangszorovalasztas miatt erdekel ez a dolog, a helyes alkalmazas miatt. A terhelo impedanciaval tisztaban vagyok, elmeleti sikon!
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 11, 2009
Megtekertem egyik kimenőt , annyi változott , hogy primer 0,36 mm , szek. 0,5 mm vezetékkel adott teljes sorokat . Tizes osztás maradt , primer össz. menetszáma 1220 , szekunder 100 . DC szimmetria rendkívül jó lett , 1/2 primer 32,3 Ohm a másik 32,7 Ohm lett , megfelelő sorbakötéssel .

KIMENŐ.JPG

(#) ECL82 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 11, 2009
Ez nagyon szep! Gratula.
(#) CHZ válasza ECL82 hozzászólására (») Nov 11, 2009
Köszi .
Eléggé gyorsan elkészül kb . 4 óra , kézzel vezetve , motoros hajtánnyal .
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Nov 11, 2009
Nagyon szép lett! Elég gyorsan megtekerted! Remélem az emyém minimum fele sebességgel fog készülni. Bár ráérek..
(#) ECL82 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 11, 2009
Bemutatod a tekercselo gepedet, es elarulod nekem, hogy milyen anyagokkal tekercselsz, szigetelsz? Szeretnek a kozeljovoben enis tekerni halozati illetve kimenotrafot.
Következő: »»   780 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem