Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Hello
Mikor jön el az ideje? Érdekelne A bc 807-40-et hova építetted? ? Idézet: „BC807-817 ből totem pole kimenetet és tényleg nagyon brutáp kis meghajtást tud csinálni egy kis p.cs SOT-23.” Elég lenne egy esetleg két IRF3205 meghajtásához? Majd teszek föl képeket amiért kérdezem. Tegnap javítottam egy erősítőt, amiben egy smd-s vezérlés volt, és nagyon tetszett, mert ilyesmit találtam én is ki magamnak. (külön kis panel a vezérlés) abban volt egy TL494, és 8-8 IRFP064N-t hajtott. A marking kódokba bele őrültem, úgyhogy nincs kedvem vissza rajzolni. Az erősítőt is jó lenne vissza adni, nem ülhetek rajta hetekig. Szóval majd teszek föl képeket róla.
Ja, és a 350mW nem lesz kevés? Ezeket nem lehet hűteni. Mondjuk nem is néztem,hogy a BD-nél mekkora áram folyt.
Hűteni nem kell, mert az áram csak pillanatszerű. Miután beállt a gateken a szint, már nem folyik(kondenzátor...). A probléma azzal van, hogy ezek is FET-ek, amiket ugyanúgy meg kellene hajtani, és itt nem csak elméleti síkon vannak problémák, hanem a megvalósítás terén. Egy meghajtó IC nagyon komoly integráltságú, ott nem okoz gondot egy kóbor vezeték, vagy a panel induktív, kapacitív jellege, ezért egy igazi 6..9A-es vezérlő jelalakját nem lehet megoldani diszkréten. Próbálkozni lehet, és talán még működni is fog, de ez ettől még nem jelenti feltétlenül azt, hogy jó. Szerintem felesleges erőfeszítés, egyszerűbb pár 100Ft-ért venni egyet.
OK
De én nem a fetesről kérdeztem, hanem a BC807-ről meg a BC817-ről. Az a BD-k helyett lehetne a meghajtó. Amúgy láttam 89Ft-ért fasza smd 20A-es tranyot is. Az mondjuk túlzás. Itt az a kérdés, hogy egy IRF3205-tel hogy boldogul a BD807-817 páros, mert vettem én is egy adaggal. Akartam venni MC33152 drivert, de nem lehet kapni a Lomexben. :no: Azt majd a nagyobb tápomba teszem. Most viszont tervezek egy 200W-os egyszerű tápot építeni SG3525-tel. Dobok képeket a trafóról. Most lett kész. Az SG egymaga nem tud szerinted meghajtani egy fetet? Abban is pnp npn kimenet van. Mint egy driverben.
Ez a trrafó egy EF32/9 Ae:88.2
primer: 2 X 21szál 0.4-es huzal, 5 menet Szekunder: 2 X 7szál 0,4-es huzal. Ez is nagyon jó illesztést kapott, és remélem fogja bírni a 200W-ot.
Itt meg amit ígértem.
Az erősítő, amit javítottam, és smd-s kicsi vezérlőpanel van benne. Ilyesmit szeretnék én is. Ezt oda teszem a panelen, ahova akarom, és kisebb lesz a zavar. Remélem. Bővebben: Link
A tranyókat sokkal nehezebb meghajtani, de a FET-eket sem könnyű. a probléma a tranyóval tehát nem szűnik meg. Ez leginkább nagyobb frekin jelentkezik(40K és felett)
A jelalakot nem üresjáratban kell mérni(úgy még jó is lehet), hanem kondenzátor műterhelésen, vagy annyi FET-el, amennyire tervezed) Idézet: „Az SG egymaga nem tud szerinted meghajtani egy fetet? Abban is pnp npn kimenet van. Mint egy driverben.” Dehiszen eddig pont ezt emeltem ki! Többek között ezért is jobb, mint a TL. A trafón nem sokminden látszik, látszólag jól sikerült. A képeket köszi, nézegetem!
Erről mi a véleményetek? meghajtás
TL494-et használok, és érdekelne, hogy ez jobb, vagy egy sima tl494--> fet a jobb? Majd elfelejtettem, hogy kb 100-120W-ot akarok átkergetni, az ekopityu megvalósítása szerint számítógéptáp trafóján, áttekerés nélkül.
Szerintem használj meghajtást. Én használnék, mert az a 4 tranyó nem nagyon dobja meg a költségvetést, viszont stabilabb lesz a tápod. Ki kellene egészíteni 4 diódával. Keress rá cimopata tápjára.
TL494-el meghajtó nélkül láttam már olyat is, hogy 2 X 12 irfp064n volt meghajtva. 28KHz-en Volt benne egy tranyó, ami az ic-t védte a fet felől visszajövő tüskétől, és annyi. Nem is volt gyors a kapcsolás. A számítógép trafós megoldás engem is piszkált csak kipróbálás szinten. Szereztem is egyet hozzá. Majd írd meg milyen lett.
Akkor építek próbából egy olyan vezérlést, ami 1 pár IRF3205-öt hajt meg, és semmi meghajtás.
Úgyis a modullal cserélhető táp lett a fixa ideálom, úgyhogy ha nem jön be, akkor kicserélem egy másik meghajtóra, a nagy áramú panel meg marad mindig.
Ez a modul rendszerű dolog nekem is megfordult a fejemben, mert SMD lesz a meghajtó modul, így csak rá kell majd dugni a nagyáramú részre.
Azon gondolkoztam, hogy nem fog-e zavart bevinni egy ilyen kártya? Főleg a vezérlés résznél... Nagy csúcsáramok, gyors kapcsolás. Szerintetek?
Pontosan ezen gondolkoztam én is. A működés végeredménye ugyanaz kell, hogy legyen, tehát ugyanazzal a láb kiosztással bármit építhetek, és a mi még jobb, hogy azonos áramkörben lehet tesztelni, melyik milyen, és bizonyos helyzetekben hogy viselkedik.
Ha összehozol egy jófajta pic-es vezérlést, oszd meg velünk.
Hát most tettem föl egy ilyen tápról egy fényképsorozatot.
Az működik. :yes: Szerintem mennie kell neki. Majd kiderül, hogy, mert most tervezek egy ilyet.
Azt megnéztem. Jól néz ki tényleg. Csak a témában rengeteg komment van, hogy a vezetősávok rossz helyen mennek, és félek, hogy egy ilyen átalakítás sok zavart vinne be. De mivel még nem építettem ilyet, ezért nem tudhatom, de kíváncsi lennék, hogy mit változtat a kapcsolás minőségén.
Ez csak egy megoldás, ettől még lehet jól tervezni a vezetékelést! Van egy érzésem, hogy jobban is lehet elhelyezni a meghajtókat, mint ha egy síkban lennének.
Idézet: „Ha összehozol egy jófajta pic-es vezérlést, oszd meg velünk.” Természetes. Ha sikerül írok egy cikket. De most elég sok dolog szakadt a nyakamba...
Hali mindenkinek !
Tegnap történt egy kis probléma a gépemmel így 3 évnyi munka és töménytelen privát cucc tünt el....... Gondoltam kikapcsolódok kicsit ezek után. Ha lesz időm kimaratom és beszámolok, hogy hogyan teljesít. Remélem látszik valami belőle...
Talán így jobban látható.
Szia!
Próbáld ki a file-export-image menüt! Ekkor képnek menti le az egész tervet, a felbontást te választod ki, így nem kell darabolgatni. Üdv!
Zsírkréta lett a terv
Igen a JPG se javít a helyzeten. Hát átérzem, mert tudom milyen adatot veszteni!! Rengeteg idő újra beszerezni, és nem is tudsz mindent. Azóta szoktam menteni a gépen lévő fontosabb cuccokat egy másik winyóra időnként. Persze ha gáz lesz egyszer, akkor biztos előtte jó rég mentettem a változásokat, és sok minden fog veszni, de nem minden.
Hello!
Látom szépen haladsz a kis nyákoddal , D-rex 1202-est rajzolod vissza, kisebb nagyobb átalakításokkal... ugye?
Nem.
Teljesen új áramkör, csak a trafót és néhány alkatrészt használok belőle.
Elkészült a 200Wos tápom gyorsban, de ez még nem a végleges változat, mert a trafómat még nem tudtam betenni, hanem helyette egy gyorsban tekert 2X4 menet primer, és 2X4 menet szekunder trafó került rá.
Itt a panelról a képsorozat: http://tap200w.dbcup.fotoalbum.hu/ A beültetésről még nem tettem föl képeket, viszont a helyettesítő trafóval mértem, és tetszett. Csak a kis tápomról járatom egyelőre. Bemenő fesz terhelés alatt: 10,6V Befolyó áram: 5,31A Fölvett teljesítmény: 56,28W Kimenő fesz terhelve: 17,9V kifolyó áram: 2,72A Kimenő teljesítmény: 48,68W A hatásfok így 86% Ennek én örülök de még nincs vége. Ezzel a trafóval csak kipróbáltam, de nem ez lesz benne. Ez a trafó különben egy EF32/9 Ae:88.2 A fetek nem nagyon melegedtek hűtés nélkül. A kondikat még meg fogom növelni a szekunder oldalon, mert most 3-3 db 470µF van benne, de 680µF-osat terveztem bele csak azt még venni kell. Üresjáratban 80mA-t eszik. a vezérlés szabadon futó, a kitöltés kb: 98%A fel, és lefutó éle a gate-en 0,2uS Szerintem ez is jó. Holnap, ha lesz időm, akkor fényképezek jelalakot is. Azért nem voltam alaposabb, mert a trafó, amit tekertem hozzá, az menet zárlatos lett. Szerintem túl kesztyűs kézzel bántam vele tekercseléskor. A QQ! ! Tekerhetem újra. Viszont most már nem ezzel a 160°C-os huzallal tekerem mint eddig, hanem a 210°C-osból. Az mechanikailag is többet bír. Sajna azért akartam ilyen masszívan megtekerni, hogy ki jöjjön ebből a magból a 200W. Viszont nem adom föl, mert annak ki kell jönnie
Nem jön be?
Direkt úgy tettem be a linket, hogy azt is be tudd illeszteni a böngésződbe, hogy ha nem megy valamiért. Itt a link: http://tap200w.dbcup.fotoalbum.hu/ Másold ki, és illeszd be. :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |