Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   47 / 148
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Hello

Mikor jön el az ideje? Érdekelne

A bc 807-40-et hova építetted? ?

Idézet:
BC807-817 ből totem pole kimenetet és tényleg nagyon brutáp kis meghajtást tud csinálni egy kis p.cs SOT-23.”

Elég lenne egy esetleg két IRF3205 meghajtásához?

Majd teszek föl képeket amiért kérdezem. Tegnap javítottam egy erősítőt, amiben egy smd-s vezérlés volt, és nagyon tetszett, mert ilyesmit találtam én is ki magamnak. (külön kis panel a vezérlés) abban volt egy TL494, és 8-8 IRFP064N-t hajtott.
A marking kódokba bele őrültem, úgyhogy nincs kedvem vissza rajzolni. Az erősítőt is jó lenne vissza adni, nem ülhetek rajta hetekig.

Szóval majd teszek föl képeket róla.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Ja, és a 350mW nem lesz kevés? Ezeket nem lehet hűteni. Mondjuk nem is néztem,hogy a BD-nél mekkora áram folyt.
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Hűteni nem kell, mert az áram csak pillanatszerű. Miután beállt a gateken a szint, már nem folyik(kondenzátor...). A probléma azzal van, hogy ezek is FET-ek, amiket ugyanúgy meg kellene hajtani, és itt nem csak elméleti síkon vannak problémák, hanem a megvalósítás terén. Egy meghajtó IC nagyon komoly integráltságú, ott nem okoz gondot egy kóbor vezeték, vagy a panel induktív, kapacitív jellege, ezért egy igazi 6..9A-es vezérlő jelalakját nem lehet megoldani diszkréten. Próbálkozni lehet, és talán még működni is fog, de ez ettől még nem jelenti feltétlenül azt, hogy jó. Szerintem felesleges erőfeszítés, egyszerűbb pár 100Ft-ért venni egyet.
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

OK

De én nem a fetesről kérdeztem, hanem a BC807-ről meg a BC817-ről. Az a BD-k helyett lehetne a meghajtó. Amúgy láttam 89Ft-ért fasza smd 20A-es tranyot is. Az mondjuk túlzás.

Itt az a kérdés, hogy egy IRF3205-tel hogy boldogul a BD807-817 páros, mert vettem én is egy adaggal.

Akartam venni MC33152 drivert, de nem lehet kapni a Lomexben. :no: Azt majd a nagyobb tápomba teszem.

Most viszont tervezek egy 200W-os egyszerű tápot építeni SG3525-tel. Dobok képeket a trafóról. Most lett kész.

Az SG egymaga nem tud szerinted meghajtani egy fetet? Abban is pnp npn kimenet van. Mint egy driverben.
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Ez a trrafó egy EF32/9 Ae:88.2

primer: 2 X 21szál 0.4-es huzal, 5 menet

Szekunder: 2 X 7szál 0,4-es huzal.

Ez is nagyon jó illesztést kapott, és remélem fogja bírni a 200W-ot.
(#) emmzolee hozzászólása Nov 11, 2009 /

Itt meg amit ígértem.

Az erősítő, amit javítottam, és smd-s kicsi vezérlőpanel van benne. Ilyesmit szeretnék én is. Ezt oda teszem a panelen, ahova akarom, és kisebb lesz a zavar. Remélem.

Bővebben: Link

A tranyókat sokkal nehezebb meghajtani, de a FET-eket sem könnyű. a probléma a tranyóval tehát nem szűnik meg. Ez leginkább nagyobb frekin jelentkezik(40K és felett)
A jelalakot nem üresjáratban kell mérni(úgy még jó is lehet), hanem kondenzátor műterhelésen, vagy annyi FET-el, amennyire tervezed)

Idézet:
„Az SG egymaga nem tud szerinted meghajtani egy fetet? Abban is pnp npn kimenet van. Mint egy driverben.”

Dehiszen eddig pont ezt emeltem ki! Többek között ezért is jobb, mint a TL.

A trafón nem sokminden látszik, látszólag jól sikerült.

A képeket köszi, nézegetem!

(#) sirály12 hozzászólása Nov 11, 2009 /

Erről mi a véleményetek? meghajtás

TL494-et használok, és érdekelne, hogy ez jobb, vagy egy sima tl494--> fet a jobb?

Majd elfelejtettem, hogy kb 100-120W-ot akarok átkergetni, az ekopityu megvalósítása szerint számítógéptáp trafóján, áttekerés nélkül.
(#) emmzolee válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Szerintem használj meghajtást. Én használnék, mert az a 4 tranyó nem nagyon dobja meg a költségvetést, viszont stabilabb lesz a tápod. Ki kellene egészíteni 4 diódával. Keress rá cimopata tápjára.
TL494-el meghajtó nélkül láttam már olyat is, hogy 2 X 12 irfp064n volt meghajtva. 28KHz-en Volt benne egy tranyó, ami az ic-t védte a fet felől visszajövő tüskétől, és annyi. Nem is volt gyors a kapcsolás.

A számítógép trafós megoldás engem is piszkált csak kipróbálás szinten. Szereztem is egyet hozzá.
Majd írd meg milyen lett.

Akkor építek próbából egy olyan vezérlést, ami 1 pár IRF3205-öt hajt meg, és semmi meghajtás.
Úgyis a modullal cserélhető táp lett a fixa ideálom, úgyhogy ha nem jön be, akkor kicserélem egy másik meghajtóra, a nagy áramú panel meg marad mindig.

Ez a modul rendszerű dolog nekem is megfordult a fejemben, mert SMD lesz a meghajtó modul, így csak rá kell majd dugni a nagyáramú részre.
(#) Kovidivi válasza watt hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Azon gondolkoztam, hogy nem fog-e zavart bevinni egy ilyen kártya? Főleg a vezérlés résznél... Nagy csúcsáramok, gyors kapcsolás. Szerintetek?

Pontosan ezen gondolkoztam én is. A működés végeredménye ugyanaz kell, hogy legyen, tehát ugyanazzal a láb kiosztással bármit építhetek, és a mi még jobb, hogy azonos áramkörben lehet tesztelni, melyik milyen, és bizonyos helyzetekben hogy viselkedik.

Ha összehozol egy jófajta pic-es vezérlést, oszd meg velünk.
(#) emmzolee válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Hát most tettem föl egy ilyen tápról egy fényképsorozatot.
Az működik. :yes:
Szerintem mennie kell neki. Majd kiderül, hogy, mert most tervezek egy ilyet.
(#) Kovidivi válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Azt megnéztem. Jól néz ki tényleg. Csak a témában rengeteg komment van, hogy a vezetősávok rossz helyen mennek, és félek, hogy egy ilyen átalakítás sok zavart vinne be. De mivel még nem építettem ilyet, ezért nem tudhatom, de kíváncsi lennék, hogy mit változtat a kapcsolás minőségén.
(#) watt válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Ez csak egy megoldás, ettől még lehet jól tervezni a vezetékelést! Van egy érzésem, hogy jobban is lehet elhelyezni a meghajtókat, mint ha egy síkban lennének.

Idézet:
„Ha összehozol egy jófajta pic-es vezérlést, oszd meg velünk.”

Természetes. Ha sikerül írok egy cikket. De most elég sok dolog szakadt a nyakamba...
(#) pinyó39 hozzászólása Nov 11, 2009 /

hali watt, elveszett a telszámod privátban elküldhetnéd.
(#) zn4416 hozzászólása Nov 12, 2009 /

Hali mindenkinek !
Tegnap történt egy kis probléma a gépemmel így 3 évnyi munka és töménytelen privát cucc tünt el.......
Gondoltam kikapcsolódok kicsit ezek után.

Ha lesz időm kimaratom és beszámolok, hogy hogyan teljesít.
Remélem látszik valami belőle...
(#) zn4416 válasza zn4416 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Talán így jobban látható.
(#) Kovidivi válasza zn4416 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Szia!
Próbáld ki a file-export-image menüt! Ekkor képnek menti le az egész tervet, a felbontást te választod ki, így nem kell darabolgatni. Üdv!
(#) emmzolee válasza zn4416 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Zsírkréta lett a terv
Igen a JPG se javít a helyzeten.

Hát átérzem, mert tudom milyen adatot veszteni!!
Rengeteg idő újra beszerezni, és nem is tudsz mindent. Azóta szoktam menteni a gépen lévő fontosabb cuccokat egy másik winyóra időnként. Persze ha gáz lesz egyszer, akkor biztos előtte jó rég mentettem a változásokat, és sok minden fog veszni, de nem minden.
(#) zn4416 hozzászólása Nov 12, 2009 /

No akkor...
Köszi!

Tápkép.png

(#) emmzolee válasza zn4416 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

No E' má' valami
(#) Subwoofer válasza zn4416 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Hello!
Látom szépen haladsz a kis nyákoddal , D-rex 1202-est rajzolod vissza, kisebb nagyobb átalakításokkal... ugye?
(#) zn4416 válasza Subwoofer hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Nem.
Teljesen új áramkör, csak a trafót és néhány alkatrészt használok belőle.
(#) emmzolee hozzászólása Nov 15, 2009 /

Elkészült a 200Wos tápom gyorsban, de ez még nem a végleges változat, mert a trafómat még nem tudtam betenni, hanem helyette egy gyorsban tekert 2X4 menet primer, és 2X4 menet szekunder trafó került rá.

Itt a panelról a képsorozat:
http://tap200w.dbcup.fotoalbum.hu/

A beültetésről még nem tettem föl képeket, viszont a helyettesítő trafóval mértem, és tetszett.

Csak a kis tápomról járatom egyelőre.

Bemenő fesz terhelés alatt: 10,6V
Befolyó áram: 5,31A
Fölvett teljesítmény: 56,28W

Kimenő fesz terhelve: 17,9V
kifolyó áram: 2,72A
Kimenő teljesítmény: 48,68W

A hatásfok így 86%

Ennek én örülök de még nincs vége. Ezzel a trafóval csak kipróbáltam, de nem ez lesz benne. Ez a trafó különben egy EF32/9 Ae:88.2

A fetek nem nagyon melegedtek hűtés nélkül.

A kondikat még meg fogom növelni a szekunder oldalon, mert most 3-3 db 470µF van benne, de 680µF-osat terveztem bele csak azt még venni kell.

Üresjáratban 80mA-t eszik. a vezérlés szabadon futó, a kitöltés kb: 98%A fel, és lefutó éle a gate-en 0,2uS Szerintem ez is jó.

Holnap, ha lesz időm, akkor fényképezek jelalakot is. Azért nem voltam alaposabb, mert a trafó, amit tekertem hozzá, az menet zárlatos lett. Szerintem túl kesztyűs kézzel bántam vele tekercseléskor. A QQ! ! Tekerhetem újra. Viszont most már nem ezzel a 160°C-os huzallal tekerem mint eddig, hanem a 210°C-osból. Az mechanikailag is többet bír.
Sajna azért akartam ilyen masszívan megtekerni, hogy ki jöjjön ebből a magból a 200W.
Viszont nem adom föl, mert annak ki kell jönnie
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

csak nekem nem jön be az oldal?
(#) titi válasza cimopata hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Nekem bejön.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Nem jön be?

Direkt úgy tettem be a linket, hogy azt is be tudd illeszteni a böngésződbe, hogy ha nem megy valamiért.

Itt a link:

http://tap200w.dbcup.fotoalbum.hu/

Másold ki, és illeszd be. :yes:
Következő: »»   47 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem