Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   695 / 3960
(#) mex válasza googa hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
A "relé" érintkezőpogácsái vannak beégve, ezért bizonytalan a kapcsolás. A kondi a pogácsák szikrázásának csökkentésére hivatott. Ha rövidrezárod, akkor az érintkezőket áthidalod, igy megindul a fűtés. Próbáld a beégett pogácsákat finom polirral megcsiszolni, ideig-óráig segit, de a végleges megoldás a csere.
(#) googa válasza Norberto hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Á, köszi! Megyek próbálkozni, aztán jelentkezem! Valaki most is ír, azt még megvárom Köszi!

Szerk: Kétszeres megerősítés! Megyek és csiszatolok...
(#) googa válasza googa hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Megcsiszoltam a pogácsákat. Most az a baj, hogy össze sem húzza őket, ha ráadom a tápot.
(#) vicsys válasza googa hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Egy kicsit távol vannak egymástól vagy nem kattanik?
Ha kattanik, finoman utána feszíthet/görbíthetsz...
(#) Journey válasza kadarist hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Köszi a segítséget. Tudnál dobni egy linket ahol megtanulhatom a kapcs.rajzon a jelek jelentését?
(#) googa válasza vicsys hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Nem kattanik, de talán távol is vannak egymástól. ha közelebb noszogattam, akkor sem húzott. Mindkét oldalon össze kellene érni? Valahogy ezt a működéséi elvet én most nem fogom fel...
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia!
más gondja mi lehet? Ha a 470KA poti heelyett mondjuk 220KA potit tennék jobb lenne? Vagy esetleg az lehet baj hogy a 10K-e ellenállás az 1W-os?
Vagy akkor miért nem jó a szabályozhatósága?
Köszi!
(#) googa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Észleltem, hogy egy kevés úton ki-be csúszik az a rúd, amin a lemezek vannak. Az a kérdés, hogy a pogácsáknak zárva kell lenniük induláskor, vagy nyitva? Nyilván zárva, ugye!? De mindkettő?
(#) googa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Köszi fiúk, már értem, hogy miként működik. A seger gyűrű alá kellett tennem egy kis távtartót, hogy rendesen le tudja nyomni az érintkezőket. Üdv és köszönöm mindenkinek!
(#) gulyas hozzászólása Nov 15, 2009 /
 
Tud adni valaki egy bevált kapcsolást amivel AVR-rel vezérelhetek nagyáramú 12V-os fogyasztókat közös katódos módon (tehát a föld a közös, és a pozitívot kell kapcsolni)?
Az 500mA elég lenne. Néztem az ULN tranzisztormezőnek a komplementerét, de nem találtam csak nettó 400 forint körüli áron..
(#) Norberto válasza googa hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 

Történt egyszer, nem is olyan régen, de azér ahhoz elég rég, hogy ne úgy beszéljünk róla, mintha maholnap-tegnap történt vóna.

Szóval.

Egyszer vót... a Páka-hegy felső szélin lévő mágneses mező... ez amolyan rendes, szelíd mezőcske vót a világkerekségben, mint ahogy az a mesékben szokott lenni. Futkározó kutyák, lenge, szellős ruházatú vidám lánykák, pillangók, meg hasonló szépségek. Természetesen ennek a mezőnek nyilván vót egy bizonyos mágneses ereje, amolyan fura szerű, kimutathatatlan, gondolatvájkáló, de azér szóval ott vót. Egyszer aztán ez a mágneses mezőt megalkotó vegyületegyüttes (ami úgyszintén a Páka-hegy felső szélin tanyázott, valahun a mágneses mező körül, alatt, fölött, de ez a történet szempontjából úgyis lényegtelen) úgy döntött, hogy ő mostan márpediglen azon nyomban, figyelmeztetés nélkül kihűlik. No, tette-vette-teremtette, a mező szélén álló fák mögül előbújt egy kisebb méretű tápfesz (egyébként ő mindig mindenhol jelen vót, a szerző se tudja, hogy a mókba!). Nem volt olyan magas se, kövér se. Életkora? Az úgy 24 V. Olyan átlagos féle forma vót, életkorának megfelelő edzettséggel.

Ez pont elég vót ahhoz, hogy a rakoncátlan (egyébként a hegyről elnevezett vezetéknevű) Páka Piroska fűtőbetétjét mindig jól fel tudta fűteni. Ez a Piroska nagyon huncut tudott ám lenni. Mindig ott sündörgött-fondorgott ennek a bámulatos mezőnek a közelében. Hol közelebb vót, hol távolabb, de mégse nem vót sose annyira messzi, hogy problematikákba ütközzön. Ejjj, de szép életük is vót nékik! Én mondom!

A mezőtől nem túl messzi, a Kondi-patak partján volt egy aranyos kis ártatlan építmény, a mágneskapcsoló, ahova ez a bizonyos Páka Piroska mindig szívesen járt. Vót benne szeretnivaló is, meg nem is. Amikor csöndbe vót, akkor olyan jól elő lehetett rajta készülni a (24 V) tápfesz érkezésére, de amikor robaj vót és folyton csak kapcsolgatott... na, azt aztán ki nem állhatta ez a kis Piroska és olyankor meenekült, amerre csak látott szegénykém!

Egyik nap térült-forult Piroska az építmény körül, mikoris tápfesz megérkeztekor a mágneskapcsoló egyszercsak akkorát húzott magán, hogy ilyet ő még nem látott, hallott! Nyilván azért történhetett ez ilyen kivételes módon, mert a tápfesz olyan stabilan és határozottan érkezett meg, hogy ihaj!

Volt ott dínom-dánom, hisz volt mágneskapcsoló, volt Páka Piroska, megjött tápfesz is! Nem maradhatott más, mint ahogyan azt korábban a mese is megmondta, a Piroska füttőbetétje elkezdett szaporán felmelegedni.

- No, azt azért tudni kell ám erről a spesziálisz füttőbetétről, hogy ez nem ám egy olyan snassz féle fajta! Ez merőben más vót! Olyan típusú vót, ami egy bizonyosságos tűzelléses szint után egyszerűen megtagadta a tápfesz további bejutását ebbe magába bele a füttőbetétbe! -

Szóval hiába melegedett ez a füttőbetét, nem melegedhetett túl. Az nem vót engedélyezve neki... ahogyan szépen melegedett fel, a Piroska meg ez a tápfesz uggyanolyan iramban szívta, csak szívta kifele a mágneses mező összes féle erejét! Kozmikus, meg mágneses, meg minden, ami csak létezik! Cudar egy látvány vót, elhihetitek! Ozt a befektetett energiákat nem tudták ám mire szórni, hova dugni, elrejteni, eladogatni... hát bennük ragadt! Hoppá, viszont a mező ereje nélkül maradt...

Ejjj, ekkor jött ám a perpatvar! A mágneskapcsoló szerkezet ismét akkora csattanást produkált (kikapcsolt), hogy jujjj, a mező összes fűszála belerezdült! Piroska meg pláne! Ez a tápfesz hiába vót ottan akkor épp! Hát a füttőbetét nem fűthetett tovább, hiába akarta azt a tápfesz!

Egészen addig várniuk kellett, amíg a füttőbetét a mesekönyvekben megírtak szerint le nem hűl az adatlapján megadott értékre. Mikor ez megtörtént? Hóóó, hát a tápfesz adott vót, ő mindig mindenhol ott vót! Nem kellett hát más, a mágneskapcsoló megint csattant egyet, ozt megint lehetett feltüzelni ennek a kedves, helyes Páka Piroskának a füttőbetétjit!

A tápfesz, meg a Piroska mind a mai napig ciklikusan gerjesztik egymást a füttőbetét, meg a mágneses mező kíséretében mindaddig, amíg az egyik el nem romlik!


Itt a vége, fuss el véle,
Ez vót a rettenthetetlen kattogós Weller Páka-hegy meséje. Aludjatok jól Ti is, gyerekek!

(#) gg630504 válasza googa hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Hol volt, hol nem volt, Páka Piroska hegye volt ám a csoda! Nem ám közönséges hegy volt, de különleges. Illetve nem különleges, mert minden hegynek van Curie pontja ( nem tévesztendő össze a G ponttal ), de ennek a hegynek éppen jó Curie pontja volt.
Ha nem tudnátok, ez a pont pont nem pont. Hanem hőmérséklet! Kóbor apácák és vasorrú bábák félrevezetésére nevezik pontnak. Nem véletlen, hogy nagyon (radio)aktív személyről van elnevezve, de csalafinta is.
Na, szóval, hogy egyik szavamat a másikba öltsem, ez alatt a hőmérséklet alatt a pákahegy nagy vonzódást mutat a mágnesek felé. De biz, ha jól bemelegszik, olyan frigid lesz, mint a bizmutkása. Nem vonzza azt még egy hadronütköztető sem!
Azt sem mondtam még, hogy ezek a hegyek meg vannak billogozva. Rajtuk a JEL, amiből tudós palánták meg tudják jósolni, milyen hőmérséklet a Curie pontja, már ahogy az apjától anyjától örökölte.
Merthogy van ám mágnes Páka Piroskában. De nem ám fixen, mint Katyiba a..., hanem mint a floppy, azaz lógón, lazán, lötyögően. Egy rugó taszajtja úgy, hogy a vele összeépített érintkezők ne zárják az áramkört. Legalábbis, ha pákahegy nincs a közelben. Mert ha a helyén van és hideg, akkor beindul a kölcsönös vonzódás és a rugó ellenében elmozdul a szegény ágrólszakadt mágnes és zárja az áramkört.
A többit meg már tudod, mindaddig, amíg pákahegy fel nem melegszik. Mert akkor elengedik egymást, a mágnes visszahúzódik, az érintkezők nem engedik át a meleget adó áramot és pákahegy szép lassan elkezd hűlni. Amíg hűvösen újra felébred köztük a vonzódás.
A tudós pákászok pedig a forrasztóón olvadáspontjához igazítják, milyen Curie pontú hegyet tesztek Piroskába. Hogy mindenkinek jó legyen.
((Köszönettel Norbertonak))
(#) dap hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Sziaszok!

Előre elnézést kérek, mert nem kifejezetten kezdő a kérdésem és saját topicért kiált a téma, de új vagyok itt és a rendszer még nem engedte, hogy új topicot nyissak, pedig emiatt a konkrét probléma miatt regisztráltam..

Jómagam műszerésznek tanultam valamikor 12 éve, de szoftverekkel bohóckodó informatikus lett belőlem, a szakma javát már elfelejtettem, suli óta nem is gyakoroltam. Most viszont szükségem van egy olyan kapcsolásra, ami a 230-as hálózatban apró kieséseket okoz (angolosan brownout -okat), amivel kapcsolóüzemű tápok (elsősorban ATX), BPS-ek reakcióját vizsgálnám.. Egy kicsit kétségbe vagyok esve..

A kapcsolásnak a következőt kell tudnia: változtatható időközönként (kb 0.5-3mp) változtatható időre (kb 20-500ms) kapcsolja le a fázist a mögé kötött fogyasztóról. Az idő vagy legyen digitálisan állítható, vagy legyen visszajelzés, hogy most épp hány félhullámot hagyott ki (+-1 eltérés oké) és jó a poti is.

Elsőre persze uC -ben gondolkodtam (PIC), de olyan egyszerűnek tűnt a feladat, hogy remek alkalomnak tűnt arra, hogy egy kicsit elszakadjak a programozástól. A héten összeraktam egy kapcsolást a feladatra teljesen magamtól, de fogalmam sincs, hogy fog-e működni és arra kérnélek titeket, hogy kommentáljátok, mik a hibák, vagy az egész ötlet elhibázott/túlbonyolított/értelmetlen és csináljam máshogy, stb, stb.

A kapcsolásról: egy astabil multivibrátor (NE555) adja a kimaradások intervallumát és a kimaradás hosszát, magas kimenetre (amikor töltődik a C2) Q1 -el földeli az optót, ami erre bekapcsolja a 220-at. Alacsony kimenetre billenésnél a Q1 kollektora magasra kerül, ami ad egy reset impulzust a számlálónak és tölti a C6 kondit, ami pár ms múlva söntöli a számláló reset lábát, így az nulláról számolni kezdi a félhullámokat. A számláló a triac fogyasztó felőli lábára van kötve, így csak akkor számol, amikor a triac zárva maradt. A számlálóra kötött ledek a következő szakításig binárisan mutatják, hogy kb hány félhullám maradt ki, azok alapján tekerem majd a potit.
Amelyk alkatrész mellett nincs érték, azt még ki kell számolnom.

Köszönöm az esetleges tippeket és ha valaki nyit nekem egy új topicot, akkor szívesen "beköltözök" oda ezzel a témával.
(#) Lacika001 válasza Lacika001 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Valaki erre: (#556772) ??
(#) h.imr3 hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Nagy nehezen végre találtam a neten infrás érzékelős kapcsolást, amiben egy SHARP IS4771FE infra vevő van beépítve. Az lenne az egyik kérdésem, hogy ezt melyik hestore.hu -on található érzékelővel lehetne helyettesíteni? Esetleg a kapcsolásban levő 2 infraledet és a vevőt ki lehetne váltani mondjuk 1 TFDU 4100-el?

Maga a kapcsolás itt található:
IR Proximity Sensor
(#) rognork hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Sziasztok,

tudnátok mondani egy analóg, relatív páratartalom mérő IC-t? Vagy többet is akár.

köszi
rognork
(#) pajti2 válasza Lacika001 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Sajnos ebben nem tudok segíteni. Gőzöm sincs, hogyan kell értelmezni azt az ábrát. Valami túlságosan régen elavult dolog lehet.
(#) rognork válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Igen ilyenre, de kb 150°C-ig bírnia kéne, mert szárítóba akarom tenni.
(#) pajti2 hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Impulzus üzemű tranzisztor túlterhelésen filozok, és jól jönne nekem valami tapasztalt tanács ezügyben.

BPC53-16 a célirányos tranzisztor, ami katalógus szerint kibír legalább 80V-ot, ill 1.5A-t, bár a tokozás teljesítmény tűrése csak 1.5W. SMD középkategóriás tranzisztor kicsike leforrasztható hűtőzászlóval. Természetesen választhatok másik tranzisztort is a célra ugyanebben a kategóriában (olcsó kicsi smd).

Na ezt a tranzisztort terhelném meg 24V / 100mA-el 0.3mSec időtartamokra, kb 6-8 pulse per minute sebességgel folyamatos üzemben. A tokon semmiféle külön hűtés nem lenne. A szászlót persze leforrazthatom valami 5mm*5mm-es szigetre, de nagyobb felületet nem tudok adni neki, ez meg nem éppen nagy darab.

A katalógus sajnos nem tér ki pulzus üzemű túlterhelésre a karakterisztikák között. Mennyire merjek megbízni benne, hogy ez a dolog hosszú távon üzemszerűen működni tud?
(#) Dani494 hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Aszinkron gép kördiagramjához szeretném a segítségeteket kérni.
-Milyen mennyiségek vannak az abszcisszán és az ordinátán?
-Hogyan tudom megszerkeszteni a Kx pontot?
-A billenőnyomatékot hogyan tudom megszerkeszteni?
-A hatásfok-skálát hogyan tudom megszerkeszteni?

Köszönöm.
(#) El_Pinyo válasza pajti2 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia!
Számomra nem teljesen világos, hogy impulzus üzemű működtetéskor neked honnan jött ki a tranzisztoron eső feszültségre 24 V ? A 24 V véletlenül nem a tápfeszültség? A tranzisztorokat kapcsoló üzemben földelt emitteres kapcsolásban használjuk, mert így lehet legjobban kinyitni a tranzisztort, így a tranzisztoron eső feszültség is itt lesz minimális. Jelen esetben 100 mA kollektoráram mellett földelt emitteres kapcsolásban az EC feszültség maximum 0,2 V, rajta 100 mA áram folyik, így a tranzisztor disszipációs teljesítménye: 20mW, amit mindenféle hűtés nélkül kibír. Persze ennek feltétele, hogy földelt emitteres kapcsolásban legyen, valamint a bázisárama megfelelően nagy legyen, itt 10 mA megfelelő választás.
Remélem nem én értettem félre a kérdést, ha így lenne, akkor nem szóltam.
Üdv.
(#) aderka hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Üdv!
Segítséget kérnék egy 4X3-mas Mátrix billentyűzet használatában. A kérdés, hogy működik?
SOS-től rendeltem. Hogy tudok 1 gombot használni záró nyomógomb ként?
üdv: Dávid
(#) gg630504 válasza aderka hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Zárlatvizsgálóval ( multiméterrel ) végigpróbálod.
Nyomva tartasz pontosan 1 gombot.
-- Eközben az egyik mérőcsúcsot egyenként végigpróbálod D-J között.
---- Eközben a másikat az első csúcstól jobbra K-ig.
Minden gombhoz feljegyzed az eredményt, pl. '1' == D+H. Rendszer lesz benne, pl. D az első sor, H az első oszlop.
(#) aderka válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Kösz a segítséget. Teljesen egyértelmű, nem is értem miért nem gondoltam rá.

üdv: Dávid
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Köszi szépen!
Egy dolog van ami nem egyértelmű, a tekercs, az milyen legyen?
Illetve, a tirisztor, az ugye mindegy milyen, csak bírja a motor áramát ugye?
Köszi!
(#) magam hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
hello mindenkinek.
tudom hogy egyszer ezt a kérdést felvettetem már 1 szer de itt is kérdezősködöm egy kicsit
adott egy laptop asus l8400-as vagy egy szép kijelzöje feltudnám hasznáni monitor gyanánt egy lg dvd lejátszóra van csart hdmi és rca kimenet ( a hangal nem foglalkozok) vagy vegyek egy használt monitor és aból csináljak monitor de ha igen hogyan.
köszönöm.
(#) todi92 hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Szép estét!

Pár oldalal előbb találtam ezt a kapcs rajzot és azt szeretném kérdezni hogy a relét helyetesíthetem e mással pl: egy motorral?
(#) Action2K válasza todi92 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia! Igen, de azért nem akármilyennel.
(#) potenciameter hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Hello, van 2db hangfalam.A a hangfalban van egy 15colos 8ohm-os hangszóró, és egy 8ohm-os piezo.

Hogyan kössem be a hangszórókat, hogy a hangfalam végül 8 ohm-os legyen?
Ha lehet, akkor mutassatok képet, hogy jobban megértsem.
(#) kadarist válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia!

Piezo nem lehet 8 ohm-os, valószínű egy sima magashangszóró(dóm) van a dobozban.
Hangváltóval kösd be, és akkor marad az impedancia.
Következő: »»   695 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem