Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés

Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 41
(#) zz0323 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Májkrémesdoboz?
Lehet sokmindenből, akár még kupakból is
A fát v.hogy sosem szerettem farigcsálni
(#) Chokapick válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Ugyanmar ha a tied kokori akkor az enyem...?
Egyebkent nem teljesen ertem. A rajzod alapjan mindekt oldalon az alloreszen is van magnes!? En azthittem,hogy csak a tengelyre kell es melle a 2 tekercs.Nemjol tudtam?
Ja es ahogyan te rajzoltad a tengelyre az ok,de abbol nem ertem,hogy az en rajzomon jol all e? Nekem 2db fejmozgato magnez van.De az latszik a kepen. Nekem nem lenne gond a mibol kerdes,mert abban feltalalom magam,de eloszor megkell ismerni a mukodesi elvet.Igy elsem tudom kezdeni.Pedig mar csak ez a magnez biz-basz van.
(#) wir12 válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Szia figyelj tudom mik kellenek ehhez de ez még csak DEMO szóval gyüjtögetem a tapasztalatokat hogy is kell ezt csinálni ki kisérletezem a magam konstrukcióját és utána jöhet egy final verzió
(#) guliver83 hozzászólása Nov 17, 2009 /

Szisztok!
Van egy lézer fényről teljes leirás, DAC,
nyákrajzok, galvó felépitése, végfok és minden ami kell
a megépitéséhez.
Ha valakit érdekel keresen meg priváltban.
(#) Djatis válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

ha nem rontottad el a rajzot akkor az úgy nem lesz jó
vagyis a tekercs nem jó helyen van a tengelyen lévő mágnes polaritásaihoz képest.
A jó úgy ha a stabilizátor helyén vannnak a tekercsek.
(#) Kovidivi válasza Djatis hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Kérhetnék egy egyszerű, gyors skiccet arról, ahogyan gondolod? A visszatérítés miért úgy van megoldva, hogy vonzzák a stabil mágnesek a tengelyen lévőt? Ha taszítaná, akkor sokkal könnyebb lenne szerintem középre állítani. És belegondolva ha elfordul a tengely az egyik stabil mágnes felé, akkor jobban belekerül a stabil mágnes mezőjébe, és még jobban fogja vonzani, vagyis összeragadnak. Vagy rosszul gondolkozom?
Most picit összezavarodtam...
Köszi szépen!
Üdv!
(#) Chokapick válasza Djatis hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Atolvastam a lezer project-es leirasodat es nagyon tetszik.Gartulalok hozza es orulok,hogy megosztottad a nagyerdemuvel.Most Kovidivihez csatlakozva arra szeretnelek kerni,hogy oszd meg velunk ezt a magneses kerdest.Azt hiszem a galvonak ezen reszet inkabb jobb lenne rajzokkal illusztralnunk,hogy mindenki szamara egyertelmu legyen. Irasban felreertelmezheto.
(#) Kovidivi válasza Chokapick hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Hát igen. Most nézegettem még a Popelscan nevű programot, és az a nyomtató portján keresztül kommunikálna a galvókkal. Csak nem tudom, ti hogy vagytok, de én pl. laptoppal internetezek, és szerintem sokan mások is, így nincs nyomtatóportom
Tudom, van usb-printer port átalakító, de én nem bízok az ilyenfajta átalakításokban...
Otthon van pár régi gépem, tudnék válogatni közülök, de mégis a legjobb az lenne, ha laptopról tudnám üzemeltetni a lézershowt (nem foglalna el rengeteg helyet egy plusz CRT monitor).
A galvók már le vannak tisztázódva szinte (a központosításon kívül ), a galvó meghajtók szintén, a DAC-kal sem lenne probléma, csak nem tudnám meghajtani gépről Ezt lenne jó megspórolni egy olyan progival, ami alapból a hangkártyán át kommunikál a meghajtókkal. Igaz, hogy így nem lesz kioltás, de ez legyen a legnagyobb baj!
szerk:
Nézelődtem a neten, Linuxra van ilyen program, meg Amiga-ra Bővebben: Link ez az amigás program, pont azt tudja, ami nekem kellene Mindjárt keresek egy amiga emulátort

Üdv!
(#) zz0323 válasza Djatis hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

De! Jólesz Nyugodtan kipróbálhatod, ha nem működik, akkor meghívtalak 1 kamionnyi sörre
A tengelyen lévő csak fordulni tud, namármost, ha áram megy a tekercseken, akkor elhúzza valamelyik irányba :yes: . Taszítással NEM lehet stabilizálni
De ha egy galvót összeraksz, akkor meglátod, a bekapcsolásnál, hogyan áll be irányba
Szóval előbb tapasztalat, aztán javíts :yes:
(Egyébként, egy kis mechanika mágnesességgel keverve. 9, 11-es fiz.könyv )
(#) wir12 válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Vagy 1-sős villanyszerelő szakma és a Villamos Alapok című uncsi óra
(#) zz0323 válasza wir12 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Jaja
Amúgy meg elgondolkodtató, hogy mért nem lehet taszítással stabilizálni???
Szerintem valószínűleg az az oka, hogy ha FORDUL 180°-ot, akkor már vonzás lesz, MIVEL: taszítás az instabil állapot, a vonzás pedig STABIL

Más: stabilizálni 2 ellentétesen tekert rugóval is lehet (lásd Deprez műszer ), de mágnessel a legegyszerűbb, aminek nem kell olyan erősnek lennie mint a főmágnes, és azért kell 2, hogy szimmetrikus legyen a dolog :yes:

Mégegy: vasmagot nem ajánlom, mivel a mágneses visszetérítésbe beleszól némiképp + míg fel és lemágneseződik, az SOK idő :yes: . És ez a galvó sebességét jelentősen csökkenti, habár van pár anyag amivel elképzelhető, de otthoni galvó ajánlott, hogy légmagos legyen.
(#) zz0323 válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Ha pedig csak a 2 tekercs+ a tengelyen lévő mágnes adott, tehát nincs stabilizálva, nem mernék rá fogadni, hogy nem fog körbefordulni a tengely :yes: .
(#) zz0323 válasza Chokapick hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Ha a piros a déli pólus a rajzodon, akkor elrontottad.
Az olyan mágneseknél a legnagyobb felületű oldal a pólus . Fogod a tengelyt, függőlegesen, és hozzá oldalról közelíted a mágneseket ellenkező pólussal :yes:
Az É-D-i irányoknak 90°-ot kell bezárniuk a tengellyel:
(Én előbb összeengedném a mágneseket, aztán a tengely végére ragasztanám, de ha a végére megy, akkor már elég 1 darab is =>csak a súlycsökkentés végett, mert annyival erősebb viszont nem lesz)
(#) Djatis válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

bocsi utána lefigyeltem hogy merre áll benne a tengely és rájöttem hogy mégis jó ugyhogy bocsánat a félreértésemért .
Nekem elég volt egy kis darabka mágnes is kirajzoltam egy egyenes vonalat és megjelöltem a falon hogy hol vannak a végei.
utána elkezdtem a darabka mágnest vezetni a műanyag házon kívülről mert az volt a külseje és annál a pontnál áltam meg a mágnessel ahol a legszélesebb vonalat húzta mert az azt jelentette hogy akkor gátolja a legkevésbé a mozgásban és akkor biztos hogy a tekercsek egyenlő arányú mágneses terébe egyikbe sem zavar bele annyira vagyis jobban mint kellene.
De inkább áttértem a closed loopos galvókra ami a weboldalamon is megvan videókon máérmint a scanner és sokkal jobb persze ez érthető de nem csak jobb hanem viszonylag ezt a kis optos pluszot az áramkörével együtt fillérekből ki lehet hozni.
(#) zz0323 válasza Djatis hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Ok. No problem, csak azthittem, hogy komolyan gondoltad bocsi
(#) Szebence hozzászólása Nov 20, 2009 /

Szép jó estét mindenkinek!

Ma elmentem egy csapágyboltba, rákérdeztem, hogy mekkora a legkisebb belső átmérőjű csapágy ami kapható náluk... A legkisebb 3mm-es volt, külső átmérője 10, vastagsága 4mm. Az ár az nagyon széles skálán mozgott.... A 2700Ft-os darabtól a 180Ft-osig volt vagy 5-6 lépcső, márkától és minőségtől függően.
Hát én egyelőre próbaképpen beruháztam 2db 180Ft-os csapágyra Képeket csatoltam róla.

A kérdésem az lenne, hogy a tengely az lehet fa is nem? Úgyis mágnes lesz ráragasztva (a középre visszaállás miatt)

Az előbb meg elkezdtem egy 230V-os turmixból kiszedett motort "megkopasztani" a zománcozott rézhuzaltól... Eléggé meguntam 0,25mm-es, 11,7 ohm-nyit tekertem fel ideiglenesen egy hengerre.

Maga a galvo háza fából lesz, több db fa hengerből lesz összeragasztva.
(#) Kovidivi válasza Szebence hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Nagyon szuper Jól néznek ki ezek a csapágyak. Szerintem én is elkezdek keresgélni csapágyboltokat, inkább veszek, főleg, hogy nincsen 2db bontásra ítélt ventilátorom. A fa tengely jó lesz, szerintem keményfából készítsd el, és ügyej rá, hogy ne legyen rajta semmi repedés, sérülés, és ne tudjon kopni sem. Hurkapálca esetleg? Az még egy picit rugalmas is. Várjuk a munkafolyamatról a képeket!
Üdv!
(#) Szebence válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Eltaláltad! Én is hurkapálcára gondoltam mert úgy tudom annak pont 3mm az átmérője. Nagyon finom smirglivel átmegyek rajta majd valamilyen fújós akril lakkal lefújom. Nagyon lassan fogok haladni, mert itthon most nincs midnen a legnagyobb rendben, és mostanába nem állnak rendelkezésemre a megfelelő eszközök, inkább csak elmélkedek a dolgokon. A hétvégén megrajzolom magának a galvonak a házát, amit majd odaadok ismerősömnek.
Képeket folyamatosan készítek és fel is töltöm ide
(#) guliver83 hozzászólása Nov 20, 2009 /

Sziasztok.
Itt tudtok csapágyat venni és tengelynek való carbon rudat.
Bővebben: Link
(#) slogan válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Hali !
Csapágyat szinte minden SKF boltban kapsz.....

Karbon helyett esetleg a POM nem jó ?
Jól esztergálható.....
(#) guliver83 válasza slogan hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Lehet hölyeséget kérdezek, de mi az a POM?
Ájálottam egyett ami könnyü és van belőlle cső is
2mm átmérőben.
(#) slogan válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Szívós műanyag ,hasonló a danamidhoz.....
(#) wir12 hozzászólása Nov 21, 2009 /

Volt én nekem itthon egy 12V-os kistrafóm középleágazásal rágötöttem az open loop demo galvót rávilágítottam a zöld lézerrel és szép vonalat rajzolt a falra szóval rendbe működik. Sajnos még mindíg szívok a driver-el.
(#) Djatis hozzászólása Nov 21, 2009 /

Az én galvóimat szénszálas csővel alakítottam ki lehet kapni modellboltokban a Bom C az 2 mm-átmérőben elég hajlékony.
A szénszálat nem tudod meghajlitani rövid távon.
ajánlom inkább azt ráadásul csőben árulják legtöbbször mert stabilabb és könnyebb is.
kb 300 ft volt az egy méteres darab 2mm-es külső átmérőjű
(#) Szebence hozzászólása Nov 24, 2009 /

Hali!

Felhívott ismerős, hogy most jár errefelé... Ő az aki "szokott" nekem CNC-vel marni, vagy esztergálni és kérdezte van-e valami... 15 perc alatt kellett megrajzolnom a galvo házát, hát remélem ezekkel a méretekkel működni fog. A rajz bőven lehetett volna jobb, van pár adat, amit több helyen is feltüntettem, nem csak ott ahol a legegyértelműbb, most ezzel nem foglalkoztam, érteni fogja Sietni kellett...

Ugye jó, ha alumíniumból lesz kialakítva a galvo háza?

Szerk.: Amit először feltöltöttem képet, azt 800x600-ra méretezte az oldal, viszont így nem az igazi, ezért csatolom mégegyszer a képet átméretezés nélkül.

Egyébként az elkövetkezendő nagyon sok időben nem fogok tudni elektronikával foglalkozni és így a galvo építést sem tudom folytatni egy darabig...
(#) Szebence hozzászólása Nov 24, 2009 /

Aki nek van kész galvo-s lézere az mondja már meg legyen szives, hogy a két galvo tengelye egymás felett hány mm-re vannak? Arra gondolok, amikor már a két galvo fel lesz fogatva egy L idomra, akkor a két galvo tengelye közötti külömbség érdekelne, mennyit érdemes neki kihagyni, mert most akkor azt az L idomot is megtervezném...
(#) zz0323 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Minél kevesebbet :yes:
Többnyire az eltérítés szögétől függ a dolog, mert ha az nagy, és távol vannak, akkor nemigázan tudod az Y-nal már visszaverni a sugarat . Én a lehető legközelebb fogom tenni
De amúgy kitalálhattad volna
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Azt nem mondanám, hogy a műszaki rajztanárod megdicsérne érte,mert van benne szarvashiba is, de azért le lehet gyártani ez alapján is, főleg ha szóban is egyeztettél az ismerősöddel....
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Egyébként soha nem volt műszaki rajzom, illetve az idén van 2 hetente 1 alkalommal (45 perc) Elképzelhetitek milyen őrülte tempóval haladunk... (Sehogy)
Ha lett volna sok időm, akkor igényesen megszerkesztettem volna mint az eddigieknél.

Egyébként még mindig nem kaptam választ arra, hogy alumíniumból is csináltathatom?
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Nem épitettem még galvót, de nagyonis elképzelhető, hogy fékezni fogja a mozgás sebességét a tokban keletkező örvényáram.
Következő: »»   7 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem