Fórum témák
» Több friss téma |
Létezik átalakító(M42-EF), ami nem csak egy darab fém. Hanem tartalmazza az elektromos csatlakozókat is. Így elhiteti az géppel, hogy autófókuszú objektív van rajta, és él a fókuszvisszajelzés (megvillan a fókuszpont a keresőben, mint mikor kézi fókuszra kapcsolod az újabb obikat). Szétszedni már sikerült, ilyen fehér ragacsos valamivel van megkenve, túl vékonyan.
Szia!
Ilyen kell neked. De valahol van egy oldal,ahol egy rossz AF-s obi elektronikáját ráoperálják egy M42 konverterre.
Igen, erre gondoltam. Még üzletben nem láttam, ott nem volt ahol néztem. Az említett oldal a fototipp.hu
Azok az ndk-s obik nagyon jók, nekem is van 1,8/50 zeiss és 2,8/135 pentacon. Gyönyörű rajzuk van. Miattuk szeretnék majd Pentax dslr-t venni, mert azok tudnak fényt mérni full manuális obikkal is M módban, bár ilyenkor az ugróblendéről le kell mondani.
Egy un. húzózsírral vannak bekenve gyárilag, de nem ajánlom hogy szétszedd őket. Nem baj ha szorul, ha elkezded használni, akkor majd könnyül a járása.
Ezen már csak az átzsírozás segít Annyira szorulós, hogy lecsavarodik! Ha nem tartom másik kezemmel a kontrát, akkor nem lehet csavarni. Majd hétvégén meglátom.
Akkor vagy beporosodott, vagy az oxidálódott zsír keményedett bele. Ha "csak" az utóbbi, akkor finoman szivárogtass a fókuszgyűrű alá műszerolajat, hátha feloldja egy kicsit. Vigyázz, hogy a lencséket ne érje olaj!
Nahát, ennek a létezése most az újdonság varázsával hatott! Hiába, mindig tanul az ember
Ma volt egy kis időm eljátszadozni a fényképezőgéppel, úgyhogy készítettem néhány igazi makrót. Az első kép két szembefordított objektívvel, a második makró kihuzattal, a harmadik pedig egyetlen, a géppel szembefordított nagylátószögű objektívvel készült (mellesleg ezzel értem el a legjobb eredményt szerintem).
szerk.:A képekből direkt nem vágtam, és összehasonlításképpen ugyanazt a triacot fényképeztem le most háromszor is mint a múltkor.
Sziasztok!
Mutatok még egy makrót, aztán ígérem, egy időre megszűnök a fotóimmal, mert már lassan csak én írok ebbe a topikba... Akinek esetleg feltűnnek a képen a fekete foltok: igen, eszméletlen koszos a CCD és a tükörakna a gépemben, de igyekszem mielőbb kitakarítani... Hála az új makró-őrületemnek, és ezáltal a fordítógyűrű rendszeres használatának (ami ugye az objektív rendszeres levételével jár), rengeteg kosz gyűlt össze odabent, ami kb 50 db fényképről már csak a számítógépen való visszanézéskor derült ki. Hurrá. szerk.: A képen egy BD249-es szilíciumlapkája látható.
Ígértem képeket. Hát akkor mellékelem mit sikerült. Igazad van, nekem is fordítva a nagylátószögűvel sikerült a legjobb képet kapni. Nem lett túl jó, ennek több oka is van. Kézben tartott gép, képben fordítva odatartott obi, és mellé, hogy autófókuszos, elektronikus, nincs rekeszelve, mivel megszűnt az elektromos kapcsolat.
Hogy érthetőbb legyen a képen látható gép legfelső tárcsája van lefényképezve közelről.
Ezaz, így kell csinálni!!
Egyébként ha van külső vakud, villantsd meg vele oldalról a témát, és úgy nagyon rövid záridőket is tudsz használni - mivel a nagylátószögűhöz nincs fordítógyűrűm nekem sem, így nekem is külön oda kell tartani a gép elé, ilyenkor pedig jól jön ha nagyon rövid záridővel (pl 1/4000) is tudok fotózni. Meg így lehet kézből is makrózni, ami nekem sokkal kényelmesebbnek tűnik, mintha állványról tenném, hiszen itt a fókuszálás már nem a fókuszgyűrűvel, hanem maga a gép közelítésével/távolításával érhető el.
Ennyiért Pana Lumixot vennék... sok gépem volt már, de a kis kompakt gépek közt, messze ez a legjobb.
Egyébként megkérdezhetem, hogy milyen expozíciós értékekkel dolgoztál? Csak úgy kíváncsiságból érdekelne a dolog. A képek EXIF fejlécét nem tudtam kiolvasni, ez valószínűleg átméretezés közben veszhetett el.
Mellesleg elsőre szerintem ez bőven jó eredmény - én nem is tudom hány képet lőttem makróban mire lett végre egy amin látszik is valami...
33képet lőttek így kísérletezés képen több beállítással is.
No megtaláltam, hogy tudok hozzáférni az exif adatokhoz. Nem volt semmi külső fényforrás. Egyedül amit a nap besütött a tetőablakon.
Szívesen! Köszi a tanácsokat, és a biztatást.
Addig is van két téli képem:
Látom mindenki macrózik!
Akkor makrózok én is! Az én gépem Sony Ericsson k610! Állítottam rajta és nem kis túlzással egészen jó képeket csinál! Elvileg még közelebbi képeket is lehet csinálni vele! Tessenek megnézni a további képeket is! További képek!
Ebben a egyre keményebb télben talán üdítőleg fog hatni egy nyári képem.
Pont az volt a gond, hogy nem akart megállni.
Mindenesetre jól sikerült, szép nagy kosárkákat visz!
Biztos nagy a család!
Két makró a nyák méret 16X16 mm.
A mai nap tisztítottam meg és raktam össze a Bluetooth-ot.
Gondoltam csinálok 1-2 képet.
Nagyon jók a makrók! Milyen géppel készült?
Ma kint ültem a kertben kb 4 óra hosszat és fotóztam az etetésre szálló madarakat. Azért teszem közzé mert sok embernek nincs lehetősége hasonló megfigyelésekre illetve akinek van lehetősége a madarakat etetni és nem teszi az kedvet kapjon. Aki teheti tegye meg segítsünk nekik túlélni ezt a kemény telet. Meg fogják hálálni. Csepegett az eresz olyan jó idő volt.
És még négy kép
Bár 117 képet csináltam de már csak négy van hátra ennyit megérdemelnek ezek a csöppségek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |