Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   77 / 564
(#) mpisti válasza zombre hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Hát visszaolvastam.
Bevallom,csak találgatni tudok, mert az említett típussal semmi dolgom nem volt. Jól láttam, hogy az adapter belsejében az hűtőborda lenne?A KK kapcsoló alatti-melletti dolgokra gondolok. Ha az,-akkor mit hűt? Azt írtad,hogy nincs benne se tirisztor , se tranzisztor.
Ha dinamóról ment,akkor elképzelhető hogy az elektronikus rész a dinamó tetején kapott helyet.
Azt írtad anno, hogy kirajzolod a kapcsolási rajzát. A rajz? Ha meglesz, akkor talán tovább léphetünk.
(#) zombre válasza mpisti hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Nem tudom melyik KK kapcsolóra gondolsz ?De hűtőborda sincs benne .A rajzon ügyködök hogy felrakjam .De a vezérlő panelt azt nem tudom visszafejteni, az szinte biztos de a többit azt igen hamarosan .
Az elektronika eben a dobozba van a potik mögött levő dobozba.És a doboz hátsó részén ,egy csatlakozon keresztül 4 vezeték megy ki . Valószínűleg a dinamóban levő teljesítmény szabályozóhoz.
(#) erdgab válasza zombre hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Elvileg nincs akadálya a toroidok használatának,ha be tudsz szerezni megfelelőt az adott helyre.Az áramváltó most is az,de porvas toroid,a meghajtó trafó is lehet toroid,(csak az orosz méretezést tudom leírni,én nem tudtam beazonosítani) K28x16x9 anyaga 2000HM (szerintem valami ferrit,talán közép minőség),ennél a 4 tekercs vezetékét Ők egyszerre tekerték 4 szál UTP vezetékből 28-30 menetet.Főtrafót is láttam toroidból,gyárit és után építettet is,de adataim nincsenek,se menetszám se átmérők se anyagminőség.Segédtáp trafót még nem láttam toroidból.Egy másik fórumon mondta egy kolléga,hogy a légrés az egyenáramú összetevő miatt kell (kelhet) a főtrafóba,befolyással van a lemágnesezésre (damper diódák),a légrés miatt meredekebb az áram felfutása és ismét az orosz kollégára hivatkozva,a légrés méretét 0-0,1mm értékben határozta meg.
(#) erdgab válasza zombre hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Idézet:
„Hát igen ahogy erdgab mondaná kövesd a rajzot és azután térj el ha működik .”

Így igaz! Az általam megépített gép egy jó iskola példa,erre alapozva tettem a kijelentést.Sokan megépítettük (Tubi,Dara,guliver83 és még mások)sikerrel,elsőre működött.Olyan mint az iskola a szakmáig,kijártad,felnőtt lettél,magad ura vagy.Mindenkinek magánügye,hogy követi vagy sem a rajzot,sajnos,voltak már itt a fórumon is negatív példák.

Idézet:
„remélem nem haragszik meg hogy emlegetem”

Miért haragudnék (?),nyitott vagyok minden pozitív és negatív kritikára! :smoke:
(#) zombre válasza erdgab hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Köszönöm a gyors választ . És a képeket. Segítettek legalábbis utat mutattak hogy a toroid fele is van út . Ezek a dolgok nem azért változnak időnként mert makacsok vagyunk. Hanem a lehetőségek miatt, kinek mi van az asztalfiókban . Az évek alatt sok minden hozadéka van ennek a hobbinak aztán ha nem én ürítem ki akkor megy a konténerbe egyszer . Na de addig is POWER
(#) mpisti válasza zombre hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Arra a magyar gyártmányú narancs szín előlapos kapcsolóra gondoltam,ami a képen pirossal be van karikázva.
Mellette balra nem hűtőbordák vannak?
A szabályzó kártyáról tegyél fel képet(ket)hogy lássam, mitől ijedtél meg visszarajzolás terén .
(#) zozi83 hozzászólása Nov 18, 2009 /

Üdv! Toroid trafó ügyben tennék fel pár képet.
A gépet aggregátorról üzemeltették, nem sokáig húzta szegényem. De szerencsére az igbt-k kibírták a strapát. A 2 db 560µF kondi és a graetz +,- zárlatos lett.
Toroid trafó van benne a primer 22 menet 2,5 átm. CuZ huzal a szeku: 2*4 menet középmegcsapolással 3mm átm. CuZ. A magot csak kb tudtam megmérni mert nem szedtem szét a trafót : átmérő 55mm ,szélesség 25mm belső átm. 25mm. Fojtó tekercs nincs. A gép üresjárati feszültsége 68 V.
(#) zozi83 válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

még pár kép. A toroid anyaga nem tudom milyen, a primer huzalátmérőt helyesbíteném mert nem tudtam rendesen megmérni de kb 2,5 mm átmérőjű.
(#) zozi83 válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Ja és a lényeg:

DSC00798.JPG

(#) zombre válasza mpisti hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Az amit láttál ott valóban hűtő borda volt de az csak bele volt dobálva a pc házba .Anyag csoportosítás tologatás mit hova stb.
Abba lesz építve az inverter . A ludas alatta van .
tudom miért akadt le a rajz mert a szkenerhez nem találtam használható drivert. Kis türelmedet kérném . Valamit kitalálok rá. Ha mást nem akkor fényképezés lesz a vége .
(#) zombre válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Kösz a gyors reagálást és a képeket .Végül is látható hogy megy így is toroiddal .De azt gondolom hogy mint az erdgab -al fémjelzett készüléknél , itt is kulcsfontossággal bír a trafó kialakítása.
(#) erdgab válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Köszönet a képekért,adatokért,legalább ilyet is láttunk! Az adattáblán nagyon jó adatok szerepelnek.Gondolom,a gép teljes hidas megoldás,ebben az esetben nem igazán kell fojtó.Ez a toroid trafó a mi kapcsolásunkban (2 tranyós fovard) nem tudná még a fele áramot sem produkálni,hiszen a kitöltési tényező nem éri el az 50% -ot és csak egyoldalú az igénybevétel is.A "mi" gépünkbe,ebből a magból,legalább három kellene,hogy elérjük kb. azt a teljesítmény szintet,ami a táblán szerepel.
(#) kralikandras hozzászólása Nov 19, 2009 /

Üdv "kollegák"!Megfogadom azegyik jótanácsot és föteszek fotót a keresett készülékről - hátha valaki fölismeri-állitólag olasz 160A ma kaptam meg de már kételkedem kérem segítsetek ez a panel van meg és semmi más a rajza kellene hátha találkoztatok vele
Kösz.András.

Az előzőkhöz még - az említést érdemlő IC-k UC3526AN,LM339,358, a kapcsolóFETek 2db C40N60B3, 2db dióda 6JT9644 -lehet hogy ez segit?
Köszönöm ha kisegítetek!

Elnézést megint én roszul irtam G40N60B3 nem FET-IGB 70A 600V-os !
(#) zombre válasza mpisti hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Sikerült összehoznom ezt a rajzot .A nagy zöld dobozba vannak ezek . De ez még nem a szabályzó panel,hanem csak a nagyáramú része .
És a HF gyújtás látható.Sajna a pendrivemet nem találom azon voltak a fotóim . Sajna a jövő hét keddjén kerülök a közelibe ha egyáltalán megvan még .Sok infóm van rajta
(#) mpisti válasza zombre hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Hát ezt nem volt nehéz összehozni
Most nekirugaszkodhatsz a szabályzókártyának.
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Hát, én még ilyen géppel nem találkoztam, pedig azt hittem eddig,hogy nem sok újat tudnak nekem már mutatni. Az a gép felkeltette az érdeklődésemet. Mi az a két trafó szerű szerkezet a panelon?
Hasonlóval csak a Millernél találkoztam, de az teljes hidas volt , és sokkal nagyobb. Rajzom az sajnos nincs.
Ha nincs rajz, hát csinálj ! Nem egyszerű eset,de megoldhatónak tűnik. Én ki szoktam rajzolni komolyabbat is, ha arra érdemesnek találtam, és nem többrétegű nyákon volt. Ja, és ha volt rá idő.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Az a két trafószerű nem trafó két hűtőborda rajtuk 1db IGB és1db dióda az egyiken látszik a hőkioldó?ha sikerül teszek jobb képeket mert ezek telefonosok.
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Szia András!
Így utólag -hogy megmondtad hogy mi is az- már tényleg hűtőbordának látom. Megzavart a felületnövelő csíkozás. De ettől függetlenül sincs hozzá rajzom-sajnos. Mint már korábban írtam, rajzold ki. Legalább azt a részét, ahonnan el lehet indulni a javítás során.
-1. Az IC-k adatlapjait a netről letöltöd
-2. A PWM IC-hez keresel application note-t.
A keresőbe beírva biztosan találsz egy csomó kapcsolási rajzot ezzel a PWM vezérlővel, összehasonlítod a javítandó gépben elképzelt lehetséges alkalmazással, és már nyomon is vagy.
A feszültség komparátor (LM339) és a kettős műveleti erősítő(LM358) működése remélem nem okoz gondot.
-3.Feltérképezed a meghajtó áramkört illesztő trafóval meghajtó tranzisztorral stb.. együtt. Ez azért fontos,mert valahol majd kell mérni szkóppal a jelalakot , mielőtt élesben próbálnád. Élesben is lehet próbálni elsőre is -annak, akinek sok pénze és kevés tapasztalata van.
A PWM IC ismerete fontos, mert a legkülönfélébb megoldásokat alkalmazzák a gyártók a teljesítményfokozat tiltására.
Egyelőre ennyi. A többit majd ha rajzoltál egy kicsit.
(#) zozi83 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Szia!
Áramváltónak jó lesz-e a 0,18 -as CuZ huzal, most nem kaptam mást, vagy várjak míg lesz 0,2-es?
(#) mpisti válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Szia!
Bár a kérdést nem nekem címezted,de a Gábor biztosan nem haragszik meg,ha helyette mondom azt,hogy jó helyette,mivel nincs a keresztmetszetéből adódó terhelhetőségének még 50%-ra se terhelve.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

meg használhat 0.3mm-est is az is jó! Akár bontott is lehet, azt talál sok helyen!
(#) zozi83 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Köszönöm a válaszokat Mpisti & Tubi!

(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

0.3mm-es rézhuzalt pl. bontott 24V-os mágneskapcsolók behúzótekercséből lehet könnyen kitermelni. Jó pár inverterre elég egy tekercs. (nekem is onnan volt)
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Egy 230V behúzó tekercsből kijön a főtrafó primer tekercse,egy másikból meg a szekunder.

Pisti,Sanyi,köszönöm,hogy válaszoltatok helyettem!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Nov 23, 2009 1 /

Szia Pisti! kétoldalas a nyák,lassan megy a rajzolás - hanem a Lengyel kollégák oldalán van UC3526AN vezérlésü gép - nemtudom megnyitni a rajzot ill ha kinyílik kinai irás van???köszi:András.140A60KHz/
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Szia András!
Küldd el a linket,ahol találtad a rajzot.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Nemtudom küldeni-megtagdja a gép ha beteszem ide- a Googleba beírod UC3526AN a képkeresés funcióval találsz képeket köztük a Lengyel kolega 140A 60KHz-es gép már a vimben szerepel a meghajtó ! András.
Következő: »»   77 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem