Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Beraktam a magnóba az új motort, a tisztításig már nem jutottam el ma, lehet, hogy csak hétvégén fogok ráérni. Egyelőre a sebesség beállító potméterrel sorba kötöttem 1,5 kohmot, de így nem az igazi, mert alig szabályoz a potméter. Holnap ha tudok, veszek bele 2kohmost (ki is próbáltam egy ilyennel, csak nem fér be a régi helyére, kisebb meg nincs nálam). A magnó már két és fél órája megy, és nem változott semmit a sebessége.
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy nincs-e meg valakinek a Toshiba D-45s típusú magnódeck kapcsolási rajza. Az Interneten nem találom.
Igaziból a Fluorescent kijelző bekötése érdekel. És mielőtt elkezdem mérni a nyákon a fesz.eket alkatrészeket, hátha valakinek megvan. Köszi
Sziasztok!
Sajnos eléggé elakadtam a magnómmal, mert egyrészt még mindig nem sikerült szereznem új potit, másrészt közben észrevettem még más hibát is: a két oldal nem ugyanúgy szól, bal oldalon kevesebb a magas, ezért minden jobbról szól, hiába állítottam be 1 kHz-en a balanszot. Megint kölcsönvettem azt a decket, amihez legutóbb is állítottam sebességet, kivezérlést, és abban középről szólt a felvételem! Szerintem a lejátszásnál van valami gond, de nem igazán tudom, hogy mi okozhat ilyen hibát. Próbáltam kapcsolási rajzot is keresni hozzá, de sajnos csak fizetős oldalról lehetne letölteni, és annak az árából már új magnót is vehetnék (ennek viszont nem hiszem, hogy nagyon komoly lenne a baja, és akkor inkább maradnék ennél). Más: a régi motort nem lehet úgy szétszedni, hogy ne törjön el semmilyen műanyag alkatrész, úgyhogy azzal se fogok előbbre jutni...
A lejátszó előerősítőben található egy equalizer kapcsolás, amivel lejátszásnál a magashangokat lehet kiemelni. Ez általában potival állítható, általában 8 vagy 10 kHz-en kell beállítani. De ez típustól függő.
Sajnos nincs ilyen poti a magnóban. Csak a kivezérlés (0 dB pontos értéke), a lejátszási szint és az előmágnesezés állítható + a sebesség. Mellesleg kétkazettás, és a másik oldala, ami csak lejátszani tud, az valamivel jobb ebből a szempontból, szerintem valami elöregedett alkatrésszel lehet a baj, de tippem sincs, hogy mi lehet az.
Amennyiben az erősítő mindkét csatornája biztosan egyformán működik, akkor a két csatorna szintkülönbségét vagy a fej egyenetlen kopottsága(ezen csak a fejcsere segít),vagy a szalagvezetés hibája, esetleg a fej nem megfelelő-szalaggal párhuzamossági helyzete okozza.A fejet igazán jól beállítani egy biztosan jól beállított magnón készült mérőszalaggal lehet.A gyári korrekcióbeállításokat ezügyben nem érdemes változtatni.Szakirodalom pl:CSabai:Hangtechnika amatőröknek:Bővebben: Link
Üdv!
Ha bizonyos típusokban potméterrel állítható, akkor ellenállás hibája okozhatja? Nem vagyok benne biztos, szerintem egy ellenállás nem szokott ,,állásában" tönkremenni. Legalábbis nálam vannak még kb. 35 éves ellenállások, és azok közül mindegyik tökéletes még most is.
A fejet már kicseréltem, viszont ebben a szalagvezetési hiba dologban lehet valami. Ugyanis ki lett cserélve a görgő is, de a szélessége nem pont ugyanolyan, mint a réginek (szélesebb annál). A lejátszó mechanikában viszont benne hagytam a régi görgőt. Lehet, hogy holnap megpróbálom megcserélni a kettőt.
Ellenállás "megnyúlhat",ha pl.rendszeresen melegíti a rajta átfolyó áram.Potiknál a kontakthiba réme fenyeget.A fejcsere után nem kellene beállítani a fejet?Lehet, hogy a felvétel hibás a szalagon(ezt gyári-nem lestrapált- kazettával lehet ellenőrizni)?A szalagvezetés elég jól ellenőrizhető nagyítóval.
Szintén hasznos lehet:Magnósok kiskönyve(Link ugyanott) Üdv!
A fejet már beállítottam egy régi, biztosan jó felvételre, mindig így csinálom, ha magnót javítok, és eddig mindig bevált. Akármilyen kazettát teszek bele, azt elég szépen lejátssza, a rosszul beállított fej pedig a legtöbb felvételt zavarosan, tompán játssza le, ezzel szerintem nincs gond. A kontakthibás poti max. az erősítést befolyásolhatja, de azzal sincs bajom, mert az 1kHz-es mérőjel egyformán szól mindkét oldalról.
Abban viszont egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a lejátszó erősítő hibátlan. 8..10 kHz körül már kb. 2,5 dB különbség van a jobb oldal javára, és ott már biztosan működik a korrekció. Nem lehet ezt valahogy kimérni, hogy mennyi a korrekció a két csatornán?
Mivel nem beállítókazival állítottad be ezért is lehet eltérés,de ezenkívül számos mechanikai oka is lehet,sőt ugye a bal oldal a szalag szélén van, kicsit szerencsétlenebbül kopott fejnél már okozhat jelentős szintkülönbséget.Azonkívül,ha már cserélted,minden cserénél újra kell kalibrálni az erősítőt.A szalagvezetés mint minden kazis magnónál minimális,ezért a továbbítógörgő állapota is sokat számít,ha csak néhány század mm-rel is sodorja a szalagot,akkor már bekövetkezhet a szintkülönbség.
Kimérni lehet: (lejátszó korrekció)hanggenerátorral a fej helyére minden frekin azonos szintű jel(max.2-3mV) be, a végfok előtt hangfr.millivoltmérővel mért értékeket vidd fel -lehetőleg log.léptékű- koordinátarendszerbe.Kb.15-15 adat már ki fogja adni a görbét.A szabványos görbe látható:pl.:a "Hangtechnika amatőröknek"c.könyvben is.
Üdv!
Szóval a fej helyére feszültségosztón keresztül ráköthetem a hanggenerátort, és a vonal kimeneten tudom ellenőrizni a jelszintet? Mellesleg arról a diagramról dB-ben olvashatók le értékek, ha a vonal kimenetet bekötöm a számítógép hangkártyájára, és a géppel tudom mérni a jelszintet dB-ben, akkor az is elegendően pontos a méréshez?
A magnóba visszaraktam a régi görgőt, mert tulajdonképpen semmi baja nem volt még, és akkor már inkább az eredeti méretű legyen a mechanikában. Valamint észrevettem, hogy a fejmagasság-állító csavar alól kihagytam egy vékony rézlapot, ami eredetileg a fej alatt volt. Ezt is pótoltam, de szerintem nem igazán változott semmi. A szalag pontosan takarja a fejrést, és a görgőnek sem sodródik valamelyik széle felé - akkor a mechanika rendben van?
Elvileg rendben van akkor,a nyomógörgőnél csak az a lényeg,hogy ne legyen jelentős oldalirányú mozgása.
Ha esetleg budapesti vagy,akkor be tudom neked mérni.üdv
Sajnos nem vagyok budapesti, és Bajáról nem is tudok akármikor felmenni Pestre. Egyébként a régi görgőtartó híd el volt deformálódva, és akkor tényleg mindig félrecsúszott a szalag, mert ferdén állt a görgő. De az új görgőhídban teljesen jól működik a régi görgő is, úgyhogy maradok annál.
Kipróbáltam, hogy a fejet rákötöttem egy másik magnó elektronikájára, és akkor ugyanúgy szólt mindkét hangszóróban. Csak elég halk volt a hangja, mert nem állítottam át az elektronikát. Egy kapcsolási rajz sokat segítene, mert megkereshetném a korrekciós részt, és kimérhetném az ellenállásokat. Azért ideírom a magnó típusát, hátha valakinek megvan a rajz: HX-A 301W, Akai típus, de a Videoton is gyártotta a HiFi-tornyaihoz.
A mérést jól gondolod.Pc-vel -ha van programod és kicsit is jó a hangkártya- akár a teljes átviteli görbe is látható, se generátor, sem V-mérő nem kell.
Ime Dr.Gschwindt András cikke, neki nagyonis hihetünk!
Itt megtalálod!Bővebben: Link
A cikk tényleg jó, szerintem hamarosan én is megépítem , de egy képlet szerintem hibás, nevezetesen az Umax kiszámításánál kell gyököt is vonni.
Bizony igaz -sajtóhuba- ezt még a Tanár Úr is benézte, bár a mérést így sem tanácsos mellőzni.
Kedden megcsináltam a méréseket, és az jött ki, hogy az erősítőnek semmi baja! És akkor eszembe jutott, hogy mi van, ha gyári hibás a fej (találkoztam már ilyennel, más magnókat is javítottam már). Kipróbáltam, hogy a kétkazettás magnó két (ugyanolyan típusú és kb. ugyanannyit használt) fejét megcseréltem. Működött! Most már szépen vesz fel, csak a B részbe még kell vennem egy új fejet, ha jó másolatot is akarok készíteni. Vagy oda berakok egy régebbit, úgy tudom, lejátszásnál kevésbé érződik a kopás.
A felvételnél valamivel fontosabb a jó fej, mert itt fix korrekció van, de az igazi, ha mindkettő DEJÓFEJ.Okozhat ilyen gondot az is, ha a fej mágneses-pl. a közelében matató csavarhúzótól.A demagnetizálás nem nehéz.Egy nyitott vasú (EI-ből csak az E)fojtó, vagy kb.min.2W-os csöves kimenőtrafó(szintén nyitva) primerjét a megfelelő feszejjel 50Hz-el gerjesztve.Távolabb bekapcs., közelít, távolít kb.1,5m.-re, ezután lehet kikapcsolni.
Üdv!
Anno, közel 10 éve vettünk egy Sony minihifit a párommal. Megvezettek bennünket a hangjával, szólhatott mellette még valami, mert jó volt a mélye is. Persze otthon kiderült, hogy a 2 kis hangfal ezt nem tudja. Nem is érdekes, mert megbékéltünk vele, pont elég volt. Jópár éve a gyereknél teljesít szolgálatot, meseCD, mesekazetta...
A párom múlt héten vett ki a könyvtárból egy kazettát, de beleragadt. Fennmaradt a fejszerelvény a kazettában. Ja, igen, full logic mechanika, forgófejes, duplakazettás. CD-vel, rádióval, erősítővel együtt egy kb.25*25*25cm-es kocka. Szét még nem sokszor kellett szedni, egyszer volt egy kontakthiba, meg párszor a CD olvasófej takarítva. Ez még régi Sony gyártmány. Hely nem sok van benne, elég nehezen jön ki a mechanika. A hibás egy kis fogaskerék volt elrepedve. Egy közlőkerék, egy motor tengelyén, ez billenti át a programtárcsát. A fejszerelvényt visszaugrasztva a kazetta könnyen kijött, könyvtáros büntetés megúszva. Honnan szedjek ilyen fogaskereket. Először próbáltam pillanatragasztóval összefogni, de mint várható volt nem lett jó. Aztán eszembe jutott egy másik ötlet. Áldjam a kis japán mérnök fejét, a fogaskeréknek van egy pereme. Erre tekertem fel sodrott rézdrót elemi szálából pár menetet szorosan, majd le is forrasztottam. Jó lett! Okulásképpen írtam a történetet. 2 kép csatolva a végeredményről, nyíl mutatja a repedést. Üdv Inhouse
Kössz. A perem nélkül felejtős lett volna, és kuka a magnó része. Valószínű nem lehetne hozzá szerezni újat.
Üdv Inhouse
Üdv!
Előszedtem hozzá egy másik fejet, ami szintén majdnem új volt, kb. ugyanilyen típus (mindkettő 300 ohmos, ugyanolyan a mérete is). Ezzel már mindkét oldal jó, csak a másik fejért kár, mert kiszedve látszik, hogy ferdén van megkopva (amikor új volt, néhány órára, egy másik magnó javításához beraktam abba, mert ahhoz még nem jött meg a gyári fejtípus - szerintem annak a mechanikája volt rossz). Ezzel szerintem semmit nem lehet csinálni. De ha tévedek, javíts ki. Egyébként, ha jól értem ezt a dolgot a korrekcióval, akkor ezért van az is, hogy a nem nagyon kopott fej krómszalaggal még jó felvételt csinál?
Néhány órás használattól nem kophatott ferdén sem annyit, hogy kuka legyen.Ameddig a fejmagok rései a kopástól nincsenek "kinyílva",addig a fej menthető.A fejtükröt nagyon finom csiszolópapírral(végül fogkrémes polírozás) egyenesbe lehet hozni,a fejet pl.ehhez egy jó kis sikattyúba be kell fogatni-sok türelmet igényel! Cr.szalagra a felvételi korrekciónak is másnak kell lennie, mint pl.Fe szalagnál, ha a magnón van ennek állítási lehetősége, akkor OK.Arra számíts, hogy a Cr.szalag a fejeket ált.györsabban koptatja.
Üdv
Sziasztok, üdvözlök mindenkit. Viszonylag új vagyok ezen az oldalon. Lehetséges magyarázatot szeretnék kapni a következő magnós problémámra. Van 1 KENWOOD KX 990sr deckem, és 2-3órás használat után lejátszás közben hallhatóan lelassul (a kazetta nem szorul) de pár perces power off és utána visszaáll az eredeti sebességre. Többekközt nem tudom hogy a főmotor stabilizált tápfeszt kap-e és ez variál be, vagy esetleg a motor beépített szabályzója melegedés hatására "elmászik"? Sajna kapcsolási rajzom nincs hozzá.
Maradok tisztelettel MI.
Hello! Nos a problémát több dolog is okozhatja: valamiért nem stabil a tápfeszültség, műterheléssel kell mérni a motorhoz menő feszt (persze a motort ki kell iktatni) ha nem változik a feszültség,akkor a tápod jó.
A motornak van egy saját szabályzóáramköre,amiben a kondenzátorok hajlamosak a kiszáradásra,illetve ez egy viszonylag újabb modell,sajna nem építenek bele túl hosszú életű motort. A kereskedelemben kapható "Mabuchi" motor sem túl épületes,de csak 800 Ft körül van. Az eredeti motor javítására ne add a fejed,mert csak rosszabb lesz.Üdv
Üdv. Alphawolf. Köszönöm válaszod. Amikor ide írtam, közben megmértem a motorhoz menő feszt, 12,20v volt és üzemmódtól függően változott (12.20-12.05v között. Pl.számkeresés közben 12.05v mutatott a digimultiméter. Igazándiból nemértem mert később nem tapasztaltam, DE tartok attól hogy véletlenszerűen előfordulhat. Egyébként a motorcsere bennem is felötlött, csak szakvéleményt is akartam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |